Naon Dupi Seni Kontemporer? - Titingalian Seni Kontemporer Modern Kiwari

John Williams 25-09-2023
John Williams

Kasenian kontemporer nyaéta kasenian anu dijieun kiwari. Tapi istilah ieu leuwih lengket ti éta sabab istilah seni kontémporér hartina teu salawasna sarua jeung gerakan seni lianna sakumaha geus katempo dina jaman seni modern. Istilah ieu ditandaan ku parobihan dina cara seniman ningali kana seni-pembuatanna, sareng urang tiasa ningali seueur inovasi dina hal medium anu aranjeunna anggo sareng ideu anu aranjeunna nampilkeun. Dina artikel ieu, urang bakal ngabongkar gagasan seni Kontémporér - ningali sababaraha téma seni kontemporer, ogé conto seni kontemporer.

Naon Ari Seni Kontemporer?

Definisi kasenian kontemporer nyaéta kasenian anu dijieun dina satengah ahir abad ka-20 nepi ka ayeuna. Seni ieu ngaréspon kana jaman modern anu urang hirup, fokus kana kerangka kontekstual anu lega - tina politik sareng budaya, téma identitas, sareng téknologi maju. Seniman nyieun seni dumasar kana konsép sarta ngaréaksikeun kana kahirupan politik jeung budaya dunya.

Kasenian kontémporér lain saukur ngeunaan kasenangan éstétis tina nempo hiji karya seni, tapi leuwih museur kana babagi gagasan. Kasenian kontemporer dicirian ku rupa-rupa medium jeung gaya.

Ciri Seni Kontemporer

Sanajan ciri anu paling penting dina seni kontemporer nyaeta henteu aya ciri-ciri anu ngahartikeun anu nyata. aya sababaraha fitur umum anu dibagikeun ku seni kontemporer sakabéhna.bentang, sarta dina karya seni husus ieu, artis nunjuk ka kekerasan ngalaman ku awéwé jeung awakna, kitu ogé ku bumi. Karya seni ieu sapanjang téma Feminis, tapi ogé bisa ditempo salaku Seni Lingkungan fokus kana bumi jeung perlakuan urang sumberdaya alam urang. Ditanya ngeunaan karyana sorangan, seniman ieu nyarios, "Ngaliwatan patung bumi/jasad abdi, abdi janten hiji sareng bumi ... abdi janten ekstensi alam sareng alam janten ekstensi awak abdi."

Diri (1991) ku Marc Quinn

Judul Karya Seni Diri
Artis Marc Quinn
Taun 1991
Sedeng Getih, baja tahan karat, Perspex, jeung alat-alat kulkas
Dimana It Was Made London, UK

Self nyaéta potret diri anu dijieun ku seniman Marc Quinn di 1991. Artis ngagunakeun bahan awakna sorangan pikeun nyieun patung ieu - getihna sorangan. Artis tuang sirah sorangan kalawan sapuluh pints getih sorangan dikumpulkeun ngaliwatan sababaraha bulan. Karya seni ieu didamel dina waktos seniman bajoang sareng katergantungan, sareng ieu aya hubunganana sareng cara patung peryogi listrik pikeun ngajaga bentukna.

Materilitas karya seni ogé penting pisan di dieu - nyieun potret diri bahan pangdeukeutna ka awakna sorangan yén artis bisa– ngagunakeun bagian-bagian awak sabenerna.

Ku cara kieu, seniman ékspérimén kalawan bahan anyar dina cara nu ngajadikeun eta paling bermakna. Ieu conto hébat seni kontemporer anu ngagunakeun medium meaningfully. Ieu mah sakadar bust sejen tina sirah dijieunna tina bahan naon baé, médium jadi bagian tina pesen.

Nurunkeun Guci Dinasti Han (1995) ku Ai Weiwei

Judul Karya Seni Mundurkeun Guci Dinasti Han
Artis Ai Weiwei
Taun 1995
Sedeng Karya Pintonan
Dimana Dijieunna Cina

Taun 1995, seniman jeung aktivis Cina nyieun conto provokatif ieu karya seni kontemporer. Artis ngagunakeun naon anu anjeunna disebut "budaya siap-dijieun" - guci umur 2000 taun ti Dinasti Han. Sakumaha judulna nunjukkeun, karya seni sorangan diwangun ku seniman anu ngaleungitkeun sareng ngancurkeun bagian penting tina sajarah Cina. Nalika ditaroskeun ngeunaan karya seni éta, seniman, anu dikenal ku karya seni kontroversialna anu ngritik pamaréntahan Cina, nyarioskeun pamimpinna Mao Zedong, "Hiji-hijina jalan pikeun ngawangun dunya énggal nyaéta ngancurkeun dunya anu lami."

Geus mayar guci ratusan rebu, ngancurkeun eta mah lain wae rugi budaya tapi oge seniman sorangan. Aya nu nyebatkeun karya seni ieumalah unethical nyieun. Aya ogé sababaraha perdebatan naha artis ngagunakeun sapotong nyata jaman baheula atawa palsu, tapi tiiseunana dina masalah tetep scandalous ka panongton na.

Tempo_ogé: Desain Memphis - Ngajalajah Gaya Desain Memphis anu Pangaruh

Dina karya seni ieu, urang bisa nempo yén artis ngagunakeun gagasan siap-dijieun, diideuan ku Marcel Duchamp urang pamakéan siap-dijieun. Ieu mangrupikeun objék anu kapanggih sareng dianggo dina kahirupan sapopoe anu dianggo deui pikeun nyiptakeun karya seni. Dina hal ieu, ngarujuk kana bagian anu kuat dina sajarah Cina salaku anu siap-dijieunna nyalira. Rusakna éta téh ngan hiji aspék anu ngajadikeun ieu karya seni jadi kuat.

Ku cara ngaragragkeun guci, seniman ogé ngaréngsékeun ajén-inajén budaya dina harepan nyiptakeun mangsa nu hadé.

The 99 Series (2014) ku Aïda Muluneh

Judul Karya The 99 Series
Artis Aïda Muluneh
Taun 2014
Sedeng Fotografi
Dimana Éta Dijieun Étiopia

Aïda Muluneh nyaéta seniman Kontemporer anu ogé ngagunakeun fotografi. Potret dirina dina The 99 Series (2014) mertimbangkeun postcolonial Africa. Manehna ngagunakeun potret, lolobana awéwé ti kampung halaman nya Addis Ababa, dina cara nu tangtangan portraiture tradisional. Seri 99 kalebet awéwé anu ngagem ageman téater, sareng raray.dicét.

Seniman ngagunakeun potret-potret ieu sareng fotografina pikeun ngémutan peran gender sareng identitas awéwé di Étiopia. Poto-poto dina séri ieu kalem, maké bodas jeung beureum sacara simbolis.

Raray bodas disebut topéng ku seniman, nu ngarangkum cara répréstasi dirobah pikeun kapentingan pulitik. Kalolobaan leungeun dina poto ieu beureum, nujul kana aranjeunna keur bloodstained. Leungeun-leungeun ieu nyoba ngadalikeun potrét, nutupan beungeut awéwé - ngarujuk kana sajarah poék kolonialisme jeung cara ieu mangaruhan nagara-nagara Afrika.

Pamustunganana séri ieu nganalisis kumaha kaayaan Muluneh jadi wanoja Afrika, sok dianggap urang luar dimana-mana manehna indit.

Ku cara kieu, carita pribadina jadi universal lumaku pikeun loba awewe di sakuliah dunya sarta mere wawasan ka batur nu teu ngarti. kumaha éta. Carita ieu digambarkeun ku seniman salaku, "carita urang masing-masing mawa, leungitna, oppressors, korban, disconnection, milik, longing anjeun ningali paradise dina jurang poék kalanggengan."

Gadis jeung Balon (Lukisan Abon) (2018) ku Banksy

Judul Karya Seni Gadis jeung Balon (Lukisan Abon )
Artis Banksy
Taun 2018
Sedeng Seni dina Kanvas nganggoShredder dina pigura
Dimana Dijieunna London, Inggris

Banksy , anu dikenal ku seni jalanan, ngadamel warta dina 2018 nalika anjeunna ngagaduhan karya seni pikeun dilélang di Sotheby's di London. Pas karya senina dijual jeung juru lelang ngabantingkeun paluna, karya seni mimiti bip jeung karya senina dicacah ku pigurana.

Seniman geus cicingeun nempatkeun mesin penghancur di jero pigura. Pas dijual, salah sahiji karya senina anu kawentar langsung ancur.

Dina postingan Instagram, artis saterusna ngomong, “Kajurung pikeun ngancurkeun ogé mangrupa dorongan kreatif.” Banksy kasohor ku karya seni corétan anu kuat sareng saderhana sareng karya seni abon sapertos prank nunjukkeun yén humor ogé mangrupikeun bagian anu penting dina seni Kontémporér Modern.

Di dieu anjeun parantos diajar ngeunaan karakteristik béda tina seni Kontemporer. , sarta geus katempo sababaraha conto karya seni mereun jeung seru dijieun dina panungtungan 60 taun. Conto-conto seni Kontemporer di dieu nunjukkeun kumaha bédana sareng rupa-rupa seni-pembuatan, sareng ngamungkinkeun urang ningali sakedapan carita sareng kahirupan anu hirup ku jalma sanés ti sakumna dunya. Ti seni Land nepi ka Pertunjukan nepi ka Instalasi, seniman nyiptakeun hal-hal anyar anu pikaresepeun unggal dinten supados aranjeunna tiasa ngirim pesen - hiji-hijina tugas urang nyaéta ngadangukeun sareng ngartos!

Tong tingali webstory seni kontemporer urang. !

SeringPananya

Naon Harti Seni Kontemporer?

Kasenian kontémporér nyaéta kasenian anu didamel kiwari – dumasar kana kahirupan di dunya anu maju ku téknologi jeung sakabéh carita politik jeung budayana.

Naha Seni Kontémporér Sarua Jeung Seni Modern?

Kasenian kontemporer jeung kasenian modéren teu sarua – sanajan éta dua kecap téh sinonim. Kasenian modéren ngagambarkeun jaman dina nyieun kasenian samemeh kasenian kontemporer muncul.

Naon Ciri-ciri Seni Kontemporer?

Kasenian kontemporer rupa-rupa gaya jeung téknik, sarta ciri anu paling penting nyaéta unggal seniman nyieun karya ku cara sorangan ngeunaan hiji aspék kahirupan di dunya kiwari.

Sababaraha ciri ieu di antarana:
  • Seniman kontémporér aub dina inovasi jeung ideu anyar jeung bentuk seni anyar, ngagunakeun naon bae di pembuangan maranéhanana ti vidéo kaulinan pikeun rékayasa jeung bedah plastik. Para seniman ngagunakeun média anu rupa-rupa.
  • Karya dijieun kalayan konsép di tukangeunana, sarta unggal karya seni bakal boga alesan saluareun anu aya salaku objék éstétis murni.
    <> sababaraha seniman kontemporer tiasa dianggo di grup tapi teu aya gerakan anu ageung sapertos aya dina jaman seni modern. prosés yén seniman nimukeun sorangan.
  • Aya ogé gerakan ka arah pintonan seni kurang eurocentric, sarta leuwih loba seniman ti sagala rupa penjuru dunya anu diaku jeung narima leuwih. perhatian.

Naha Seni Kontemporer Sarua Jeung Seni Modern?

Kecap kontemporer jeung modérn sacara téhnisna sinonim, tapi dua fase dina sajarah seni ieu béda pisan. Harti seni kontemporer ngawengku leuwih konteks. Kasenian kontemporer dianggap postmodern , hartina asalna sanggeus Modernisme.

Kasenian kontemporer beda jeung gerakan-gerakan seni modern saperti Pop art atawa Surrealisme. Kasenian modéren ditandaan ku seniman anu réferential diri (nyieun seni ngeunaan seni).

Mawar patung karya Isa Genzken, conto seni kontemporer; Christoph Müller, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Artis nyiptakeun gerakan-gerakan seni, kalayan ideu anu sami sareng tantangan téknis anu nyicingan pamikiran seueur seniman anu béda. Dina jaman seni Kontemporer, seniman nyiptakeun seni anu ngaréspon kana pangalaman unik hirup di dunya anu maju ku téknologi dimana urang mendakan diri urang sorangan, unggal carita unik. Seniman nyiptakeun karya seni dumasar kana pangalaman unikna. Henteu aya ideu sareng ideologi anu ageung, sareng seniman henteu nyiptakeun "-isme" énggal sapertos Surrealisme sareng Fauvisme.

Seniman modern nyiptakeun karya seni anu museurkeun kana prosés seni sorangan - sapertos nalika Impresionis nyiptakeun karya seni ngaréspon kana penemuan kaméra - diideuan ku ideu nyandak cahaya dina menit-menit. Seniman kontemporer henteu sadayana gaduh média anu langkung ageung anu aranjeunna jelajah, sareng masing-masing seniman ngagunakeun média éta salaku cara pikeun ngajalajah téma sareng ide anu langkung ageung.

Kasenian kontemporer ngaréspon ideu dunya modéren ku cara anu béda. anu cocog sareng momen ieu dina sajarah sareng waktos - kalayan masing-masing seniman museurkeun kana perjalanan kahirupan seni-nyieun ngeunaan seluk-beluk hirup di dunya ku cara sorangan.

Conto Karya Seni Kontemporer

Ayeuna urang bakal ningali sababaraha karya seni Kontemporer Modern anu paling kasohor anu dilakukeun dugi ka ayeuna, ngajelaskeun kumaha para seniman ieu berinovasi sareng nyiptakeun énggal anu pikaresepeun.karya seni. Karya seni ieu ngan saukur sakedapan kana rupa-rupa gagasan anu digarap ku seniman, tapi masihan rasa tina karya anu luar biasa anu dilakukeun sareng ideu anu pikaresepeun sareng penting anu dianggo ku seniman unggal dinten.

Cut Piece (1964) ku Yoko Ono

Judul Karya Potongan
Artis Yoko Ono
Taun 1964
Sedeng Kasenian Pintonan karya
Dimana Asalna Dijieun New York City, AS

Potongan Potongan (1964) mangrupa conto awal seni kontemporer. Éta mangrupikeun karya seni pagelaran. Dina taun 1960-an, seniman kawas Yoko Ono kaceluk ngayakeun acara-acara anu disebut Happenings, di mana seniman méré kakuatan ka pemirsa jeung pamilon seni pikeun nyieun seni sorangan atawa boga leungeun dina nyieun seni.

Seuseueurna Kajadian-kajadian ieu ngan sakedapan sarta ngan bakal aya engké dina poto, atawa dina karya seni ahir nu bakal boga harti kirang tanpa konteks pintonan.

Poto artis Yoko Ono taun 2011; Earl McGehee – www.ejmnet.com, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Cut Piece nyaéta salah sahiji acara ieu, dimana seniman naroskeun jalma-jalma pikeun motong potongan. tina papakeanana bari diuk teu gerak. Salaku artis tumuwuh beuki loba kakeunaan, panongton jadi quieter tur leuwih shock, artis recalled. IeuKarya seni anu provokatif ogé nempatkeun seniman dina sagala rupa tingkat bahaya sabab anjeunna percanten ka panongton yén aranjeunna ngan ukur motong pakeanna sareng henteu nganggo guntingna pikeun tujuan sanés.

Kamar Eunteung Infinity (1965) ku Yayoi Kusama

Judul Karya Seni Ruang Eunteung Infinity
Artis Yayoi Kusama
Taun 1965
Sedeng Pasangan Karya Seni
Dimana Dijieunna New York City, AS

Kusama's Infinity Mirror Rooms (1965), nu aya loba variasina, dianggap karya seni instalasi. Nganggo kaca spion, seniman ngarobih pengulangan sengit lukisan awalna janten rohangan tilu diménsi sareng pangalaman persépsi. Sahenteuna aya dua puluh béda Kamar Eunteung Infinity di dunya. Kamar-kamar ieu nyiptakeun visi kaleidoskopik kalayan aspék multimédia, anu sadayana nyiptakeun ilusi aneh tina ruangan anu teu aya watesna, sareng anggota panongton ogé henteu terbatas.

Pamasangan Infinity Room ku Yayoi Kusama; Pablo Trincado ti Santiago de Chile, Chili, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Kamar kahiji ieu , Ruang Eunteung Tanpa wates: Phalli's Field , mintonkeun kamar ngeusi ratusan bentuk phallic polka-dotted ngawengku unggalbeungeut kamar. Karya-intensif tanaga gawé ngajadikeun artis mertimbangkeun cara séjén pikeun nyieun efek keur sagemblengna dikurilingan ku ieu, objék rounded panjang. Artis ieu kasohor dikaitkeun sareng titik polka sareng bunderan, nyatakeun yén nyiptakeun bunderan teu aya tungtungna ngahibur anjeunna.

Karya seni ieu ogé ngajantenkeun pamiarsa janten subyek karya, sareng ayana awak dina rohangan. ngarobah éta sarta méré harti leuwih.

Spiral Jetty (1970) ku Robert Smithson

Karya Seni Judul Spiral Jetty
Artis Robert Smithson
Taun 1970
Sedeng Kasenian Darat
Dimana Dijieunana Great Salt Lake, AS

Spiral Jetty (1970) mangrupa conto karya seni Contemporary Land. Karya seni ieu diwangun kana Great Salt Lake di Utah sarta diwangun ku leutak, uyah, jeung batu basalt anu diwangun kana spiral 1500-suku-panjang anu ngagulung sabudeureun lawan arah jarum jam.

Spinil ieu bisa jadi ditempo ti luhur gumantung kana tingkat cai situ. Ieu ngandung harti yén bumi sorangan ngarobah harti karya seni, sabab kadang teu aya atawa disumputkeun, sarta dina waktu séjén bumi hayu urang nempo eta.

Spiral Jetty (1970) ku Robert Smithson, ayana di Rozel Point di GreatSalt Lake, Utah, Amérika Sarikat; Patung: Robert Smithson 1938-1973Gambar:Soren.harward at en.wikipedia, Domain publik, via Wikimedia Commons

Ieu karya seni téh salah sahiji nu kawentar Karya seni darat. Seniman darat ilaharna ngagunakeun lahan sorangan salaku media, nyieun karya anu diilhami ku tur aya di bumi, tanpa ngarugikeun ka bumi. Ieu jenis seni oge rada hina sabab teu bisa ngajual - teu saurang ogé bisa meuli sapotong danau, sarta decommercialization di pasar seni ieu ogé mangrupa aspék anyar seni Kontemporer Modern anu nyieun eta. béda jeung Modernisme.

Irama 0 (1974) ku Marina Abramović

Judul Karya Seni Irama 0
Artis Marina Abramović
Taun 1974
Sedeng Seni Pintonan
Dimana Dijieunna New York City, AS

Dina karya seni nu sarupa ti sababaraha taun, Marina Abramović nyieun pagelaran Rhythm 0 (1974). Artis masihan anggota panongton 72 objék anu aranjeunna tiasa ngalakukeun naon waé anu aranjeunna pikahoyong. Objék ieu kaasup gunting, mawar, sapatu, korsi, tali kulit, scalpel, bedil, bulu, pélor, jeung sababaraha kueh coklat, antara séjén.

Seniman nangtung kénéh pikeun genep jam pagelaran, bari panongtonanggota jadi beuki telenges. Hiji panongton neukteuk beuheung artis, sedengkeun nu saurang deui nahan bedil kana sirah artis.

Hadirin nepi ka gelut ngeunaan sabaraha jauh sababaraha anggota masarakat daék indit kalawan telenges maranéhanana. kalakuan. Dina ahir pintonan, sakabeh jalma anu geus milu lumpat pikeun nyingkahan confronting naon maranéhna milu dina. .

Tempo_ogé: Villa Savoye - Ngadatangan Villa Inohong Le Corbusier urang

The Dinner Party (1974) ku Judy Chicago

Judul Karya Pesta Dinner
Artis Judy Chicago
Taun 1974
Sedeng Seni Feminis , Seni Instalasi
Dimana Dijieunna New York City, AS

Karya seni Judy Chicago anu kasohor éta karya seni instalasi badag. Média pamasangan nujul kana karya seni dimana anggota panongton bisa pinuh immersed, hiji karya seni anjeun bisa leumpang kana. Pamasangan ageung ieu kalebet sababaraha méja anu disetél dina bentuk segitiga.

Karya seni ngagaduhan ratusan komponén, tapi "The Dinner Party" (1974) ngadamel banquet anu dibayangkeun dimana seniman ngondang 39 awéwé ti sajarah. sacara harfiah sareng kiasan "boga korsi di méja".

Aya setélan tempatpikeun awéwé ti sajarah jeung mitologi - ti Sacajawea, Susan B. Anthony, sarta Emily Dickinson, ka Déwi Primordial. Setelan tempat ieu lolobana ngagambarkeun gambar stylized anatomi bikang kayaning vulvas. Karya seni ieu nyiptakeun kagét pisan ku tampilan anatomis awéwé anu terang-terangan sareng ageungna sadaya ratusan bagian anu ngawangun éta karya.

Karya seni ieu parantos dikenal salaku salah sahiji anu paling penting. potongan seni féminis dina sajarah sarta dipajang permanén di Museum Brooklyn di Amérika Serikat.

Alma, Silueta en Fuego (1975) ku Ana Mendieta

Judul Karya Seni Alma, Silueta en Fuego
Artis Ana Mendieta
Taun 1975
Sedeng Fotografi, Seni Darat, jeung Seni Awak
Dimana Dijieunna AS

Ana Mendieta nyaéta seniman Land sarta ogé disebut dirina minangka seniman Badan anu ngagunakeun fotografi pikeun ngarebut karyana. Dina jaman Kontemporer, seniman ogé mimiti ngagunakeun sarana digital jeung fotografik pikeun nyieun jeung mintonkeun gagasan maranéhanana, sarta pamakéan vidéo geus jadi lumrah.

“Alma, Silueta en Fuego” (1975) ngan saukur Hiji karya seni dina séri dimana seniman ngagunakeun siluetna sorangan, dikamuflase kana lingkungan alam.

Anjeunna ngagambar babandingan antara tokoh awéwé jeung

John Williams

John Williams mangrupikeun seniman berpengalaman, panulis, sareng pendidik seni. Anjeunna nampi gelar Bachelor of Fine Arts ti Pratt Institute di New York City sareng teras ngudag gelar Master of Fine Arts di Universitas Yale. Pikeun leuwih ti dasawarsa, anjeunna geus ngajarkeun seni ka siswa sakabeh umur di sagala rupa setting atikan. Williams geus exhibited karya seni na di galeri sakuliah Amérika Serikat tur geus narima sababaraha panghargaan jeung hibah pikeun karya kreatif na. Salian pursuits artistik na, Williams ogé nulis ngeunaan jejer nu patali jeung seni tur ngajarkeun bengkel ngeunaan sajarah seni jeung téori. Anjeunna gairah pikeun nyorong batur pikeun nganyatakeun diri ngaliwatan seni sareng yakin yén sadayana gaduh kapasitas pikeun kréatipitas.