Koloseu Romak - Duke parë historinë e Koloseut Romak

John Williams 25-09-2023
John Williams

Koloseu romak është një nga monumentet më të njohur në historinë e njerëzimit. Emri origjinal i Koloseumit Romak ishte Amfiteatrum, megjithëse, në historinë e fundit të Koloseumit, ai është përmendur zakonisht si Amfiteatri Flavian. Kur u ndërtua Koloseu, për çfarë u përdor Koloseu dhe nga çfarë përbëhet Koloseu Romak? Ne do t'u përgjigjemi pyetjeve të tilla si dhe do të eksplorojmë shumë fakte interesante të Koloseut Romak në këtë artikull.

Eksplorimi i Koloseut Romak

Emri origjinal i Koloseut Romak përfundimisht ndryshoi në Amfiteatrin Flavian si u lidh me dinastinë Flavian - klientët që ndërtuan Koloseun në Romë. Por për sa kohë u përdor Koloseu, për çfarë përdorej Koloseu dhe për çfarë përdoret sot Koloseu? Le t'i hetojmë ato pyetje dhe të zbulojmë shumë fakte të tjera magjepsëse të Koloseut Romak.

Koloseu në Romë, Itali [2020]; Faturat e veçuara, CC BY-SA 4.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Historia origjinale romake e Koloseumit

Kur u ndërtua saktësisht Koloseu Romak? Amfiteatri i madh i njohur si Koloseu, i vendosur menjëherë në lindje të Forumit Romak, u ndërtua si një haraç për Popullin e Romës nga perandori Vespasian i dinastisë Flavian afërsisht rreth vitit 70 pas Krishtit.

Origjinali Koloseu Romak u përdor për ngjarje komunale, duke përfshirëkapaciteti i jashtëzakonshëm i ndenjëseve e bëri të rëndësishme që zona të mbushet ose pastrohet me shpejtësi. Për të trajtuar të njëjtën çështje, ndërtuesit e saj zhvilluan strategji që janë jashtëzakonisht të ngjashme me ato të përdorura në stadiumet bashkëkohore. Tetëdhjetë hyrje në nivelin e tokës rrethonin amfiteatrin, 76 prej të cilave u përdorën nga spektatorë të rregullt. Çdo shkallë kishte një numër, si çdo hyrje dhe dalje.

Porta veriore përdorej nga perandori romak dhe këshilltarët e tij, ndërsa fisnikëria ka shumë të ngjarë të hynte nga tre qasjet boshtore.

Të katër hyrjet boshtore ishin zbukuruar me bollëk me relieve të zbukuruara me llaç, pjesë të të cilave ekzistojnë. Me rënien e murit rrethues, disa nga hyrjet e vjetra të jashtme u zhdukën. Spektatorëve iu dorëzuan bileta copëza qeramike me numër që i çuan në seksionin dhe rreshtin e duhur. Ata arritën në vendet e tyre përmes të vjellave, të cilat ishin korridore që të çonin në një shtresë ndenjësesh nga poshtë ose nga pas. Këta i shpërndanë njerëzit me shpejtësi në vendet e tyre dhe, në fund të ngjarjes ose gjatë një evakuimi emergjent, mund të lejonin arratisjen e tyre brenda pak minutash.

Hyrja LII e Koloseut në Romë; WarpFlyght, CC BY-SA 3.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Përshkrimi i brendshëm

Koloseumi mund të mbajë 87,000 njerëz, megjithëse vlerësimet aktuale e vendosin totalin më afër 50,000. Ata u ulën në nivele, duke reflektuar rreptësishtaspekti shtresor i shoqërisë romake. Perandorit iu dhanë vende të veçanta në skajet veriore dhe jugore të arenës, duke ofruar pamjen më të madhe të arenës. Një platformë ose podium i madh i rrethonte në të njëjtin nivel me senatin romak, të cilët u lejuan të sillnin vendet e tyre.

Emrat e disa senatorëve të shekullit të pestë janë ende të dukshëm të prerë në muraturë, ndoshta duke rezervuar vende për përdorimin e tyre.

Shtesa sipër senatorëve mbahej nga klasa aristokrate josenatore ose kalorës. Niveli i mësipërm dikur ishte caktuar për qytetarët e rregullt romakë dhe ishte i ndarë në dy grupe. Pjesa e poshtme ishte për banorët e pasur, dhe pjesa e sipërme ishte për qytetarët e varfër. Grupet e tjera shoqërore kishin seksionet e tyre, si djemtë me instruktorë, luftëtarë me leje, diplomatë vizitorë, shkrimtarë, lajmëtarë, klerikë etj. Ulja në gur ishte parashikuar për banorët dhe fisnikërinë, të cilët ndoshta do të kishin sjellë jastëkët e tyre. Mbishkrimet shënonin hapësirat e caktuara për grupe të caktuara.

Vendet e senatorëve të fundit në Koloseun në Romë, Itali [2016]; Jordiferrer, CC BY-SA 4.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Gjatë mbretërimit të Domitianit, një nivel tjetër u ndërtua deri në krye të ndërtesës. Kjo përfshinte një galeri për të varfërit, skllevërit dhe gratë. Do të kishte qenë ose vetëm hapësirë ​​për këmbë ose ndenjëse shumë të ngurtë prej druri.

Disagrupeve u ndalua të hynin tërësisht në Koloseum, duke përfshirë varrmihësit, dramaturgët dhe gladiatorët në pension.

Çdo nivel u nda në pjesë nga tunele të lakuara dhe mure të ulëta, të cilat u ndanë më tej në pjesë nga shkallët e vomitorita dhe korridore. Çdo rresht karrigesh ishte i numëruar, duke lejuar që çdo ndenjëse unike të identifikohej me saktësi nga numri i saj.

Një plan 1805 i brendësisë së Koloseut në Romë; Biblioteka Britanike, Pa kufizime, nëpërmjet Wikimedia Commons

Hypogeum and the Arena

Arena kishte një dysheme druri të fortë të mbuluar me rërë që mbulonte një ndërtim të gjerë nëntokësor të quajtur hipogeum. Perandori Domitian autorizoi ndërtimin e hipogjeumit, i cili nuk ishte pjesë e dizajnit origjinal. Pak nga dyshemeja origjinale e arenës së Koloseumit Romak ka mbijetuar, megjithëse hipogjeumi është ende qartësisht i dukshëm.

Ishte një sistem nëntokësor me dy nivele tunelesh dhe kafazesh nën stadiumin ku gladiatorët dhe kafshët ishin të mbyllura përpara garat.

Rreth 80 tunele vertikale ofronin akses të shpejtë në arenë për kafshët e robëruara dhe pjesët piktoreske të fshehura poshtë; platformat më të gjera me varëse lejuan të hynin elefantët dhe kafshët e tjera të mëdha. Është rindërtuar disa herë, me të paktën 12 periudha të veçanta ndërtimi të dukshme.

Brendësia e Koloseut në Romë, Itali, duke treguar arenëndhe nivele më të ulëta [2012]; Danbu14, CC BY-SA 3.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Tunelet e lidhnin hipogjeumin me një mori vendndodhjesh jashtë Koloseut. Kafshët dhe argëtuesit u transportuan poshtë tunelit nga stallat ngjitur dhe tunelet u bashkuan me konviktet e gladiatorëve në Ludus Magnus në lindje. Tunele të dedikuara u ndërtuan që perandori të hynte dhe të largohej nga Koloseu pa pasur nevojë të luftonte rrugën e tyre nëpër masa. Hipogjeumi strehonte gjithashtu një sasi të konsiderueshme makinerish.

Anhensorët dhe rrotullat u përdorën për të ngritur dhe hedhur dekor dhe mbështetëse, si dhe për të transportuar kafshë të ngujuara në nivelin për t'u lëshuar. Sistemet e mëdha hidraulike dihet se kanë ekzistuar dhe sipas të dhënave historike, ishte e mundur të përmbytej shpejt arena, me shumë mundësi duke u lidhur me një ujësjellës aty pranë.

Në fillim të historisë së Koloseut, Domitian urdhëroi ndërtimin e hipogjeumit, i cili i dha fund praktikave të përmbytjeve dhe, nga ana tjetër, luftimeve detare.

Hipogeumi është struktura e bodrumit të Koloseut. Në këtë seri dhomash dhe tunelesh nëntokësore, gladiatorët dhe kafshët mbaheshin duke pritur derisa të ngriheshin në arenë me ashensorë të operuar me rrotulla [2014]; daryl_mitchell nga Saskatoon, Saskatchewan, Kanada, CC BY-SA 2.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Strukturat e lidhura

Një industri e konsiderueshme në rajon ishtembështetur nga Koloseu dhe operacionet e tij. Përveç amfiteatrit, shumë struktura të tjera përreth kishin të bënin me lojërat. Direkt në lindje janë mbetjet e Ludus Magnus, një shkollë për gladiatorët. Për lehtësinë e gladiatorëve, kjo u lidh me Koloseun nëpërmjet një korridori nëntokësor. Një arenë e vogël stërvitore që i përkiste Ludus Magnus ishte një destinacion i preferuar për spektatorët romakë. Aty pranë ndodheshin Ludus Matutinus, ku stërviteshin luftëtarët e kafshëve, si dhe shkollat ​​Galike dhe Daciane.

Aty pranë ndodheshin edhe Sanitariumi, i cili përmbante ambiente për trajtimin e gladiatorëve të plagosur; armamentari, i cili përfshinte një inventar për ruajtjen e armëve; Sumum Choragium, ku mbaheshin pajisjet; dhe Spoliarium, ku eshtrat e luftëtarëve të vdekur u zhveshën dhe u asgjësuan. Një varg shtyllash guri të larta, me pesë që qëndrojnë ende në anën lindore, rrethuan perimetrin e Koloseut në një distancë prej 18 metrash.

Ato mund të kenë shërbyer si një kufi fetar, një kufi i jashtëm për biletën çeqe, një spirancë për velariumin ose një tendë, ndër shpjegimet e tjera të mundshme për pamjen e tyre.

Ludus Magnus në Romë funksiononte si kazermë për gladiatorët e ndërtuar nga perandori Domitian (81–96 CE). Koloseu mund të shihet në sfond [2006]; Jastrow, Domeni publik, nëpërmjetWikimedia Commons

Përdorimi i Koloseut Romak

Konkurse gladiatorësh si dhe një sërë ngjarjesh të tjera u mbajtën në Koloseum. Shfaqjet nuk janë siguruar kurrë nga qeveria por nga grupe private. Ata ishin jashtëzakonisht të pëlqyer nga popullata, kishin një komponent të rëndësishëm fetar dhe shërbenin si shfaqje të madhështisë dhe autoritetit familjar. Gjuetia e kafshëve, ose venatio, ishte një lloj tjetër i spektaklit të pëlqyer.

Kafshët e përdorura për këtë përfshinin hipopotamët, rinocerontët, elefantët, aurokët, gjirafat, të urtët, luanët, leopardët, panterat, arinjtë, tigrat e Kaspikut, strucat dhe krokodilët. Shumica e kafshëve të egra të përdorura për këtë janë blerë nga Afrika dhe Lindja e Mesme.

Një luan vrumbullues në Koloseum (1886) nga Valdemar Irminger; Valdemar Irminger, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Grupe të ndërlikuara me pemë dhe ndërtesa të lëvizshme janë përdorur shpesh për të organizuar beteja dhe gjueti. Festimi i pushtimeve të Trajanit në Dakia në vitin 107 thuhet se përfshinte gara që përfshinin rreth 11,000 kafshë dhe afërsisht 10,000 luftëtarë për një kohëzgjatje prej 123 ditësh. Festivale të tilla ishin herë pas here mjaft të mëdha. Ekzekutimet do të bëheshin midis vakteve. Ata që ishin shpallur fajtorë për një krim do të çoheshin në arenë, të zhveshur dhe të pambrojtur, ku do të gllabëroheshin nga krijesat evdekjen. Akrobatët dhe magjistarët shpesh bënin shfaqje të tjera, zakonisht gjatë pushimeve.

Autorët e lashtë thanë se Koloseu dikur përdorej për beteja detare në vitet e para.

Ai ishte i mbushur me ujë për një spektakël marash dhe demash noti që kishin kaluar një stërvitje speciale, sipas tregimeve të lojërave të para të Titit në vitin 80 pas Krishtit. Një luftë e madhe detare midis grekëve korkyreanë dhe korintasve përshkruhet gjithashtu si ri- miratuar. Aftësia për të siguruar ujë nuk do të kishte qenë një problem, por nuk është e qartë se si stadiumi mund të ishte rezistent ndaj ujit ose nëse do të kishte hapësirë ​​të mjaftueshme brenda për të manovruar anijet luftarake. Kjo ka krijuar një diskutim të konsiderueshëm midis historianëve.

Është hipotezuar se rrëfimet janë ose të pasakta në lidhje me pozicionin ose se Koloseu dikur kishte një kanal të madh të përmbytshëm që kalonte në mes të tij. Arena gjithashtu priti rekreacione të mjediseve të natyrës. Pemë dhe shkurre të vërteta do të vendoseshin në dyshemenë e arenës nga piktorë, teknologë dhe arkitektë për të simuluar një pyll; pas kësaj do të shtoheshin edhe kafshët. Peizazhe të tilla mund të përdoren si mjedis për gjueti ose drama që ritregojnë ngjarje mitologjike, ose ato mund të përdoren thjesht për të treguar një mjedis natyror për popullsinë urbane.

Përdorimi modern i Koloseut Romak

Për çfarë përdoret Koloseukohë moderne? Sot, Koloseu është një destinacion popullor turistik në Romë, duke tërhequr mijëra vizitorë çdo vit për të parë arenën e brendshme. Historia kryesore e murit të jashtëm të strukturës aktualisht është shtëpia e një muzeu me temë Erosi. Një pjesë e katit të arenës ka dysheme të reja. Një sistem korridoresh nëntokësore që ishin përdorur më parë për të transportuar kafshë dhe gladiatorë në arenë u bë publik nën Koloseum në verën e vitit 2010.

Ritet katolike romake janë mbajtur gjithashtu në Koloseun në shekujt 20 dhe 21. Për shembull, të Premten e Mirë në Koloseum, Papa Benedikti XVI kryesoi Stacionet e Kryqit.

Shiko gjithashtu: Ngjyrat e Zodiakut – Ngjyra e Përputhshme për çdo Shenjë të Zodiakut

Restaurimi i mëtejshëm

Diego Della Valle dhe autoritetet lokale arritën në një marrëveshje në 2011 për të mbështetur një rinovim prej 25 milionë eurosh të Koloseut. Projekti duhej të fillonte në fund të vitit 2011 dhe të zgjaste deri në 2.5 vjet. Puna për riparimin nuk filloi deri në vitin 2013 për shkak të polemikave rreth përdorimit të një bashkëpunimi publik për të paguar për të. Restaurimi shënon pastrimin dhe riparimin e parë gjithëpërfshirës të Koloseut në histori. Fasada e arkadës së Koloseut duhet të pastrohet dhe restaurohet, si dhe duhen zëvendësuar barrierat metalike që pengojnë harqet e nivelit të tokës.

Puna zgjati tre vjet për t'u përfunduar, dhe më 1 korrik 2016, Dario Franceschini, ministri i kulturës i Italisë, deklaroi ato paraishte angazhuar për të zëvendësuar dyshemenë deri në fund të 2018. Këto do të ofrojnë një platformë për "ngjarjet kulturore të nivelit më të madh", sipas Franceschini. Propozimi përfshinte gjithashtu rinovimin e dhomave dhe galerive nëntokësore të Koloseut, si dhe ndërtimin e një qendre shërbimesh. Dy nivelet e sipërme kanë qenë të disponueshme për turne me guidë nga 1 nëntori 2017.

Tregu ndodhej në nivelin e katërt, dhe niveli i sipërm i pestë ishte vendi ku mblidheshin plebejtë, banorët më të varfër. shikoni performancën ndërsa mbani piknik për festën gjatë gjithë ditës.

Rëndësia fetare e Koloseut Romak

Koloseu shpesh lidhet nga të krishterët me martirizimin e shumë të krishterëve gjatë persekutimit të tyre në Perandorinë Romake, sipas traditës fetare. Megjithatë, akademikë të tjerë pretendojnë se pjesa më e madhe e martirizimeve mund të ketë ndodhur diku tjetër në Romë sesa në Koloseum për shkak të mungesës së provave arkivore ose materiale që janë ende të paprekura.

Disa të krishterë, sipas disa akademikë u dënuan me vdekje si kriminelë të zakonshëm në Koloseum për krimin e tyre të refuzimit të respektimit të perëndive romake, por shumica e martirëve të krishterë në kishën e sapolindur u dënuan me vdekje në Circus Maximus për besimet e tyre.

Circus Maximus në Romë (rreth 1638) nga Viviano Codazzi dhe DomenicoGargiulo; Viviano Codazzi, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Koloseu nuk u konsiderua monument gjatë mesjetës dhe në vend të kësaj u përdor si atë që disa burime moderne i referohen si "gurore", e cila do të thotë se shkëmbinjtë nga Koloseu u hoqën për të krijuar struktura të tjera fetare. Kjo statistikë pretendohet të provojë se Koloseu nuk u njoh si një vend i shenjtë gjatë një periudhe kur vendet e martirëve nderoheshin shumë. Koloseu nuk përmendej në itineraret e pelegrinëve apo në shkrimet e shekullit të 12-të si Mirabilia Urbis Romae , e cila ia atribuon martirizimet Circus Flaminius dhe jo Koloseumit.

Kjo përfundon vështrimin tonë në disa nga faktet më domethënëse të Koloseumit Romak. Historia e Koloseut Romak shkon shumë vite prapa dhe ka parë që funksioni i strukturës të ndryshojë nga epoka në epokë. Arena madhështore ishte në përdorim të vazhdueshëm për katër shekuj para se të rrënohej dhe të përdorej si furnizim me materiale ndërtimi deri në shekullin e 18-të. Megjithëse dy të tretat e Koloseut origjinal u shkatërruan me kalimin e kohës, amfiteatri vazhdon të jetë një vend turistik i pëlqyer dhe një përfaqësim i Romës dhe të kaluarës së saj të turbullt dhe të stërzgjatur.

Pyetjet e bëra më shpesh

Sa kohë është përdorur Koloseu?

Amfiteatri i Koloseut u ngrit gjatë mbretërimit të perandorëve Flavian.simuloi luftën detare, gjuetinë e lojërave, rishfaqjen e luftërave të mëdha, luftimet gladiatorësh dhe lojërat e përqendruara rreth mitologjisë klasike.

Në fillimin e periudhës mesjetare , struktura ndaloi së përdoruri për argëtim . Më pas, ai u përdor përsëri për gjëra të tilla si rezidencat, hapësirat e punëtorive, banesat e rendit fetar, një kështjellë, një rezervuar dhe një shenjtërore të krishterë.

Ndërtimi i Koloseut

Vendndodhja ishte një nivel rajon në fund të një lugine të vogël midis kodrave Esquiline, Caelian dhe Palatine. Lugina kishte gjithashtu një liqen artificial dhe një përrua të kanalizuar. Rajoni ishte i populluar intensivisht nga shekulli i dytë para Krishtit. Pas Zjarrit të Madh të Romës në vitin 64 pas Krishtit, i cili e shkatërroi plotësisht, Neroni mori një pjesë të madhe të rajonit për të zgjeruar mbretërinë e tij.

Në vend, ai ndërtoi Domus Aurea-n e pasur, e cila u rrethua nga liqene të krijuara nga njeriu, portikë, lëndina dhe pavijone. Uji u soll në rajon nga ujësjellësi Aqua Claudia dhe kolosi i madh bronzi i Neronit u ngrit afër në hyrje të Domus Aurea.

Hyrja aktuale në Domus Aurea në Via della Domus Aurea, ngjitur me Koloseun, në Oppio, në jug në skajin e Esquiline [2017]; Rabax63, CC BY-SA 4.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Colossus ishte i paprekur, megjithëse Domus Aurea u shkatërrua kryesisht. Faqja e internetitKoloseu është përdorur për shumë gjëra të ndryshme gjatë viteve. Është shfrytëzuar për shumë qëllime që nga ndërtimi e deri më sot. Koloseu mbeti në gërmadha pas rënies së Perandorisë Romake Perëndimore. Arena u shndërrua në një kështjellë në shekullin e 12-të nga dinastitë Frangipane dhe Annibaldi. Në fund të shekullit të 15-të, Papa Aleksandri VI autorizoi përdorimin e Koloseut si gurore. Puna restauruese e financuar nga qeveria filloi në vitet 1990, pas mbi një mijë vjet braktisjeje.

Kur u ndërtua Koloseu?

Gjatë sundimit të Vespasianit, puna në Koloseum filloi rreth viteve 70 dhe 72 të e.s. Ndodhet në ambientet e Shtëpisë së Artë të Neronit, drejtpërdrejt në lindje të Kodrës Palatine. Liqeni i krijuar nga njeriu në zemër të atij kompleksi mbretëror u zbraz dhe në vend të tij u ndërtua Koloseu, një zgjedhje që ishte simbolike dhe praktike.

Kush e ndërtoi Koloseun në Romë, Itali?

Vespasiani, perandori romak, filloi ndërtimin e Koloseut midis viteve 70 dhe 72 të es. Në vitin 80 të es, pasardhësi i Vespasianit, Titi, kushtoi tempullin e përfunduar. Në vitin 82 të erës sonë, perandori Domitian ndërtoi katin e katërt të Koloseut. Arena u ngrit nga hebrenj të robëruar nga Judeja dhe u pagua me plaçkë nga shkatërrimi i Jerusalemit nga Titi në vitin 70 të es. Koloseu u ndërtua si pjesë e një përpjekjeje ambicioze për të rigjallëruar Romën pas periudhës së katër perandorëve, 69 es.Perandori Vespasian e përfytyroi Koloseun, si disa nga amfiteatrot e tjerë, si një vend argëtimi, duke përfshirë betejat epike të gladiatorëve, gjuetinë e kafshëve të egra dhe madje edhe luftime të simuluara detare.

u përdor për të ndërtuar Amfiteatrin Flavian të rindërtuar pasi liqeni u mbush. Brenda territorit të vjetër të Domus Aurea, u ndërtuan akademi gladiatorësh dhe struktura të tjera ndihmëse. Zgjedhja e Vespasianit për të ndërtuar Koloseun në vendndodhjen e liqenit të Neronit mund të interpretohet si një përpjekje patriotike për t'i rikthyer publikut një pjesë të qytetit që Neroni e kishte marrë për vete.

Në ndryshim nga shumë të tjerë amfiteatro, Koloseu u ngrit në qendër të qytetit, duke e pozicionuar në këtë mënyrë simbolikisht dhe praktikisht në qendër të Romës.

Një hartë e qendrës së Romës së lashtë e vitit 1916; Autor i panjohur Autor i panjohur, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Thesaret bujare të grabitura nga tempulli hebre gjatë rrethimit të Jerusalemit në vitin 70 pas Krishtit u përdorën për të paguar për ndërtimin. "Perandori urdhëroi që ky amfiteatër i ri të krijohej me pjesën e tij të plaçkës së gjeneralit", sipas një pllake të restauruar të zbuluar në vend. Nuk ka asnjë provë historike që ushtarët hebrenj të kapur u kthyen në Romë dhe kontribuan në fuqinë e madhe njerëzore të nevojshme për zhvillimin e amfiteatrit, megjithëse do të ishte në përputhje me praktikën romake për të poshtëruar popullsinë e mundur.

Për t'iu përgjigjur. çështja se kush e ndërtoi Koloseun në Romë: ekipet e konstruktorëve, projektuesve, piktorëve, artistëve dhe dekoratorëve ekspertë romakë u përpoqën gjithashtu.punët më specifike që kërkohen për të ndërtuar Koloseun përveç kësaj furnizimi të lirë të punës së pakualifikuar.

Dhe nga çfarë përbëhet Koloseu Romak? Një sërë materialesh të ndryshme, përkatësisht gur gëlqeror, dru, shtuf, çimento, llaç dhe pllaka janë përdorur në ndërtimin e Koloseut.

Një detaj i Koloseumit Romak [2014]; AureaVis, CC BY-SA 4.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Kur u ndërtua Koloseu Romak? Nën udhëheqjen e Vespasias, ndërtimi i Koloseumit filloi rreth vitit 70 pas Krishtit. Vespasiani vdiq në vitin 79 dhe Koloseu përfundoi deri në katin e tretë në atë kohë.

Djali i tij Titus përfundoi nivelin më të lartë në vitin 80 pas Krishtit dhe lojërat e para u zhvilluan në vitin 80 ose 81 pas Krishtit .

Mbi 9,000 kafshë thuhet se u vranë në ceremonitë e hapjes së amfiteatrit, sipas Dio Cassius. Monedhat në përkujtim të inaugurimit u lëshuan. Struktura iu nënshtrua rinovimeve të rëndësishme nën drejtimin e djalit më të vogël të Vespasianit, perandorit të sapokurorëzuar Domitian, i cili ndërtoi hipogjeumin, një rrjet tunelesh të destinuara për të mbajtur skllevër dhe kafshë. Për të rritur ndjeshëm kapacitetin e ndenjëseve në Koloseum, ai ndërtoi gjithashtu një galeri në krye të tij.

Lartësia dhe seksioni i niveleve të ndenjëseve dhe nënstrukturës së Koloseut në Romë [1888]; A Rosengarten, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Shiko gjithashtu: Cilat ngjyra shkojnë me ngjyrë gështenjë? - Ngjyrat që plotësojnë dekorin gështenjë

Katet e fundit prej druri tëBrendësia e Koloseut u shkatërrua plotësisht nga një zjarr i madh në vitin 217 që dëmtoi rëndë strukturën. Sipas Dio Cassius, zjarri u ndez nga rrufeja. Nuk u rregullua plotësisht deri rreth vitit 240, dhe më pas iu desh më shumë punë në 250 ose 252 dhe përsëri në 320. Në 399 dhe përsëri në 404, Honorius e shpalli të jashtëligjshme praktikën e luftimeve gladiatoriale.

The Hera e fundit që është përshkruar lufta gladiatoriale është rreth vitit 435.

Një mbishkrim përshkruan rindërtimin e Koloseumit në disa zona gjatë mbretërimit të Theodosius II dhe Valentinian III, ndoshta për të riparuar dëmet nga një tërmet i rëndësishëm në 443; më shumë punë u krye në 484 dhe 508 pas kësaj. Edhe deri në shekullin e gjashtë, arena ishte ende duke u përdorur për gara.

Përdorimi mesjetar i Koloseut Romak

Përdorimi i Koloseut ndryshoi në mënyrë dramatike disa herë. Një kishëz e vogël ishte ndërtuar brenda amfiteatrit nga fundi i shekullit të gjashtë, megjithatë, nuk dukej se kjo i dha strukturës ndonjë rëndësi më fetare. Brenda arenës ishte krijuar një varrezë. Zonat e ndryshme të harkuar nën ndenjësen në arkadat u kthyen në apartamente dhe vende pune dhe po jepeshin me qira që në shekullin e 12-të.

Koloseu thuhet se iu nënshtrua përforcimit në vitin 1200 dhe u përdor si një fortesë nga dinastia Frangipani.

Koloseumi u mbajtdëme të konsiderueshme gjatë tërmetit të madh të vitit 1349, duke shkaktuar shembjen e pjesës së jashtme jugore, duke qenë se ishte ndërtuar në një terren aluvial më pak të qëndrueshëm. Një pjesë e madhe e gurit të shkatërruar u ripërdor për të ndërtuar pallate, kisha, spitale dhe ndërtesa të tjera në të gjithë Romën . Një urdhër monastik u zhvendos në pjesën veriore të Koloseut në mesin e shekullit të 14-të dhe ata qëndruan atje deri në fillim të shekullit të 19-të. Pjesa e brendshme e amfiteatrit ishte zhveshur rëndë nga guri, i cili ose u ripërdor diku tjetër ose u dogj për të gjeneruar gëlqere të gjallë. Kapëset prej hekuri që mbanin gurët së bashku u tërhoqën ose u prenë nga muret, duke krijuar shumë vula që janë ende të dukshme sot.

Harta e Romës mesjetare që përshkruan Koloseun; Domeni publik, Lidhja

Përdorimi dhe restaurimi modern

Zyrtarët e kishës kërkuan një funksion të dobishëm për Koloseun në shekujt 16 dhe 17. Papa Sixtus V synonte ta kthente strukturën në një fabrikë leshi për t'u ofruar punë prostitutave të Romës, por vdekja e tij e parakohshme e pengoi këtë të ndodhte. Kardinali Altieri lejoi përdorimin e tij për ndeshjet me dema në 1671, por propozimi u braktis shpejt për shkak të zhurmës popullore. Papa Benedikti XIV ra dakord në 1749 se Koloseu ishte një vend i shenjtë ku vriteshin të krishterët e hershëm. Ai e ndaloi Koloseun që të përdorej si gurore dhe ia kushtoi atëPasioni i Krishtit, vendosja e Stacioneve të Kryqit dhe shpallja e tij e shenjtë me gjakun e luftëtarëve të krishterë që vdiqën atje.

Pohimi i Benediktit, megjithatë, nuk mbështetet nga asnjë provë historike dhe ka gjithashtu asnjë provë që dikush para shekullit të 16-të madje propozoi se kjo mund të ishte kështu.

Sipas Enciklopedisë Katolike, e vetmja mbështetje historike për hipotezën është teoria e mundshme e besueshme se disa nga dëshmorët e shumtë ishin. Më vonë, papët filluan një sërë operacionesh stabilizimi dhe konservimi, duke pastruar bimësinë e madhe të ndërtesës që e kishte zënë atë dhe përbënte një kërcënim për ta dëmtuar më tej. Në 1807 dhe 1827, pykat e tullave u shtuan në fasadë, dhe në 1831 dhe në vitet 1930, pjesa e brendshme u restaurua. Nën Benito Musolinin në vitet 1930, themeli i arenës u ekspozua tërësisht pas gërmimeve të pjesshme në 1810 dhe 1874.

Me miliona turistë çdo vit, Koloseu është aktualisht një nga destinacionet turistike më të pëlqyera të Romës. Punime të rëndësishme riparimi u kryen midis viteve 1993 dhe 2000 si rezultat i ndikimeve të ndotjes dhe degradimit të përgjithshëm me kalimin e kohës. Që kur u hoq në Itali në vitin 1948, Koloseu ka ardhur për të përfaqësuar lëvizjen globale kundër dënimit me vdekje. Në vitin 2000, pati një sërë protestash kundër dënimit me vdekje, të mbajtura përparaKoloseu.

Që atëherë, sa herë që një person i dënuar me vdekje diku tjetër në botë konvertohet ose pastrohet dënimi, ose kur një gjykatë zhduk dënimin me vdekje, zyrtarët e qytetit në Romë kanë ndryshuar ngjyrën i ndriçimit të mbrëmjes së vonë të Koloseumit nga e bardha në ar si një protestë kundër dënimit me vdekje.

Përshkrimi fizik i Koloseut Romak

Koloseu është një ndërtesë krejtësisht e lirë, në kontrast te teatrot romake që ishin gdhendur në faqe kodrash. Arkitektura e saj themelore e jashtme dhe e brendshme është modeluar nga ajo e dy teatrove të vendosur krah për krah. Një mur 5 metra i lartë rrethon arenën bërthamore në formë ovale, e cila është 87 metra e gjatë dhe ka shtresa ndenjëse që ngrihen mbi të.

Përshkrimi i jashtëm

Mbi 100,000 metra kub gur travertin , e shtruar pa çimento dhe e bashkuar me 300 ton kapëse hekuri, thuhet se kanë qenë të nevojshme për murin e jashtëm. Megjithatë, ajo ka pësuar dëme të konsiderueshme gjatë viteve, me seksione të konsiderueshme që janë shembur pas tërmeteve. Pykat karakteristike të tullave trekëndësh në të dy skajet e anës veriore të mbetur të murit të jashtëm janë shtesa të reja që u ndërtuan në fillim të shekullit të 19-të për të forcuar murin.

Muri origjinal i brendshëm përbën pjesën e mbetur pjesë e fasadës së Koloseut sot.

Koloseu në Romë, Itali, ca. 1896; …provime dhe gabime, CC BY 2.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Fasada monumentale e pjesës së mbetur të murit të jashtëm përbëhet nga tre kate të mbivendosura, një platformë dhe një papafingo e lartë, të gjitha të shpuara nga dritare të vendosura rregullisht në të gjithë. Gjysmëkolona jonike, dorike dhe korintike të rendeve të ndryshme kufizojnë arkadat, ndërsa pilastrat korintik zbukurojnë papafingo. Statujat që janë përshtatur nga secili hark në arkadat e katit të dytë dhe të tretë, ka shumë të ngjarë të synojnë të përkujtojnë perënditë dhe personazhet e tjerë nga mitologjia klasike. Gjithsej 240 korbela direku u vendosën rreth majës së papafingo.

Fillimisht, ata mbanin lart velariumin, një tendë e tërhequr që mbronte spektatorët nga dielli dhe shiu. Ai u ndërtua duke përdorur litarë për të formuar një strukturë në formë rrjete, e cila ishte e mbuluar me kanavacë dhe kishte një vrimë në qendër.

Ai përfshinte dy të tretat e stadiumit dhe u rrëzua drejt qendrës për të marrë era dhe siguron qarkullimin e ajrit për spektatorët. Velariumi kishte personelin e marinarëve të cilët ishin rekrutuar me kujdes nga Castra Misenatium ngjitur dhe selia detare romake në Misenum.

Niveli më i lartë i Koloseut mbante velariumin, ose tendën, që i bënte hije sediljet poshtë [2014]; daryl_mitchell nga Saskatoon, Saskatchewan, Kanada, CC BY-SA 2.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

The Colosseum's

John Williams

John Williams është një artist, shkrimtar dhe edukator arti me përvojë. Ai fitoi diplomën e tij Bachelor të Arteve të Bukura nga Instituti Pratt në New York City dhe më vonë ndoqi diplomën e tij Master të Arteve të Bukura në Universitetin Yale. Për më shumë se një dekadë, ai u ka mësuar artin studentëve të të gjitha moshave në mjedise të ndryshme arsimore. Williams ka ekspozuar veprat e tij artistike në galeri në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe ka marrë disa çmime dhe grante për punën e tij krijuese. Përveç ndjekjeve të tij artistike, Williams gjithashtu shkruan për tema të lidhura me artin dhe ligjëron seminare mbi historinë dhe teorinë e artit. Ai është i apasionuar pas inkurajimit të të tjerëve për t'u shprehur përmes artit dhe beson se të gjithë kanë aftësinë për kreativitet.