"Saturni që gllabëron një nga djemtë e tij" nga Francisco Goya - Një studim

John Williams 25-09-2023
John Williams

Tabela e përmbajtjes

Nëse ju pëlqen mitologjia greke/romake, ju ndoshta njihni për Titanin grek të quajtur Kronos, perëndinë e kohës. E dini, ai që hëngri fëmijët e tij? Kjo është tema që do të eksplorojmë në pikturën Saturni që gllabëron një nga djemtë e tij (rreth 1819-1823) nga Francisco Goya.

Abstrakt artisti: Kush ishte Francisco Goya ?

Francisco Goya lindi më 30 mars 1746, në Fuendetodos, Aragón në Spanjë dhe vdiq në Bordo të Francës. Ai trajnoi artin nën disa artistë, nga rreth 14 vjeç ai u mësua nga José Luzán, dhe për disa vite më pas, ai u mësua shkurtimisht nga Anton Raphael Mengs. Ai gjithashtu studioi nën Francisco Bayeu y Subías.

Goya pikturoi për klientët e ndryshëm, duke përfshirë Oborrin Mbretëror Spanjoll.

Autoportret (rreth 1800) nga Francisco de Goya; Francisco de Goya, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Disa nga veprat e tij të famshme të artit përfshijnë pikturat në vaj Dy maj 1808 (1814) dhe The Tretë maj 1808 (1814). Ai ishte gjithashtu një printer dhe prodhoi gravurë të shumtë, të tilla si Gjumi i arsyes prodhon përbindësha (rreth 1799), i cili ishte pjesë e serisë së tij Los Caprichos (rreth 1799) gravurë aquatint.

Goya preku ngjarje të ndryshme politike dhe sociale dhe ndikoi artistë modernë si Édouard Manet, Pablo Picasso dhe Surrealist Salvador Dalí.

Saturni që gllabëron një prej tijsfondi është i errët dhe i zi dhe është krahasuar me një shpellë nga disa burime arti. Ne nuk jemi në gjendje të hamendësojmë shumë se ku është Saturni. Nëse e shohim më nga afër figurën e tij, ai duket se është gjysmë ulur, gjysmë në këmbë. Gjuri i tij i majtë (yni i djathtë) është i mbështetur në tokë, ndërsa këmba e tij e djathtë (e majta) nuk është mjaft e drejtë, por pak e përkulur në gju. Ai ka flokë gri dhe të çrregullt që i bien pak mbi shpatulla dhe nuk ka veshur rroba.

Goya ka përshkruar gjithashtu organet gjenitale të Saturnit, gjë që rrit pamjen e përgjithshme të skenës dhe atë që po interpreton kjo figurë e frikshme . Saturni këtu shfaqet si një kafshë e egër.

Pamje nga afër e Saturnit që gllabëron një nga bijtë e tij (rreth 1819-1823) nga Francisco de Goya, nga seria e artistit Piktura të zeza ; Francisco de Goya, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Ngjyra

Në pikturën Saturni që gllabëron djalin e tij paleta e ngjyrave përbëhet nga kafe dhe të bardha , të zeza dhe ngjyra më neutrale. E kuqja e gjakut krijon një efekt kontrast midis nuancave të përgjithshme neutrale dhe thekson temën edhe më shumë.

Ka tone të ndryshme (kur një nuancë përzihet me gri) dhe nuanca (kur një nuancë është e përzier me të bardhën) në lëkurën dhe këmbët e Saturnit, të cilat sugjerojnë një burim të mundshëm drite. Ka edhe zona hijezimi, të cilat tregojnë kontrastet midis zonave të lehta dhe të errëta.

Thepjesa e sipërme e pjesës së pasme të figurës së vdekur përshkruhet gjithashtu si zona më e lehtë, e cila, siç sugjerojnë disa, mund të jetë për të theksuar dhe drejtuar shikimin tonë, të shikuesit, drejt pikës qendrore kryesore. Një pikë tjetër e theksuar është ajo e zonave të bardha në kyçet e Saturnit, duke përcjellë se sa fort është ai i kapur pas trupit të vdekur, gjë që rrit ndjenjën e egërsisë.

Përdorimi i ngjyrës në Saturn Duke gllabëruar një nga djemtë e tij (rreth 1819-1823) nga Francisco de Goya, nga seria Pikturat e zeza të artistit; Francisco de Goya, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Tekstura

Ka një teksturë të ashpër në pikturën Saturni që gllabëron djalin e tij , e cila gjithashtu krijon theks në lëndën. Cilësitë prekëse të bojës janë të dukshme përmes goditjeve të penelit, të cilat duken të aplikuara me nxitim dhe pothuajse në mënyrë të egër, duke i bërë jehonë natyrës së egër të ngjarjes që po ndodh.

Linja

Linja në art mund të jetë organik ose gjeometrik, dhe përcakton formën dhe formën e përgjithshme të lëndës. Ndonjëherë, kompozimet mund të kenë skica të errëta dhe të guximshme dhe ndonjëherë linjat përzihen për të krijuar një formë më natyraliste, duke ofruar "përkufizimin" për formën.

Në pikturën "Saturni që gllabëron djalin e tij", ne shih më shumë linja organike, të cilat janë më të lakuara dhe në dukje imitojnë linjat e natyrës, qoftë kjo në një figurë apo një objekt natyror.

PërPër shembull, linjat më këndore dhe të rrumbullakosura përcaktojnë formën e Saturnit, veçanërisht në kthesat e gjunjëve të tij, dhe figura e vdekur në duart e tij ka vithe të rrumbullakosura dukshëm. Vijat mund të jenë gjithashtu diagonale, vertikale ose horizontale, dhe në përbërjen e Goya-s, ne shohim linja të shumta diagonale të krijuara nga gjymtyrët me gishta të Saturnit dhe një vijë vertikale të krijuar nga trupi i vdekur i varur nga kapja e Saturnit.

Linja në Saturni që gllabëron një nga djemtë e tij (rreth 1819-1823) nga Francisco de Goya, nga seria Pikturat e zeza të artistit; Francisco de Goya, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Forma dhe forma

Ashtu si linjat mund të jenë organike ose gjeometrike, po ashtu edhe format dhe format. Nëse shikojmë llojet e formës dhe formës në pikturën Saturni që gllabëron djalin e tij ajo duket më organike, me fjalë të tjera, më afër natyrës, krahasuar me atë gjeometrike, e cila do të ishte më këndore dhe me pamje artificiale.

Forma e Saturnit, edhe pse jo plotësisht e vërtetë me natyrën, megjithatë duket më e ngjashme me njeriun, duke përfshirë formën e figurës së vdekur.

Hapësira

Hapësira në art mund të kategorizohet si pozitive dhe negative, përkatësisht "zona aktive" e vetë subjektit dhe zona rreth saj. Në pikturën Saturni që gllabëron djalin e tij , hapësira pozitive është padyshim që Saturni gllabëron fëmijën e tij dhe hapësira negative është errësira e paidentifikuar përreth.atë.

Foto e pikturës murale Saturni që gllabëron djalin e tij (rreth 1819-1823) nga seria e Pikturat e zeza nga Francisco de Goya. Negativi origjinal i xhamit u mor nga J. Laurent në 1874 brenda shtëpisë së Quinta de Goya. Vite më vonë, rreth vitit 1890, pasardhësit e Laurent shtuan një etiketë që tregonte "Muzeu Prado". Riprodhimi fotografik është 1874; J. Laurent, en el año 1874., CC BY-SA 2.5 ES, nëpërmjet Wikimedia Commons

Miti për Mural: Një Horror Personified

Francisco Goya ishte një artist i jashtëzakonshëm dhe ndikoi ndjeshëm trajektorja dhe tendencat e arteve pamore; karriera e tij artistike u shtri nga gjysma e dytë e viteve 1700 deri në fillim të viteve 1800 (ai vdiq në 1828). Nga vizatimi dhe piktura, deri te printimi, tema e tij ishte e larmishme dhe përfshinte komisione për oborrin mbretëror spanjoll, si dhe printime dhe piktura që trajtonin luftën.

Seria e Goya-s "Pikturat e zeza" ka bëhen pjesë e larmisë së tij të lëndëve dhe disponimeve. Është hulumtuar dhe debatuar gjerësisht pse i ka pikturuar. Ndonëse në fund të fundit mund të mos e dimë, ajo që dimë me siguri është se Goya e përjetoi thellësisht jetën. Ajo që mund të ketë zbukuruar muret e brendshme të psikikës së tij, ai e përktheu në muret e shtëpisë së tij, dhe piktura e famshme e Goya "Saturni që gllabëron djalin e tij", një tmerr i personifikuar, është bërë një gur themeli i vrazhdësisë.dhe kompleksitetet e botës së tij të brendshme.

Pyetjet e bëra më shpesh

Kush e pikturoi Saturni duke gllabëruar një nga djemtë e tij ?

Spanjolli Francisco Goya pikturoi Saturni që gllabëron një nga djemtë e tij , i ashtuquajturi titull spanjoll është Saturno Devorando a uno de sus Niños , gjatë viteve 1819 dhe 1823, një mural në muret e shtëpisë së tij Quinta del Sordo. Ai gjithashtu pikturoi shumë të tjera, të gjitha të referuara si Pikturat e zeza të tij.

Ku është piktura Saturni që po gllabëron djalin e tij ?

Saturni që gllabëron djalin e tij (rreth 1819-1823) nga Francisco Goya është vendosur në Museo Nacional del Prado në Madrid, Spanjë. Fillimisht piktura ishte një mural në shtëpinë e artistit, por u transferua në kanavacë, një projekt që filloi për të gjitha pikturat murale në 1874.

Pse Saturni gllabëroi djalin e tij?

Bazuar në mitologjinë greke, Saturni ishte një zot romak me origjinë nga perëndia greke Kronos ose Cronus. Ai gëlltiti fëmijët e tij për të parandaluar që një profeci, se një nga djemtë e tij do ta zëvendësonte atë, të realizohej.

Çfarë do të thotë Quinta del Sordo ?

Quinta del Sordo është emri i shtëpisë ku ka jetuar artisti spanjoll Francisco Goya, jashtë Madridit. Emri përkthehet në të ashtuquajturën Villa e të Shurdhërit, e cila u emërua sipas një pronari të mëparshëm, i cili ishte i shurdhër.

Sons
(rreth 1819 – 1823) nga Francisco Goya në kontekst

Në artikullin e mëposhtëm diskutojmë të famshmin Saturni që gllabëron një nga bijtë e tij (rreth 1819-1823) nga Francisco Goya (gjithashtu nganjëherë titullohet Saturni që gllabëron djalin e tij dhe në spanjisht është Saturno Devorando a uno de sus Niños ).

Do të fillojmë me një analizë e shkurtër kontekstuale, duke ofruar më shumë sfond se ku dhe si lindi kjo pikturë. Kjo do të pasohet nga një analizë formale, duke diskutuar temën, si dhe stilin artistik të Francisco Goya në aspektin e elementeve dhe parimeve të artit.

Artist Francisko Goya
Data e pikturuar c. 1819 – 1823
Mesat Mural (transferuar në një kanavacë)
Zhanri Pikturë mitologjike
Periudha / Lëvizje Romantizëm
Dimensionet (cm) 143,5 (H) x 81,4 (P)
Seria / Versionet Pjesë e Pikturave të zeza të Francisko Goya
Ku është vendosur? Museo Nacional del Prado, Madrid, Spanjë
Çfarë ia vlen Dhuruar për Museo del Prado nga Baroni Frédéric Émile d'Erlanger

Analizë kontekstuale: Një përmbledhje e shkurtër socio-historike

Francisco Goya ishte një nga piktorët kryesorë spanjollë nga Lëvizja e artit të romantizmit, por ai konsiderohet gjerësisht dhe përshkruhet si një nga "mjeshtrit e fundit të vjetër" dhe "babai i artit modern". Ai pikturoi brenda një sërë zhanresh, nga pikturat e portreteve të figurave të shquara nga Oborri Mbretëror Spanjoll deri te pikturat e luftës të ndikuar nga Lufta Gadishullore nga viti 1808 deri në 1814.

Ai u kujtua gjithashtu për eksplorimin më fantastik dhe Tema groteske veçanërisht në serinë e tij "Pikturat e zeza", e cila përbëhej nga 14 murale, të bëra rreth viteve 1819-1823 në muret e shtëpisë së tij, Quinta del Sordo, e cila ishte një shtëpi dykatëshe e vendosur jashtë Madridit.

Një hipotezë e rregullimit të Pikturave të zeza (1819-1823) në Quinta del Sordo, nga Francisco de Goya; I, Chabacano, CC BY-SA 3.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Saturn Devouring One of His Sons nga Francisco Goya ishte pjesë e serisë së tij Black Paintings , dhe ishte në katin e parë të Quinta del Sordo. 13 pikturat e tjera përfshijnë:

 • Qeni
 • Atropos (Fatet)
 • Vizioni fantastik
 • Dy pleq
 • Meshkujt që lexojnë
 • Gratë që qeshin
 • Dy të moshuar hanë supë
 • Lufta me Cudgels
 • Një pelegrinazh në San Isidro
 • Sabati i shtrigave
 • LaLeocadia
 • Judith dhe Holofernes
 • Procesioni i Zyrës së Shenjtë

Diapazoni i datave është rreth 1819-1823 për të gjitha Pikturat e Zeza , përveç kësaj, Goya thuhet se nuk i ka përmendur pikturat; pikturat ndoshta janë titulluar kur janë inventarizuar nga Antonio Brugada në 1828.

Megjithatë, studiues të tjerë të artit mund t'i kenë titulluar ato gjatë viteve të analizës së tyre.

Në 1874, Baroni Frédéric Émile d'Erlanger filloi projektin për heqjen dhe vendosjen e pikturave në kanavacë; ai e bleu shtëpinë në 1873. Baroni ia dhuroi pikturat Museo del Prado rreth viteve 1880/1881 pasi i ekspozoi në Ekspozitën Universelle në Paris në 1878.

Shiko gjithashtu: H. R. Giger Art - Një Eksplorim i Thelluar i Artit Gigeresque

Fotografi e Ekspozitës Universelle të vitit 1878 në Paris , duke treguar seksionin spanjoll, duke përfshirë të shtunën e shtrigave të Goya-s (The Great He-Goat) (1798); CARLOS TEIXIDOR CADENAS, CC BY-SA 4.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Kush ishte Saturni?

Para se të diskutojmë më thellë pikturën, do të jetë e dobishme të dimë më shumë se kush ishte Saturni dhe t'i përgjigjemi pyetjes së pashmangshme se përse Saturni gëlltiti djalin e tij në radhë të parë? Ai ishte perëndia romake që i atribuohej të korrave dhe bujqësisë.

Ai bazohej në perëndinë origjinale greke Kronos, i njohur gjithashtu si Cronus, i cili ishte një Titan (mbreti/udhëheqësi i Titanëve, i përshkruar shpesh si "TitaniMbreti”) si dhe hyjnia e të korrave dhe e kohës.

Sipas një profecie, djali i Kronos, Zeusi, ishte i radhës për të zënë vendin e babait të tij dhe për të parandaluar rënien e tij, ai vendosi të hante fëmijët e tij. Interesante, Kronos tredh dhe vrau babanë e tij që ishte Urani. Nëna e Kronos, Gaia, ishte e martuar me Uranin dhe donte ta vriste, ku Kronos u bë uzurpatori kryesor.

Shiko gjithashtu: Jasper Johns - Shprehje Abstrakte, Neo-Dada dhe Artist Pop

Interpretime të tjera artistike

Interpretimi i Francisco Goya për saturnin që kanibalizonte fëmijët e tij nuk ishte vetëm përshkrim i mitit grek. Na kujtohet gjithashtu Saturni (rreth 1636-1638) nga piktori barok Peter Paul Rubens. Këtu, Rubens e përshkroi Saturnin si një burrë të moshuar që mban një shkop të gjatë në dorën e djathtë (të majtën tonë), e cila është përshkruar si një "kosë", një nga simbolet e tij. Në dorën e tij të majtë (jonë e djathtë) është fëmija i tij i mitur, që përpëlitet nga dhimbja dhe frika, ende gjallë, pasi Saturni është duke e ngrënë atë.

Megjithëse tema është e kobshme dhe e papërshtatshme për shikuesit e ndjeshëm, megjithatë i mungon paqartësia dhe errësira që shohim në portretizimin e skenës nga Goya. Është sugjeruar gjithashtu se Goya mund të ishte ndikuar nga pikturimi i skenës nga Rubens.

Për më tepër, interpretimi i Francisco Goya është i mbushur me parimet e romantizmit, i cili kërkonte përshkrime më ekspresive dhe dramatike të temës . Artistët gjithashtu eksploruançfarë ndjenin, duke u larguar nga arti që ishte më i llogaritur dhe i bazuar në arsye, veçanërisht pikturat e historisë gjatë periudhës së artit neoklasik.

Saturni (rreth 1636-1638) nga Peter Paul Rubens; Peter Paul Rubens, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Saturni, Antisemitizmi dhe Spanja

Saturni, Antisemitizmi dhe Spanja kanë një gjë të përbashkët, dhe ky është Francisco Goya. Ka interpretime të ndryshme shkencore të asaj që mund të ketë ndikuar ose frymëzuar Goya për të pikturuar Saturni që gllabëron djalin e tij . Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se është bërë një kërkim i gjerë mbi kuptimin e kësaj pikture dhe ka shumë teori që arrijnë në një përgjigje racionale.

Më poshtë janë disa nga teoritë më të zakonshme do të hasni kur të lexoni më shumë rreth Saturnit të Goya-s.

Disa studiues sugjerojnë se Goya mund të ishte ndikuar nga lufta midis Spanjës dhe Francës gjatë fillimit të viteve 1800 dhe duke e personifikuar atë përmes figurës së Saturnit si vendi që gllabëron njerëzit e tij. Të tjerë sugjerojnë se ndoshta Goya u prek nga humbjet e disa prej fëmijëve të tij, nga të cilët njëri mbijetoi, emri i të cilit ishte Javier Goya. Për më tepër, Francisco Goya gjithashtu u sëmur ndërsa jetonte në Quinta del Sordo dhe thuhet se përjetoi ankth dhe frikë për t'u plakur.

Një teori tjetër nga historiani i artit Fred Licht është rreth falsetregime rreth shpifjeve të gjakut të mbajtura nga hebrenjtë që do të sakrifikonin fëmijët e krishterë për gjakun e tyre dhe frikën e hebrenjve rreth akuzave. Thuhet se kjo ishte diçka që Goya mund ta ketë hasur në Spanjë, sepse historitë e falsifikuara u përhapën nëpër Evropë dhe ndoshta tërhoqën vëmendjen e tij.

Identiteti i Saturnit të Goya është vënë gjithashtu në pikëpyetje sepse antagonisti kryesor nuk është portretizuar me artikujt ose simbole që e identifikojnë atë, si kosë, siç e kemi përmendur më lart në pikturën e Peter Paul Rubens . Gjithashtu ngrihen pyetje rreth asaj se pse Francisco Goya e përshkroi fëmijën si një të rritur dhe jo një foshnjë tipike nga interpretimet e tjera.

Kjo lidhet edhe me titujt që u jepen pikturave; disa studiues sugjerojnë se duhet shmangur përpjekjet për të krahasuar pikturat me temën e tepërt, sepse ne nuk mund ta dimë me siguri se cili ishte qëllimi ose kuptimi i Goya-s për secilën.

Përveç kësaj, sugjerohet gjithashtu që Goya pikturoi muralet për vete dhe jo për ekspozim publik. Është interesante të theksohet këtu se Francisco Goya eksploroi përrallën mitologjike disa vite përpara Pikturat e zeza të tij. Ai bëri një vizatim me shkumës të kuq në letër të shtruar me të njëjtin titull rreth vitit 1797 si pjesë e vizatimeve të tij përgatitore për serinë e tij Los Caprichos .

Saturni duke gllabëruar të tijën sons (rreth 1797) nga Francisco de Goya, e kuqeshkumës në letër të shtruar; Francisco de Goya (1746-1828), Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Goya përshkroi një burrë të moshuar në këtë vizatim, supozohet se Saturni, dhe ai është duke ngrënë një nga djemve, duke u rrëzuar në këmbën e majtë, ndërsa ai është i varur me kokë poshtë. Në dorën e majtë të Saturnit (djathtas tonë) është një tjetër figurë mashkullore që duket i përkulur me kokën në duar, sikur e di se vdekja e frikshme që e priste.

Interesante, Goya përshkroi dy viktimat si burra të rritur dhe jo foshnja, gjë që i bën jehonë figurës së rritur në muralin e tij të mëvonshëm. Për më tepër, figura e Saturnit duket keqdashëse në sjelljen e tij, sytë e tij janë të fiksuar dhe ai ka një buzëqeshje shqetësuese ose grimasë ndërsa ha figurën. Saturni gjithashtu ka të njëjtat flokë të çrregullt.

Analiza formale: Një përmbledhje e shkurtër kompozicionale

Analiza formale më poshtë do të fillojë me një përshkrim vizual të Saturnit që gllabëron djalin e tij pikturë, e cila do të çojë në mënyrën se si Goya e kompozoi atë për sa i përket elementeve të artit të ngjyrës, strukturës, linjës, formës, formës dhe hapësirës.

Saturni që gllabëron një nga djemtë e tij (rreth 1819-1823) nga Francisco de Goya, nga seria Pikturat e zeza të artistit; Francisco de Goya, domen publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Tema: Përshkrimi vizual

Saturni që gllabëron një nga bijtë e tij nga Francisco Goya, e cila është bërë një nga mëShembuj të njohur të Pikturat e zeza të artistit, ne do të ballafaqohemi me një figurë gjigante, me gjemba dhe luftarake të Saturnit. Ai tashmë është në procesin e “gllabërimit” të njërit prej fëmijëve të tij, duke e shtrënguar fort figurën e vdekur në të dyja duart. Goja e tij është shumë e hapur, si një vrimë e zezë e hapur, së bashku me sytë e tij, të cilët duken pothuajse si dy topa të bardhë me rruaza të zeza në to.

Ai shpesh është përshkruar si i "çmendur".

Pamje nga afër e Saturnit në Saturni që gllabëron një nga djemtë e tij (rreth 1819-1823) nga Francisco de Goya, nga Pikturat e zeza të artistit seri ; Francisco de Goya, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Figura e vdekur, për të cilën disa historianë arti besojnë se mund të jetë një femër, pozicionohet me shpinë nga ne, shikuesit dhe të gjithë ne mund të shihen dy këmbët, të pasmet dhe pjesa e sipërme e shpinës.

Përveç kësaj, figura e vdekur duket të jetë një i rritur dhe jo trupi i një fëmije.

Saturni ka të bëjë me për të marrë një pickim tjetër nga krahu i majtë i figurës së vdekur – duket se ai tashmë e ka ngrënë dorën. Krahu dhe koka e djathtë e figurës hahen gjithashtu, siç sugjerohet nga njolla të kuqe të gjakut ku ato pjesë ishin dikur.

Detaje e Saturnit që gllabëron një nga bijtë e tij (c 1819-1823) nga Francisco de Goya, nga seria Pikturat e zeza të artistit; Francisco de Goya, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

The

John Williams

John Williams është një artist, shkrimtar dhe edukator arti me përvojë. Ai fitoi diplomën e tij Bachelor të Arteve të Bukura nga Instituti Pratt në New York City dhe më vonë ndoqi diplomën e tij Master të Arteve të Bukura në Universitetin Yale. Për më shumë se një dekadë, ai u ka mësuar artin studentëve të të gjitha moshave në mjedise të ndryshme arsimore. Williams ka ekspozuar veprat e tij artistike në galeri në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe ka marrë disa çmime dhe grante për punën e tij krijuese. Përveç ndjekjeve të tij artistike, Williams gjithashtu shkruan për tema të lidhura me artin dhe ligjëron seminare mbi historinë dhe teorinë e artit. Ai është i apasionuar pas inkurajimit të të tjerëve për t'u shprehur përmes artit dhe beson se të gjithë kanë aftësinë për kreativitet.