Ngjyra blu e kobaltit - Historia, nuancat dhe kombinimet e ngjyrave

John Williams 02-06-2023
John Williams

Nëse bluja është ngjyra juaj e preferuar, atëherë duhet t'i hidhni një vështrim më të afërt blusë së kobaltit për të parë nëse kjo do të bëhet ngjyra juaj e re e preferuar, pasi është një nuancë kaq e gjallë dhe magjepsëse. Ka disa fakte interesante rreth kësaj ngjyre mahnitëse, të cilat do t'i trajtojmë në këtë artikull, si dhe se si të bëni blu kobalt dhe cilat ngjyra shkojnë me blunë e kobaltit.

Çfarë është bluja e kobaltit?

Ngjyra blu e kobaltit mund të përshkruhet si një nuancë e gjallë dhe më e errët e blusë. Bluja e ndezur e kobaltit shumë e ngopur është pak më e lehtë se bluja detare, por është më e errët se bluja e qiellit. Pigmenti blu i kobaltit bëhet duke aplikuar nxehtësi dhe presion, i njohur gjithashtu si sinterim, në oksidin e kobaltit dhe oksidin e aluminit. Pigmenti blu i ndritshëm i kobaltit që rezulton konsiderohet toksik dhe gjithashtu nuk është shumë miqësor ndaj mjedisit dhe alternativat sintetizuese që janë më pak toksike dhe të ngjashme në ngjyrë, ka qenë sfiduese. Megjithatë, sot përdoren bojëra të sigurta që mund të imitojnë ngjyrën blu të kobaltit.

Cobalt Blue Shade Cobalt Kodi Hex Blue CMYK Kodi i ngjyrës blu kobalt (%) RGB Kobalt Cobalt Color Code Ngjyrë blu kobalt
Blu kobalt #0047ab 100, 58, 0, 33 0, 71, 171
Navy Blue #000080 100, 100, 0, 50 0, 0, 128
Qiellimobilje ose kolltukë, për të krijuar një pamje më moderne.

Bluja e kobaltit, e kombinuar me tone më neutrale si grija dhe shtimi i aksesorëve të ngjyrës së artë, mund të krijojë një pamje të bukur dhe elegante. Shtimi i blusë së kobaltit si një ngjyrë theksimi është një ide e shkëlqyeshme nëse thjesht dëshironi të shtoni atë ngjyrë. Kjo mund të bëhet përmes jastëkëve me ngjyra, hedhjeve dhe aksesorëve të tjerë.

Përfundim

Bluja e kobaltit është një ngjyrë misterioze dhe e gjallë që është e gjithanshme dhe përdoret në mënyra të ndryshme. Ju mund të përdorni ngjyrën blu të kobaltit në piktura, si një deklaratë të modës, në dizajnin e ardhshëm të faqes suaj të internetit, ose si një ngjyrë të shtuar në dhomën tuaj të gjumit.

Pyetjet e bëra më shpesh

Çfarë është Cobalt Blue?

Ekziston pigmenti blu i kobaltit dhe ngjyra që merrni në ekranet e kompjuterit. Të dyja mund të përshkruhen si blu e mesme, e cila është më e lehtë se bluja marine. Ngjyra është mjaft e gjallë dhe shumë e ngopur.

Çfarë ngjyre është e ngjashme me blunë e kobaltit?

Ngjyra më e afërt me blunë e kobaltit është pigmenti blu ultramarine. Dallimi kryesor midis të dyjave është se bluja e kobaltit është një ngjyrë e ftohtë, ndërsa ngjyra ultramarine është më e ngrohtë.

Cilat ngjyra shkojnë me blunë e kobaltit?

Bluja e kobaltit mund të shkojë mirë me shumë ngjyra, por funksionon veçanërisht mirë me ngjyrat neutrale si e bardha, gri dhe bezhë. Për të shtuar më shumë ngrohtësi, mund të funksionojë mirë edhe me rozën e pluhurosur, të verdhën ose nuancat e arit.

Blu
#87ceeb 43, 12, 0, 8 135, 206, 235

Ngjyra blu e kobaltit: Një histori e shkurtër

Një nga metalet kryesore që kemi nxjerrë gjatë viteve është argjendi dhe ne kemi krijuar disa bizhuteri të mahnitshme dhe sende të tjera me të. Sidoqoftë, në të kaluarën, metalet e tjera gjithashtu mund të ngatërroheshin me argjendin në procesin e minierave. Kur këto metale imituese të argjendit u shkrinë, ata lëshuan kimikate toksike, të cilat ishin të rrezikshme për t'u thithur.

Këtej e ka origjinën emri blu kobalt. Në Gjermani, minatorët mesjetarë përdorën termin Kobold, i cili ishte një lloj shpirti keqdashës, që ata besonin se zëvendësonte argjendin e vërtetë me këtë zëvendësues toksik të argjendit. Ky më pas u bë i njohur si kobalt, i cili u regjistrua përfundimisht si një emër ngjyrash në fund të shekullit të 18-të.

Pigmenti blu i kobaltit është një ngjyrë që është përdorur për një kohë të gjatë nga kultura të ndryshme, për për shembull, për të ngjyrosur porcelanin dhe qeramikën kineze. Që në mesjetë ka ekzistuar edhe smalti blu i kobaltit, i cili është xham pluhur që përmban oksid kobalti. Ky pigment i veçantë blu i kobaltit ishte më i përballueshëm se bluja ultramarine, e cila ishte e shtrenjtë dhe rrjedh nga lazuli lapis. Megjithatë, edhe pse ishte më e lirë, ajo kishte një tendencë për t'u kthyer në një të shëmtuar gri-jeshile, kur i shtohej shumë vaj kur pikturohej.

Në shekullin e 19-të, një kimist francez ngaemri i Louis Jacques Thénard doli me pigmentin blu të kobaltit që ishte një kombinim i oksidit të kobaltit dhe oksidit të aluminit, dhe pigmentit tërësisht me bazë alumini. Ky pigment blu kobalti ishte më i qëndrueshëm dhe më i shpejtë se versionet e mëparshme. Ky pigment më pas prodhohej komercialisht nga prodhues të ndryshëm. Artistët ndër vite kanë përdorur ngjyrën blu të kobaltit në pikturat e tyre. Në fillim të shekullit të 19-të, akuareli, John Varley, përfshiu blu kobalt në vend të blusë ultramarine në pikturat e tij. Ai e pa atë si një alternativë më të mirë ndaj blusë ultramarine për shkak të intensitetit dhe kontrastit të saj superior.

Artistë të tjerë duke përfshirë Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir si dhe Vincent Van Gogh , të gjithë përdorën pigment në vend të pigmentit ultramarin më të shtrenjtë. Një artist i famshëm amerikan në fund të shekullit të 19-të dhe në fillim të shekullit të 20-të, Maxfield Parrish, fitoi lëvdata për përdorimin e tij të ngjyrës blu të kobaltit që nganjëherë quhet edhe Parrish Blue.

  • La Yole (The Skiff) (1875) nga Pierre-Auguste Renoir
  • Nata me yje mbi Rhône (1888) nga Vincent Van Gogh
  • Griselda (1910) nga Maxfield Parrish

Kuptimi i ngjyrës blu të kobaltit

Edhe pse ngjyra blu e kobaltit është blu mjaft e fortë, ajo ende ka veti qetësuese dhe paqësore. Ngjyra lidhet me natyrën, qiellin si dhe meoqean ose ujë, gjë që e bën lidhjen me relaksimin shumë më të fortë. Disa shoqata negative përfshijnë nervozizmin dhe paparashikueshmërinë.

Bluja, në përgjithësi, është një ngjyrë e ftohtë dhe konsiderohet e arritshme dhe e besueshme, por është gjithashtu një ngjyrë autoritative. Ngjyra blu më e thellë krijon një ndjenjë më luksoze dhe të pasur. Atributet e tjera përfshijnë sa vijon:

  • Produktiviteti
  • Unikiteti
  • Ngritës
  • Energjike

Tonet e ngjyrave blu kobalt

Ka nuanca të ndryshme të blusë së kobaltit që mund ta gjeni atë përfaqësojnë ngjyrat në faqet e internetit si dhe për qëllime printimi. Këto ngjyra identifikohen nga kodet e tyre hex, si dhe nga kodet e tyre të ngjyrave për imazhet e ekranit, që është modeli i ngjyrave RGB, dhe për qëllime printimi, që është modeli i ngjyrave CMYK. Tonet e ndryshme të ngjyrës blu të kobaltit variojnë nga versionet më të errëta në më të lehta dhe më të ndritshme të blusë origjinale të kobaltit.

Hije blu e kobaltit Cobalt Blue Hex Code CMYK Cobalt Blue Code Color (%) RGB Cobalt Blue Code Ngjyrë blu kobalt
Blu e errët kobalt #3d59ab 64, 48 , 0, 33 61, 89, 171
Blu e lehtë kobalt #6666ff 60, 60, 0, 0 102, 102, 255
Blu me njolla #2e37fe 82,78, 0, 0 46, 55, 254

Ngjyra të tjera kobalti

Përveç ngjyrës blu të kobaltit, ka edhe disa ngjyra alternative të kobaltit. Këto ngjyra zakonisht mund të gjenden në bojëra vaji së bashku me bojëra uji. Ngjyrat variojnë nga një shumëllojshmëri e gjelbër në vjollcë, bruz dhe të verdhë.

Hije blu kobalt Kobalt Kodi Blu Hex CMYK Kodi i ngjyrës blu kobalt (%) RGB Kodi i ngjyrës blu kobalt Ngjyrë blu kobalt
E gjelbër kobalt #51bd96 57, 0, 21, 26 81, 189, 150
Violet kobalt #91219e 8, 79, 0, 38 145, 33, 158
bruz kobalt #00a9ae 100, 3, 0, 32 0, 169, 174
E verdhë kobalti #fdee00 0, 6, 100, 1 253, 238, 0

Cilat ngjyra shkojnë me blunë e kobaltit?

Kur të vendosni se cilat ngjyra shkojnë me blunë e kobaltit, duhet të shikoni teorinë e ngjyrave dhe rrotën e ngjyrave . Kjo mund t'ju ndihmojë të përcaktoni kombinimet më të përshtatshme të ngjyrave për blunë e kobaltit. Ka disa kombinime ngjyrash, dhe ne do t'i shikojmë disa më poshtë, por bluja e kobaltit shkon mirë edhe me ngjyrat neutrale si e bardha, gri dhe bezhë.

Kombinimet plotësuese të ngjyrave

Në rrotën e ngjyrave, rreshtimdrejtpërsëdrejti përballë blu kobalt është një portokalli e errët, dhe kjo është ajo që plotëson blunë e kobaltit. Kjo do të thotë, kur vendosen pranë njëra-tjetrës, të dyja ngjyrat e bëjnë njëra-tjetrën të dallohet. Ngjyrat plotësuese zakonisht janë të dyja ngjyrat e forta, kështu që ato duhet të përdoren me kujdes në mënyrë që të mos jenë dërrmuese.

Hije blu e kobaltit Kobalt blu Hex Code CMYK Cobalt Blue Code Color (%) RGB Cobalt Blue Color Kodi Ngjyrë blu kobalt
Blu kobalt #0047ab 100, 58, 0, 33 0, 71, 171
Portokalli e errët #ab6400 0, 42, 100, 33 171, 100, 0

Kombinimet monokromatike të ngjyrave

Ky kombinim ngjyrash është mjaft i thjeshtë dhe përfshin një ngjyrë të vetme si bluja e kobaltit, por ju keni tone të ndryshme të kësaj ngjyre të veçantë. Pra, ju keni versione më të lehta dhe më të errëta të blusë së kobaltit. Këto ngjyra janë më konstante dhe nuk ofrojnë kontrastin që bëjnë ngjyrat plotësuese.

Shiko gjithashtu: Historia e Polaroid - Trashëgimia kulturore e kësaj marke ikonike
Cobalt Blue Shade Cobalt Kodi Blu Hex CMYK Kodi i ngjyrës blu kobalt (%) RGB Kodi i ngjyrës blu kobalt Ngjyrë blu kobalt
Blu kobalt #0047ab 100, 58, 0, 33 0, 71, 171
Blu e zbehtë #abceff 33, 19, 0, 0 171, 206,255
Blu e errët #00275f 100, 59, 0, 63 0, 39, 95

Kombinimet analoge të ngjyrave

Këto janë gjithashtu më uniforme në ngjyra si ky kombinim ngjyrash përfshin ngjyrat në të njëjtën anë të rrotës së ngjyrave. Pra, ngjyrat janë afër njëra-tjetrës, dhe përsëri, nuk formojnë një kontrast. Meqenëse bluja është një ngjyrë e ftohtë, kombinimi i ngjyrave duhet të përfshijë edhe ngjyra të tjera të ftohta si hijet e tjera të blusë si dhe jeshile.

Hije blu kobalt Kobalt blu Hex Code CMYK Kodi i ngjyrës blu kobalt (%) RGB Kodi i ngjyrës blu kobalt Ngjyra blu kobalt
Blu kobalt #0047ab 100, 58, 0, 33 0, 71, 171
Blu e errët #0f00ab 91, 100, 0, 33 15, 0 , 171
Cyan e errët #009dab 100, 8, 0, 33 0, 157, 171

Kombinimet triadike dhe tetradike të ngjyrave

Këto kombinime ngjyrash kalojnë në tre dhe katër - kombinime ngjyrash. Ngjyrat triadike përfshijnë tre ngjyra që formojnë një formë të një trekëndëshi me anët e barabarta në rrotën e ngjyrave. Këto, si ngjyrat plotësuese, janë të kundërta në natyrë. Kombinimet tetradike të ngjyrave janë katër ngjyra, të cilat formojnë një katror ose drejtkëndësh në rrotën e ngjyrave dhe gjithashtu janë të kundërta. Më poshtë është ngjyra triadikekombinim për blu kobalt.

Hije blu kobalt Kobalt blu Hex Code Kodi i ngjyrës blu kobalt CMYK (%) Kodi i ngjyrës blu kobalt RGB Ngjyra blu kobalt
Blu kobalt #0047ab 100, 58, 0, 33 0, 71, 171
E gjelbër e errët #47ab00 58, 0, 100, 33 71, 171, 0
Rozë e errët #ab0047 0, 100 , 58, 33 171, 0, 71

Si të bëni bojë blu kobalti

Kur mësoni për të pikturuar, ju duhet të kuptoni teorinë e ngjyrave dhe përzierjen e ngjyrave . Shumë nga kompletet e bojës që merrni përfshijnë disa nga ngjyrat bazë të bojës. Për të krijuar blu kobalt, do t'ju duhet blu ultramarine dhe blu bruz. Ju gjithashtu do të keni nevojë për penela, dhe ujë ose një hollues i përshtatshëm nëse bojë vaji.

Ju mund të përdorni kontejnerë përzierjeje për të përzier ngjyrat dhe sigurohuni që të dokumentoni të ndryshmet përzierjet që bëni. Vendosni disa nga secila bojë në një enë të veçantë përzierjeje dhe holloni pak me ujë ose hollues. Bojë duhet të jetë në një konsistencë që është e lehtë për t'u përzier dhe lyer me të.

Vendosni tre pjesë të bojës ultramarine dhe një pjesë bruz në një enë tjetër përzierëse. Përziejini mirë dhe vendoseni në një copë letër prove dhe lëreni të thahet. Inspektoni ngjyrën dhe rregulloni nëse është e nevojshme. Shtoni më shumë blu bruz nëse ështëshumë e errët ose më blu ultramarine nëse është shumë e lehtë. Kur përdorni bojëra akrilike, mund të provoni të përdorni pjesë të barabarta blu ultramarine dhe blu cerulean. Sigurisht, ju gjithashtu mund të blini thjesht një bojë blu kobalti të bërë tashmë në tub.

Përdorimi i blusë së kobaltit në dizajn

Bluja e kobaltit është një ngjyrë mjaft e njohur në modë dhe përdoret për të bërë veshje si dhe aksesorë. Blu është një ngjyrë e besueshme dhe e besueshme, kështu që është gjithashtu një ngjyrë e njohur në dizajnin grafik, dhe bluja e kobaltit shpesh përfshihet në paletat e ngjyrave. Bluja e kobaltit po bëhet gjithashtu një ngjyrë më popullore në shtëpi dhe biznese.

Shiko gjithashtu: Si të vizatoni një degë peme - Një vizatim realist i degës së pemës

Meqenëse është një ngjyrë qetësuese, bluja e kobaltit mund të përdoret lehtësisht në dhomat e gjumit dhe ambientet e ndenjes. Ngjyra e kombinuar me përdorimin e mobiljeve ose dyshemeve prej druri është gjithashtu një zgjedhje ideale, e cila mund të inkorporohet edhe në një hapësirë ​​kuzhine. Edhe hapësira e banjës mund të përfitojë nga disa aksesorë blu kobalti.

Nëse dëshironi të jeni të theksuara, mund të përdorni ngjyrën e kobaltit si ngjyrën tuaj kryesore, por gjithashtu mund ta përdorni me sukses si një ngjyrë të theksuar për një efekt më delikat. Dhomat më të mëdha do të bënin më mirë nëse dëshironi të lyeni muret e brendshme blu kobalt.

Megjithatë, nëse keni një dhomë më të vogël, mund të zgjidhni një mur me theks dhe ta lyeni atë blu kobalti. Kjo do të funksiononte edhe më mirë nëse muri do të ishte përballë një dritareje për të ndriçuar hapësirën. Për disa, mund të jetë pak, por ju mund të sillni kobalt

John Williams

John Williams është një artist, shkrimtar dhe edukator arti me përvojë. Ai fitoi diplomën e tij Bachelor të Arteve të Bukura nga Instituti Pratt në New York City dhe më vonë ndoqi diplomën e tij Master të Arteve të Bukura në Universitetin Yale. Për më shumë se një dekadë, ai u ka mësuar artin studentëve të të gjitha moshave në mjedise të ndryshme arsimore. Williams ka ekspozuar veprat e tij artistike në galeri në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe ka marrë disa çmime dhe grante për punën e tij krijuese. Përveç ndjekjeve të tij artistike, Williams gjithashtu shkruan për tema të lidhura me artin dhe ligjëron seminare mbi historinë dhe teorinë e artit. Ai është i apasionuar pas inkurajimit të të tjerëve për t'u shprehur përmes artit dhe beson se të gjithë kanë aftësinë për kreativitet.