Fakta Renaissance - Tinjauan Ringkes Sajarah Renaissance

John Williams 30-09-2023
John Williams

Renaisans jigana mangrupa mangsa pangwangunan pangpentingna anu kungsi lumangsung dina sajarah Éropa. Dipikawanoh utamana pikeun dampak na dina dunya seni, Renaissance mecenghul salaku gerakan nu dipangaruhan sastra, filsafat, musik, sains, komo téhnologi. Kalawan dampak Renaissance masih karasa di masarakat kiwari, unquestionably tetep salah sahiji gerakan paling diucapkeun-ngeunaan tur sohor di duanana masarakat artistik jeung umum.

Hiji Perkenalan pikeun Renaissance

Paling kuat pakait jeung kota Italia of Florence husus, Renaissance ngajelaskeun periode waktu antara abad ka-14 jeung ka-17. Dipikir salaku sasak anu nyambungkeun Abad Pertengahan jeung sajarah Modern, Renaissance mimitina dimimitian salaku gerakan budaya salila periode Abad Pertengahan Ahir di Italia. Sanajan kitu, eta gancang dispersed sakuliah Éropah. Ku alatan éta, lolobana nagara Éropa lianna ngalaman versi sorangan Renaissance dina watesan gaya jeung gagasan maranéhanana.

Ditempo utamana salaku lukisan, sculptural, jeung seni dekoratif jaman, Renaissance mecenghul salaku a gaya has dina seni babarengan jeung kamajuan budaya penting lianna nu lumangsung dina mangsa éta.

Grand staircase siling Museum Kunsthistorischen di Wina, kalawan Apotheosis of Renaissance (1888). ) fresco dijieun ku Mihálydua seniman ieu kabuktian ngan hiji-hijina anu bisa ngagambar jeung ngagambar jalma jadi éndah.

Hiji studi anatomis ku Leonardo da Vinci, tina Memoar sajarah ngeunaan kahirupan, studi, jeung karya Leonardo da Vinci , 1804; Carlo Amoretti, domain publik, via Wikimedia Commons

Leonardo da Vinci Diteuteup salaku "Manusia Renaissance" Pamungkas

Mungkin seniman pangpentingna sarta polymath asalna ti jaman Renaissance éta Leonardo da Vinci. Bari anjeunna utamana dipikawanoh pikeun ngahasilkeun Mona Lisa (1503), nu sacara lega dianggap salaku paling lukisan minyak kawentar sepanjang waktos, da Vinci ieu dubbed salaku quintessential "Renaissance man". ” salila hirupna.

Disangka potret diri Leonardo da Vinci, c. 1512; Leonardo da Vinci, domain publik, via Wikimedia Commons

Judul "Manusia Renaissance" dipasihkeun ka da Vinci sabab anjeunna nyarios nunjukkeun rasa panasaran anu kuat dina sagala widang kamajuan dina Renaissance. Karesepna anu lega kalebet lukisan, patung, gambar, arsitéktur, anatomi manusa, rékayasa, sareng sains. Samentara reputasina salaku pelukis sareng juru gambar ngan ukur dumasar kana karya-karya anu kasohor sapertos Mona Lisa , The Supper Terakhir (1498), sareng Vitruvian. Man (c. 1490), manéhna ogé nyieun loba pamanggihan penting nu nuluykeun pikeun revolutionize sajarah.

Sababaraha nu palingpanemuan sohor ku da Vinci nu salawasna ngarobah sajarah kaasup: parasut, jas diving, tank armored, mesin ngalayang, bedil mesin, jeung ksatria robotic.

Renaissance lumangsung salila Opat Abad.

Nepi ka ahir abad ka-15, sababaraha perang geus nganyenyerikeun hate samenanjung Italia, jeung loba penjajah bersaing pikeun wewengkon. Ieu kaasup intruders Spanyol, Perancis, jeung Jerman anu sadayana battled pikeun distrik Italia, nu ngarah ka loba kaributan jeung volatility di wewengkon. Rute dagang ogé robah sanggeus Columbus kapanggihna Amérika, nu ngakibatkeun interval downturn ékonomi nu parah ngawatesan kauangan nu sponsor jegud sadia pikeun méakkeun dina seni.

Ku 1527, Roma diserang ku tentara Spanyol dina kakuasaan Raja Philip II, nu nuluykeun ka engké maréntah nagara. Italia tetep kaancam ku nagara-nagara lian, sapertos Jerman sareng Perancis, sareng ku sabab kitu, Renaisans mimiti gancang kaleungitan moméntum.

Masa Renaisans Luhur ogé réngsé dina taun 1527 saatos langkung ti 35 taun. taun popularitas, nu nandaan kacindekan sabenerna Renaissance salaku periode sajarah ngahiji.

Periode béda tina Renaissance Italia, 1906; Gambar Buku Arsip Internét, Henteu aya larangan, ngalangkungan Wikimedia Commons

Basa hasil Reformasi anu muncul dinaJérman, anu ngabantah nilai-nilai gereja Katolik, gereja-gereja ieu nyanghareupan masalah anu nyata di Italia. Dina respon kana predicament ieu, garéja Katolik ngagagas Kontra-Reformasi nu digawé pikeun sensor seniman jeung panulis sanggeus Reformasi Protestan. Garéja Katolik ngadegkeun Inkuisisi sarta nangkep unggal jalma anu wani tangtangan doktrinna.

Jalma anu kaliru kaasup akademisi, seniman, jeung élmuwan Italia. Loba pamikir Renaissance éta sieun keur teuing outspoken, nu réngsé nepi suppressing kreativitas maranéhanana. Tapi, kasieunana sah, sabab kontestasina ujug-ujug katingali salaku kalakuan anu dihukum pati di handapeun garéja Katolik. Hal ieu nyababkeun mayoritas seniman ngeureunkeun gagasan jeung karya seni Renaisans.

Nepi ka abad ka-17, gerakan ieu parantos pupus sareng diganti ku Jaman Pencerahan.

Istilah "Renaissance" Éta Perancis

Nalika ningali sajarah Renaissance anu pikaresepeun, écés ningali yén gerakan éta kalebet kebangkitan deui ideu sareng nilai-nilai kuno klasik. Dina hakekatna, jaman Renaisans nandakeun ahir Abad Pertengahan sareng teras-terasan ngenalkeun cara mikir sareng ngalakukeun hal anu béda pisan.

Tapi, nalika naroskeun patarosan, "naon hartosna Renaissance?", ngan saukur bisa kaharti ku nempo ngaranna. Dicokot tibasa Perancis, kecap "renaissance" langsung ditarjamahkeun jadi "rebirth", nu ngan katempo dina basa Inggris sabudeureun 1850s.

Definisi tina Oxford Languages

Kalahiran deui mangrupikeun naon anu kajantenan dina hal restorasi anu kajantenan ku élmu sareng ajén Yunani sareng Romawi kuno. Anu dikreditkeun ngaluncurkeun gerakan Renaisans nyobian sacara akurat nyiptakeun deui modél klasik tina dua budaya ieu.

Sanaos ieu mangrupikeun hiji-hijina istilah anu tiasa ditampi anu kantos dianggo pikeun gerakan éta, sababaraha sarjana nyatakeun yén kecap "Renaissance" teuing kabur pikeun encapsulate sagala kajadian.

Sajaba ti éta, istilah "Renaissance taun" ieu ogé dipercaya teu jadi pangaweruh jeung cukup enlightened pikeun adequately nangkep sagala nu kapanggih jeung dimekarkeun salila gerakan. Jalma-jalma anu gaduh pandangan anu nentang ngeunaan gerakan ieu nyarios yén Renaissance langkung leres mangrupikeun bagian tina " Longue Durée " tina sajarah Éropa.

Renaisans Dianggap salaku Gerakan Seni Pangpentingna pikeun Kajadian

Renaisans kabuktian mangrupa mangsa eksplorasi revolusioner dina rupa-rupa disiplin. Papanggihan tangtu afforded gerakan loba popularitas, jeung seniman jeung kreatif séjén nuluykeun pikeun ngahasilkeun karya sabenerna luar biasa nu masih diucapkeun ngeunaan kiwari. Nalika naros ka diri anjeun, "naha Renaissancepenting?”, jawaban kana patarosan ieu cukup basajan.

Gerakan ieu kabuktian salah sahiji periode paling signifikan kantos alatan strides hébat nu dijieun dina seni jeung sains dina waktu éta.

Opat ilustrasi Renaissance nu mintonkeun itungan matematik jeung masalahna; Tingali kaca keur pangarang, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Subaranna Renaissance ogé lumangsung rélatif gancang, nu nunjukkeun pentingna gerakan urang. Ngalegaan ka kota-kota Italia anu sanés, sapertos Venice, Milan, Roma, Bologna, sareng Ferrara, Renaissance enggal-enggal mangaruhan nagara-nagara tatangga di Éropa Kalér nalika abad ka-15 muncul. Sanaos nagara-nagara sanés bakal mendakan jaman Renaisans langkung lami tibatan Itali, dampak sareng kamajuan anu kajantenan di nagara-nagara ieu masih kénéh groundbreaking.

Seni, Arsitéktur, sareng Élmu anu Mekar

Salah sahiji alesan utama. yén Renaissance dimekarkeun kaluar ti Italia sarta lain nagara Éropa lianna sabab Italia éta pisan jegud dina waktu éta. Sanggeus Maot Hideung, dimana loba individu maot, gap badag ditinggalkeun di masarakat.

Hal ieu ngamungkinkeun salamet kalayan rélatif leuwih kabeungharan jeung kamampuhan pikeun ngamimitian naek kana tangga sosial, anu dina gilirannana ngajadikeun individu ieu leuwih. daék méakkeun duit maranéhanana pikeun hal kawas seni jeung musik.

Saperti jaman Renaissancebackers jegud pikeun ngabiayaan individu dina kreasi seni, sastra, musik, jeung pamanggihan ilmiah, gerakan tumuwuh gancang. Élmu, hususna, nyandak léngkah anu ageung dina hal kamajuanana, nalika jaman Renaissance nganut kimia sareng biologi gaganti filsafat alam Aristoteles.

Ukiran personifikasi Astronomi sareng Filsafat Alam abad ka-18. ; Tingali kaca pikeun pangarang, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Aspék seni, arsitéktur, jeung élmu patali raket pisan dina mangsa Renaisans, sabab geus langka dina sajarah dimana sakabéh widang ulikan béda ieu bisa ngagabung babarengan rada gampang. Leonardo da Vinci aya salaku conto sampurna tina sakabéh genre ieu datangna babarengan.

Anjeunna dipikawanoh kalawan wani ngasupkeun rupa-rupa prinsip ilmiah, kayaning ulikan ngeunaan anatomi, kana karya seni na ku kituna manéhna bisa ngalukis. jeung ngagambar kalawan precision mutlak.

The Virgin jeung Child jeung Saint Anne (c. 1503) ku Leonardo da Vinci; Leonardo da Vinci, Domain publik, via Wikimedia Commons

Pasualan-pasualan standar anu ditingali dina seni Renaisans nyaéta gambar-gambar kaagamaan ngeunaan Virgin Mary jeung ritual ecclesiastical. Seniman biasana ditugaskeun pikeun ngagambarkeun adegan spiritual ieu di gereja sareng katedral . Kamajuan penting anu lumangsung dina seni nyaéta téknik ngagambarakurat tina kahirupan manusa.

Dipopulerkeun ku Giotto di Bondone, anu megatkeun jauh ti gaya Bizantium pikeun ngenalkeun téknik anyar nampilkeun awak manusa dina frescoes, manéhna dianggap salaku seniman hébat munggaran nu nyumbang ka sajarah Renaisans.

Para Genius Renaisans Kaasup Seniman-seniman Paling Kasohor Sajarah Seni

Salaku periode perkembangan pesat, jaman Renaisans jadi imah sababaraha seniman, sastrawan nu kawentar tur revolusioner. , élmuwan, jeung intelektual. Diantara anu sanésna, conto seniman Renaissance anu paling kasohor nyaéta Donatello (1386 - 1466), Sandro Botticelli (1445 - 1510), Leonardo da Vinci (1452 - 1519), Michelangelo (1475 - 1564), sareng Raphael. (1483 – 1520).

Prodigy Renaissance séjén kaasup filsuf Dante (1265 – 1321), pangarang Geoffrey Chaucer (1343 – 1400), playwright William Shakespeare (1564 – 1616), astronom Galileo (1564 – 1642), filsuf René Descartes (1596 – 1650), jeung pujangga John Milton (1608 – 1674).

Lima Lalaki Inohong tina Renaissance Florentine (c. 1450) ku Paolo Uccello , nampilkeun (ti kénca ka katuhu) Giotto, Paolo Uccello, Donatello, Antonio Manetti, jeung Filippo Brunelleschi; Paolo Uccello, domain publik, via Wikimedia Commons

Lukisan Nu Pangkawentar Masih Ditingali Kiwari

Sakeupeul seniman kawentar anu kantos hirup asalna ti jaman Renaissance, sakumahaogé karya seni maranéhanana masih-dihormat. Ieu kalebet Mona Lisa (1503) sareng The Last Supper (1495 - 1498) ku Leonardo da Vinci, Patung Daud (1501 - 1504) sareng The Creation of Adam (c. 1512) ku Michelangelo, ogé The Kalahiran Vénus (1485 – 1486) ku Sandro Botticelli.

Sababaraha Nyebutkeun yén Renaisans Malah Teu Kajadian

Sanaos seuseueurna nganggap Renaisans mangrupikeun waktos anu luar biasa sareng pikaresepeun dina sajarah Éropa, sababaraha sarjana ngaku yén jaman éta saleresna henteu. anu béda ti Abad Pertengahan. Upami urang ningali tanggalna, Abad Pertengahan sareng Renaissance tumpang tindih langkung seueur tibatan laporan tradisional anu anjeun percanten, sabab seueur jalan tengah anu aya antara dua jaman.

Sedengkeun waktos anu tepat sareng dampak umum tina Renaissance kadang dilombakeun, aya saeutik argumen ngeunaan dampak kajadian dina periode. Pamustunganana, Renaisans ngakibatkeun kamajuan anu ngarobah cara jalma ngarti jeung ngartikeun dunya sabudeureunana.

Sababaraha kontrovérsi masih aya ngeunaan naha sakabéh jaman Renaissance bener-bener aya atawa henteu.

Gambar hiasan ngalambangkeun jaman Renaisans; Gambar Buku Arsip Internét, Teu aya larangan, via Wikimedia Commons

Sababaraha kritikus nunjukeun yén sabagéan ageung populasi Éropa henteu ngalaman nanaon.parobahan badag dina lifestyles maranéhanana atawa ngalaman sagala upheaval intelektual jeung budaya salila Renaissance. Ieu nunjukkeun yén jaman éta henteu penting pisan, sabab teu aya anu mangaruhan pangaruh anu ageung kana kahirupan maranéhanana.

Seuseueurna masarakat tetep hirup biasa di kebon, salaku seni anu disampurnakeun. sareng diajar ti kota-kota henteu dugi ka aranjeunna.

Upami urang milih nyorong sisi sinis, ngajawab patarosan "iraha Renaisans réngsé?" janten langkung gampang sabab sigana henteu kantos aya di tempat munggaran. Kusabab seueur faktor sosial anu teu nguntungkeun anu aya hubunganana sareng Periode Abad Pertengahan , sapertos perang, kamiskinan, sareng kasusah agama, kalolobaan masarakat langkung prihatin kana masalah anu mendesak tibatan jaman Renaissance.

Perspektif Linier Nyaéta Penemuan Gerakan anu Pangpentingna

Salah sahiji kamajuan anu paling signifikan dina seni Renaisans nya éta ngawanohkeun perspéktif linier. Dimekarkeun kira-kira 1415 ku arsitek Florentine sarta insinyur Filippo Brunelleschi , sudut pandang linier ngagunakeun prinsip matematik pikeun réalistis ngagambarkeun spasi tur jero dina seni. Brunelleschi marengan sculptor Donatello dina lalampahan ka Roma pikeun neuleuman ruruntuhan Romawi kuna, nu mangrupa hal anu teu saurang ogé kungsi nyoba ngalakukeun di jéntré misalna nepi ka harita.

Perspéktif linier pamustunganana ngabalukarkeun kana realisme, nu ieu tehfitur inti katempo dina sakabéh karya seni Renaissance.

Garéja ngabiayaan Great Renaissance Artworks

Kusabab gareja rutin masihan komisi badag pikeun karya seni, Roma ampir bangkrut! Kusabab gareja kabuktian minangka salah sahiji pendukung kauangan anu paling ageung pikeun kalolobaan karya seni anu dilakukeun sapanjang Renaissance, aranjeunna teras-terasan ngabeakeun umat Kristen di sakuliah Éropah.

Hal ieu dilakukeun supados aranjeunna tiasa ngumpulkeun dana pikeun komisi anu ageung. . Pangmayaran ieu langsung ngabiayaan sababaraha karya ikonik anu diumbara ku jalma-jalma ti sakumna dunya pikeun ningali ayeuna, sapertos lukisan siling Michelangelo di Sistine Chapel .

Bagian langit-langit nu Sistine chapel, dicét ku Michelangelo ti 1508 nepi ka 1512; Fabio Poggi, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Aya Saingan Gede Antara Michelangelo jeung Leonardo da Vinci

Dua seniman panghebatna Renaissance, Leonardo da Vinci jeung Michelangelo , nyatana saingan hébat sapanjang karirna. Sanajan kacida dipikahormat jeung dipikanyaah ku dirina sorangan, maranéhna pisan bersaing jeung silih kritik pisan kana karya séwang-séwangan.

Pamusuhan ieu dimimitian dina awal abad ka-16 nalika duanana da Vinci jeung Michelangelo. ditugaskeun pikeun ngalukis adegan perang pisan dina témbok nu sarua di Aula Déwan di Palazzo Vecchio di Florence.

Dina waktuMunkácsy; Kunsthistorisches Museum, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Salaku gerakan ieu mangaruhan kana widang politik jeung ékonomi salian ka budaya jeung seni, jalma-jalma nu ngadukung konsép Renaissance nyaéta panginten ngalakukeunana kalayan seueur gairah. Renaisans ngagunakeun seni jaman baheula Klasik salaku dasarna sareng lalaunan mimiti ngawangun kana ideologi gaya éta nalika gerakan éta maju.

Salaku seueur inpormasi ngeunaan Renaissance, masih gampang pikeun jadi bingung jeung heran: naon Renaissance? Intina, éta bisa digambarkeun salaku gaya seni mulya anu gancang mekar dina tumuwuhna pangaweruh ilmiah jeung budaya kontemporer nu aya.

Ku kituna, Renaissance dipikawanoh pikeun initiating parobahan kana jaman modern. peradaban nu urang kenal kiwari, kalawan loba pamikir greatest sajarah urang, pangarang, filsuf, élmuwan, jeung seniman asalna ti jaman ieu.

Fakta Menarik Ngeunaan Jaman Renaisans

Lamun nempo sajarah Renaisans sacara sakabéh, gerakan ieu kabuktian mangrupa hiji hal anu menarik salian ti kitu sohorna. Di handap ieu, urang bakal nempo sababaraha fakta Renaissance nu leuwih narik jeung lucu ti periode artistik paling noteworthy dina waktu.

Renaissance dimimitian dina Abad ka-14

Muncul kira-kira 1350 M. , jaman Renaissance dimimitiankomisi di 1503, da Vinci éta dina mimiti 50s sarta geus greatly dianggap sakuliah Éropah. Sanajan kitu, sakumaha Michelangelo dianggap prodigy a, anjeunna ditugaskeun pikeun ngalukis témbok sarua ngan sataun saterusna, dina yuswa lembut 29.

Komisi ieu datang sanggeus Patung iconic Michelangelo urang David diungkabkeun sareng sanaos Kinérja sareng bakat da Vinci nyalira, anjeunna ujug-ujug mendakan saingan di dunya seni. Michelangelo ogé dipikawanoh kungsi ngajejek da Vinci alatan gagalna ngalengkepan patung kuda.

David (1501-1504) ku Michelangelo; Michelangelo, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Renaisans Teu Salawasna Éndah Sapertos Sajarah

Renaisans henteu salawasna "Era Emas" kamajuan sareng kamajuan anu geus dilakukeun ku sejarawan. Seuseueurna jalma anu hirup dina jaman Renaisans henteu nganggap éta hal anu luar biasa. Dina waktos éta, mangsa éta masih endured isu pohara krusial kayaning perang agama, korupsi pulitik, kateusaruaan, komo dukun-hunts, nu museurkeun kana kamajuan anu lumangsung dina seni jeung élmu pangaweruh.

Salamet salami tilu abad, teu tiasa dipungkir kumaha pentingna jaman Renaisans dina hal kamajuan revolusioner sareng kamajuan dina sajarah dunya sareng seni. Seueur anu paling produktifseniman sareng karya seni anu kantos dilakukeun asalna tina Renaissance, anu dampakna kana dunya seni masih dibahas ayeuna. Upami anjeun resep maca ngeunaan fakta-fakta Renaissance ieu, kami ajak anjeun ningali ogé karya seni Renaissance urang anu sanés.

Patarosan anu Sering Ditaroskeun

Naon Anu Paling Berharga. Lukisan Ti Renaissance?

Seueur jalma bakal satuju yén lukisan anu paling berharga anu asalna ti jaman Renaissance nyaéta Leonardo da Vinci Mona Lisa , anu dicét dina taun 1503. Mona Lisa sabenerna dianggap lukisan pangpentingna kungsi dijieun, kalawan leuwih 10 juta jalma iinditan pikeun nempo karya seni di Museum Louvre di Paris unggal taun.

What Is the Patung Paling Berharga Ti Renaissance?

Patung anu pangageungna asalna ti jaman Renaisans didamel ku Michelangelo Buonarroti, pematung pangageungna anu kantos hirup. Masuk akal yén salah sahiji karya senina dianggap salaku patung anu paling berharga tina gerakan éta. David , anu dipahat antara 1501 sareng 1504, tanpa sual mangrupikeun patung anu paling terkenal anu aya. Tempatna di Galleria dell 'Accademia di Florence, Roma, David narik leuwih ti dalapan juta nu datang sataun.

kira-kira 720 sababaraha taun ka pengker nalika urang Éropa mimiti nyandak minat renewed dina peradaban jeung budaya Romawi jeung Yunani kuna. Gerakan Renaissance kasampak pikeun mulangkeun gagasan, gaya seni, jeung diajar dua budaya ieu sarta aptly ditempo periode pikeun restorasi konsep ieu.

Ku kituna, gerakan ieu dibéré ngaran "the Renaissance", nu mangrupa kecap Perancis pikeun "lahir deui".

Langkung leuwih 250 taun, sarjana didorong ku kulawarga jegud di Italia pikeun museurkeun studi maranéhanana. Yunani kuno sareng budaya Romawi khususna. Kusabab kelas makmur anu jadi overwhelmed tur amazed ku cita-cita budaya heubeul ieu, aranjeunna mimiti ngabiayaan kreasi karaton megah nu ngeusi lukisan, patung, jeung sastra nu upheld nilai ieu. Kota Florence kabuktian jadi salah sahiji wewengkon pangpentingna dina Renaissance Italia , sabab karya seni paling sohor asalna ti wewengkon ieu.

Période Renaissance gancang sumebar ka bagian séjén. dunya, utamana ka nagara-nagara séjén di Éropa.

Peta kota-kota Renaissance Italia jeung Kalér; Bljc5f, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Sanggeus Raja Perancis, Charles VIII, nyerbu Italia sarta nempo karya seni nu sabenerna narik ati nu geus dijieun, anjeunna diondang sababaraha seniman Italia ka Perancis pikeun nyebarkeungagasan maranéhanana sarta pikeun ngahasilkeun karya sarua geulis keur nagara.

Nagara séjén kawas Polandia sarta Hungaria ogé ngabagéakeun gaya Renaissance sanggeus sarjana Italia sarta seniman indit ka cicing di dinya.

Salaku Renaissance dimekarkeun sakuliah nagara béda, gerakan nuluykeun pikeun ngarobah sababaraha aspék agama jeung seni ngaliwatan nilai eta dibawa leuwih. Nagara-nagara tangtu anu dibuktikeun ku gelombang Renaisans boga pangaruh pangaruh kaasup Jérman, Spanyol, Portugal, Inggris, Skandinavia, jeung Éropa Tengah.

Tempo_ogé: Tembikar Yunani - Sajarah Keramik di Yunani Kuna

Jaman Renaisans Ngarobah Masarakat ti Gelap ka Terang

Leuwih kursus Abad Pertengahan di Éropa, anu lumangsung antara runtuhna Roma kuno di 476 M jeung mimiti abad ka-14, teu loba kamajuan lumangsung dina sains jeung seni. Kusabab kurangna kamajuan ieu, jaman ieu sacara harfiah dijuluki "The Dark Ages", anu nyarioskeun suasana suram anu parantos netep di Éropa.

Kusabab jaman ieu ditandaan salaku jaman perang, isu sejenna kayaning jahiliah, kalaparan, sarta pandémik Maot Hideung ditambahkeun kana judul dreary jaman urang.

Miniatur ku Pierart dou Tielt ngagambarkeun jalma-jalma di Tournai ngubur korban Maot Hideung, c. 1353; Pierart dou Tielt (fl. 1340-1360), domain publik, via Wikimedia Commons

Salaku Jaman Gelap kabuktian jadi mangsa nu suram dina sajarah, loba nu heran:kumaha Renaissance dimimitian diantara kaayaan khianat ieu? Dijelaskeun sacara akurat salaku gerakan anu leres-leres angkat "tina gelap ka terang", Renaisans ngenalkeun deui unsur-unsur budaya kuno anu tiasa ngabantosan ngamimitian transisi kana jaman klasik sareng modern.

Salian ti janten Ditingali salaku salah sahiji periode anu paling penting dina sajarah dunya, Renaissance ogé dianggap salaku salah sahiji titik balik pangaruh munggaran anu lumangsung. sakumaha surem sakumaha aranjeunna dijieun kaluar janten, sakumaha ieu ngusulkeun yén lolobana periode ieu pisan exaggerated. Sanajan bédana pamadegan ieu, loba geus sapuk yén perhatian rélatif kawates dibayar ka philosophies Yunani jeung Romawi kuna jeung diajar di poé éta, euweuh urusan kaayaan sabenerna nu dikurilingan ku Dark Ages. Ieu kusabab masarakat ngagaduhan masalah anu langkung ageung pikeun difokuskeun, kalayan aspék seni sareng sains sigana henteu penting.

Kahirupan militer sareng agama di Abad Pertengahan sareng dina jaman Renaissance (1870), Gbr 42: "Saatos Patempuran Hastings (14 Oktober 1066), baraya anu dikalahkeun sumping nyandak maotna."; Gambar Buku Arsip Internét, Teu aya larangan, via Wikimedia Commons

Humanisme Mangrupa Filsafat Utama

SangatRenaissance mimitina dikedalkeun ku gerakan budaya jeung filosofis disebut humanisme, nu dimekarkeun salila abad ka-14. Gancang gaining moméntum, humanisme ngarujuk kana métode atikan jeung modus panalungtikan anu dimimitian di Italia Kalér saméméh nyebarkeun ka sakuliah Éropah. Humanisme ngawengku sakabéh guru jeung murid anu kagolong kana aliran pamikiran humaniora anu ngawengku tata basa, rétorika, puisi, filsafat, jeung sajarah.

Humanisme museur kana tekenan kana poténsi sosial jeung agénsi individu. Cara mikir ieu nganggap manusa salaku pondasi anu penting pikeun panalungtikan moral sareng filosofis anu signifikan.

Diagram of Humanist Cosmography, 1585; Gerard de Jode, Public domain, via Wikimedia Commons

Salaku akademisi ngarasa yén humanisme kudu ngidinan jalma pikeun nyarita pikiran maranéhanana sacara mandiri, ieu nyorong batur pikeun megatkeun jauh tina conformity agama. Humanisme nekenkeun pamanggih yén manusa téh puseur dina alam semesta sorangan, hartina sakabéh prestasi manusa dina seni, sastra, jeung sains kudu dirangkul sapinuhna.

Salaku humanisme nantang Éropa pikeun sual peran sorangan dina masarakat. , peran gereja Katolik Roma ogé ditaroskeun.

Tinimbang gumantung kana kersa Allah, kaum humanis ngajurung jalma-jalma pikeun bertindak nurutkeun kamampuan sorangan dina rupa-rupawewengkon. Kalayan ngembangna Renaissance, langkung seueur jalma anu diajar maca, nyerat, sareng ku kituna napsirkeun ide. Ieu masihan individu kasempetan pikeun ngadangukeun sora sorangan, sabab nyababkeun aranjeunna nalungtik sareng ngakritik agama sakumaha anu aranjeunna terang.

Tempo_ogé: Lukisan kawentar di The Met - The Best Met Museum Highlights

Genep Penyair Tuscan (1659) ku Giorgio Vasari, nampilkeun Humanis (ti kénca ka katuhu) Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio, Petrarch, Cino da Pistoia, Guittone d'Arezzo, sareng Guido Cavalcanti; Giorgio Vasari, Domain publik, via Wikimedia Commons

Hal anu mantuan dina ngembangkeun humanisme nyaéta kreasi mesin cetak ku Johannes Gutenberg kira-kira 1450. Perkenalan mesin percetakan mobile indit. pikeun transformasi komunikasi jeung publikasi di Éropa, sabab ngamungkinkeun gagasan pikeun nyebarkeun dina laju gancang.

Hasilna, naskah-naskah kawas Alkitab gampang dihasilkeun sarta disebarkeun di kalangan masarakat, nu nandaan kahiji waktos nu paling individu maca Kitab Suci sorangan.

Kulawarga Medici Éta Patrons Utama Gerakan

Salah sahiji kulawarga richest jeung pangpentingna asalna ti Florence dina mangsa Renaissance nyaéta kulawarga Medici . Rising kana kakuatan salaku gerakan dimimitian, maranéhanana éta ngarojong ardent tina Renaissance sarta dibiayaan mayoritas seni jeung arsitéktur nu prospered dina kakawasaan maranéhanana. Ngaliwatan komisi Medici tina ThePortinari Altarpiece ku Hugo van der Goes dina 1475, maranéhna mantuan ngenalkeun lukisan minyak ka Italia, nu nuluykeun jadi norma dina lukisan Renaissance saterusna nu dihasilkeun.

The Portinari Altarpiece (c. 1475) ku Hugo van der Goes, ditugaskeun ku kulawarga Medici; Hugo van der Goes, domain publik, via Wikimedia Commons

Salaku kulawarga Medici maréntah Florence pikeun leuwih 60 taun, involvement maranéhanana dina Renaissance sabenerna luar biasa. Kasohor ngadukung gaya artistik, aranjeunna nyorong seueur panulis, politikus, seniman, sareng kreatif Italia anu luar biasa pikeun ilubiung dina gerakan anu aranjeunna dicap salaku "revolusi intelektual sareng artistik", anu sapertos anu aranjeunna henteu ngalaman dina Jaman Gelap.

Jangkungna Renaisans Disebut "Renaisans Luhur"

Istilah "Renaisans Luhur" dipaké pikeun nuduhkeun jaman anu dianggap minangka puncak tina sakabéh gerakan Renaissance, sabab éta ngahasilkeun karya seni anu paling kasohor dina waktos ieu. Sababaraha seniman anu paling iconic anu asalna ti sadayana jaman Renaisans disebatkeun muncul ti jaman Renaisans Luhur sacara khusus.

Ieu seniman hébat kalebet Leonardo da Vinci, Michelangelo, sareng Raphael, anu dikenal. salaku trinitas suci pelukis Renaissance.

Tilu lukisan jeung patung anu pangkawanoh sarta sohor disajarah dihasilkeun ku tilu seniman ieu dina mangsa High Renaissance, nyaéta: Patung Daud (1501 – 1504) ku Michelangelo , Mona Lisa (1503) ku da Vinci, jeung Sakola Athena (1509 – 1511) ku Raphael. Dipikawanoh salaku waktu produksi artistik luar biasa, Renaissance Luhur lumangsung salila kira 35 taun antara mimiti 1490s nepi ka 1527.

The School of Athena (1509-1511) ku Raphael, fresco di Kamar Raphael, Istana Apostolik, Kota Vatikan; Raphael, domain publik, via Wikimedia Commons

Lukisan, Gambar, jeung Patung Nyaeta Wangun Seni Utama anu Mumbul

Nalika ningali jenis seni anu diciptakeun, Seniman Renaissance ilaharna milih ngagambar, cet, jeung sculpt extraordinarily realistis jeung inohong tilu diménsi. Ieu alatan seniman mindeng nalungtik awak manusa dina jéntré considerable sarta bisa akurat ngagambarkeun pangaweruh maranéhanana dina karya seni maranéhanana.

Kanyataan kawentar yén da Vinci jeung Michelangelo mindeng ngabedah mayit. Saméméh nyieun karya seni maranéhanana anu luar biasa.

Hal ieu dilakukeun sangkan maranéhna bisa diajar cara ngagambar jeung ngagambar awak jeung otot manusa anu hadé. Nanging, éta haram dina waktos éta pikeun saha waé anu sanés dokter pikeun ngabedah awak, anu naroskeun patarosan kumaha aranjeunna diidinan. Sanajan wewengkon abu moral ieu,

John Williams

John Williams mangrupikeun seniman berpengalaman, panulis, sareng pendidik seni. Anjeunna nampi gelar Bachelor of Fine Arts ti Pratt Institute di New York City sareng teras ngudag gelar Master of Fine Arts di Universitas Yale. Pikeun leuwih ti dasawarsa, anjeunna geus ngajarkeun seni ka siswa sakabeh umur di sagala rupa setting atikan. Williams geus exhibited karya seni na di galeri sakuliah Amérika Serikat tur geus narima sababaraha panghargaan jeung hibah pikeun karya kreatif na. Salian pursuits artistik na, Williams ogé nulis ngeunaan jejer nu patali jeung seni tur ngajarkeun bengkel ngeunaan sajarah seni jeung téori. Anjeunna gairah pikeun nyorong batur pikeun nganyatakeun diri ngaliwatan seni sareng yakin yén sadayana gaduh kapasitas pikeun kréatipitas.