Vanitas - Një kujtesë e vdekshmërisë njerëzore përmes pikturave të Vanitas

John Williams 30-09-2023
John Williams

Tabela e përmbajtjes

V anitas ishte një formë arti që filloi në shekujt 16 dhe 17, e cila ekzistonte si një lloj vepre artistike simbolike që demonstronte përkohshmërinë dhe kotësinë e jetës dhe kënaqësisë. Zhanri më i njohur që doli nga tema e Vanitas ishte ai i natyrës së qetë, i cili ishte jashtëzakonisht i popullarizuar në Evropën Veriore dhe Holandë. Veprat e artit të Vanitas u krijuan gjatë një kohe tensionesh të mëdha fetare në Evropë, pasi u shfaqën si një mbrojtëse e misionit protestant të introspeksionit.

Çfarë është Vanitas?

Me origjinë në Holandë gjatë shekujve 16 dhe 17, Vanitas u bë një lloj shumë i përhapur i pikturës mjeshtërore holandeze . Zhanri Vanitas përdori formën e jetës së qetë për të sjellë në jetë cilësinë kalimtare të jetës dhe kotësinë e të jetuarit në veprat e artit që u prodhuan.

Në atë kohë, pasuria e madhe tregtare tregtare dhe ushtria e rregullt Konflikti konsumoi Evropën, e cila u dha piktorëve çështje dhe ide interesante për t'u marrë në konsideratë. Artistët filluan të shprehin një interes për shkurtësinë e jetës, pakuptimësinë e kënaqësive tokësore, si dhe kërkimin e pakuptimtë për fuqi dhe lavdi. Këto tema u mbitheksuan më pas në pikturat që u bënë dhe vazhduan të konsideroheshin si cilësi thelbësore në veprat e artit të Vanitas që pasuan.

Shiko gjithashtu: Ngjyra blu e kaltër – Mësoni gjithçka rreth nuancave të ndryshme të kaltëroshes

Një formë shumë e errët e pikturës së jetës së qetë lulëzoi si temë Vanitasshumë të përbashkëta me përkujtimet mesjetare të të vdekurve. Përpara këtij zhanri të pikturës, ky obsesion me vdekjen dhe kalbjen dukej morbid. Megjithatë, pas mbivendosjes me frazën latine memento mori , këto tema brenda pikturave ngadalë u bënë më të tërthorta dhe për këtë arsye të pranueshme.

Me rritjen e popullaritetit të zhanrit të natyrës së qetë, po ashtu u rrit edhe stili Vanitas. Temat e tij, megjithëse ishin ende tronditëse dhe të zymta për shikuesit, po bëheshin më të lehta për t'u kuptuar, pasi ato përdoreshin vetëm për t'i kujtuar shikuesve përkohësinë e jetës dhe kënaqësitë, si dhe sigurinë faktike të vdekjes.

Përveç kësaj. Sipas parimeve të tij thelbësore, stili i artit Vanitas paraqiti një justifikim moral për pikturimin e objekteve tërheqëse në mjedise makabre. Kjo ishte për shkak se mesazhi që pikturat po përpiqeshin të kalonin ishte shumë më i rëndësishëm se vetë objektet aktuale.

Lulet dhe krijesat e vogla – Vanitas (gjysma e dytë e shekullit të 17-të ) nga Abraham Mignon, ku, mezi i dukshëm mes natyrës së gjallë dhe të rrezikshme (gjarpërinj, kërpudha helmuese), një skelet i vetëm zogu është një simbol i kotësisë dhe shkurtësisë së jetës; Abraham Mignon, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Motivet

Ekzistojnë disa motive që ishin themelore për zhanrin Vanitas. Në varësi të vendndodhjes gjeografike të pikturës, pasi rajone të ndryshme shfaqnin një preferencë për motive të ndryshme, artistëtdo të theksonte një shumëllojshmëri motivesh të dallueshme.

Simbole të shumta u përfaqësuan brenda pikturave të Vanitas, me të njëjtin lloj motivesh të përdorura për secilën kategori. Motivet që u përdorën për të portretizuar pasurinë përfshinin ari, çantat dhe bizhuteritë, ndërsa ato të përdorura për të përshkruar njohuritë përfshinin libra, harta dhe stilolapsa.

Motivet që u përdorën për të përshkruar paraqitjet e kënaqësisë morën në formën e ushqimit, gotave të verës dhe pëlhurave; dhe simbolet e vdekjes dhe kalbjes përfaqësoheshin zakonisht nga kafkat, qirinjtë, tymi, lulet, orët dhe orët e rërës.

Simbolizmi Brenda Pikturat Vanitas

Simboli më i rëndësishëm që ka qenë ndonjëherë -i pranishëm në pikturat e shumta të Vanitas ishte vetëdija për vdekshmërinë e njeriut. Pavarësisht se cilat objekte të tjera përfshiheshin, referenca për vdekshmërinë ishte gjithmonë e qartë. Më shpesh, kjo përshkruhej përmes përfshirjes së një kafke, por objekte të tjera si lulet e vyshkura, qirinjtë që digjen dhe flluska sapuni arritën të njëjtin efekt.

Vanitas ende me një kafkë , fletë muzikore, violinë, glob, qiri, orë me rërë dhe letra, të gjitha në një tavolinë të veshur (1662) nga Cornelis Norbertus Gijsbrechts; Cornelis Norbertus Gijsbrechts, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

U përfshinë gjithashtu simbole që lidhen me konceptin e kohës, të cilat zakonisht portretizoheshin duke përdorur një orë ose një orë rëre. Derisalulet e prishura mund të flasin për vdekjen, ato gjithashtu nënkuptojnë kalimin e kohës, duke i lejuar ato të përdoren për të dy konceptet. Megjithatë, koncepti që pikturat e Vanitas ndoshta evokojnë më së shumti, përveç vdekshmërisë, është e vërteta e ashpër.

Brenda veprave të artit të jetës së vdekur të Vanitas që u bënë, pashpresa e ndjekjeve tona të zakonshme në fytyrë e ekzistencës sonë të vdekshme u eksplorua.

Artistët e famshëm të Vanitas dhe veprat e tyre artistike

Pikturat e Vanitas fillimisht filluan si natyra të qeta që ishin pikturuar në anën e pasme të portreteve si një paralajmërim i drejtpërdrejtë dhe i qartë për temën për përkohshmërinë e jetës dhe pashmangshmërinë e vdekjes. Përfundimisht, këto paralajmërime evoluan në një zhanër të tyren dhe u bënë vepra arti të paraqitura.

Në fillimin e lëvizjes, veprat e artit dukeshin shumë të zymta dhe të errëta. Megjithatë, ndërsa lëvizja u rrit në popullaritet, veprat e artit filluan të ndriçohen pak nga fundi i periudhës. Shikuar si një stil artistik nënshkrim i artit holandez, një numër artistësh u bënë të njohur për veprat e tyre të artit Vanitas. Në listën e mëposhtme, ne do të eksplorojmë disa nga veprat e artit më të famshme dhe me ndikim nga periudha e Vanitas.

Hans Holbein i Riu: Ambasadorët (1533)

Pikturuar nga gjermani Hans Holbein i Riu, Ambasadorët ekzistonin si një pararendës i rëndësishëm për zhanrin Vanitas. Në këtë vepër arti, Holbeinpërshkruan ambasadorin francez të Anglisë dhe peshkopin e Lavaurit, me këta dy burra të mbështetur në një raft të stolisur me simbole Vanitas.

Ambasadorët (1533) nga Hans Holbein i Riu ; Hans Holbein, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Këto objekte përfshijnë një orë diellore, një glob të botës, libra dhe instrumente muzikore. Nëpërmjet shikimit të këtyre objekteve në lidhje me dy burrat, mëson se ata janë të edukuar, udhëtuar dhe më pas ekspozuar ndaj kënaqësive të botës.

Këto objekte mendohet se simbolizojnë njohuritë që ata posedojnë , e cila shihej si kalimtare në krahasim me dijen e përhershme se vdekja ende po vinte.

Simboli më i dukshëm i Vanitas në këtë pikturë është kafka, e cila ishte vendosur në plan të parë. Megjithatë, kjo kafkë është e shtrembëruar, që do të thotë se mund të shihet me saktësi vetëm nga një këndvështrim specifik. Ky deformim krijon një mister të madh rreth idesë së vdekjes në këtë vepër artistike, siç mund të shihet nga këndvështrime të shumta. Kur dikush është në gjendje ta shikojë kafkën siç duhet, ajo ekziston si një kujtesë e vdekshmërisë dhe vdekjes së afërt, por kur shihet nga një kënd tjetër, shikuesit shpesh e anashkalonin atë dhe ishin të hutuar se çfarë ishte.

Pieter Claesz: Vanitas Still Life me violinë dhe top xhami (rreth 1628)

Një nga piktorët më të mëdhenj të epokës së artë holandezeishte Pieter Claesz, i cili pikturoi Vanitas Një natyrë të qetë me violinë dhe top xhami. Kjo vepër arti shfaqi mjeshtërinë artistike të Claesz-it kur ishte fjala për të përshkruar disa motive Vanitas.

Vanitas-Stillleben mit Selbstbildnis ('Vanitas Still Life with violin and glass top', rreth 1628 ) nga Pieter Claesz; Pieter Claesz, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Shiko gjithashtu: Dadaizmi - Cili është kuptimi i pakuptimësisë së artit dada?

Brenda kësaj vepre artistike, syri i shikuesit udhëhiqet drejt detajeve të ndryshme nga drita pasuese që përshkruhet. Xhami i përmbysur, i cili është plotësisht i zbrazët, pasqyron një dritare dhe mund të shihet edhe në reflektimin e topit të xhamit në anën e kundërt të pikturës. Mendohej se simbolizonte shkurtësinë e kënaqësive të kësaj bote, gjë që u theksua më tej nga përfshirja e një qiri të shuar, një orë dhe një kafkë.

Ndërsa në fillim ishte e rastësishme, çdo objekt u zgjodh me kujdes në këtë koleksion, pasi ato ekzistonin si paraqitje të frazës latine memento mori për të kujtuar shikuesit për vdekjen. Claesz ishte i mirënjohur për ngjyrat e kufizuara që përdori në jetën e tij të endet Vanitas, me këtë pikturë që nuk ekzistonte si përjashtim. E gjithë piktura është e përbërë nga nuanca kafe dhe jeshile, me përjashtim të shiritit blu, i cili shton gjendjen e errët dhe të zymtë të veprës së artit.

Antonio de Pereda: Alegoria e Vanity (1632 – 1636)

Shumë pak dihet për spanjishtenartisti Antonio de Pereda, i cili pikturoi një nga natyrat më të njohura të Vanitas. Kjo vepër artistike, e titulluar Alegoria e kotësisë , lë të kuptohet në mënyrë elegante kërkimin e pakuptimtë për pushtet, siç demonstrohet nga engjëlli i rrethuar nga mallra të shkëlqyera. Pranë saj qëndrojnë paratë dhe bizhuteritë e bukura, megjithatë engjëlli duket i pavëmendshëm ndaj kësaj pasurie. Duket sikur ajo e kupton kuptimin e fshehur që piktura përpiqet të përcjellë përpara se shikuesit të jenë në gjendje ta kuptojnë atë.

Alegoria e Vanity (1632-1636) nga Antonio de Pereda; Antonio de Pereda, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Megjithë pashmangshmërinë e vdekjes që përshkruhet nga ora e rërës, shandani dhe kafka, kjo pikturë nuk komunikon drejtpërdrejt temat e sëmundshmërisë dhe dëshpërim për shikuesin. Kjo është ndoshta për shkak të faktit se engjëlli duket i vetëdijshëm për kalueshmërinë e saj brenda botës natyrore, pasi ajo e di se prania e saj do të jetë e përjetshme në jetën e saj të përtejme.

Pa kuptimin e fuqisë përshkruhet përsëri nga engjëlli mban një kameo që portretizon Mbretin e Spanjës ndërsa tregon globin. Thuhej se kjo lëvizje i referohej kotësisë së përpjekjeve njerëzore si strategjia përçaj dhe sundo, e cila u përfshi në një përpjekje për të paralajmëruar individët për pashpresën në të gjitha veprimet e tyre, në mënyrë që ata të mund t'i ndalonin ata.

Jan Miense Molenaer: Alegoria eVanity (1633)

Alegoria e Vanity, pikturuar nga Jan Miense Molenaer, thuhet se ekziston si një shembull i shkëlqyer i artit Vanitas. Kjo vepër arti përshkruan tre individë që mendohet se janë një grua, djali i saj dhe shërbëtori i saj. Në këtë pikturë ekzistojnë simbole të shumta që aludojnë në tema të luksit, ekstravagancës dhe kënaqësisë. Këto ide përshkruhen nga instrumentet muzikore, unaza në gishtin e saj, harta e varur në mur në sfond, si dhe rrobat që kanë veshur nëna dhe djali.

Alegori i Vanity (1633) nga Jan Miense Molenaer; Jan Miense Molenaer, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Me gjithë këtë bollëk, një ndjenjë e pakuptimësisë dhe e parëndësisë shfaqet përmes gruas për marrëdhënien e saj me djalin e saj. Gruaja ulet dhe shikon rëndë në distancë, ndërsa djali i saj përpiqet të tërheqë vëmendjen e saj. Ndërsa kjo ndodh, ajo duket se mban një unazë dhe një pasqyrë, të cilat përfshihen si simbole të kotësisë së saj.

Duket se sado që djali u përpoq të tërhiqte vëmendjen e nënës së tij, ai nuk mund ta shpëtonte atë. nga skllavëria e saj tek e pakuptimta e jetës së saj. Kjo pakuptimtë e jetës theksohet më tej nga kafka mbi të cilën ajo mbështet këmbët e saj, pasi ajo u përfshi si një kujtesë e vdekjes dhe kalbjes së ardhshme.

Willem Claesz: Një jetë e qetë me goca deti ( 1635)

Hollandezpiktori Willem Claesz ishte i njohur për inovacionin e tij në përshkrimet e tij të jetës së qetë, të cilat ai i pikturoi ekskluzivisht gjatë gjithë karrierës së tij. Brenda Still Life with Oysters , është bërë një pamje e pazakontë e pikturave të Vanitas. Arsyeja për këtë është se nuk përfshihen simbole dhe objekte në dukje të dukshme të Vanitas. Në vend të kësaj, Claesz përshkruante thjesht objekte të pasurisë, të tilla si gocat e detit, verën dhe një tazza argjendi. Willem Claesz; Willem Claesz. Heda, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Këto objekte, pavarësisht se njihen për bollëkun e tyre, duket se janë në rrëmujë të plotë, pasi enët janë përmbysur dhe ushqimi është lënë para kohe. Një motiv delikat Vanitas përfaqësohet përmes përfshirjes së një limoni të qëruar, duke zbuluar hidhërimin brenda dhe thuhet se ekziston si një përshkrim simbolik i lakmisë njerëzore. Përveç kësaj, gocat e detit duken të zbrazëta si nga ushqimi, ashtu edhe nga jeta dhe letra e mbështjellë është marrë nga një kalendar. Të dy objektet thuhet se përshkruajnë kalimin e kohës.

Paleta e ngjyrave e zgjedhur nga Claesz brenda kësaj pikture është edhe e errët dhe kufizuese, e cila ishte një zgjedhje e zakonshme në shumicën e pikturave të Vanitas të kësaj kohe. Këto ngjyra u zgjodhën kryesisht për shkak të vetive të tyre gërvishtëse dhe aftësisë së tyre për të krijuar një humor të zymtë. Burimi i vetëm i dritës që ështëi përfshirë është bërë kështu për t'i kujtuar shikuesit për vdekjen e tyre të afërt.

Judith Leyster: The Last Drop (The Gay Cavalier) (1639)

Pika e Fundit, pikturuar nga Judith Leyster, ofron një shembull unik të pikturave të Vanitas gjatë asaj kohe. Dy burra, të cilët perceptohen si homoseksualë në bazë të titullit të veprës së artit, janë portretizuar duke u dorëzuar kënaqësitë e tyre përmes pirjes dhe vallëzimit.

The Last Drop (The Gay Cavalier) (1639) nga Judith Leyster; Muzeu i Artit i Filadelfias, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Pas këtyre burrave, në sfond përshkruhet një skelet, i cili tërheq vëmendjen e shikuesve. Skeleti tregohet se mban në duar një orë rëre dhe kafkë, gjë që krijon një skenë shumë makabre. Pavarësisht nga ky ton i vendosur nga skeleti, përfshirja e tij, së bashku me objektet që mban, ngjall ide për kalueshmërinë dhe pashmangshmërinë e vdekjes.

Gëzimi i figurave në kontrast me tmerrin e skeletit dërgon një mesazh i fortë Vanitas për shikuesit. Mesazhi në thelb u kërkon individëve të jetojnë në momentet e jetës ndërkohë që munden, ndërsa koha kalon kaq shpejt dhe para se ta kuptojnë, vdekja do t'i bjerë mbi ta.

Harmen van Steenwyck: Ende Jeta: Një alegori e kotësive të jetës njerëzore (1640)

Piktori holandez Harmen van Steenwyck ishte ndër artistët kryesorë tëZhanri Vanitas dhe vazhdoi të bëhej një nga piktorët më të mirë të jetës së qetë të kohës së tij. Jeta e qetë: Një alegori e kotësive të jetës njerëzore ekziston si një shembull kryesor i pikturës së Vanitas, pasi në fakt ishte një vepër fetare e maskuar si një natyrë e qetë.

Jeta e qetë: Një alegori e kotësive të jetës njerëzore (rreth 1640) nga Harmen van Steenwyck; Harmen Steenwijck, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Përfshirja e kafkës nënkupton që edhe për individët më të pasur, nuk ka asnjë mënyrë për t'i shpëtuar pashmangshmërisë së vdekjes dhe gjykimit qiellor. Kronometri, i cili është një mekanizëm sahati, simbolizon se si kalimi i kohës na afron me vdekjen. Një tjetër simbol interesant është shtimi i guaskës, e cila ishte një artikull i rrallë koleksionist i kohës. Mendohej se simbolizonte pasurinë tokësore dhe kotësinë që shoqëronte kërkimet për këto pasuri, dhe kjo tregohet më tej nga pëlhura, librat dhe instrumentet.

Secili nga objektet në pikturë ishte zgjedhur me kujdes në këtë mënyrë për të komunikuar në mënyrë efektive mesazhin Vanitas, i cili u përmbledh në Ungjillin e Mateut të Dhiatës së Re. Mesazhi thoshte se shikuesit duhet të kenë kujdes duke i kushtuar shumë rëndësi pasurisë, objekteve materiale dhe kënaqësive të jetës, pasi këto objekte mund të bëhen barriera në rrugën drejt shpëtimit.

Joris van Son: Alegoria në Jeta e Njeriutfilloi të rritet në popullaritet, pasi veprat e artit synonin t'u kujtonin shikuesve për vdekshmërinë e tyre të afërt. Artistët e Vanitas iu përkushtuan komunikimit me publikun e pasur se gjëra të tilla si kënaqësitë, pasuria, bukuria dhe autoriteti nuk ishin veti të pafundme.

All is Vanity (1892) nga Charles Allan Gilbert, ku jeta, vdekja dhe kuptimi i ekzistencës janë të ndërthurura. Në foto është një grua që shikon në pasqyrë boudoir, e cila formon formën e kafkës; Charles Allan Gilbert, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Ky përkujtues i ashpër i përkohshmërisë u demonstrua nga piktura të ndryshme të Vanitas përmes përfshirjes së objekteve të caktuara. Gjërat që u bënë të zakonshme brenda këtyre pikturave ishin objektet e kësaj bote si librat dhe vera, të cilat u vendosën pranë simboleve domethënëse si kafkat, lulet e rrudhura dhe orët e rërës. Të gjitha këto objekte përcillnin temën e kalimit të kohës brenda pikturave, gjë që theksoi më tej realitetin e përhershëm të vdekshmërisë.

Meqë qëllimi i pikturave të Vanitas ishte të demonstronte si kotësinë e ndjekjeve të kësaj bote, ashtu edhe sigurinë e vdekjes , ekzistonin dy lloje stilesh pikture. Kategoria e parë përfshinte piktura që fokusoheshin te vdekja përmes përfshirjes së objekteve si kafka, qirinj, llamba të djegura dhe lule të vyshkura. Kategoria e dytë, në përpjekje për të nënkuptuar pashmangshmërinë e vdekjes,

(1658 – 1660)

Artisti flamand Joris van Son, i cili pikturoi Alegoria mbi jetën njerëzore , trajtoi temën e Vanitas në një stil estetikisht të bukur. Me shikimin e parë, njeriu kapet menjëherë nga bukuria e kësaj vepre arti, siç përshkruhet nga grupi i bollshëm i luleve dhe frutave. Ngjyrat e përdorura në këtë pikturë shtojnë ngrohtësi, gjë që i bën trëndafilat, rrushin, qershitë dhe pjeshkët të duken edhe më të hollë se sa duken.

Alegoria mbi jetën njerëzore (rreth 1658-1660) nga Joris van Son; Joris van Son, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Megjithatë, pas një inspektimi më të afërt, një kafkë, orë rëre dhe qiri djegës mund të jetë shihet në sfond. Këto objekte Vanitas janë vendosur në mes të veprës së artit dhe më pas po shtrihen boshe në hijet e kurorës së gjallë të vitalitetit dhe jetës.

Krijohet një kontrast i madh midis frutave sensuale, lulëzimit lulet dhe objektet e errëta dhe të paqarta që demonstrojnë përkohshmëri.

Përveç prishjes së jetës që përshkruhet, frutat e pjekura dhe lulet shumëngjyrëshe duket se janë në pikën e shpërthimit dhe i ftojnë shikuesit të prekin ato para prishjes së tyre të pashmangshme. Përfshirja e dy ideve që formohen rreth temës qendrore të kalbjes përshkruan rëndësinë shpirtërore që ekziston në këtë pikturë. Ndërsa prishja i referohet ende jetës njerëzore, ajo gjithashtu kornizon dhe plotësonVanitas kundërshton para se njëri prej tyre të shuhet. Kështu, shkurtësia e jetës njerëzore dhe aftësia e njeriut për t'u ngritur mbi vdekjen shfaqet si një temë e fortë.

Edwaert Collier: Vanitas – Jeta e vdekur me libra dhe dorëshkrime dhe një kafkë ( 1663)

Piktori holandez i epokës së artë Edwaert Collier ishte i njohur kryesisht për jetën e tij të qetë, siç tregohet nga vepra e tij mbresëlënëse e artit të titulluar Vanitas – Jetë e qetë me libra dhe dorëshkrim dhe një kafkë. Veçanërisht i rëndësishëm si një artist Vanitas, Collier ishte vetëm 21 vjeç kur pikturoi këtë vepër, duke demonstruar talentin e madh artistik që zotëronte.

Vanitas – Still Life with Books and Manuscripts dhe një kafkë (1663) nga Edwaert Collier; Evert Collier, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Brenda kësaj pikture, Collier kombinoi shumë simbole klasike të Vanitas si kafkën në qendër të veprës së artit, orën me xhep të hapur, librat, një instrument muzikor, syze dhe një orë rëre. Nëpërmjet përfshirjes së këtyre elementeve, Collier komunikoi mesazhin se jeta, në të gjitha aspektet e saj të lavdishme, ishte në thelb e pakuptimtë për shkak të natyrës së saj kalimtare. Ashtu si rëra në orën e rërës, Collier tregoi se njerëzit, muzika dhe fjalët përfundimisht do të thahen.

Pas shikimit të kësaj vepre, audienca inkurajohet të kapë të tashmen dhe ta jetojë jetën po aq të këndshme dhe të këndshme sae mundur, sepse me kalimin e kohës asnjë kënaqësi nuk do të ishte e mundur. Jeta e vdekur e Collier's Vanitas ekziston si një paralajmërim kundër kotësisë së botës, përveçse i paralajmëron shikuesit që të shijojnë jetën para se të jetë tepër vonë.

Pieter Boel: Alegoria e kotësive të botës (1663)

Pieter Boel, një tjetër artist i rëndësishëm flamand Vanitas, i specializuar në natyrat bujare të qeta gjatë karrierës së tij. Alegoria e kotësive të botës e tij mendohet të jetë një kryevepër e zhanrit Vanitas, për shkak të vëmendjes së saj ndaj detajeve dhe përmasave jashtëzakonisht të mëdha.

Alegoria e Vanities of the World (1663) nga Pieter Boel; Pieter Boel, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Kur shikon veprën, syri i shikuesit merr menjëherë në konsideratë madhështinë baroke që është e pranishme, siç përfaqësohet nga përmbajtja e gjerë simbolike që përfshihet. Pas inspektimit më të afërt të kësaj madhështie, shkëlqimi i përshkruar nga Boel duket se qëndron mbi një sarkofag të vendosur në një kishë që shpërbëhet gradualisht. Disa objekte, të tilla si një parzmore dhe një kukurë me shigjeta, sugjerojnë natyrën arrogate të disfatës ushtarake.

Në ndryshim nga këto objekte, përshkruhen sende të ndryshme intelektuale Vanitas, duke përfshirë libra dhe dokumente. Objektet e pasurisë portretizohen gjithashtu nga mitra e peshkopit, diadema, çallma e kurorëzuar dhe rrobja e mëndafshit me tehe hermelinë. Ndërsa këto simbole të pasurisënënkuptojnë fuqinë politike dhe fetare, ekziston një kontradiktë.

Sa më shumë që njeriu kalon nëpër këto objekte, aq më shumë ekzistojnë këto objekte si një kujtesë e fortë se vdekja i pushton të gjitha, pavarësisht se çfarë.

Trashëgimia e Artit Vanitas

Kah fundit të Epokës së Artë Hollandeze, zhanri i artit Vanitas filloi të humbasë popullaritetin e tij publik. Kjo për faktin se kuptimi i asaj që përfaqësonte Vanitas humbi fuqinë e tij, përveç që fryma e reformës luftarake fetare humbi fuqinë e saj. Megjithatë, zhvillimet që ndodhën në pikturën e jetës së qetë gjatë kësaj kohe do të vazhdonin të kishin një ndikim të madh në brezat e artistëve që do të vinin.

Interesante, Vanitas thuhet se kishte lindur nga vetë një kontradiktë. Nëpërmjet aktit të pikturës dhe më pas krijimit të një artifakti të bukur, u krijua një kotësi që paralajmëroi shikuesit kundër rreziqeve të kotësive të tjera në jetë. Kështu, Vanitas mbeti një zhanër i rëndësishëm arti gjatë shekullit të 17-të, pasi udhëzoi dhe përqendroi mendjet e individëve drejt ideve që pasqyronin vdekjen dhe aktin në dukje të pavlefshëm por të bollshëm të jetesës.

Çfarë vazhdoi në gjurmët e Vanitas ishte shtimi i bukurisë estetike në veprat e artit. Pasi Vanitas mbaroi, natyrat e qeta ishin jashtëzakonisht të bukura në përshkrimin e tyre derisa pësuan një ndryshim tjetër në kuptim në fund të shek.Shekulli i 19. Kjo u drejtua kryesisht nga artistët Paul Cézanne dhe Pablo Picasso, të cilët filluan të eksperimentojnë me estetikën e ndryshme që kompozimi i natyrës së qetë duhet të ofronte.

Kur merreshin parasysh pikturat e ndryshme që bënin në këtë zhanër, është e lehtë të pyesësh akoma: Çfarë është Vanitas? Në thelbin e saj, periudha e Vanitas brenda artit u fokusua në krijimin e veprave artistike që theksonin kalueshmërinë e jetës dhe pashmangshmërinë e vdekjes për shikuesit. Kështu, mesazhi në pikturat e Vanitas ishte se megjithëse bota mund të jetë apatike ndaj jetës njerëzore, bukuria e saj ende mund të shijohet dhe reflektohet përpara se të ndodhë kalbja përfundimtare e vdekjes.

Hidhini një sy Uebstoria jonë e artit të jetës së vdekur të Vanitas këtu!

simbolizonte natyrën kalimtare të kënaqësive tokësore me objekte të tilla si paratë, librat dhe bizhuteritë.

Një simbol tjetër i rëndësishëm që u përdor në të dyja kategoritë ishte përfshirja e orëve me rërë, orëve të hapura xhepi dhe orëve, të cilat tregonin kalimin të kohës. Këto objekte iu lutën shikuesve të kuptonin se koha ishte një burim i çmuar dhe qortonin në mënyrë delikate ata që dukej se po e shpërdoronin të tyren.

Kështu, shumë piktura të Vanitas kombinuan të dyja kategoritë për të krijuar vepra arti që ekzistonin si simbole të të dy vdekjes dhe kalimtare.

Ëndrra e kalorësit (rreth 1650) nga Antonio de Pereda, ku ulet një zotëri i shekullit të shtatëmbëdhjetë, i veshur me rrobat e kohës. në gjumë ndërsa një engjëll i tregon atij natyrën kalimtare të kënaqësive, pasurive, nderimeve dhe lavdisë.; Antonio de Pereda, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Në shikim të parë, pikturat e Vanitas janë tepër të habitshme, pasi kompozimet e tyre janë shumë kaotike dhe të çorganizuara. Kanavacja zakonisht është e mbushur me objekte që në fillim duken të rastësishme, por me një inspektim më të afërt, lloji dhe afërsia e objekteve mbajnë shumë simbolikë dhe ekzistojnë si një zgjedhje stilistike.

Megjithë përfshirjen e elementeve të natyrës së qetë, Pikturat Vanitas ndryshojnë shumë për shkak se ato janë shumë simbolike. Artistët nuk krijuan piktura në përpjekje për të shfaqur objekte të ndryshme ose për të demonstruar aftësitë e tyre artistike, sitë dyja tiparet bëheshin të dukshme sa më shumë që piktura konsiderohej dhe vëzhgohej.

Pikturat e krijuara gjatë kësaj kohe ekzistonin si një përshkrim simbolik i pasigurisë së botës dhe theksonin idenë se asgjë nuk mund të rezistojë kundër kalbjes dhe vdekjes. Kështu, veprat e artit të Vanitas kërkonin një mesazh të ashpër, pasi qëllimi ishte të predikonte mendimet dhe idetë e zhanrit tek shikuesit e tij.

Përveç të qenit popullor gjatë gjithë kohës së tij, Vanitas ka vazhduar të ndikojë në disa nga veprat e artit që shihen aktualisht në shoqërinë artistike post-moderne. Artistët e mirënjohur që kanë eksperimentuar me stilin Vanitas përfshijnë Andy Warhol dhe Damien Hirst, të cilët përdorën kafka brenda veprave të tyre të artit.

Ashtu si me përshkrimet moderne të veprave të artit të Vanitas që ekzistojnë sot, mesazhi i zhanrit mbetet i njëjtë: Kjo është e vetmja jetë që na është dhënë, ndaj mos e lini t'ju kalojë para se të jeni në gjendje ta shijoni në maksimum.

Kuptimi i përkufizimit të artit Vanitas

Kur kërkojmë një përkufizim, së pari duhet të kuptojmë etimologjinë e termit. Fjala vanitas është me origjinë latine dhe thuhet se do të thotë "kotësi", "zbrazëti" dhe "pavlefshmëri". Për më tepër, "vanitas" ishte i lidhur ngushtë me thënien latine memento mori , e cila përafërsisht e përkthyer në "mbani mend se duhet të vdisni". Thuhej se kjo thënie ekzistonte si artistike ose alegorikekujtesë e sigurisë së vdekjes, e cila justifikonte përfshirjen e kafkave, luleve që vdesin dhe orës së rërës në pikturat e Vanitas që u krijuan.

Kështu, një përkufizim i përshtatshëm i artit Vanitas do të përfshinte vepra arti që flasin për pashmangshmërinë e vdekshmërisë dhe kotësia e kënaqësisë së kësaj bote. Kjo në thelb u bë përmes përfshirjes së objekteve të ndryshme simbolike që ishin krijuar për t'i kujtuar shikuesve këto ide.

Vanitas na kujton kotësitë

Termi vanitas ishte latinisht për "kotësi". Mendohej se kotësia përfshinte idenë pas pikturave të Vanitas, pasi ato u krijuan për t'i kujtuar individëve se bukuria dhe pasuritë e tyre materiale nuk i përjashtonin ata nga vdekshmëria e tyre e pashmangshme.

Termi fillimisht erdhi nga Bibla në hapje rreshtat e Librit të Eklisiastiut 1:2, 12:8, që lexojnë, "Kotësi e kotësive", thotë Predikuesi, kotësi e kotësive, gjithçka është kotësi". Megjithatë, në versionin e King James, fjala hebraike hevel u përkthye gabimisht që do të thotë "kotësi e kotësive", pavarësisht se në të vërtetë do të thotë "i pakuptimtë", "i kotë" dhe "i parëndësishëm". Pavarësisht nga ky gabim, hevel gjithashtu nënkuptoi konceptin e kalueshmërisë, i cili ishte një ide e rëndësishme brenda pikturave të Vanitas. gjysma e shekullit të 16-të) nga Barthel Bruyn Plaku, ku shohim një anatomikishtkafka e saktë e vendosur në një kamare prej guri. Fleta e letrës mund të përkthehet si "Pa mburojë që të shpëton nga vdekja, jeto derisa të vdesësh"; Barthel Bruyn Plaku, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Marrëdhënia midis Vanitas dhe Fesë

Pikturat e Vanitas shiheshin jo vetëm si një vepër e thjeshtë arti, por ato gjithashtu bartnin mesazhe morale domethënëse që i shihnin ato duke u konsideruar si një lloj përkujtues fetar. Pikturat u krijuan kryesisht për t'u kujtuar atyre që e shikonin atë për trivialitetin e jetës dhe kënaqësitë e saj, pasi asgjë nuk mund t'i rezistonte qëndrueshmërisë që solli vdekja.

Për shkak të temës së saj, është e diskutueshme nëse zhanri Vanitas do të kishte qenë po aq popullor nëse nuk do të ishte për Kundër-Reformimin dhe Kalvinizmin, të cilët e hodhën atë në qendër të vëmendjes. Të dyja këto lëvizje, njëra katolike dhe tjetra protestante, u shfaqën në të njëjtën kohë kur piktura e Vanitas filloi të rritet në popullaritet.

Sot, kritikët ia atribuojnë ardhjen e këtyre lëvizjeve si paralajmërime shtesë kundër kotësive. të jetës, pasi ata theksuan reduktimin e zotërimeve dhe triumfit, gjë që theksoi më tej atë që përfaqësonte zhanri Vanitas.

Ndikimi i protestantizmit

Reformimi protestant që ndodhi në 16 shekulli shkaktoi një ndryshim të jashtëzakonshëm në mendimin fetar në të gjithë Evropën. Kontinenti filloi tëu nda midis katolicizmit dhe protestantizmit, gjë që solli shumë pasiguri në shumë çështje fetare. Kjo bëri që katolikët të avokonin për çrrënjosjen e imazheve të shenjta, ndërsa protestantët besonin se këto imazhe mund të ishin të dobishme për reflektimin individual të Zotit dhe subjekteve të tjera të shenjta.

Republika Hollandeze, e cila po çlirohej nga katolikët e saj Sundimtarët spanjollë, u bënë një shtet krenar protestant nga fillimi i shekullit të 17-të. Ndjenja individualiste ndaj diskutimit që shoqëronte protestantizmin i ndihmoi artistët holandezë drejt zhanrit të Vanitas, pasi donin të shprehnin ndjenjat e tyre fetare përmes formës së duhur të artit.

Zanri Vanitas u ndërtua kështu mbi etikën protestante, siç tregohet nga idetë dhe temat që dolën përpara në pikturat e krijuara. Vanitas u kujtoi individëve se pavarësisht nga tërheqja e gjërave të kësaj bote, ato mbetën kalimtare dhe të papërshtatshme në raport me Perëndinë. Kështu, këto piktura theksuan vdekshmërinë e pashmangshme me të cilën përballeshin shikuesit, në një përpjekje për t'i kujtuar shikuesit të vepronin në përputhje me Zotin.

Exitus Acta Probat ('Rezultati justifikon veprën ', rreth 1627-1678) nga Cornelis Galle i Riu, që përshkruan një alegori të vdekjes. Më poshtë, mbishkrimi lexon Quid terra cinisque superbis Hora fugit, marcescit Honor, Mors imminet atra. Përkthyer, kjo do të thotë "Çfarëa janë hiri krenar? Koha fluturon, nderi i dyshimtë, vdekja dhe e zeza.”; Cornelis Galle i Riu, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Vanitas dhe Realizmi

Arti Vanitas ishte tepër realist , pasi bazohej fort në konceptet tokësore të cilat ndryshonin shumë nga teknika mistike e artit katolik. Prandaj, ky zhanër i artit Vanitas ishte i dobishëm në drejtimin e fokusit të mendjes së shikuesit drejt Parajsës përmes përshkrimit të objekteve që ekzistonin në Tokë.

Realizmi është gjithashtu i dukshëm në pikturat e Vanitas pasi ato ishin jashtëzakonisht të ndërlikuara dhe specifike. Një ekzaminim më i afërt i veprave të artit zbuloi aftësinë dhe përkushtimin e shtuar të artistëve, pasi ata nxirrnin në pah objekte të jetës së shikuesit në një përpjekje për ta bërë pikturën sa më të përshtatshme dhe të zbatueshme.

Përmes përdorimit të një stili realist , artisti Vanitas ishte në gjendje të izolonte dhe më pas të theksonte mesazhin kryesor të veprave të artit, të cilat përqendroheshin rreth kotësisë së gjërave të zakonshme. Realizmi brenda këtyre veprave artistike i ndihmoi shikuesit të kuptonin dhe më pas të rregullonin mendjet e tyre duke iu referuar aspekteve kalimtare të jetës, të cilat ishin shumë në kontrast me çrregullimin e pikturës aktuale.

Vanitas dhe Still Life

Një nga aspektet më të rëndësishme të zhanrit Vanitas ishte se ai konsiderohej si një nën-zhanër i pikturës së natyrës së vdekur . Kështu, Vanitaspikturat ishin thjesht një variacion i formës tradicionale të natyrës së qetë. Pikturat tipike të natyrës së vdekur përbëheshin nga objekte të pajetë dhe të zakonshme, të tilla si lule, ushqime dhe vazo, me vëmendjen e veprës së artit që u vendos vetëm këtyre objekteve.

Megjithatë, një pikturë e natyrës së vdekur të Vanitas i përdori këto objekte që gjendeshin tradicionalisht në një natyrë të qetë për të theksuar një ide krejtësisht të ndryshme.

Futa e qetë Vanitas thuhej se u mësonte shikuesve një mësim të rëndësishëm dhe moral, pasi artistët vendosnin kotësi të përbashkëta në kontrast me vdekjen eventuale të një individi. Kjo u bë për të tërhequr fillimisht shikuesit përpara se t'i përulnin ata në lidhje me mënyrën sesi ata i trajtojnë të tjerët dhe botën pasi e kishin shqyrtuar dhe kuptuar plotësisht punën.

Nature morte de chasse ou Attirail d'oiseleur ('Gjetja e qetë e gjuetisë' ose 'Jeta e qetë e pajisjeve të gjuetisë së shpendëve', para vitit 1675) nga Cornelis Norbertus Gysbrechts; Cornelis Norbertus Gijsbrechts, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Karakteristikat e një vepre arti Vanitas

Brenda pikturave të Vanitas që u krijuan, u shfaqën disa karakteristika që mundësonin përfshirjen e saj në zhanër. Këto karakteristika përqendroheshin rreth temave dhe motiveve që u hulumtuan në secilën vepër arti, të cilat diskutohen më poshtë.

Temat

Temat që ishin të pranishme në pikturat e Vanitas që u prodhuan kishin një

John Williams

John Williams është një artist, shkrimtar dhe edukator arti me përvojë. Ai fitoi diplomën e tij Bachelor të Arteve të Bukura nga Instituti Pratt në New York City dhe më vonë ndoqi diplomën e tij Master të Arteve të Bukura në Universitetin Yale. Për më shumë se një dekadë, ai u ka mësuar artin studentëve të të gjitha moshave në mjedise të ndryshme arsimore. Williams ka ekspozuar veprat e tij artistike në galeri në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe ka marrë disa çmime dhe grante për punën e tij krijuese. Përveç ndjekjeve të tij artistike, Williams gjithashtu shkruan për tema të lidhura me artin dhe ligjëron seminare mbi historinë dhe teorinë e artit. Ai është i apasionuar pas inkurajimit të të tjerëve për t'u shprehur përmes artit dhe beson se të gjithë kanë aftësinë për kreativitet.