Vanitas - Panginget ngeunaan Kematian Manusa Ngaliwatan Lukisan Vanitas

John Williams 30-09-2023
John Williams

Daptar eusi

V anitas nya éta wangun kasenian nu dimimitian dina abad ka-16 jeung ka-17, nu aya salaku jenis karya seni simbolis nu nunjukkeun temporalitas jeung kasia-siaan hirup jeung kasenangan. Genre anu paling terkenal anu kaluar tina téma Vanitas nyaéta ngeunaan kahirupan kénéh, anu luar biasa populer di Éropa Kalér sareng Walanda. Karya seni Vanitas muncul dina waktos tegangan agama anu ageung di Éropa, sabab muncul salaku pembela misi introspeksi Protestan.

Naon Vanitas?

Asalna di Walanda dina abad ka-16 jeung ka-17, Vanitas jadi tipe anu nyebar pisan tina lukisan master Walanda . Genre Vanitas ngagunakeun wangun still-life dina raraga ngabayangkeun kualitas hirup samentara jeung kasombongan hirup dina karya seni anu dihasilkeun.

Dina waktu éta, kabeungharan dagang komersil jeung militér biasa. Konflik dikonsumsi Éropa, nu disadiakeun pelukis kalawan topik metot jeung gagasan mertimbangkeun. Seniman mimiti nganyatakeun minat dina brevity hirup, nu meaninglessness of nikmat earthly, kitu ogé pilarian euweuh gunana pikeun kakuatan jeung kamulyaan. Téma-téma ieu tuluy ditekenkeun pisan dina lukisan-lukisan anu dijieun sarta terus dianggap minangka kualitas-kualitas penting dina karya-karya seni Vanitas anu saterusna.

Satu bentuk anu poék pisan tina lukisan-lukisan hirup-hirup mekar jadi téma Vanitas.loba di umum kalawan commemorations abad pertengahan maot. Saacanna genre lukisan ieu, obsesi ieu maot jeung buruk seemed morbid. Tapi, sanggeus tumpang tindih jeung frase Latin memento mori , téma ieu dina lukisan lalaunan jadi leuwih teu langsung sahingga bisa ditarima.

Salaku genre still life naék popularitasnya, kitu ogé gaya Vanitas. Téma-téma na, bari masih ngareureuwas jeung suram pikeun nu lalajo, jadi leuwih gampang kaharti, sabab ngan dipaké pikeun ngingetkeun panongton ngeunaan temporality hirup jeung pleasures, kitu ogé jaminan faktual maot.

Sajaba ti éta. kana prinsip inti na, gaya seni Vanitas dibere leresan moral pikeun ngalukis objék pikaresepeun dina setélan macabre. Ieu kusabab pesen yén lukisan anu coba ditepikeun jauh leuwih penting batan objék sabenerna sorangan.

Kembang jeung mahluk leutik - Vanitas (patengahan kadua abad ka-17. ) ku Abraham Mignon, dimana, bieu katingali di tengah alam vivid jeung bahaya (oray, suung bahya), hiji-hijina rorongkong manuk - simbol kasombongan jeung shortness hirup; Abraham Mignon, domain publik, via Wikimedia Commons

Motif

Aya sababaraha motif anu jadi dasar pikeun genre Vanitas. Gumantung kana lokasi géografis lukisan, sakumaha wewengkon béda némbongkeun leuwih sering dipake tinimbang pikeun motif béda, seniman.bakal nekenkeun rupa-rupa motif anu béda.

Seueur simbol anu digambarkeun dina lukisan Vanitas, kalayan jinis motif anu sami anu dianggo pikeun tiap kategori. Motif anu dipaké pikeun ngagambarkeun kabeungharan diantarana emas, dompet, jeung perhiasan, sedengkeun anu dipaké pikeun ngagambarkeun pangaweruh ngawengku buku, peta, jeung pulpén.

Motif anu dipaké pikeun ngagambarkeun kasenangan dicokot. dina bentuk kadaharan, cangkir anggur, jeung lawon; jeung simbol maot jeung buruk ilaharna digambarkeun ku tangkorak, lilin, haseup, kembang, arloji, jeung hourglasses.

Simbolisme Dina Vanitas Lukisan

Simbol pangpentingna anu kantos -Hadir dina sababaraha lukisan Vanitas éta kasadaran mortality manusa. Euweuh urusan naon objék séjén anu kaasup, rujukan pikeun mortality ieu salawasna dijieun jelas. Paling sering, ieu digambarkeun ngaliwatan citakan tangkorak, tapi objék séjén kayaning kembang layu, ngaduruk lilin, jeung gelembung sabun ngahontal éfék anu sarua.

Vanitas masih hirup kalawan tangkorak. , lambar musik, biola, globe, lilin, hourglass jeung kartu maén, sadayana dina méja draped (1662) ku Cornelis Norbertus Gijsbrechts; Cornelis Norbertus Gijsbrechts, Domain publik, via Wikimedia Commons

Simbol-simbol anu aya hubunganana jeung konsép waktu ogé diasupkeun, anu ilaharna digambarkeun maké arloji atawa jam pasir. Sedengkeunkembang buruk bisa nyarita pati, aranjeunna ogé imply ngalirkeun waktu, sahingga aranjeunna bisa dipaké pikeun duanana konsep. Sanajan kitu, konsép yén lukisan Vanitas kamungkinan paling membangkitkan, sajaba mortality, nyaeta bebeneran kasar.

Dina Vanitas masih hirup karya seni anu dijieun, harepan tina pursuits mundane urang dina nyanghareupan. ngeunaan ayana fana urang digali.

Seniman Vanitas Kasohor jeung Karya Senina

Lukisan Vanitas mimitina dimimitian salaku kahirupan kénéh anu dicét dina tonggong potret minangka peringatan langsung jeung jelas. kana subyek ngeunaan impermanence hirup jeung inevitability maot. Antukna, pépéling ieu mekar jadi genre sorangan sarta jadi karya seni unggulan.

Tempo_ogé: David Hockney - Ngajalajah Karya Seni Pop Pelukis David Hockney

Dina mimiti gerakan, karya-karya éta katémbong suram jeung poék. Sanajan kitu, salaku gerakan naek popularitasnya, karya seni mimiti lighten up rada nuju tungtung jaman. Ditempo salaku gaya artistik signature seni Walanda, sajumlah seniman jadi well-dipikawanoh pikeun karya seni Vanitas maranéhanana. Dina daptar di handap, urang bakal ngajalajah sababaraha karya seni nu kawentar tur boga pangaruh ti jaman Vanitas.

Hans Holbein the Younger: The Ambassadors (1533)

Dicét ku Jerman Hans Holbein Younger, The Ambassadors eksis salaku prékursor penting pikeun genre Vanitas. Dina karya seni ieu, Holbeinngagambarkeun duta Perancis Inggris jeung uskup Lavaur, jeung dua lalaki ieu condong kana rak dihias ku simbol Vanitas.

The Ambassadors (1533) ku Hans Holbein the Younger ; Hans Holbein, domain publik, via Wikimedia Commons

Objék ieu ngawengku jam panonpoé, globe dunya, buku, jeung alat musik. Ngaliwatan nempo objék ieu patali jeung dua lalaki, hiji learns yén maranéhna téh dididik, ngumbara, sarta salajengna kakeunaan nikmat dunya.

Objék ieu dianggap melambangkan pangaweruh anu aranjeunna dipiboga. , nu katempona samentara dibandingkeun jeung pangaweruh permanén nu maot masih datang.

Simbol Vanitas paling noticeable dina lukisan ieu tangkorak, nu disimpen dina foreground. Sanajan kitu, tangkorak ieu menyimpang, hartina eta ngan bisa ditempo akurat ti hiji sudut pandang husus. Deformasi ieu nyiptakeun misteri anu hébat ngeunaan ideu maot dina karya seni ieu, sabab tiasa ditingali tina sababaraha sudut pandang. Lamun hiji bisa nempo tangkorak bener, éta aya salaku panginget mortality jeung impending maot, tapi lamun ditempo ti sudut nu sejen, pemirsa mindeng overlooked jeung bingung ngeunaan naon eta.

Pieter Claesz: Vanitas Still Life kalawan biola jeung bola kaca (c. 1628)

Salah sahiji pelukis panghebatna dina Jaman Emas Walanda.nyaéta Pieter Claesz, anu ngalukis Vanitas Still Life ku biola jeung bola kaca. Karya seni ieu mintonkeun kaparigelan artistik Claesz nalika ngagambarkeun sababaraha motif Vanitas.

Vanitas-Stillleben mit Selbstbildnis ('Vanitas Still Life with violin and glass ball', c. 1628 ) ku Pieter Claesz; Pieter Claesz, domain publik, via Wikimedia Commons

Dina karya seni ieu, panon panuduh dipandu kana rupa-rupa detil ku cahaya saterusna nu digambarkeun. Kaca overturned, nu sagemblengna kosong, ngagambarkeun jandela sarta ogé bisa ditempo dina cerminan bola kaca dina sisi sabalikna tina lukisan. Hal ieu dianggap ngalambangkeun singketna kasenangan dunya, anu salajengna disorot ku kalebet lilin anu dipareuman, arloji, sareng tangkorak.

Samentawis mimitina sacara acak, unggal objék dipilih sacara saksama dina kumpulan ieu, sabab aya salaku representasi tina frasa Latin memento mori pikeun ngingetkeun pemirsa ngeunaan maot. Claesz kasohor ku warna kawates anu dianggo dina kahirupan Vanitas na, kalayan lukisan ieu henteu aya pengecualian. Sakabéh lukisan diwangun ku kelir coklat jeung héjo, iwal pita biru, nu nambahan wanda poék jeung somber tina karya seni.

Antonio de Pereda: Allegory of Vanity (1632 – 1636)

Saeutik pisan anu dipikanyaho ngeunaan Spanyolartis Antonio de Pereda, anu dicét salah sahiji Vanitas kawentar masih lifes. Karya seni ieu, anu judulna Alegory of Vanity , sacara elegan nunjukkeun usaha anu teu aya gunana pikeun kakuatan, sapertos anu ditunjukkeun ku malaikat anu dikurilingan ku barang-barang anu endah. Di gigireun anjeunna aya artos sareng perhiasan anu saé, tapi malaikat sigana teu sadar kana kabeungharan ieu. Saolah-olah manehna ngarti kana harti disumputkeun yén lukisan éta nyobian nepikeun saméméh pemirsa bisa manggihan eta.

Alegory of Vanity (1632-1636) ku Antonio. de Pereda; Antonio de Pereda, Domain publik, via Wikimedia Commons

Sanajan teu bisa dielakkan maot digambarkeun ku jam pasir, candlestick, jeung tangkorak, lukisan ieu teu langsung komunikasi téma morbidity jeung kadeudeuh ka nu lalajo. Ieu mungkin alatan kanyataan yén malaikat sigana sadar transience dirina di alam dunya, sabab anjeunna terang yen ayana bakal langgeng di akherat nya. nyekel cameo nu ngagambarkeun Raja Spanyol bari nunjuk ka dunya. Gerakan ieu cenah nujul kana kasia-siaan usaha manusa sapertos strategi divide-and-conquer, anu kalebet dina usaha pikeun ngingetkeun individu ngeunaan kaputusasaan dina sadaya tindakanna supados aranjeunna tiasa ngeureunkeunana.

Jan Miense Molenaer: Allegory ngeunaanVanity (1633)

Allegory of Vanity, dilukis ku Jan Miense Molenaer, disebutkeun aya salaku conto alus teuing tina seni Vanitas. Karya seni ieu ngagambarkeun tilu jalma anu dianggap awéwé, putrana, sareng abdi. Sababaraha simbol aya dina lukisan ieu nu allude kana téma méwah, extravagance, jeung kapuasan. Gagasan-gagasan ieu digambarkeun ku alat musik, cingcin dina ramo, peta ngagantung dina témbok di latar tukang, kitu ogé baju anu dipaké indung jeung anak.

Alégori. tina kasombongan (1633) ku Jan Miense Molenaer; Jan Miense Molenaer, Domain publik, via Wikimedia Commons

Sanaos sagala kamewahan ieu, rasa teu aya gunana sareng teu penting ditembongkeun ku awéwé ngeunaan hubunganana sareng putrana. Awéwé éta calik sareng gravely neuteup ka kajauhan bari putrana nyobian narik perhatian anjeunna. Kajadian kitu, manehna kaciri nyekel cingcin jeung eunteung, nu kaasup kana lambang kasombonganana.

Sigana wae budak eta usaha ngarebut perhatian indungna, teu bisa nyalametkeun manehna. ti budakna nepi ka euweuh hartina hirupna. Kahirupan sia-sia ieu leuwih disorot ku tangkorak anu anjeunna sandarkeun sukuna, sabab éta kalebet minangka panginget ngeunaan maot sareng buruk anu bakal datang.

Willem Claesz: Masih Hirup sareng Tiram ( 1635)

Walandapelukis Willem Claesz ieu dipikawanoh pikeun inovasi na dina gambaran masih-hirup na, nu anjeunna dicét éksklusif sapanjang karirna. Dina Still Life with Oysters , gambar anu teu biasa dina lukisan Vanitas parantos dilakukeun. Alesan pikeun ieu henteu aya simbol sareng objék Vanitas anu katingalina jelas. Gantina, Claesz saukur ngagambarkeun objék kabeungharan, kayaning tiram, anggur, jeung tazza pérak.

Still Life with Oysters, a Silver Tazza, and Glassware (1635) ku Willem Claesz; Willem Claesz. Heda, Public domain, via Wikimedia Commons

Objék ieu, sanajan geus dipikawanoh pikeun kamakmuran maranéhanana, katingalina kacau, sabab piring geus dibalikkeun sarta kadaharan geus ditinggalkeun prematurely. A motif Vanitas halus digambarkeun ngaliwatan citakan tina lemon peeled, nembongkeun pait di jero, sarta disebut aya salaku Gambaran simbolis karanjingan manusa. Sajaba ti éta, tiram némbongan kosong duanana dahareun jeung kahirupan tur sapotong kertas digulung-up dicokot tina kalénder. Kadua obyék ieu disebut ngagambarkeun jaman.

Palét warna anu dipilih ku Claesz dina lukisan ieu duanana poék sareng ngawatesan, anu mangrupikeun pilihan umum dina kalolobaan lukisan Vanitas jaman ayeuna. Warna ieu dipilih utamana alatan sipat brooding maranéhanana sarta pangabisa maranéhna pikeun nyieun hiji wanda gloomy. Sumber cahaya tunggal étakaasup ieu dipigawé pikeun ngingetkeun pemirsa ngeunaan maot impending sorangan.

Judith Leyster: The Last Drop (The Gay Cavalier) (1639)

The Last Drop, dicét ku Judith Leyster, nawiskeun conto unik lukisan Vanitas dina waktos éta. Dua lalaki, anu dianggap homo dumasar kana judul karya seni, digambarkeun pikeun nyerah kasenangan maranéhanana ngaliwatan nginum jeung jogét.

The Last Drop (The Gay Cavalier) (1639) ku Judith Leyster; Museum Seni Philadelphia, domain publik, via Wikimedia Commons

Di tukangeun lalaki ieu, aya hiji rorongkong digambarkeun di tukang, nu ngarebut perhatian pemirsa. Rorongkong ditingalikeun nahan jam pasir sareng tangkorak dina pananganana, anu nyiptakeun pamandangan anu dahsyat. Sanaos nada ieu diatur ku rorongkong, kalebetna, sareng barang-barang anu dicepengna, nyababkeun ideu ngeunaan ephemerality sareng teu tiasa dihindari tina maot.

Kabungahan tokoh anu kontras sareng pikasieuneun kerangka anu dikirimkeun. pesen Vanitas kuat ka pemirsa. Suratna dina dasarna nyuhunkeun jalma-jalma pikeun hirup dina momen-momen kahirupan samentawis aranjeunna tiasa, sakumaha waktos langkung gancang sareng sateuacan aranjeunna terang, maot bakal tumiba kana aranjeunna.

Harmen van Steenwyck: Masih Life: An Allegory of the Vanities of Human Life (1640)

Pelukis Walanda Harmen van Steenwyck mangrupikeun salah sahiji seniman terkemukaGenre Vanitas sareng teras janten salah sahiji pelukis anu masih kénéh hirup dina waktosna. Still Life: An Allegory of the Vanities of Human Life aya conto utama lukisan Vanitas, sabab sabenerna mah karya religius anu nyamar jadi hirup kénéh.

Masih Hirup: Hiji Allegory tina Vanities Kahirupan Manusa (c. 1640) ku Harmen van Steenwyck; Harmen Steenwijck, Domain publik, via Wikimedia Commons

Kaasupna tangkorak nunjukkeun yén sanajan pikeun jalma-jalma anu pangbeungharna, teu aya deui jalan pikeun luput tina teu bisa dihindari tina maot sareng pangadilan surgawi. Kronometer, anu mangrupikeun arloji, ngalambangkeun kumaha jalanna waktos ngadeukeutkeun urang ka maot. simbol metot séjén nyaéta tambahan cangkang, nu éta item collector langka waktu éta. Hal ieu dianggap ngalambangkeun kabeungharan bumi sareng kasia-siaan anu dibarengan ku milarian kabeungharan ieu, sareng ieu ogé dibuktikeun ku lawon, buku, sareng alat-alat.

Masing-masing objék dina lukisan dipilih sacara saksama. pikeun sacara efektif komunikasi pesen Vanitas, anu diringkeskeun dina Injil Perjanjian Anyar Mateus. Suratna nyatakeun yén pemirsa kedah ati-ati nempatkeun teuing pentingna kana kabeungharan, objék material, sareng kasenangan kahirupan, sabab objék ieu tiasa janten halangan dina jalan kasalametan.

Joris van Son: Allegory on Hirup Manusamimiti naek popularitasnya, sakumaha karya seni aimed pikeun ngingetkeun pemirsa ngeunaan mortality impending sorangan. Seniman Vanitas ngadédikasikeun diri pikeun komunikasi ka masarakat anu makmur yén hal-hal sapertos kasenangan, kabeungharan, kageulisan, sareng otoritas sanés sipat anu teu aya tungtungna.

All is Vanity (1892) ku Charles Allan Gilbert, dimana hirup, maot, jeung harti ayana intertwined. Gambar ieu awéwé gazing kana eunteung boudoir, nu ngabentuk wangun tangkorak; Charles Allan Gilbert, Domain publik, via Wikimedia Commons

Ieu panginget anu teu langgeng dibuktikeun ku lukisan Vanitas anu béda-béda ngaliwatan ngasupkeun objék-objék anu tangtu. Hal-hal anu biasa dina lukisan ieu mangrupikeun barang-barang dunya sapertos buku sareng anggur, anu disimpen di gigireun simbol anu bermakna sapertos tangkorak, kembang layu, sareng gelas jam. Objék-objék ieu sakabéhna nepikeun téma ngaliwatan waktu dina lukisan-lukisan, anu leuwih ngantebkeun realitas mortality anu kantos-ayeuna.

Salaku tujuan lukisan Vanitas nyaéta pikeun nunjukkeun boh kasia-siaan usaha duniawi sareng kapastian maot. , aya dua jenis gaya lukisan. Kategori kahiji kaasup lukisan anu fokus kana maot ngaliwatan citakan objék kawas tangkorak, lilin, lampu kaduruk-kaluar, jeung kembang wilting. Kategori kadua, dina usaha pikeun imply nu inevitability maot,

(1658 – 1660)

Seniman Flemish Joris van Son, anu ngalukis Allegory on Human Life , ngabahas téma Vanitas dina gaya éstétis. Kana glance kahiji, hiji langsung kawengku ku kaéndahan karya seni ieu, sakumaha digambarkeun ku Asép Sunandar Sunarya loba pisan kembang jeung bungbuahan. Warna-warna anu digunakeun dina lukisan ieu nambihan kahaneutan, anu ngajantenkeun mawar, anggur, céri, sareng katumbiri katingali langkung endah tibatan anu katingalina.

Alegori ngeunaan Kahirupan Manusa (c. 1658-1660) ku Joris van Son; Joris van Son, Domain publik, via Wikimedia Commons

Nanging, dina pamariksaan leuwih deukeut, tangkorak, jam pasir, jeung lilin nu ngaduruk bisa jadi katempo di tukang. Objék Vanitas ieu disimpen di tengah-tengah karya seni sareng teras-terasan ngagolér dina kalangkang karangan kembang vitalitas sareng kahirupan.

Kontras anu hébat diciptakeun antara buah-buahan anu sensual, anu mekar. kembang, jeung objék poék jeung samar demonstrating temporality.

Sajaba ti buruk kahirupan anu digambarkeun, buah asak jeung kembang warna-warni kaciri aya dina titik bursting sarta ngajak pemirsa noel. aranjeunna saméméh buruk dilawan maranéhanana. Citakan tina dua gagasan ngabentuk sabudeureun tema sentral buruk depicts significance spiritual nu aya dina lukisan ieu. Bari buruk masih nujul kana kahirupan manusa, éta ogé pigura jeung complementsobjék Vanitas saméméh salah sahiji aranjeunna maot kaluar. Ku kituna, pondokna kahirupan manusa jeung kamampuh manusa pikeun naek luhureun maot datang di sakuliah salaku tema kuat.

Edwaert Collier: Vanitas – Still Life with Books and Manuscripts and a Skull ( 1663)

Pelukis Jaman Emas Walanda Edwaert Collier lolobana dipikawanoh pikeun hirup kénéh, sakumaha ditémbongkeun ku karya seni impressive na judulna Vanitas - Still Life with Books and Manuscript and a Skull. Cita-cita penting salaku seniman Vanitas, Collier umurna ngan 21 taun nalika ngalukis karya ieu, nunjukkeun bakat artistik anu hébat anu dipibanda.

Vanitas – Still Life with Books and Manuscripts jeung Tangkorak (1663) ku Edwaert Collier; Evert Collier, domain publik, via Wikimedia Commons

Dina lukisan ieu, Collier ngagabungkeun loba simbol Vanitas klasik kayaning tangkorak di tengah karya seni, arloji saku kabuka, buku, a alat musik, kacamata, jeung jam. Ngaliwatan citakan elemen ieu, Collier komunkasi pesen yén kahirupan, dina sakabéh aspék glorious na, éta dasarna euweuh hartina alatan alam ephemeral na. Sapertos pasir dina jam pasir, Collier nunjukkeun yén jalma-jalma, musik, sareng kecap-kecap antukna bakal layu.

Saatos ningali karya ieu, pamirsa didorong pikeun nyandak kahirupan ayeuna sareng hirup sabagé nikmat sareng nikmat.mungkin, sabab dina waktuna moal aya kasenangan. Collier's Vanitas masih hirup tetep aya salaku peringatan ngalawan kasombongan dunya, salian pikeun ngingetkeun pemirsa pikeun nikmati kahirupan sateuacan telat.

Pieter Boel: Allegory of the Vanities of the World (1663)

Pieter Boel, artis Flemish Vanitas penting séjénna, ngahususkeun dina kahirupan kénéh méwah sapanjang karirna. Allegory of the Vanities of the World na dianggap karya agung genre Vanitas, alatan perhatianana kana detil jeung ukuran anu luar biasa badag.

Allegory of Vanities of the World (1663) ku Pieter Boel; Pieter Boel, Public domain, via Wikimedia Commons

Waktu ningali karya, panon nu ningali langsung nganggap kaagungan barok anu hadir, sakumaha digambarkeun ku eusi simbolis éksténsif anu kaasup. Kana pamariksaan anu langkung caket tina kaagungan ieu, kaagungan anu digambar ku Boel katingalina istirahat di luhur sarcophagus anu aya di garéja anu laun-laun disintegrasi. Sawatara barang, saperti pinggel jeung panah panah, ngasongkeun sifat sombong tina eleh militer.

Sabalikna jeung objék ieu, digambarkeun rupa-rupa barang intelektual Vanitas, kaasup buku jeung dokumén. Objék kabeungharan ogé digambarkeun ku miter uskup, tiara, sorban crowned, jeung jubah sutra ermine-edged. Sedengkeun ieu simbol kabeungharannunjukkeun kakawasaan politik jeung agama, aya kontradiksi.

Beuki loba jalma ngaliwat objék ieu, beuki loba objék ieu aya salaku panginget anu kuat yén maot nalukkeun sakabéh, euweuh urusan naon.

Warisan Seni Vanitas

Nepi ka ahir Jaman Emas Walanda, genre seni Vanitas mimiti leungit popularitasna. Ieu alatan kanyataan yén harti balik naon Vanitas nangtung pikeun leungit kakuatan na, sajaba sumanget reformasi combative agama leungit kakuatan na. Sanajan kitu, kamajuan anu lumangsung dina lukisan masih hirup dina mangsa ieu bakal neruskeun boga pangaruh hébat kana generasi seniman nu bakal datang. Ngaliwatan polah ngalukis sareng salajengna nyiptakeun artefak anu éndah, kasombongan diciptakeun anu ngingetkeun pamirsa ngalawan bahaya kasombongan sanés dina kahirupan. Ku kituna, Vanitas tetep hiji genre seni signifikan salila abad ka-17, sabab dipandu sarta museurkeun pikiran individu kana gagasan anu reflected maot jeung kalakuan hirup sigana teu aya hargana acan exuberant.

Anu terus di footsteps of Vanitas nya éta nambahan kaéndahan éstétis kana karya seni. Saatos Vanitas lekasan, hirup-hirup masih endah pisan dina gambarna dugi ka aranjeunna ngalaman parobahan anu sanés dina harti nuju akhir jaman.abad ka-19. Ieu utamana dipingpin ku seniman Paul Cézanne jeung Pablo Picasso, anu mimiti ékspérimén kalawan éstétika béda nu komposisi masih hirup kudu nawiskeun.

Nalika tempo lukisan béda nu dijieun. up genre ieu, éta gampang masih heran: Naon Vanitas? Dina inti na, période Vanitas dina seni museurkeun kana nyiptakeun karya seni anu nekenkeun transience kahirupan sareng teu tiasa dihindari maot pikeun pemirsa. Ku kituna, pesen dina lukisan Vanitas nya éta sanajan dunya bisa apatis kana kahirupan manusa, kaéndahanana masih bisa dinikmati jeung reflected saméméh ahirna buruk maot lumangsung.

Tingali di Urang Vanitas masih hirup carita web seni di dieu!

ngalambangkeun alam sakedapan kasenangan duniawi kalayan barang-barang sapertos artos, buku, sareng perhiasan.

Simbol penting sanésna anu dianggo dina dua kategori nyaéta kalebet jam tangan, arloji saku anu kabuka, sareng jam, anu nunjukkeun pas. waktu. Objék ieu nyuhunkeun pamirsa ngartos yén waktos mangrupikeun sumber anu berharga sareng sacara halus nyentak jalma-jalma anu sigana ngabuang-buang milikna.

Ku kituna, seueur lukisan Vanitas ngagabungkeun duanana kategori pikeun nyiptakeun karya seni anu aya salaku simbol maotna. jeung ephemerality.

The Knight's Dream (c. 1650) ku Antonio de Pereda, dimana saurang gentleman abad katujuh belas, diasah dina pakean jaman, linggih. saré bari malaikat nembongkeun anjeunna alam ephemeral pleasures, riches, honors, jeung kamulyaan.; Antonio de Pereda, Domain publik, via Wikimedia Commons

Saheulaanan, lukisan-lukisan Vanitas luar biasa matak pikasieuneun, sabab komposisina kacida kacau jeung teu teratur. Kanvas ilaharna cramped jeung objék nu sigana acak dina mimitina, tapi lamun ditilik leuwih deukeut, jenis jeung deukeutna objék nyepeng loba simbolisme jeung aya salaku pilihan stilistika.

Sanajan ngasupkeun unsur hirup kénéh, Lukisan Vanitas béda pisan kusabab aranjeunna simbolis pisan. Seniman teu nyieun lukisan dina usaha pikeun nembongkeun rupa objék atawa demonstrate skill artistik maranéhna, salakuduanana sipat janten bukti beuki lukisan ieu dianggap tur dititénan.

Lukisan dijieun salila ieu aya salaku gambaran simbolis tina kateupastian dunya sarta emphasized gagasan yén euweuh kamungkinan bisa persevere ngalawan buruk jeung pati. Ku kituna, karya seni Vanitas nyuhunkeun pesen anu parah, sabab tujuanana nyaéta pikeun ngahutbah pikiran sareng ideu genre éta ka pamiarsana.

Salian ti kasohor sapanjang jamanna, Vanitas terus mangaruhan sababaraha karya seni. anu ayeuna katingal dina masarakat artistik postmodern. Seniman kakoncara anu geus ékspérimén kalawan gaya Vanitas diantarana Andy Warhol jeung Damien Hirst, anu ngagunakeun tangkorak dina karya seni maranéhanana.

Saperti gambaran modern karya seni Vanitas. nu aya kiwari, pesen tina genre tetep sarua: Ieu hiji-hijina kahirupan urang dibikeun, jadi ulah ngantep eta ngaliwatan anjeun saméméh anjeun bisa ngarasakeun eta sapinuhna.

Ngartos Watesan Seni Vanitas

Nalika milarian definisi, urang kedah ngartos heula étimologi istilah éta. Kecap vanitas asalna tina basa Latin sarta cenah hartina "sia-sia", "kosong", jeung "teu aya gunana". Salaku tambahan, "vanitas" raket patalina jeung paribasa Latin memento mori , nu kasarna ditarjamahkeun jadi "inget maneh kudu maot". Papatah ieu cenah aya salaku artistik atanapi alegorispanginget ngeunaan kapastian maot, nu diyakinkeun kaasup tangkorak, kembang dying, jeung jam jam dina lukisan Vanitas nu dijieun.

Ku kituna, hiji harti seni Vanitas luyu bakal ngawengku karya seni nu nyarita ka inevitability of mortality. jeung sia-sia kasenangan dunya. Ieu dasarna dilakukeun ngaliwatan ngasupkeun rupa-rupa objék simbolis nu dirancang pikeun ngingetkeun pemirsa ngeunaan gagasan ieu.

Vanitas Ngingetkeun Kami ngeunaan Vanities

Istilah vanitas éta Latin pikeun "sombongan". Diperkirakeun yén kasombongan ngarangkum ide di balik lukisan Vanitas, sabab diciptakeun pikeun ngingetkeun jalma-jalma yén kageulisan sareng harta materialna henteu ngaleungitkeun aranjeunna tina maotna anu teu tiasa dihindari.

Istilah ieu asalna tina Alkitab dina bubuka. Garis-garis Kitab Pandita 1:2, 12:8, nu maca, "Kasombongan tina kasombongan, saur Pandhita, kasombongan tina kasombongan, sadayana mangrupikeun kasombongan." Tapi, dina vérsi King James, kecap Ibrani hevel salah ditarjamahkeun jadi hartina ”kabodoan”, sanajan sabenerna hartina ”teu aya gunana”, ”sia-sia”, jeung ”teu penting”. Sanaos kasalahan ieu, hevel ogé nunjukkeun konsép transitoriness, anu mangrupikeun ide anu penting dina lukisan Vanitas.

Tangkorak dina Ecological (c. munggaran satengah abad ka-16) ku Barthel Bruyn the Elder, dimana urang ningali sacara anatomistangkorak bener disimpen dina Ecological tina batu. Lambaran kertas tiasa ditarjamahkeun kana maca "Kalayan teu aya tameng pikeun nyalametkeun anjeun tina maot, hirup dugi ka maot"; Barthel Bruyn the Elder, domain publik, via Wikimedia Commons

Hubungan Antara Vanitas jeung Agama

Lukisan Vanitas katempona lain ngan saukur karya seni, tapi ogé mawa pesen moral signifikan nu nempo aranjeunna keur dianggap salaku tipe panginget agama. Lukisan-lukisan utamana dirancang pikeun ngingetkeun jalma-jalma anu ningali éta ngeunaan hal-hal remeh kahirupan sareng kasenanganna, sabab teu aya anu tiasa nahan kapermanénan anu dibawa maot.

Alatan topikna, éta tiasa didebatkeun naha genre Vanitas. bakal jadi populér lamun teu Counter-Reformasi jeung Calvinism, nu dorong kana sorotan nu. Kadua gerakan ieu, saurang Katolik sareng Protestan anu sanés, muncul dina waktos anu sami nalika lukisan Vanitas mimiti naék popularitasnya.

Kiwari, para kritikus nganggap datangna gerakan-gerakan ieu minangka waspada tambahan ngalawan kasombongan. hirup, sabab stressed ngurangan di possessions jeung triumph, nu salajengna emphasized naon genre Vanitas nangtung pikeun.

Tempo_ogé: Naon Dupi Mural? - Ngartos Pentingna Seni Mural

Pangaruh Protestantisme

Reformasi Protestan anu lumangsung dina 16th. abad ngabalukarkeun shift luar biasa dina pamikiran agama di sakuliah Éropah. buana mimitidibeulah sorangan nepi antara Catholicism jeung Protestantism, nu diwanohkeun loba kateupastian kana loba isu agama. Ieu ngakibatkeun Katolik ngajengkeun pikeun ngabasmi gambar suci, sedengkeun Protestan percaya yén gambar ieu bisa aya mangpaatna pikeun cerminan individu Allah jeung subjék suci lianna.

Républik Walanda, anu ngabébaskeun dirina tina Katolik na. Pangawasa Spanyol, jadi nagara Protestan reueus ku awal abad ka-17. Rarasaan individualistis kana musyawarah anu marengan Protestantisme mantuan ngarahkeun seniman Walanda kana genre Vanitas, sabab hayang nganyatakeun sentimen agama maranéhanana ngaliwatan wangun seni luyu.

Genre Vanitas sahingga diwangun dina etika Protestan, sakumaha ditémbongkeun. ku ideu sareng tema anu muncul dina lukisan anu diciptakeun. Vanitas ngingetkeun individu yén sanajan daya tarik hal duniawi, aranjeunna tetep ephemeral na inadequate dina hubungan ka Allah. Ku kituna, lukisan ieu nekenkeun mortality inescapable nu disanghareupan pemirsa, dina usaha ngingetkeun pemirsa pikeun meta luyu jeung Allah.

Exitus Acta Probat ('Hasil Justifies nu Perbuatan. ', c. 1627-1678) ku Cornelis Galle nu Younger, ngagambarkeun hiji allegory maot. Di handap, prasasti maca Quid terra cinisque superbis Hora fugit, marcescit Honor, Mors imminet atra. Ditarjamahkeun, ieu hartina "Naonari abong bangga? Waktos laleur, kahormatan anu diragukeun, maot, sareng hideung."; Cornelis Galle the Younger, domain publik, via Wikimedia Commons

Vanitas sareng Realisme

Kasenian Vanitas luar biasa realistis. , sabab ieu pageuh grounded dina konsép Earthly nu differed greatly ti téhnik mistis seni Katolik. Ku alatan éta, genre seni Vanitas ieu instrumental dina nungtun fokus pikiran panuduh nuju Surga ngaliwatan gambaran objék nu aya di Bumi.

Realisme ogé noticeable dina lukisan Vanitas sakumaha aranjeunna extraordinarily intricate tur husus. Pamariksaan anu langkung caket tina karya seni ngungkabkeun kaahlian sareng pengabdian seniman anu langkung luhur, nalika aranjeunna nyorot objék kahirupan pemirsa dina usaha ngajantenkeun lukisan éta relevan sareng tiasa dianggo sabisa-bisa.

Ngaliwatan ngagunakeun gaya anu réalistis. , artis Vanitas éta bisa ngasingkeun lajeng stress pesen utama karya seni, nu dipuseurkeun di sabudeureun kasombongan hal mundane. Realisme dina karya seni ieu mantuan pemirsa pikeun ngarti tur salajengna urutan pikiran maranéhanana jeung rujukan ka aspék fleeting kahirupan, nu kontras pisan ngalawan gangguan tina lukisan sabenerna.

Vanitas jeung Still Life

Hiji. tina aspék pangpentingna tina genre Vanitas nya éta dianggap sub-genre tina lukisan hirup kénéh . Ku kituna, Vanitaslukisan éta saukur variasi tina wangun hirup kénéh tradisional. Lukisan hirup-hirup anu khas diwangun ku barang-barang anu teu nyawaan sareng biasa, sapertos kembang, tuangeun, sareng vas, kalayan perhatian karya seni disimpen dina objék ieu nyalira.

Tapi, lukisan Vanitas masih hirup. ngagunakeun objék-objék ieu sacara tradisional kapanggih dina kahirupan kénéh dina raraga ngantebkeun gagasan sagemblengna béda.

The Vanitas masih hirup ieu ceuk ngajarkeun pemirsa hiji palajaran penting jeung moral, sakumaha seniman nempatkeun vanities umum dina kontras jeung maot ahirna hiji individu. Hal ieu dilakukeun pikeun mimitina banding ka pemirsa sateuacan ngarendahkeun aranjeunna ngeunaan kumaha aranjeunna ngarawat batur sareng dunya sakali parantos nimbangkeun sareng ngartos padamelan éta.

Nature morte de chasse ou Attirail d'oiseleur ('Hunting Still Life' atawa 'Still Life of Fowling Equipment', saméméh 1675) ku Cornelis Norbertus Gysbrechts; Cornelis Norbertus Gijsbrechts, domain publik, via Wikimedia Commons

Ciri Karya Seni Vanitas

Dina lukisan Vanitas anu dijieun, ciri-ciri tangtu mucunghul nu ngamungkinkeun kaasup kana karya seni Vanitas. genre. Ciri-ciri ieu museur kana téma jeung motif anu diguar dina unggal karya seni, anu diébréhkeun di handap.

Téma

Téma anu aya dina lukisan Vanitas anu dihasilkeun miboga sipat

John Williams

John Williams mangrupikeun seniman berpengalaman, panulis, sareng pendidik seni. Anjeunna nampi gelar Bachelor of Fine Arts ti Pratt Institute di New York City sareng teras ngudag gelar Master of Fine Arts di Universitas Yale. Pikeun leuwih ti dasawarsa, anjeunna geus ngajarkeun seni ka siswa sakabeh umur di sagala rupa setting atikan. Williams geus exhibited karya seni na di galeri sakuliah Amérika Serikat tur geus narima sababaraha panghargaan jeung hibah pikeun karya kreatif na. Salian pursuits artistik na, Williams ogé nulis ngeunaan jejer nu patali jeung seni tur ngajarkeun bengkel ngeunaan sajarah seni jeung téori. Anjeunna gairah pikeun nyorong batur pikeun nganyatakeun diri ngaliwatan seni sareng yakin yén sadayana gaduh kapasitas pikeun kréatipitas.