Pikturë Plein Air - Një histori e detajuar e pikturës në ajër të hapur

John Williams 12-10-2023
John Williams

Në fillim të shekullit të 19-të, piktura jashtë, ose en Plein air, u bë gjithnjë e më e popullarizuar në mesin e piktorëve impresionistë. Kjo praktikë e pikturës i lejoi impresionistët të kapnin cilësitë më kalimtare të mjedisit. Ka disa metoda të ndryshme që përdorin artistët Plein air për të kapur skenën në detaje të ndërlikuara. Impresionistët ishin në gjendje të pasqyronin efektet e dritës natyrale si kurrë më parë përmes pikturës në ajër të pastër.

Një histori e shkurtër e pikturës me ajër të pastër: Çfarë është Plein Air Pikturë?

Piktura jashtë ka një histori të gjatë në botën e artit, por vetëm në fillim të shekullit të 19-të ajo u bë gjerësisht e praktikuar. Para këtij ndryshimi, shumë artistë përzienin bojërat e tyre duke përdorur pigmente të papërpunuara. Këto pigmente duhej të bluheshin dhe të përziheshin në bojë, kështu që transportueshmëria ishte e papërshtatshme. Shumica e aktiviteteve të pikturës kufizoheshin rreptësisht në studio. Pikturat me ajër të pastër u bënë një opsion praktik për shumë artistë pasi tubat me bojë u bënë të disponueshme gjerësisht në vitet 1800.

Impresionistët francezë dhe Plein Air Piktura

Shkolla e artit Barbizon në Francë ishte qendrore për rritjen e popullaritetit të pikturës en Plein air. Artistët e Barbizon si Theodore Rousseau dhe Charles-Francois Daubigny ishin përkrahës të këtij stili pikture. Duke pikturuar jashtë, këta artistë mund të kapnin se sipërfaqësimi. Peizazhet e pastra, ose peizazhet pa asnjë dëshmi të aktivitetit njerëzor, ishin subjektet më të zakonshme për këta piktorë Barbizon dhe Renoir.

Renoir ndoqi shembullin e piktorëve Barbizon dhe pikturoi kryesisht jashtë, ose en Plein air. Kur pikturonte jashtë, Renoir shpesh krijonte studime të vogla për veprat e ardhshme dhe piktura të plota në një ulje të vetme. Është e mundur të shihen goditjet e shpejta të penelit, format e përcaktuara lirshëm dhe strukturën e sipërfaqes së ashpër të stilit të hershëm impresionist në shumë prej pikturave të Renoir. Renoir i përdori këto teknika për të kapur kushtet atmosferike dhe ndryshimet në dritë, të cilat ishin qendrore për pikturën impresioniste.

Punime domethënëse

Purçat e shpejta dhe të papërziera karakteristike të stilit të Renoir janë evidente në Shpërthim i erës. Kjo pikturë është plot kontradikta. Goditjet e penelit krijojnë një peizazh që duket pothuajse si skicë, një efekt që vetëm sa forcon ndjenjën atmosferike të një dite të turbullt. Në të kundërt, mënyra se si Renoir arrin të kapë pikat e dritës dhe lëvizjen e ajrit është tepër e gjallë. Besohet se Renoir e përfundoi këtë pikturë Plein air në një ulje të vetme.

Në 1877, Renoir ekspozoi Seine në Champrosay, ndër të tjera. Kur ai vizitoi Champrosay për të pikturuar një portret të porositur, Renoir u dashurua me fshatin. Në këtënë pikturë, ne mund të shohim goditjet e shpejta të penelit dhe ngjyrën e guximshme, të papërzier që është karakteristikë e stilit impresionist.

Bangs of the Seine at Champrosay (1876) nga Pierre- Auguste Renoir; Pierre-Auguste Renoir, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Disa lexim të rekomanduar mbi pikturën en Plein Air

Pikturë en Plein air ka një histori të gjatë dhe të bukur. Duke filluar me piktorët e hershëm natyralistë si Constable dhe duke vazhduar në shumë pjesë të botës sot, piktura jashtë ka një hijeshi të caktuar që studioja nuk mund ta zëvendësojë. Nëse jeni të interesuar të mësoni më shumë rreth historisë së pikturës en Plein air, ne kemi tre rekomandime për libra.

Vepra e Artit: Pikturë e Plein Air dhe Identiteti Artistik në Francën e shekullit të nëntëmbëdhjetë

Në këtë libër mahnitës me kopertinë të fortë, autorja Anthea Callen eksploron zhvillimin e një identiteti artistik midis piktorëve të hershëm impresionistë francezë. Nëpërmjet një analize të portreteve të artistëve të tjerë, autoportreteve, printimeve, fotografive dhe imazheve në studio nga piktorë të shquar impresionistë, do të fitoni një pasqyrë të zhvillimit të pikturës Avante-Garde në Francë. Ky libër, me 180 ilustrime bardh e zi dhe me ngjyra, eksploron se si piktura e peizazhit dhe pikturat Plein air , në veçanti, nxitën revolucionin impresionist.

Vepra e Artit: Plein Air Pikturëdhe identiteti artistik në Francën e shekullit të nëntëmbëdhjetë
  • Një analizë e piktorëve të shquar impresionistë francezë të shekullit të 19-të
  • Ndikimi i pikturës "plein air" në revolucionin impresionist
  • Shqyrtimi i metodat e vetë-përfaqësimit dhe pikturës së artistëve
Shiko në Amazon

Ky libër ofron më shumë se një histori të thjeshtë të një lëvizjeje arti. Callen shqyrton me kujdes elementet sociale, performuese dhe estetike të pikturës en Plein air. Ajo gjithashtu shikon nga afër materialet dhe teknikat që nxitën popullaritetin e pikturës jashtë dhe ofron komente të zhytura në mendime mbi lëvizjen në rritje impresioniste.

Në dritën e Italisë: Corot dhe piktura e hershme në ajër të hapur

Ne prekëm vetëm shkurtimisht praktikën e pikturës en Plein air në Itali, kështu që nëse dëshironi ta eksploroni më tej këtë pjesë të historisë së artit, nuk mund ta rekomandojmë mjaftueshëm këtë libër. Ndërsa praktika e pikturës jashtë lidhet më shpesh me impresionistët, piktura e hershme në ajër të hapur ka një histori të gjatë në Itali.

Në dritën e Italisë: Corot dhe piktura e hershme në ajër të hapur
  • Historianët e shquar të artit diskutojnë sfondin e pikturës në natyrë
  • Historia e hershme, teoria dhe praktika, dhe vendet e pikturës në ajër të hapur
  • Diskutohet dhe riprodhohet një përzgjedhje e pasur e pikturave përkatëse
Shiko në Amazon

Ky libër është një koleksion diskutimesh ngahistorianët e shquar të artit Sarah Faunce, Peter Galassi, Philip Conisbee, Jeremy Strick dhe Vincent Pomarede. Së bashku, ata shqyrtojnë historinë e hershme të pikturës italiane në ajër të hapur, rëndësinë, teorinë dhe praktikën e saj. Libri përmban një përzgjedhje të pasur pikturash dhe fotografish të riprodhuara. Ju mund të shihni vërtet se si peizazhi i bukur italian frymëzoi piktorët nga Franca dhe vende të tjera evropiane.

Drita Baltike: Piktura e hershme në ajër të hapur në Danimarkë dhe Gjermaninë e Veriut

Gjatë fillimit të shekullit të 19-të, shumë artistë nga Gjermania dhe Danimarka që studiuan në Romë dhe Paris sollën në shtëpi konceptin e pikturës en Plein air. Kushtet atmosferike dhe drita në veri ishin perfekte për këtë stil të pikturës së peizazhit, veçanërisht gjatë ditëve të gjata të verës. Ky libër eksploron veprat e disa artistëve holandezë dhe gjermanë të peizazhit nga shekulli i 19-të. Caspar David Friedrich , i cili njihet më së shumti për zhvillimin e stilit romantik, është i mbuluar në thellësi.

Shiko gjithashtu: Piktorë të famshëm italianë - Dritat kryesore të RilindjesDrita Baltike: Pikturë e hershme në ajër të hapur në Danimarkë dhe Gjermaninë e Veriut
  • Një fokus në piktorët dhe pikturat e periudhës "plein air"
  • Prezantimi i peizazheve topografike, panoramave dhe më shumë
  • Përfshin ese nga autoritete eminente për të diskutuar këtë lëvizje
Shiko në Amazon

Përveç një sërë esesh nga historianët e artit që diskutojnë aspekte të ndryshme të gjermanishtes verioredhe lëvizjes daneze të pikturës në ajër të hapur, ky libër përmban shumë peizazhe, portrete dhe panorama mahnitëse. Në këtë libër, do të mësoni se si stili i pikturës en Plein air hodhi poshtë nuancat morale dhe intelektuale të peizazheve neoklasike. Pavarësisht nëse jeni të interesuar për artin holandez dhe gjerman ose pikturën në ajër të hapur, ky libër rekomandohet shumë nga ne.

Artistët që pikturojnë en Plein Air Sot

Deri më tani në këtë artikull, ne kemi parë kryesisht artistë të shekullit të 19-të, por praktika e pikturës jashtë është ende shumë e gjallë dhe e mirë sot. Më poshtë, ne paraqesim përvojat e disa artistëve që vazhdojnë të pikturojnë jashtë në një sërë mediumesh.

Brian Shields

Për Brian Shields, piktura jashtë është rreth eksplorimit se si përfaqësoni elementet natyrore. Piktura sq Plein air mund të jetë sfiduese, dhe për Shields, aspekti më sfidues është të përfaqësojë të gjitha përvojat e tij shqisore në një mjedis - erë, zë, emocion dhe vizion në një kanavacë të vogël. Shields shpesh zbulon se ai duhet të bëjë një skicë të shpejtë ose të bëjë një fotografi të një skene dhe më pas të kthehet në studion e tij për të kondensuar kujtesën duke pikturuar. Pasi ka pikturuar jashtë për gati 30 vjet, Shields tani preferon të mbledhë imazhe gjatë shëtitjeve të gjata dhe më pas të kthehet në studion e tij për t'i përpiluar ato.

David Grossmann

I lindur në Kolorado,David Grossmann e kaloi fëmijërinë në Kili. Karriera e tij si artist e ka marrë në të gjithë botën, por tani jeton në Kolorado me gruan e tij. pikturat e peizazhit të Grossmann janë tepër ndjellëse, duke mjegulluar linjat midis kujtesës, realitetit dhe imagjinatës. Grossmann ka qenë gjithmonë një artist dhe ai mori arsimin e tij zyrtar në Akademinë e Artit të Kolorados dhe me Jay Moore, artistin e njohur të peizazhit.

Për Grossmann, piktura është një mënyrë për t'u lidhur me njerëzit. Pikturat e tij të peizazheve të qeta dhe qiejve të qetë dhe vigjilentë pasqyrojnë dëshirën për të gjetur strehë dhe paqe. Ai shpreson që pikturat e tij të portretizojnë këtë ndjenjë parajsë në mënyrë që të tjerët të mund ta ndajnë atë me të.

Grossmann bashkon teknika të ndryshme të vjetra me një estetikë bashkëkohore dhe në këtë mënyrë, vepra e tij lidh hendekun midis të vjetrës dhe i ri. Në mënyrë tipike, Grossmann ngjyros shtresa të ndritshme të pigmentit me cilësi të hollësishme të sipërfaqes në panele druri të bëra me dorë. Për Grossmann-in, ky proces që kërkon shumë kohë është shumë meditues.

Pasi ka marrë çmime si Çmimin e Ekselencës për Artin Southwest dhe Çmimin e Zgjedhjes së Artistëve, puna e Grossmann-it është lavdëruar gjerësisht. Gjatë viteve, Grossmann ka ekspozuar punën e tij në të gjithë Evropën dhe Amerikën e Veriut.

Frances B. Ashforth

Duke qenë i rritur mes një familjeje artistësh, Frances B. Ashforth është tërhequr gjithmonë nga ngjyra dhe linjë. Tek ajoFerma e gjyshërve në New Hampshire, Ashforth kultivoi magjepsjen e saj me vijën e horizontit, një tipar i zakonshëm në peizazhet e saj en Plein air . Nëpërmjet punës së saj, Ashforth shpreson të nderojë trashëgiminë e saj familjare si artiste dhe pronare tokash.

Ashforth përdor një kombinim të pikturës në ajër të hapur dhe pikturës në studio për të përfunduar veprat e saj. Ndonjëherë ajo do të përfundojë një vizatim tërësisht në terren, dhe herë të tjera ajo do të krijojë vizatime në terren për t'i marrë përsëri në studion e saj. Uji dhe horizonti midis trupave ujorë dhe tokës kanë qenë gjithmonë një temë e dashur për Ashforth. Guri është një temë tjetër me të cilën Ashforth nuk ngopet. Për të, një gur është po aq i bukur sa shkurret që e mbulojnë gjatë muajve të verës. Ashforth thotë se kujtimet tona individuale përcaktojnë mënyrën se si ne e shohim botën, dhe kështu arti i saj është një komunikim i drejtpërdrejtë i së kaluarës, së tashmes dhe së ardhmes së saj.

Jane Shoenfeld

Mediumi i zgjedhur i Jane Shoenfeld kur ajo punon en Plein air është pastel. Shoenfeld ka krijuar art jashtë për pjesën më të madhe të jetës së saj dhe veprat e saj abstrakte shpesh pasqyrojnë dritën, ngjyrat dhe ritmet e botës natyrore që ajo e do shumë. Shumica e veprave të Shoenfeld janë krejtësisht abstrakte, por loja e saj me ngjyrën dhe formën komunikon një nivel të caktuar emocionaliteti.

Kur Jane vizaton jashtë, ajo ndjen eksitim dhe tension ndërsa ndjen peizazhinpara saj. Shpesh, këto vepra nuk kapin një skenë, por më tepër ndjenjën e një vendi. Për Shoenfeld, energjia që ajo përjeton në një vend të caktuar është shumë më e rëndësishme dhe shumë më ndikuese në punën përfundimtare sesa ajo që ajo sheh me sytë e saj.

Pikturë en Plein air ka një histori të gjatë dhe ndërkombëtare . Nga natyralistët e hershëm dhe impresionistët francezë te artistët bashkëkohorë, piktura jashtë ka qenë një teknikë popullore. Të pikturosh një peizazh nga brenda duket se kap thelbin e tij në një mënyrë shumë reale që është unike për këtë metodë.

moti ndryshon pamjen e dritës në një mjedis.

Në vitet 1860, Pierre-Aguste Renoir, Claude Monet , Frederic Bazille dhe Alfred Sisley u takuan kur studionin nën Charles Gleyre. Këta katër artistë zbuluan një pasion të përbashkët për të pikturuar skena nga jeta dhe peizazhet bashkëkohore. Ky grup shkonte shpesh në fshat për të pikturuar ajrin e plotë. Duke përdorur dritën natyrale të diellit dhe shumëllojshmërinë e pigmenteve të pasura të disponueshme rishtazi, këta artistë zhvilluan një stil të ri pikture. Ky stil i pikturës impresioniste ishte më i ndritshëm dhe më i lehtë se realizmi i shkollës Barbizon.

Ky stil pikture ishte radikal në fillim, por nga fundi i shekullit të 19-të, teoritë impresioniste kishin përshkuar qarqet akademike dhe praktikat e përditshme artistike. . Në të gjithë Evropën, po shfaqeshin koloni të vogla artistësh të specializuar në teknikat impresioniste dhe në pikturën Plein air . Impresionistët e peizazhit Henri Le Sidaner dhe Eugene Chigot ishin pjesë e kolonisë së artistëve në Cote d'Opal.

Plein Air Pikturë në Itali

Në Toskanë, Macchiaioli një grup piktorësh italianë po thyenin traditat e vjetra të akademive në gjysmën e dytë të shekullit të 19-të. Duke filluar në vitet 1850, këta artistë bënin pjesën më të madhe të pikturës së tyre jashtë, ku mund të kapnin me saktësi ngjyrën, hijen dhe dritën natyrale të mjedisit. Praktika epiktura en Plein air e lidh këtë grup artistësh me impresionistët francezë, të cilët u bënë të shquar disa vite më vonë.

Plein Air Pikturë në peizazhin e Anglisë

Në Angli, gjithashtu, piktura jashtë u bë një praktikë mbizotëruese midis artistëve të peizazhit. Shumë në Angli besojnë se John Constable ishte pionieri i parë i qasjes së pikturës Plein air rreth vitit 1813. Në Angli në veçanti, piktura en Plein air ishte një pjesë themelore e zhvillimit të natyralizmit. Në fund të shekullit të 19-të, Shkolla Newlyn ishte një përkrahëse e fortë e teknikave en Plein air .

Kolonitë më pak të njohura të artistëve që pikturonin jashtë u shfaqën në të gjithë Anglinë, duke përfshirë kolektivin në Amberly . Ky kolektiv i West Sussex u formua rreth artistit të peizazhit të trajnuar në Paris, Edward Stott. Viktorianët e vonë i donin peizazhet atmosferike të Stott. Piktura jashtë shpesh çohej në ekstreme. Ekziston, për shembull, një fotografi e Stanhope Forbes duke pikturuar me erëra të forta në një plazh, me kanavacën dhe kavaletin e tij të lidhur me litarë.

Shiko gjithashtu: Fortësia e lapsave - Udhëzues për shkallën e klasifikimit të grafitit

The Watering Place (1879- 1918) nga Edward Stott; Edward Stott, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Pikturë jashtë në Amerikën e Veriut

Praktika e pikturës Plein air u përhap gjithashtu në Amerikën e Veriut, duke filluar me shkollën e lumit Hudson. Shumë artistë amerikanë ,si Guy Rose, udhëtoi në Francë për të studiuar nën piktorët impresionistë francezë. Koleksionet e impresionistëve amerikanë u rritën në zona me peizazhe mahnitëse dhe shumë dritë natyrore. Pjesë të Bregdetit Jugperëndimor të Amerikës, Perëndimit dhe Lindjes u bënë të njohura në mesin e artistëve për dritën e tyre të jashtëzakonshme. Piktura jashtë u bë një pjesë themelore e edukimit të artit dhe shumë artistë bënë udhëtime të guximshme për të studiuar dhe pikturuar peizazhe të mrekullueshme.

Kur udhëtoni në vende të ndryshme, si për studentët ashtu edhe për mësuesit, qëllimi i pikturës en Plein ajri ishte për të kapur ngjyrat dhe dritën specifike të çdo vendi. Për të kapur dritën e gjallë të diellit në Rhode Island, piktori amerikan Philip Leslie Hale do të pozonte modele në kopshtin e tezes së tij. Aftësia e artistëve amerikanë për të kapur ndjenjën e ajrit të hapur dhe dritës së vërtetë të diellit është personifikuar ndoshta më së miri nga Edmund Tarbell. Piktori i shquar Plein air , William Merritt Chase, është i njohur jo vetëm për pikturat e tij në brigjet e detit dhe parqet, por edhe për mësimet e pikturës në natyrë që ai dha në Shkollën Verore të Artit Shinnecock dhe institucione të tjera.

Sfidat e pikturës sq Plein Air dhe pajisjet për t'i kapërcyer ato

Pikturimi jashtë shtroi disa probleme për përkrahësit e parë të Plein air. Jo vetëm që u kërkoi artistëve të transportonin të gjitha pajisjet e tyre, por kishte edhe problemin e mbajtjes së kanavacave të laguranë shtëpi dhe lundrim në mot. Moti ishte ndoshta sfida më e madhe për piktorët Plein air . Të gjitha zhvillimet më të fundit në pajisjet e lyerjes nuk mund të llogaritnin shiun dhe erën.

Kavaleti i kutisë, ose kavaleti i kutisë franceze, është një nga shpikjet më të rëndësishme të pajisjeve nga shekulli i 19-të. Nuk ka konsensus se kush e zhvilloi për herë të parë këtë kuti, por kavaletat tepër të lëvizshme me një kuti bojë të integruar dhe këmbët teleskopike e bënë shumë më të lehtë pikturimin sq me ajër të pastër . Këto kavaleta palosen në madhësinë e një çantë, duke i bërë ato të lehta për t'u transportuar dhe të lehta për t'u ruajtur, dhe janë ende të njohura mes artistëve sot.

Një tjetër zhvillim në pajisjet e pikturës është Kutia Pochade. Një kuti kompakte me hapësirë ​​për artistët që të mbanin furnizimet e tyre të pikturës, Kutia Pochade mbante gjithashtu një kanavacë në kapak. Në varësi të dizajnit, artistët mund të lidhnin telajo më të mëdha në kapak dhe disa modele kishin ndarje të brendshme për të mbajtur kanavacat e lagura. Megjithëse këto kuti fillimisht u projektuan për pikturë në natyrë, shumë artistë vazhdojnë t'i përdorin ato sot në shtëpi, klasë ose studio.

Disa nga më të famshmit sq Plein Air Painters

Ne kemi diskutuar gjerësisht disa nga piktorët më me ndikim që përdorën teknikat en Plein air . Plein air artistët si Constable, Monet dhe Renoir mbeten në analet e historisë si disa nga më me ndikimpiktorë nga kjo lëvizje. Le të eksplorojmë stilet dhe praktikat e tyre pak më thellë.

John Constable (1776-1837)

Shumë historianë arti e konsiderojnë John Constable si pionierin e parë të pikturës jashtë. I lindur në Suffolk, artisti anglez është i famshëm për pikturat e tij të peizazhit. Constable kishte një aftësi të natyrshme për të kapur me saktësi dhe ndjerë ngjyrat, dritën, klimën dhe romantizmin jo të sofistikuar të fshatit anglez. Pas studimit të veprave të një prej artistëve më të mëdhenj barok të peizazhit , Claude Lorrain, Constable pikturoi rikonstruksione të matura në mënyrë të përsosur të peizazhit.

Pikturat e Constable kanë një lehtësi të veçantë prekjeje. Ai mund të kapë, me saktësi të habitshme, lojërat e dritës dhe ngjyrave në fshatin anglez që rrotullohet. Duke përdorur penelata të vogla dhe të thyera, si ato që do të karakterizonin impresionistët më vonë në shekull, Constable mundi të kapte dritën dhe lëvizjen në mënyrë që të shkëlqente dhe të kërcente në kanavacë.

Gjatë karrierës së tij, Constable pikturoi disa portrete. Edhe pse këto portrete janë të shkëlqyera, Constable nuk i pëlqente portreti pasi nuk ishte aq emocionues sa peizazhet. Pikturat fetare ishin një zhanër në të cilin Constable nuk shkëlqeu. Constable lëvizi shumë nëpër Angli gjatë gjithë vitit. Ai do ta kalonte verën duke pikturuar në East Bergholt dhe më pas do të shkonte në Londër për dimër.Konstable ishte veçanërisht i dhënë pas Salisbury-t dhe ai e vizitonte në çdo rast që i jepte. Piktura e tij me bojëra uji, Stonehenge , konsiderohet të jetë një nga më të mirat e tij.

Vepra të rëndësishme

Deri në moshën 43-vjeçare, Constable shiti të parën pikturë kryesore. Kali i Bardhë hapi rrugën për pikturat e ardhshme në shkallë të gjerë që shpesh ishin më shumë se gjashtë këmbë të gjata. Ndoshta piktura më e famshme e Constable është The Hay Wain, të cilën ai e pikturoi në 1821. Kjo pikturë përshkruan një kalë dhe një karrocë që kalojnë një lumë të gjerë përpara kodrave të mëdha rrotulluese. Pasi pa këtë pikturë në ekspozitë në Akademi, artisti me ndikim francez Theodore Gericault vlerësoi Constable. Ishte nëpërmjet Gericault që tregtari i artit John Arrowsmith takoi për herë të parë The Hay Wain, të cilin e bleu më vonë . Në 1824 në një ekspozitë në Sallonin e Parisit, The Hay Wain fitoi medaljen e artë.

The Hay Wain (1800) nga John Polic; Ernst Ludwig Kirchner, CC0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Claude Monet (1840-1926)

Nga të gjithë piktorët impresionistë francezë, Monet duhet të jetë më i famshmi. I lindur në Paris, Monet filloi të vizatonte kur ishte ende fëmijë. Monet shiti karikatura dhe portrete për para xhepi kur ishte i ri. Në vitet e tij të adoleshencës, Monet filloi të pikturonte peizazhe en Plein air. Pasi shërbeu në ushtri për dy vjet, Monetu kthye në Paris dhe lidhi miqësi të forta me piktorë të tjerë të rinj. Pikërisht nga ky grup piktorësh doli edhe lëvizja impresioniste franceze. Obsesioni i Monet me pikturën jashtë u bë praktikë e zakonshme për impresionistët.

Ndryshe nga shumë artistë të kohës së tij, Monet iu përkushtua tërësisht pikturës jashtë një studioje. Loja e dritës dhe hijes natyrore në çdo sipërfaqe ishte fokusi kryesor i pjesës më të madhe të punës së Monet, dhe ai mendonte se piktura jashtë ishte mënyra më e mirë për ta kapur këtë. Si rezultat i interesit të tij për dritën dhe ngjyrën, Monet pikturoi shumë tema që artistët e tjerë nuk do t'i merrnin parasysh. Pavarësisht nëse ishte një kashtë apo një kimono e kuqe, Monet e gjeti bukurinë në mënyrën se si drita u ndez prej saj.

Monet nuk sfidoi vetëm konventat e temës, por ai gjithashtu sfidoi kuptimet tradicionale të kuptimit të saj për të përfunduar një pikturë. Monet dhe piktorët e tjerë të hershëm impresionistë punuan shpejt për të kapur një moment të veçantë drite. Shumë artistë konvencionale talleshin me stilin e Monet për të qenë pak më shumë se skica të përafërta.

Vepra të rëndësishme

Seria më e famshme e veprave të Monet duhet të jetë Zambakët e ujit . Ky koleksion prej rreth 250 pikturash vaji i kopshtit të tij me zambakë uji në Giverny është i famshëm në mbarë botën. Monet pikturoi Zambakët e ujit herë të panumërta, duke kapur dritën mbi ujin nëklimat dhe ngjyrat gjithnjë në ndryshim. Këto piktura fokusohen tërësisht në ujë, pa asnjë përfaqësim të qiellit apo tokës. Çdo aluzion i qiellit ose i tokës është pak më shumë se një reflektim në ujë. Para se të fillonte këtë seri pikturash, Monet mbolli zambakët e ujit në kopshtin e tij në Giverny. Rregullimi i luleve në këtë kopsht ishte shumë i ngjashëm me kompozimin e një pikture. Në 30 vitet e fundit të jetës së tij, Monet iu përkushtua kapjes së botës gjithnjë në ndryshim të pellgut të zambakëve të tij.

Një seri tjetër me ndikim të pikturave të shumta nga Monet është Haystacks . Ka 25 piktura kryesore në këtë seri, secila që përshkruan një kashtë me grurë të korrur. Monet filloi ta pikturonte këtë seri nga fundi i vitit 1890 dhe vazhdoi në vitin e ardhshëm. Rëndësia e kësaj serie qëndron në mënyrën se si Monet ishte në gjendje të kapte ndryshimet në atmosferë, dritë dhe ngjyra. Seriali është një kryevepër impresioniste dhe ka qenë në ekspozitë në të gjithë botën.

Zambakët e ujit (1906) nga Claude Monet; Claude Monet, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Pierre-Auguste Renoir (1841-1919)

Një tjetër piktor i madh impresionist francez, Pierre-Aguste Renoir gjeti ndikim në fillim piktorë nga Shkolla Barbizon. Duke pikturuar peizazhe gjatë gjithë karrierës së tij, Renoir u frymëzua nga qasja natyraliste që këta artistë morën për peizazhin

John Williams

John Williams është një artist, shkrimtar dhe edukator arti me përvojë. Ai fitoi diplomën e tij Bachelor të Arteve të Bukura nga Instituti Pratt në New York City dhe më vonë ndoqi diplomën e tij Master të Arteve të Bukura në Universitetin Yale. Për më shumë se një dekadë, ai u ka mësuar artin studentëve të të gjitha moshave në mjedise të ndryshme arsimore. Williams ka ekspozuar veprat e tij artistike në galeri në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe ka marrë disa çmime dhe grante për punën e tij krijuese. Përveç ndjekjeve të tij artistike, Williams gjithashtu shkruan për tema të lidhura me artin dhe ligjëron seminare mbi historinë dhe teorinë e artit. Ai është i apasionuar pas inkurajimit të të tjerëve për t'u shprehur përmes artit dhe beson se të gjithë kanë aftësinë për kreativitet.