Naon Perspéktif Atmosfir dina Seni? - Visual Illusions of Jerona

John Williams 25-09-2023
John Williams

Naon sudut pandang atmosfir dina seni? Anjeun meureun geus ngadéngé istilah "perspektif hawa" atawa "perspektif atmosfir" jeung sugan ieu sora rada teknis pikeun anjeun. Sabalikna, sudut pandang atmosfir dina seni mangrupikeun salah sahiji téknik anu paling efektif anu tiasa dianggo ku seniman pikeun ngajantenkeun bentang hirup. Sedengkeun sudut pandang linier asalna tina géométri jeung matématika, sudut pandang hawa asalna tina ulikan élmu optik. Artis tiasa nganggo salah sahiji atanapi duanana téknik ieu pikeun nyiptakeun ilusi jero sareng jarak dina karya seni na. Dina artikel ieu, urang bakal nalungtik naon sudut pandang atmosfir, sarta nyadiakeun sababaraha conto tina sudut pandang atmosfir. Baca terus kanggo inpormasi anu langkung lengkep!

Peran Pangaruh Atmosfir dina Cahaya dina Seni

Bentang alam Bumi henteu ngan ukur rupa bumi fisik tapi ogé atmosfir di luhurna. Paripolah cahaya nalika ngalangkungan hawa sareng kumaha éta katarima ku panon manusa hartosna yén objék henteu katingali sami nalika urang caket sareng aranjeunna, tibatan nalika aranjeunna jauh ti urang. Pergeseran cahaya ieu sareng pangaruhna kana persépsi kalebet dina élmu optik.

Ku diajar élmu optik, para seniman diajar kumaha carana niru intricacies cahaya pikeun nyiptakeun ilusi jarak dina seni maranéhanana.

Ilustrasi sipat réfraktif cahaya. Suasana ngandung rupa-rupamangrupakeun conto sampurna tina sudut pandang atmosfir dina seni tur illustrates éstétika lukisan bentang Cina mimiti, nu teu kawas pendekatan nu pelukis Kulon ditampilkeun. Pelukis, Yan Wengui éta prajurit militér sarta pituin Wuxing, Zhejiang, anu ventured on pikeun jadi pelukis témbok pikeun Temple Xiangguo jeung Yuqing Zhaoying Abbey. Anjeunna ogé didirikeun salaku pelukis-in-tunggu dina rezim Kaisar Zhenzong sarta berbakat dina lukisan bentang.

Yan ahirna nuluykeun pikeun ngagambarkeun salah sahiji dua sakola ngarah dina lukisan bentang Kalér.

Paviliun Diantara Gunung jeung Aliran karya Yan Wengui (antara 960 – 1279); Yan Wengui, Domain publik, via Wikimedia Commons

Lukisan bentang ieu mangrupa salah sahiji tina loba "panempoan Yan" nu dieksekusi salaku gulungan gantung jeung loba pamandangan megah dina hiji bentang.

Pamakéan sudut pandang atmosfir bisa ditingali ku cara Wengui nyiptakeun kontras anu luhur antara puncak gunung jeung sesa bentang.

Bagian gunung anu harérang katingalina saolah-olah. halimun turun ka lebak sarta ngajadikeun sisi gunung katémbong caang atawa di kajauhan.

Para Wisata Ngaliwatan Gunung Lintas karya Dai Jin (antara 1388 – 1462); Dai Jin, domain publik, via Wikimedia Commons

Ti Hateup Hotel Hassler (2001) ku Wolf Kahn

Artis Wolf Kahn (1927 – 2020)
Tanggal 2001
Sedeng Pastel dina kertas
Diménsi (cm) 22.9 × 30.5
Dimana Tempatna Proyék Manolis , Miami

Dina perkawinan Realisme sareng Ekspresionisme Abstrak gaya klasik New York abad ka-20, Wolf Kahn mangrupikeun generasi kadua New York anu populér. Seniman sakola anu bentangna diideuan ku karya Henri Matisse sareng Mark Rothko (antara seueur anu sanésna). Gambar pastel lanskap ieu ku Kahn mangrupikeun conto sudut pandang atmosfir anu saé sareng tiasa ditingali dina pilihan warna Kahn sareng rendering detil nganggo garis ku cara anu saderhana tapi efektif.

Gedong di kajauhan tina Ti Hateup Hotel Hassler dipasihan salaku blok warna padet sareng kurang kajelasan sareng detil anu dipasihkeun ka gedong di latar payun. Kahn ogé ngagunakeun gradasi saeutik tina kulawu poék nepi ka biru-abu torek pikeun ngagambarkeun jarak jeung kontinuitas, sakumaha dipangaruhan ku atmosfir di luhur.

Sanaos gambarna sigana teu lengkep, éta saolah-olah eta mangrupakeun snapshot memori ti artis jeung scribbles basajan dina wangunan di foreground mantuan ngartikeun struktur kota jeung nawarkeun wawasan sudut pandang nu Kahn ditempo kota, saolah-olah tipojok atap.

Tanpa Judul #5272 (2012) ku Hiro Yokose

Artis Hiro Yokose (1951 – Ayeuna)
Kaping 2012
Sedeng Minyak jeung lilin dina kanvas
Diménsi (cm) 121,9 × 182,9
Dimana Tempatna Winston Wächter Fine Art, New York

Ieu endah pisan lukisan atmosfir ku seniman Jepang Hiro Yokose mangrupa napas tina hawa seger. Lukisan éta ngagambarkeun bentang alam anu dipinuhan ku rupa-rupa danau di latar hareup sareng vegetasi anu jauh sareng tatangkalan sapanjang ridges danau.

Hiji tiasa ningali démo Yokose ngeunaan sudut pandang atmosfir ku niténan Ti kajauhan aya tatangkalan kawas hantu, anu katingalina langkung hampang tibatan tangkal anu katingali.

Urang tiasa nganggap yén adegan ieu ngagambarkeun halimun isuk-isuk sateuacan subuh sapertos katingal dina suasana mendung. luhureun situ. Gambarna kaciri buram alatan kabut/halimun kandel. Yokose kasohor ku pendekatan Minimalis na kana lukisan lanskap sareng kualitas éstétika sapertos impian tina lukisan atmosfirna.

Perspektif atmosfir tiasa sigana pikasieuneun ngartos dina mimitina, tapi ku diajar langkung seueur conto peranna dina gambar jeung lukisan, Anjeun bakal tiasa nangkep konsép. Eta tetep salah sahiji metodeu paling éféktifNyiptakeun ilusi jarak sareng jero dina pesawat gambar, sanajan sudut pandang linier teu acan dianggo.

Tingali sudut pandang atmosfir urang dina webstory seni di dieu!

Remen Ditaroskeun. Patarosan

Naon Perspéktif Atmosfir dina Seni?

Perspektif atmosfir disebut oge perspéktif hawa sarta mangrupa téknik dumasar kana ulikan élmu optik anu digunakeun ku seniman pikeun nyiptakeun rasa jero jeung jarak dina karya seni ku cara nyieun deui pergeseran dina kajelasan, jenuh, jeung warna anu lumangsung nalika cahaya dipantulkeun tina objék dina rupa-rupa jarak jeung kaayaan atmosfir.

Kumaha Anjeun Bisa Ngidentipikasi Perspéktif Atmosfir dina Seni?

Sababaraha cara anjeun tiasa ngaidentipikasi sudut pandang atmosfir dina seni kalebet rupa-rupa tingkat kontras anu diterapkeun ka obyék anu aya hubunganana sareng jarakna ti panuduh; inténsitas warna sareng jenuh langkung ageung dina latar payun gambar tibatan latar tukang; wates anu kirang jelas diartikeun antara objék anu langkung jauh tibatan anu langkung caket sareng "fokus"; tinge bluish atawa kelir tiis dilarapkeun ka objék dina kajauhan, dibandingkeun jeung warna warmer dina foreground.

Naon Beda Antara Perspéktif Linear jeung Perspéktif Aerial?

Beda antara perspéktif liniér jeung perspéktif hawa nyaéta yén perspéktif liniér nyaéta téhnik anu digunakeun pikeun nyieunilusi rohangan tilu diménsi sareng jero dina permukaan datar ngagugat sistem dumasar matematis ngagunakeun titik ngaleungit dina cakrawala. Perspéktif hawa dina seni ngarujuk kana téknik anu digunakeun pikeun nyiptakeun ilusi jero dumasar kana ulikan élmu optik. Artis tiasa nyiptakeun deui épék atmosfir dina persepsi visual objék dina jarak anu béda ku cara nyaluyukeun kajelasan sareng kontrasna (nurunkeun kontras dina jarak anu langkung ageung), inténsitas atanapi jenuh warnana, sareng ku ningkatkeun tingkat biru. Artis tiasa nganggo salah sahiji téknik ieu atanapi malah ngagabungkeun duanana metode pikeun nyiptakeun ilusi anu jero, gumantung kana gaya sareng subjekna.

partikel, kaasup ogé titik-titik cai miniscule; Stock-photo

Atmosfera nujul kana lapisan gas anu ngarangkum Bumi sareng nyumbang kana rezeki kahirupan di planét urang. Lamun urang neuteup ka béntang peuting sarta aranjeunna kaciri kiceupan, éta alatan urang nempo aranjeunna ngaliwatan lapisan gasses jeung campuran cai, lebu, jeung partikel séjén nu ngawangun atmosfir. Nalika astronot ningali béntang di luar angkasa, aranjeunna némbongan salaku titik cahaya statik.

Pertimbangkeun ogé kumaha katumbiri kabentuk nalika titik-titik cai dina hawa réfraksi atanapi paburencay cahaya anu ngaliwatan aranjeunna.

Balukar dramatis tina cahaya nu ngaliwatan kristal és, nyieun gambar halo surya; S tock-photo

Nu rupa-rupa nuansa langit ditangtukeun ku pangaruh cahya panonpoé babarengan jeung kumaha atmosfir réfraksi cahaya. Ieu ogé salah sahiji alesan kunaon langit umumna katingalina bulao.

Tempo_ogé: Kumaha Ngagambar Méja - Pitunjuk Ilustrasi Méja Senang sareng Gampang

Cahaya biru mangrupikeun salah sahiji warna anu paling sumebar dibandingkeun sareng warna-warna sanés sareng kusabab panjang gelombang anu langkung pondok, urang sering. ukur ningali bulao.

Interplay antara atmosfir jeung fisika cahaya muterkeun hiji peran badag dina persepsi visual ngeunaan warna, wujud, jeung spasi. Pamahaman ngeunaan faktor-faktor ieu geus dipangaruhan kumaha seniman ngayakeun réplikasi rupa-rupa épék cahaya dina jarak dina seni naturalistik .

HijiBubuka Perspéktif Atmosfir

Jadi, naon ari sudut pandang atmosfir dina seni? Pikeun nangkep bentang, atanapi pamandangan tilu diménsi naon waé, seniman kedah nganggo sababaraha alat sareng téknik perspéktif pikeun ngagambarkeunana. Perspéktif atmosfir, ogé disebut perspéktif hawa dina seni, nujul kana téknik anu dianggo ku seniman pikeun niron épék jarak dina kamampuan panon manusa pikeun ngabédakeun warna, bentuk, sareng detil.

Dina seni. , sudut pandang atmosfir geus padamelan ku seniman pikeun loba abad tur bisa disusud deui ka jaman Greco-Romawi kuna. Seniman Roma kuno jeung Yunani nyieun mural elaborate nu ngawengku landscapes dicét maké sudut pandang atmosfir

Dina Abad Pertengahan nalika dunya material dianggap korup jeung dosa sarta seniman aimed pikeun nganyatakeun truths spiritual, téhnik representational naturalistik. sakitu legana ditinggalkeun. Sanajan kitu, kalahiran Renaissance salila abad ka-15 nempo kapanggihna deui téhnik ieu dina lukisan.

The Virgin jeung Child jeung Saint Anne ku Leonardo da Vinci (1503) nyaéta conto alus ngeunaan pamakéan pelukis ngeunaan sudut pandang atmosfir; Leonardo da Vinci, domain publik, via Wikimedia Commons

Sedengkeun lolobana seniman jaman Renaisans ngajajah kumaha ngagunakeun élmu kayaning géométri jeung matématika pikeun nyieun ilusi jero jeungjarak dina seni kalawan perspéktif linier, éta polymath hébat Leonardo Da Vinci ngalegaan inquiries na ngawengku élmu optik, sarta credited kalawan coining istilah pandang hawa dina seni.

Da Vinci ngajelaskeun perspéktif hawa dina téks disebut Treatise on Painting salaku fenomena dimana "warna ngaleuleuskeun saimbang jeung jarak maranéhanana ti jalma nu nempo aranjeunna".

Lami saméméh Da Vinci, seniman Cina kayaning Han Cho padamelan sudut pandang atmosfir kalawan pendekatan variatif salaku awal abad ka-12. Seni kuna lukisan bentang Cina kacida téknisna kalawan tekenan kana ngagunakeun tipena béda brushwork pikeun ngahontal rupa éfék.

Dina risalah Han Cho ngeunaan lukisan, Shan-Shui Ch'un- ch'uan chi (1167) anjeunna masihan rinci ngeunaan tilu jinis sudut pandang anu béda sareng kumaha kaayaan atmosfir mangaruhan kajelasan sareng penampilan objék.

Karakteristik Perspektif Atmosfir

Di handap ieu aya sababaraha ciri tina sudut pandang atmosfir anu katingal dina seni sareng gambar bentang anu tiasa ngabantosan anjeun ngaidentipikasi kumaha gambar sudut pandang hawa sareng kumaha éta tiasa mangaruhan persepsi visual objék di jerona.

Jarak sareng Kejenuhan

Upami ningali gambar atanapi pamandangan ti kajauhan, sudut pandang atmosfir tiasa ngajantenkeun warna teu terang sareng desaturated.

Salah sahiji épék munggaranPikeun meunangkeun perspéktif atmosfir téh nya éta ngabalukarkeun objék dina kajauhan némbongan saolah-olah kelir maranéhanana geus éncér.

Objék dina kajauhan condong ngahiji jeung jenuh atmosfir sedengkeun objék dina latar hareup katémbong jenuh pisan alatan jarak nu ngadeukeutkeun antara panuduh jeung objék.

Bentang kalawan Tenang karya Nicholas Poussin (1650 – 1651). Catet bédana jenuh warna antara latar hareup sareng latar; Nicolas Poussin, domain publik, via Wikimedia Commons

Tempo_ogé: Kumaha Ngagambar És Batu - Gambar És Batu Lebur Gampang

Ningkatkeun Niley jeung Kontras Turun

Beuki jauh obyék anu ti panuduh bakal katingalina langkung hampang sareng "fuzzier". Ieu kusabab kamampuan panon manusa pikeun ngabédakeun kontras ngirangan dina kajauhan. Objék anu deukeut bakal leuwih jelas digambar jeung béda ti kasang tukangna. Pikirkeun fotografi dimana pokus disetel dina gambar anu pangdeukeutna ka lensa sareng sadaya anu aya di luar éta luntur ka kajauhan.

Warna ogé bakal naék nilaina (janten langkung terang/langkung bodas) langkung jauh. obyék nyaéta.

Dina Vanitas Besar – Still-Life ku Pieter Boel (1663) seniman ngagunakeun béda anu jelas kontras pikeun ngabédakeun antara objék anu deukeut jeung nu ningali. jalma anu mundur, nunjukkeun yén sudut pandang hawa henteu ngan ukur dianggo pikeun bentang; Pieter Boel, Umumdomain, via Wikimedia Commons

Suhu jeung Persépsi Atmosfir

Ujung cakrawala atawa lapisan horisontal bentang atawa bentang kota bisa katingalina jelas tur katelah "ujung seukeut" . Nalika ningali pamandangan tina sudut pandang atmosfir, penting pikeun dicatet yén suhu atmosfir ogé maénkeun peran dina pangaruh kaluaran visual objék.

Upami anjeun kantos ningali pantulan gelombang panas di luhur. a piping tarmac panas, mangka anjeun geus boga gagasan kumaha hawa atmosfir bisa ngarobah persepsi visual urang. Ieu "gelombang" anu ngainduksi ku dénsitas gas atmosfir nu tindakan minangka lénsa antara panon urang jeung obyék. Ku kituna, urang sabenerna pernah ningali hal sakumaha aranjeunna.

Imah Beurit Gurun karya Maynard Dixon (antara 1944 – 1945). Spesialis dina ngalukis pamandangan semi-gurun, Dixon sacara ahli ngarebut épék panas dina objék dina kajauhan; Maynard Dixon, domain publik, via Wikimedia Commons

Conto anu paling ekstrim tina nyiptakeun gambar anu disababkeun ku suhu nyaéta fenomena fatamorgana, nyaéta gambar anu diciptakeun dina panasna gurun pasir, nimbulkeun ilusi tina hal-hal anu ngan saukur teu aya.

Pencahayaan anu Kuat sareng Kajelasan

Sumber cahaya anu kuat, sapertos panonpoe, tiasa ngaleuleuskeun sudut pandang atmosfir kusabab éta ngaleuleuskeun penampilan pangaruh. tina atmosfir dina visualkaluaran objék handapeun eta. Dina basa sejen, obyék anu kakeunaan cahaya anu parah bakal katingalina gaduh ujung anu langkung seukeut sareng langkung jelas tibatan obyék dina kaayaan atmosfir anu remang-remang.

Objék langkung jenuh sareng warna nalika cahaya anu kuat nembus aranjeunna. sarta ieu bisa dititénan dina waktu beurang nalika panonpoe ngaliwatan wangunan dina jam nu tangtu.

House by the Railroad ku Edward Hopper (1925). Hiji master mutlak cahaya, Hopper ngahontal kajelasan jeung kontras kuat cahaya langsung bari sakaligus mindahkeun imah kana kajauhan ku raising nilai warna na; Edward Hopper, domain publik, via Wikimedia Commons

Anjeun oge bisa perhatikeun ieu lamun anjeun cicing deukeut hiji gunung jeung panonpoe nyaangan tungtung gunung, ngabalukarkeun eta kaciri pisan kontras. ka atmosfir.

Perspektif Linier vs. Perspektif Atmosfir

Sanggeus marios efek sareng karakteristik gambar sudut pandang atmosfir anu béda, anjeun ogé tiasa heran kumaha sudut pandang atmosfir béda sareng sudut pandang linier. Perspektif linier nyaéta téknik dumasar kana géométri anu disampurnakeun dina mangsa Renaisans pikeun nyiptakeun ilusi jero sareng rohangan tilu diménsi dina permukaan anu datar.

Sacara téknis diterapkeun, seniman bakal ngagambar sadaya garis paralel ka konvergen dina hiji titik leungit dina cakrawala.

IdéalKota ku artis kanyahoan (c. 1480s) mangrupakeun conto prima tina aplikasi tina sudut pandang linier pikeun nyieun hiji ilusi tina jero; Galleria Nazionale delle Marche, Domain publik, via Wikimedia Commons

Penemuan sudut pandang linier dikreditkeun ka Filippo Brunelleschi anu mangrupa arsiték Italia anu kasohor dina jaman Renaissance. Tilu konstituén utama sudut pandang linier ngawengku garis horizontal, garis paralel (garis ortogonal), jeung titik leungit.

Perspéktif atmosfir di sisi séjén leuwih museur kana kumaha seniman bisa ngayakeun réplikasi éfék nu. atmosfir boga on alam visual jeung persepsi objék handapeun eta. Perspektif atmosfir mangaruhan hue, nilai, jeung nada, sedengkeun sudut pandang linier mangaruhan jarak, persépsi jero, jeung skala.

Roma Modern - Campo Vacino karya J. M. W. Turner (1839). pamakéan Turner ngeunaan sudut pandang hawa exaggerated mangrupa ciri khas karyana; J. M. W. Turner, Public domain, via Wikimedia Commons

Aya conto kasenian dimana salah sahiji atawa téhnik séjén geus dipaké. Sanajan kitu, loba seniman ngagabungkeun duanana wangun sudut pandang, utamana lamun ngalukis gambar nu ngawengku objék kayaning wangunan, atawa konstruksi manusa lianna kalayan fitur kayaning sudut katuhu sampurna, garis lengkep lempeng, atawa elemen séjén nu bisa jadi teu sering lumangsung di alam.

The Top TiluBalukar Utama Perspéktif Atmosfir

Tilu pangaruh utama tina sudut pandang atmosfir ngawengku ieu di handap dina hubunganana kana paningkatan jarak:

  • Warna jeung warna objék leungit. jenuh na ningkat nilaina (abu). Nilaina ogé bakal langkung hampang.
  • Warna obyék ngageser ka warna anu langkung tiis; nuju ka warna latar sareng biasana leuwih biru.
  • Kontras detil objék nurun bareng jeung kontras antara objék jeung latar.

Conto Lukisan Perspéktif Atmosfer

Perspektif atmosfir tiasa dipendakan dina seueur lukisan sapertos katingal dina conto di handap ieu. Rékréasi hiji pamandangan atmosfir geus dicokot dina loba bentuk visual béda tapi paling ilahar kapanggih dina lukisan bentang. Di handap, urang bakal ngajalajah sababaraha conto sudut pandang atmosfir sareng cara dianggo dina rupa-rupa karya seni.

Paviliun Diantara Pagunungan sareng Aliran (c. 960 – 1279) ku Yan Wengui

Artis Yan Wengui (c. 967 – 1044)
Tanggal c. 960 – 1279
Sedeng Tinta dina sutra; ngagulung gantung
Diménsi (cm) 103.9 x 47.4
Dimana Ditempatkeun Museum Istana Nasional, Taipei

Lukisan sudut pandang atmosfir anu megah ieu

John Williams

John Williams mangrupikeun seniman berpengalaman, panulis, sareng pendidik seni. Anjeunna nampi gelar Bachelor of Fine Arts ti Pratt Institute di New York City sareng teras ngudag gelar Master of Fine Arts di Universitas Yale. Pikeun leuwih ti dasawarsa, anjeunna geus ngajarkeun seni ka siswa sakabeh umur di sagala rupa setting atikan. Williams geus exhibited karya seni na di galeri sakuliah Amérika Serikat tur geus narima sababaraha panghargaan jeung hibah pikeun karya kreatif na. Salian pursuits artistik na, Williams ogé nulis ngeunaan jejer nu patali jeung seni tur ngajarkeun bengkel ngeunaan sajarah seni jeung téori. Anjeunna gairah pikeun nyorong batur pikeun nganyatakeun diri ngaliwatan seni sareng yakin yén sadayana gaduh kapasitas pikeun kréatipitas.