Skulptura Erotike - Arti Historik i Statujave Nudo

John Williams 12-07-2023
John Williams

Njerëzimi ka përshkruar artin seksual që nga agimi i kohërave, dhe për këtë arsye nuk ka mungesë të skulpturave erotike në historinë tonë. Statujat nudo mashkullore dhe femërore portretizojnë versionin e idealizuar të formës njerëzore të përfshirë në kënaqësitë më të lashta. Statujat seksuale mund të japin shumë për kulturën që i ka prodhuar, kështu që le të mësojmë më shumë për këtë zhanër të lashtë.

Skulpturat më të famshme erotike

Gjatë historisë, shumë shoqëri kanë prodhuar seksuale statujat për një gamë të gjerë arsyesh. Skulpturat erotike u prodhuan në raste të caktuara si një metodë për të shprehur aftësinë artistike dhe për të kuptuar fizikun njerëzor. Në situata të tjera, ato u bënë për arsye fetare, të tilla si nderimi i hyjnive të fertilitetit ose përdorimi në ritet e fertilitetit. Statujat nudo mashkullore dhe femërore janë përdorur gjithashtu për kënaqësi seksuale dhe për të portretizuar sjelljen seksuale për arsye argëtimi ose mësimore. Ata gjithashtu janë përdorur në kultura të caktuara për të portretizuar nocione idealiste të bukurisë. Këtu janë disa shembuj të shquar të skulpturave erotike që vazhdojnë të këndojnë, argëtojnë ose zemërojnë ata që i shohin ato.

Cacountala ou L'abandon (1888) nga Camille Claudel; Patrick nga Compiègne, Francë, CC BY-SA 2.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Aphrodite of Knidos (rreth 330 pes) nga Praxiteles

Artist Praxiteles (395 – 330me natyrë jo haptazi seksuale, përfaqësimi i trupave të zhveshur të grave perceptohet si sensual. Trupi i zhveshur i njeriut konsiderohet si joshës ose i ngarkuar seksualisht në shumë kultura, dhe Tre Hiret nuk bëjnë përjashtim. Përfaqësimi i trupave të grave në skulpturë, me kthesat e tyre delikate dhe lëkurën e mëndafshtë, synon të jetë vizualisht i këndshëm dhe të nxisë ndjenjat e mallit dhe sensualitetit. Ata janë të lidhur së bashku me duart e tyre të shtrënguara dhe një shall që ofron njëfarë modestie.

Një nga temat kryesore të kësaj kryevepre është njëshmëria e Hirit, e cila aludon për tre bamirësitë legjendare që ishin vajzat e Zeusit.

Tre hiret (1817) nga Antonio Canova; Antonio Canova, CC BY-SA 2.5, nëpërmjet Wikimedia Commons

Zeusi ishte Perëndia i qiellit dhe bubullimave në mitologjinë greke, që sundonte si Mbreti i Zotave të malit Olimp. Graces kryesonin festa dhe tubime për të kënaqur vizitorët e perëndive. Shumë artistë janë frymëzuar dhe i kanë përdorur Tri Hiret si tema. Shkathtësia e Canova në formimin e gurit për të theksuar lëkurën delikate të Graces demonstrohet në këtë kryevepër, e cila është gdhendur nga mermeri i bardhë. Të tre perëndeshat janë afër njëra-tjetrës, kokat e tyre praktikisht preken dhe anojnë pak nga brenda, duke shijuar afërsinë e tyre. Aftësia artistike dhe krijimtaria e Canova ishin legjendare, dhe kjo pjesë ilustronstili i tij pionier në skulpturën neoklasike .

Puthja (1882) nga Auguste Rodin

Artist Auguste Rodin (1840 – 1917)
Data e Përfundimit 1882
Mesat Mermer
Vendndodhja Musée Rodin, Paris, France

Skulptori Auguste Rodin, i njohur për veprën e tij The Thinker, krijoi një sërë statujash seksuale gjatë karrierës së tij . Skulptura e tij Puthja e cila trajton temat e sensualitetit dhe erotikës është ndoshta më e njohura. Puthja , e skalitur në mermer në vitin e fundit të shekullit të 19-të, portretizon një skenë nga Ferri i Dantes dhe rrëfimi i dy të dashuruarve që u dënuan për dëshirën dhe imoralitetin e tyre. Vendimi i Rodinit për të lënë një hapësirë ​​midis buzëve të të dashuruarve, sikur të jenë të ndaluar në veprën e tyre, rrit intensitetin seksual të pjesës. Rodin e kapi çastin kur të dashuruarit putheshin, pikërisht përpara se burri i Françeskës t'i kapte dhe t'i vriste të dy.

The Kiss (1882) nga Auguste Rodin; Caeciliusinhorto, CC BY-SA 4.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Shumë recensues u zemëruan kur kjo vepër u shfaq fillimisht për shkak të sensualitetit të saj. Sidoqoftë, njerëzit e përgjithshëm e adhuruan atë dhe pas kësaj u porositën kopje të tjera, duke përfshirë disa kopje bronzi. Ajo u prezantua në 1893 ColumbianEkspozita në Çikago, por për shkak të natyrës së saj kontestuese, ajo u vendos në një zonë të brendshme që mund ta shihnin vetëm ata që e kërkuan. Raportohet se është frymëzuar pjesërisht nga modelja, muza dhe ndihmësja e tij, Camille Claudel, e cila më pas u bë një skulptore e njohur në cilësinë e saj. Nëse dëshironi ta shihni vetë statujën e famshme, ajo është aktualisht në ekspozitë në Musée Rodin në Paris, Francë.

Idhulli i përjetshëm (1889) nga Auguste Rodin

Artist Auguste Rodin (1840 – 1917)
Data e Përfundimit 1889
Mesat Mermer
Vendndodhja Musée Rodin, Paris, France

Kur ndërtoi skulpturat e tij, Rodin theksoi formën natyrore dhe kjo vepër është një paraqitje e shkëlqyer e asaj theksimi. Një palë e zhveshur të dashuruar janë paraqitur në Idhulli i Përjetshëm. Gruaja është në gjunjë, duart pas shpine, e djathta duke i përkëdhelur gishtat e këmbës. Ajo është pak më lart në shkëmbin ku është gjunjëzuar. Mashkulli bie në gjunjë para saj, por në një nivel më të ulët në mënyrë që koka e gruas të ngrihet mbi të. Koka e tij është e vendosur midis gjinjve të saj, duart e tij të palosura pas tij. Rodin ishte një adhurues i madh i përfshirjes së emocioneve në skulpturat e tij, dhe ai vazhdon me këtë. Fytyra e burrit është e errësuar, por ai duket se po puth trupin e gruas dhe fytyra e tij shfaqetkënaqësi. Ndërsa shikon nga poshtë të dashurin e saj, gruaja në këmbim ka një shprehje dashurie në fytyrën e saj.

Ka një ndjenjë të fortë afërsie mes të dyve. Përveç emocionit, format e dy subjekteve tregohen me detaje të mahnitshme.

Idhulli i përjetshëm (1889) nga Auguste Rodin; Daderot, CC0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Rodin përpiqet të zbulojë sa më shumë që të mundet, nga flokët e prerë në mënyrë perfekte të gruas deri te krahët muskuloz dhe shpina e burrit. Vepra artistike e Rodinit kishte të bënte me interpretime të shumta të Idhullit të Përjetshëm. Dy subjektet duket se janë në një marrëdhënie romantike bazuar në shprehjet e tyre. Sipas ekspertëve, Camille Claudel shërbeu si model për një skulpturë tjetër të quajtur Sakuntala , e cila thuhet se ka shërbyer si frymëzim për këtë. Një shpjegim është lidhja e ngushtë që ndanë Augustini dhe Camille. Në skulpturë, mashkulli përplaset me gruan dhe shfaqet i paralizuar nga frika. Duket se është një shkrirje e pasionit dhe dashurisë, dhe dorëzimit në moment. Duart e tij janë në një pozë dorëzimi pas shpine dhe ky koncept përforcohet nga ngritja e gruas mbi burrin.

Hysterical Sexual (2016) nga Anish Kapoor

Artist Anish Kapoor (1954 – Sot)
Data e Përfundimit 2016
Mesatar Tekstil me fije qelqi dheari
Vendndodhja Ekspozita të shumta

Anish Kapoor, një skulptor britanik i lindur në Bombei, kujton trupin e njeriut në një mënyrë primordiale, duke përdorur forma të lakuara, ftohje tërheqëse, materiale prekëse dhe ngjyra rezonante. Puna e tij ka një karakter sensual, antropomorfik që përshkon një gamë të gjerë materialesh, madhësish dhe ngjyrash, dhe ai shpesh i është referuar seksualitetit si jetik për jetën dhe gjenezën. Ndër skulpturat e tij erotike, Seksuali Histerik është një nga më provokueset e hapura. Nga larg, duket se është një formë vezake e ftohtë, abstrakte e ndarë në mes; megjithatë, ajo ka një ngjashmëri të pagabueshme me pjesën më intime të trupit të femrës, vulvën. Kontraste të tilla janë me bollëk në këtë vepër arti të bukur me tekstil me fije qelqi dhe ari.

Për shembull, pamja e saj e lëmuar, joshëse e josh syrin, por është e vështirë për t'u prekur, e kundërta polare e mishit që jep organet gjenitale femërore. Sipërfaqja e saj e pasqyruar mirëpret botën e jashtme përmes reflektimeve, por shtresa e bërthamës i reziston pranimit, duke ndarë vetëm sa për të ofruar një dritë të humnerës së saj të brendshme. Përdorimi i arit jo vetëm që e lidh vaginën me vlera thelbësore, por gjithashtu nxjerr në pah vlerën e saj materiale si një mall i vlefshëm. Si rezultat, kjo vepër ndërthur koncepte të tilla si abstraksioni dhe figuracioni, e brendshme dhe e jashtme, intimiteti dhe ekspozimi. Ndërsa Seksual Histerik mund të shihet si një hetim i sipërfaqes dhe hapësirës, ​​i prekshëm dhe eterik, mund të shihet gjithashtu si një festë e gëzueshme e seksualitetit femëror. Kështu, ajo i bashkohet një historie të gjatë të portretizimit të organeve gjenitale femërore dhe statujave nudo femra në art.

Skulpturat erotike kanë luajtur një rol të rëndësishëm në evolucionin e artit, pasi ato kanë qenë pjesë e traditave krijuese në të gjithë botën me shekuj. Forma e zhveshur e njeriut është vlerësuar prej kohësh si temë e shprehjes krijuese në shumë qytetërime dhe statujat seksuale që përfaqësojnë formën njerëzore në një mënyrë sensuale janë konsideruar prej kohësh si ndër veprat më të fuqishme dhe më ekspresive të artit. Skulpturat erotike mund të gjenden në stile të ndryshme krijuese, duke filluar nga arti i lashtë greko-romak e deri te Rilindja dhe përtej deri në ditët e sotme.

Shiko gjithashtu: "Përbërja me të kuqe, blu dhe të verdhë" Piet Mondrian

Pyetjet e bëra më shpesh

Çfarë roli luajnë skulpturat erotike në shoqëri?

Gjatë gjithë epokave, skulpturat erotike u ndërtuan shpesh si shprehje e dëshirës, ​​homazh ndaj formës njerëzore ose homazh për hyjnitë e dashurisë dhe pjellorisë. Skulpturat erotike, përveç tërheqjes estetike, kanë luajtur gjithashtu një rol në kritikën kulturore dhe sociale, pasi ato janë përdorur shpesh për të shqyrtuar tema të gjinisë, seksualitetit dhe marrëdhënieve të pushtetit. Si të tilla, ato kanë qenë gjithmonë një element jetik i debatit krijues dhe vazhdojnë të jenënjë komponent i rëndësishëm dhe me ndikim i botës së artit sot.

Cili ishte qëllimi i statujave nudo femërore në kohët e lashta?

Statujat nudo femërore u përdorën gjerësisht për të zbukuruar rezidencat e të pasurve dhe të fuqishmëve, pasi mbajtja e një të tillë shihej si një shfaqje e pasurisë dhe autoritetit në shumë qytetërime. Skulptura të zhveshura femra bëheshin shpesh për nder të perëndive të pjellorisë në kulturat e lashta. Në raste të tjera, ato u bënë për t'u vlerësuar si vepra arti për vlerën dhe bukurinë e tyre estetike. Për të respektuar dhe adhuruar këto hyjni, këto statuja janë ngritur shpesh në tempuj ose ndërtesa të tjera fetare. Megjithatë, jo të gjitha skulpturat erotike përfshinin statuja nudo femra, dhe kishte shumë shembuj të artit që shfaqnin vetëm burra të përfshirë në aktivitete seksuale me njëri-tjetrin.

BCE)
Data e Përfundimit c. 330 p.e.s.
mesatar mermer
Vendndodhja Muzeu Kombëtar Romak, Palazzo Altemps, Romë, Itali

Për pjesën më të madhe, skulptura e perëndeshës së dashurisë është e jashtëzakonshme sepse është një nga femrat më të hershme statuja nudo, një zhanër që deri atëherë ishte i rezervuar për paraqitjet e meshkujve. Arti i hershëm grek, si qeramika, shfaqte gra lakuriq, por vetëm konkubina ose skllave, jo hyjnitë. Skulptura u konsiderua si një nga më seksualet në botën e lashtë për shkak të sensualitetit dhe elegancës së saj, madje ishte një destinacion turistik në antikitet. Plini raportoi se disa vizitorë ishin "të pushtuar nga adhurimi për statujën", gjë që i çmendi ata.

Megjithëse skulptura mendohej të ishte veçanërisht provokuese, vetë imazhi nuk është dukshëm sensual.

Afërdita e Knidos (c 330 pes) nga Praxiteles; Zde, CC BY-SA 4.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Perëndesha sapo është ngrirë në kohë, pasi ka hequr rrobën e saj dhe e ka vendosur mbi një kiliks (modestisht duke mbuluar legenin e saj) për të hyrë në një banjë. Ajo mund të jetë pikturuar në një moment, por është e vështirë të thuhet me siguri. Skulptura është më e njohura nga krijimet e Praxiteles, dhe ndoshta një nga skulpturat më të famshme të Greqisë klasike. Plini, për shembull, e vlerësoi skulpturën si "më të mirëse të gjitha veprat, jo vetëm të Praksitelit, por edhe në mbarë globin”. Nga periudha e Romakëve deri në Rilindjen, kjo pjesë ndikoi artistët për shumë breza.

Pan Copulating with a Goat (c. 1st Century PCE) nga Unknown

Artist E panjohur
Data e Përfundimit c . shekulli I p.e.s.
mesatar mermer
Vendndodhja Vila e Papirusit, Herculaneum, Pompei, Itali

Tani që bashkohet me një dhi është një skulpturë e vjetër që u gjet në Pompei. Ishte një nga disa statuja seksuale nga një koleksion i vjetër erotik romak i gjetur atje. Një nga veprat më të dashura të artit të Napolit, kjo skulpturë erotike kërkonte paralajmërime të mbikëqyrjes prindërore kur udhëtoi në Mbretërinë e Bashkuar disa vite më parë për ekspozitën e Pompeit në Muzeun Britanik. Vepra e artit portretizon Panin, një hyjni të egër të natyrës greke, duke u përfshirë në aktivitet seksual me një dhi dado. Pan është një hibrid gjysmë njeri, gjysmë dhi, i cili njihet në mitologjinë greko-romake si një nga hyjnitë e natyrës, i njohur për aftësinë e tij seksuale dhe si simbol i pjellorisë.

Pan Bashkëpunimi me një dhi (rreth shekulli I p.e.s.) nga Unknown; Kim Traynor, CC BY-SA 3.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Romakët shfaqnin shpesh statuja falike në shtëpitë e tyre sepse ata menduan se mund të sjellin fat, prandaj kur askulptura e Panit u shfaq duke bërë seks me një dhi, nuk u pa si e çuditshme apo e çuditshme sepse ishte simbol i besimeve të caktuara. Pan ishte mbrojtësi i fshatit, pyjeve dhe perëndia e egra, barinjtë dhe kopetë në mitologjinë greke. Pan u referua si Faunus në mitologjinë romake dhe ishte i lidhur me koncepte të ngjashme me grekët. Pan shihej si një përfaqësim i krijimit, bollëkut dhe kufirit të egër si në mitologjinë greke ashtu edhe në atë romake.

Warren Cup (rreth 15 CE) nga Unknown

Artist E panjohur
Data e përfundimit c. 15 CE
Mesatar Argjend
Vendndodhja Muzeu Britanik, Londër, Mbretëria e Bashkuar

Në darkat romake, kjo kupë e pasur argjendi përdorej shpesh. Fillimisht, kupa kishte dy doreza dhe përshkruante dy palë dashnore mashkullore. Nga njëra anë, dy djem adoleshentë puthen, ndërsa në anën tjetër, një i ri ulet në prehrin e të dashurit të tij më të madh dhe mjekërr. Një djalosh kureshtar skllav shikon nga pas një dere të mbyllur. Rrobat e pasura dhe instrumentet muzikore sugjerojnë se këto imazhe ndodhen në një botë të frymëzuar shumë nga kultura greke, të cilën romakët e adhuruan dhe e përvetësuan ndjeshëm. Ai zbulon shumë për qëndrimin romak ndaj marrëdhënieve mashkull-mashkull dhe skulpturave erotike dhe veprave të artit. Imazhe të tilla ishine zakonshme në Perandorinë Romake.

Sipas standardeve të sotme, disa nga djemtë në këtë kupë janë të mitur, megjithatë romakët pranuan partneritet midis meshkujve më të vjetër dhe të rinj.

Warren Cup (rreth 15 es) nga Unknown; Muzeu Britanik, CC BY 2.5, nëpërmjet Wikimedia Commons

Marrëdhëniet e burrave ishin të përhapura në shoqërinë greko-romake, duke filluar nga skllevërit te perandorët, veçanërisht perandori Hadrian dhe i dashuri i tij grek, Antinous. Piktura të tilla historike na kujtojnë tani se mënyra sesi civilizimet e konsiderojnë seksualitetin nuk është kurrë statike. Aktivitetet seksuale shfaqen shpesh në artin romak , megjithëse fotografitë e mbijetuara mashkull-femër janë shumë më të mëdha se çiftet e të njëjtit seks. Rekordi aktual mund të jetë i anuar për shkak të shkatërrimit të qëllimshëm të veprave të artit në kohët e mëvonshme, prandaj nuk mund të supozohet se arti homoerotik ishte i pazakontë.

Shifrat e anijes Moche (rreth 500 es) nga Unknown

Artist E panjohur
Data e Përfundimit c. 500 CE
Mesatar Qeramikë
Vendndodhja Moche, Santa Valley, Peru

Përafërsisht nga shekulli i parë deri në shekullin e 8-të të erës sonë, qytetërimi Moche sundoi bregdetin e thatë verior të Perusë. Popujt e saj përdorën ujërat e Andeve për të zhvilluar një qytetërim të sofistikuar me një shoqëri urbane shumë hierarkike të bazuar në komplekset ceremoniale piramidale të njohura si huacas. e tyrekultura materiale përfshinte pëlhura të prodhuara në mënyrë të shkëlqyer, sende dekorative prej ari dhe gurësh gjysmë të çmuar, murale murale, mumie me tatuazhe dhe qeramikë. Qeramika portretizon përshkrime të betejës dhe aktiviteteve të përditshme si endja, si dhe të paktën 500 enë të cilat mbajnë imazhe grafike seksuale në formën e gdhendjeve tredimensionale sipër ose si element i tenxhere. Kontejnerët janë gjithmonë funksionalë, kanë një trup të zbrazët për të mbajtur lëngjet dhe një grykë derdhjeje, e cila ndonjëherë ka formën e një falusi. Sodomia, seksi oral dhe masturbimi janë më së shpeshti të përshkruara; përshkrimet e futjes së penisit në vaginë janë aq të rralla sa që në thelb nuk ekzistojnë. Muzeu Metropolitan i Artit, CC0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Pozicioni më i popullarizuar është marrëdhënia anale, megjithatë në shumicën e këtyre situatave, partneri është heteroseksual dhe jo homoseksual, dhe organi i tyre gjenital është të përshkruara me përpikëri. Një tjetër fotografi e njohur është e një skelet mashkullor që masturbohet ose masturbohet nga një zonjë. Natyra e këtyre skulpturave seksuale është e diskutueshme, me teori që variojnë nga fotografitë e tyre udhëzuese që mësojnë kontracepsionin, në rastet e moralizimit ose komedisë së Moche, deri te përshkrimet e praktikave rituale dhe fetare. Atyre u mungon konteksti arkeologjik në pjesën më të madhe, por një arkeologjik i plotë i kohëve të fundithetimi zbulon se ato ishin oferta varresh për elitën. Kjo anije përbëhet nga një zonjë e formuar plotësisht që masturbon mbi një skelet mashkullor. Mesazhi mund të jetë një lidhje midis të gjallëve dhe të vdekurve, sipas disave.

Monumentet Khajuraho (rreth 1000 es) nga Unknown

Artist E panjohur
Data e Përfundimit c. 1000 CE
Mesatar Sandstone
Vendndodhja Madhya Pradesh, Indi

Jashtë dhe brenda tempujve Khajuraho, ka një shumëllojshmëri veprash arti, 10% e të cilave janë statuja seksuale. Gdhendje të vogla seksuale shfaqen në pjesën e jashtme të murit të brendshëm të disa tempujve me dy shtresa tullash. Sipas disa studiuesve, këto janë praktika seksuale tantrike. Sipas disa akademikëve, artet seksuale janë pjesë e traditës hindu të njohjes së kamës si një komponent i domosdoshëm dhe legjitim i ekzistencës njerëzore, dhe prezantimi i saj figurativ ose eksplicit është i përhapur në tempujt hindu.

Është një keqkuptimi popullor se gdhendjet në ndërtesat e tempullit të lashtë Khajuraho tregojnë seks mes perëndive; në vend të kësaj, artet kama përshkruajnë një shumëllojshmëri gjestesh seksuale njerëzore.

Monuments Khajuraho (rreth 1000 CE) nga Unknown; Dey.sandip, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Elementë të shumtë të jetës së përditshme, përralla mitologjike, sisi dhe përfaqësimet simbolike të idealeve botërore dhe shpirtërore të rëndësishme për trashëgiminë hindu janë të gjitha të paraqitura në shumicën dërrmuese të veprave të artit. Shembujt përfshijnë paraqitjet e zonjave që aplikojnë kozmetikë, muzikantëve që performojnë, poçarëve që punojnë, fermerëve dhe njerëzve të ndryshëm që bëjnë jetën e tyre të përditshme në Mesjetë. Edhe skenat e Kama Sutra shprehin ide shpirtërore si moksha kur kombinohen me skulpturat që vijnë para dhe pas tyre.

Shiko gjithashtu: Si të pikturohen shkëmbinjtë - Teknika dhe ide të dekorimit me gurë

Ecstasy of Saint Tereza (1652) nga Gian Lorenzo Bernini

Artist Gian Lorenzo Bernini (1598 – 1680)
Data e Përfundimit 1652
Mesat Mermer
Vendndodhja Santa Maria della Vittoria, Romë, Itali

Skulptura e Gian Lorenzo Bernini u kritikua për theksimin e saj në materializmin në vend të shpirtërores që nga çasti që e mbaroi. Ky përshkrim është ende i vlefshëm sot, dhe vlerësuesit bashkëkohorë pajtohen. Shumica e bashkëkohësve të Berninit kishin mendime të favorshme për këtë vepër arti. Domenico Bernini pohon se Shën Tereza është arritja më e madhe artistike e babait të tij. Ai e përshkruan atë si kënaqësinë më të pastër, me një engjëll që rri pezull mbi shenjtoren dhe që gjuan një shigjetë të artë të dashurisë qiellore drejt e në zemrën e saj. Besohet se Ekstaza e Shën Terezës ishtei kritikuar si tejet fizik nga kritika e artit e kohës së tij. Megjithatë, ekziston vetëm një burim i botuar për këtë mendim, dhe krijuesi i tij nuk dihet.

Ecstasy of Saint Tereza (1652) nga Gian Lorenzo Bernini; Livioandronico2013, CC BY-SA 4.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Ai thotë se e meta e skulpturës është se kulmi i ekstazës përshkruhet si kënaqësi trupore. “Skulptura është imorale dhe seksuale, e cila, sipas autorit të këtij punimi, simbolizon fenë dhe moralin e vetë Berninit”. Vepra e artit shfaqi aftësinë e Berninit për të prodhuar një shfaqje teatrale dramatike në të cilën ai ndërthurte pjesë të shenjta dhe profane të teatrit përmes përdorimit të efekteve të ndriçimit, veçorive arkitekturore dhe lidhjeve komplekse aktor-audiencë. Bernini ishte në gjendje të bënte një vepër që provokon përvoja dhe emocione të fuqishme fetare duke shkrirë këto përbërës të teatrit në artin e tij.

Tre hiret (1817) nga Antonio Canova

Artist Antonio Canova (1757 – 1822)
Data e Përfundimit 1817
Mesat Mermer
Vendndodhja Victoria and Albert Museum, Londër, Mbretëria e Bashkuar

The Three Graces portretizon tre zonja që qëndrojnë së bashku, trupat e tyre nudo të ndërthurur , dhe gjymtyrët e tyre të veshura me delikatesë. Ndërsa skulptura është

John Williams

John Williams është një artist, shkrimtar dhe edukator arti me përvojë. Ai fitoi diplomën e tij Bachelor të Arteve të Bukura nga Instituti Pratt në New York City dhe më vonë ndoqi diplomën e tij Master të Arteve të Bukura në Universitetin Yale. Për më shumë se një dekadë, ai u ka mësuar artin studentëve të të gjitha moshave në mjedise të ndryshme arsimore. Williams ka ekspozuar veprat e tij artistike në galeri në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe ka marrë disa çmime dhe grante për punën e tij krijuese. Përveç ndjekjeve të tij artistike, Williams gjithashtu shkruan për tema të lidhura me artin dhe ligjëron seminare mbi historinë dhe teorinë e artit. Ai është i apasionuar pas inkurajimit të të tjerëve për t'u shprehur përmes artit dhe beson se të gjithë kanë aftësinë për kreativitet.