Faktet e Rilindjes - Një përmbledhje e shkurtër e historisë së Rilindjes

John Williams 30-09-2023
John Williams

Rilindja ishte ndoshta periudha më e rëndësishme e zhvillimit që ka ndodhur ndonjëherë në historinë evropiane. E njohur kryesisht për ndikimin e saj në botën e artit, Rilindja u shfaq si një lëvizje që ndikoi në letërsinë, filozofinë, muzikën, shkencën dhe madje edhe teknologjinë. Me ndikimet e Rilindjes që ndjehen ende në shoqëri sot, ajo mbetet pa dyshim një nga lëvizjet më të përfolura dhe më të famshme si në komunitetin artistik ashtu edhe në atë të përgjithshëm.

Një hyrje në Rilindjen

E lidhur më fort me qytetin italian të Firences në veçanti, Rilindja përshkruan periudhën kohore midis shekujve 14 dhe 17. E menduar si ura që lidhi mesjetën me historinë moderne, Rilindja fillimisht filloi si një lëvizje kulturore gjatë periudhës së mesjetës së vonë në Itali. Megjithatë, ajo u shpërnda shpejt në të gjithë Evropën. Për shkak të kësaj, shumica e vendeve të tjera evropiane përjetuan versionin e tyre të Rilindjes për sa i përket stileve dhe ideve të tyre.

E parë kryesisht si një periudhë e arteve pikture, skulpturore dhe dekorative, Rilindja u shfaq si një stili dallues brenda artit krahas zhvillimeve të tjera të rëndësishme kulturore që po ndodhnin në ato ditë.

Tavani i madh i shkallëve të Muzeut Kunsthistorischen në Vjenë, me Apoteozën e Rilindjes (1888 ) afresk i bërë nga Mihálykëta dy artistë dëshmuan se ishin të vetmit që mund të skalitnin dhe vizatonin njerëzit kaq bukur.

Një studim anatomik nga Leonardo da Vinci, nga Kujtimet historike mbi jetën, studimet dhe veprat e Leonardo da Vinci , 1804; Carlo Amoretti, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Leonardo da Vinci u pa si "Njeriu i Rilindjes" i fundit

Ndoshta Artisti dhe polimati më i rëndësishëm që erdhi nga periudha e Rilindjes ishte Leonardo da Vinci. Ndërsa ai është i njohur kryesisht për prodhimin e Mona Lisa (1503), e cila konsiderohet gjerësisht si piktura më e famshme në vaj e të gjitha kohërave, da Vinci u quajt si "njeri i rilindjes". ” gjatë jetës së tij.

Autoportreti i supozuar i Leonardo da Vinçit, shek. 1512; Leonardo da Vinci, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Titulli "Njeriu i Rilindjes" iu dha da Vinçit pasi thuhej se shfaqte një kuriozitet të zjarrtë në të gjitha fushat e përparimit brenda Rilindja. Gama e gjerë e interesave të tij përfshinte pikturën, skulpturën, vizatimin, arkitekturën, anatominë njerëzore, inxhinierinë dhe shkencën. Ndërsa reputacioni i tij si piktor dhe vizatues bazohej vetëm në disa vepra të shquara si Mona Lisa , Darka e Fundit (1498) dhe Vitruvian Njeriu (rreth 1490), ai gjithashtu krijoi shumë shpikje të rëndësishme që vazhduan të revolucionarizuan historinë.

Disa nga më tëshpikjet e festuara nga da Vinçi që ndryshuan përgjithmonë historinë përfshinin: parashutën, kostumin e zhytjes, tankin e blinduar, makinën fluturuese, mitralozin dhe kalorësin robotik.

Rilindja zgjati për katër shekuj

Në fund të shekullit të 15-të, disa luftëra e kishin rënduar gadishullin italian, me shumë pushtues që konkurronin për territor. Këto përfshinin ndërhyrës spanjollë, francezë dhe gjermanë, të cilët të gjithë luftuan për rrethin italian, gjë që çoi në shumë trazira dhe paqëndrueshmëri brenda rajonit. Rrugët e tregtisë kishin ndryshuar gjithashtu pas zbulimit të Amerikës nga Kolombi, gjë që çoi në një interval të rënies ekonomike që kufizoi rëndë financat që sponsorët e pasur kishin në dispozicion për të shpenzuar në art.

Në vitin 1527, Roma u sulmua nga ushtria spanjolle nën mbretërimin e mbretit Filipi II, i cili më vonë sundoi vendin. Italia mbeti e kërcënuar nga vende të tjera, si Gjermania dhe Franca, dhe për shkak të kësaj, Rilindja filloi të humbasë shpejt vrullin.

Periudha e Rilindjes së Lartë gjithashtu mori fund në vitin 1527 pas më shumë se 35 vite popullariteti, të cilat shënuan përfundimin e vërtetë të Rilindjes si një periudhë e unifikuar historike.

Periudhat e ndryshme të Rilindjes Italiane, 1906; Imazhet e librave të arkivit të internetit, pa kufizime, nëpërmjet Wikimedia Commons

Si rezultat i reformimit që kishte dalë nëGjermania, e cila kundërshtoi vlerat e kishës katolike, këto kisha u përballën me një problem real në Itali. Në përgjigje të kësaj telashe, kisha katolike nisi Kundër-Reformacionin, i cili punoi për të censuruar artistët dhe shkrimtarët pas Reformës Protestante. Kisha Katolike ngriti Inkuizicionin dhe arrestoi çdo individ që guxonte të sfidonte doktrinat e tyre.

Njerëzve fajtorë përfshinin akademikë, artistë dhe shkencëtarë italianë. Shumë mendimtarë të Rilindjes kishin frikë se mos ishin shumë të hapur, gjë që përfundoi duke shtypur krijimtarinë e tyre. Megjithatë, frika e tyre ishte e vlefshme, pasi kontestimi i tyre u pa papritur si një akt i dënueshëm me vdekje nën kishën katolike. Kjo bëri që shumica e artistëve të ndërpresin idetë dhe veprat e tyre të Rilindjes.

Në shekullin e 17-të, lëvizja ishte zhdukur plotësisht dhe ishte zëvendësuar nga Epoka e Iluminizmit.

Termi "Rilindja" ishte franceze

Kur shikohet historia interesante e Rilindjes, është e qartë të shihet se lëvizja përfshinte një ringjallje të ideve dhe vlerave të antikitetit klasik. Në thelb, epoka e Rilindjes sinjalizoi fundin e Mesjetës dhe vazhdoi të prezantojë një mënyrë krejtësisht të ndryshme të të menduarit dhe të të bërit gjëra.

Megjithatë, kur pyesni pyetjen, "çfarë do të thotë Rilindja?" mund të kuptohet thjesht duke parë emrin e saj. Marre nganë gjuhën frënge, fjala "rilindje" përkthehet drejtpërdrejt në "rilindje", e cila u pa vetëm në gjuhën angleze rreth viteve 1850.

Shiko gjithashtu: Arti i objekteve të gjetura - Një vështrim në lëvizjen e artit të objektit të gjetur

Përkufizime nga gjuhët e Oksfordit

Një rilindje është pikërisht ajo që ndodhi për sa i përket restaurimit që ndodhi i njohurive dhe vlerave të lashta greke dhe romake. Ata që u vlerësuan me nisjen e lëvizjes së Rilindjes po përpiqeshin të rikrijonin me saktësi modelet klasike nga këto dy kultura.

Pavarësisht se ky është i vetmi term i pranueshëm që është përdorur ndonjëherë për lëvizjen, disa studiues kanë deklaruar se fjala "Rilindje" ishte shumë e paqartë për të përmbledhur gjithçka që ndodhi.

Për më tepër, termi "vite të Rilindjes" besohej gjithashtu se nuk ishte mjaftueshëm i ditur dhe i shkolluar për të kapur në mënyrë adekuate gjithçka që u zbulua dhe u zhvillua gjatë Lëvizja. Ata me pikëpamje të kundërta të lëvizjes kanë thënë se Rilindja ishte më saktë një pjesë e një " Longue Durée " të historisë evropiane.

Rilindja konsiderohet si lëvizja më e rëndësishme e artit Ndodh

Rilindja u vërtetua se ishte një periudhë eksplorimesh revolucionare në një sërë disiplinash. Disa zbulime i dhanë lëvizjes shumë popullaritet, me artistë dhe krijues të tjerë që vazhduan të prodhonin vepra vërtet të pabesueshme për të cilat flitet ende sot. Kur pyesni veten, “pse është Rilindjae rëndësishme?”, përgjigjja për këtë pyetje është mjaft e thjeshtë.

Kjo lëvizje rezultoi të ishte një nga periudhat më domethënëse ndonjëherë për shkak të hapave të mëdhenj që u bënë në art dhe shkencë në atë kohë.

Katër ilustrime të Rilindjes që tregojnë llogaritjet matematikore dhe problemet e tyre; Shih faqen për autorin, CC BY 4.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Përhapja e Rilindja gjithashtu ndodhi relativisht shpejt, gjë që tregoi rëndësinë e lëvizjes. Duke u zgjeruar në qytete të tjera italiane në fillim, si Venecia, Milano, Roma, Bolonja dhe Ferrara, Rilindja shpejt ndikoi në vendet fqinje në të gjithë Evropën Veriore në kohën kur u shfaq shekulli i 15-të. Megjithëse vendet e tjera do të kishin hasur në Rilindjen më vonë se Italia, ndikimet dhe përparimet që ndodhën në këto vende ishin ende novator.

Arti, Arkitektura dhe Shkenca që u zhvilluan

Një nga arsyet kryesore që Rilindja u zhvillua nga Italia dhe jo nga ndonjë vend tjetër evropian, ishte sepse Italia ishte jashtëzakonisht e pasur në atë kohë. Pas vdekjes së zezë, ku shumë individë vdiqën, u la një boshllëk i madh në shoqëri.

Kjo u lejoi të mbijetuarve me relativisht më shumë pasuri dhe aftësi të fillonin të ngjiteshin në shkallët shoqërore, gjë që i bëri këta individë më shumë të gatshëm të shpenzojnë paratë e tyre për gjëra të tilla si arti dhe muzika.

Siç kishte pasur Rilindjambështetës të pasur për të financuar individë në krijimin e artit, letërsisë, muzikës dhe shpikjeve shkencore, lëvizja u rrit me shpejtësi. Shkenca, në veçanti, bëri hapa gjigantë në drejtim të përparimit të saj, pasi epoka e Rilindjes përqafoi kiminë dhe biologjinë në vend të filozofisë natyrore të Aristotelit.

Gdhendje e shekullit të 18-të e personifikimit të Astronomisë dhe Filozofisë Natyrore ; Shih faqen për autorin, CC BY 4.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Aspektet e artit, arkitekturës dhe shkencës ishin shumë të lidhura ngushtë gjatë Rilindjes, pasi ishte një kohë e rrallë në histori ku të gjitha këto fusha të ndryshme studimi ishin në gjendje të bashkoheshin shumë lehtë. Leonardo da Vinci ekziston si shembulli i përsosur i të gjitha këtyre zhanreve që bashkohen.

Ai ishte i njohur për përfshirjen e guximshme të parimeve të ndryshme shkencore, si studimi i anatomisë, në veprat e tij të artit në mënyrë që të mund të pikturonte dhe vizatoni me saktësi absolute.

Virgjëresha dhe fëmija me Shën Anën (rreth 1503) nga Leonardo da Vinci; Leonardo da Vinci, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Çështjet standarde të objektit të parë në artin e Rilindjes ishin imazhe fetare të Virgjëreshës Mari dhe ritualet kishtare. Artistët zakonisht ngarkoheshin të përshkruanin këto skena shpirtërore në kisha dhe katedrale . Një zhvillim i rëndësishëm në art ishte teknika e vizatimitsaktësisht nga jeta njerëzore.

I bërë i njohur nga Giotto di Bondone, i cili u shkëput nga stili bizantin për të prezantuar një teknikë të re të paraqitjes së trupave të njeriut në afreske, ai shihet si artisti i parë i madh që kontribuoi në historinë e Rilindjes.

Gjenitë e Rilindjes përfshinin artistët më të famshëm të historisë së artit

Si një periudhë zhvillimi të shpejtë, Rilindja ishte shtëpia e disa prej artistëve, shkrimtarëve më të njohur dhe revolucionarë , shkencëtarë dhe intelektualë. Ndër të tjera, shembujt më të dukshëm të artistëve të Rilindjes ishin Donatello (1386 – 1466), Sandro Botticelli (1445 – 1510), Leonardo da Vinci (1452 – 1519), Michelangelo (1475 – 1564), dhe (1483 – 1520).

Një mrekulli të tjera të Rilindjes përfshinin filozofin Dante (1265 – 1321), autorin Geoffrey Chaucer (1343 – 1400), dramaturgun William Shakespeare (1564 – 1616), astronomin Galileo (15). filozofi René Descartes (1596 – 1650) dhe poeti John Milton (1608 – 1674).

Pesë burra të famshëm të Rilindjes Firence (rreth 1450) nga Paolo Uccello, duke shfaqur (nga e majta në të djathtë) Giotto, Paolo Uccello, Donatello, Antonio Manetti dhe Filippo Brunelleschi; Paolo Uccello, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Pikturat më të famshme shihen ende sot

Një pjesë e vogël e artistëve më të famshëm që kanë jetuar ndonjëherë kanë ardhur nga periudha e Rilindjes, sisi dhe veprat e tyre të artit ende të nderuara. Këto përfshijnë Mona Lisa (1503) dhe Darka e Fundit (1495 – 1498) nga Leonardo da Vinci, Statuja e Davidit (1501 – 1504) dhe <7 Krijimi i Adamit (rreth 1512) nga Michelangelo, si dhe Lindja e Venusit (1485 – 1486) nga Sandro Botticelli.

Disa kanë deklaruar se Rilindja as nuk ka ndodhur

Ndërsa shumica e kanë parë Rilindjen si një kohë të jashtëzakonshme dhe mbresëlënëse në historinë evropiane, disa studiues kanë pohuar se periudha në të vërtetë nuk ishte që ndryshe nga mesjeta. Nëse i shikojmë datat, mesjeta dhe Rilindja u mbivendosën shumë më tepër sesa do të besonin rrëfimet tradicionale, pasi ekzistonte shumë rrugë e mesme midis dy epokave.

Ndërsa koha e saktë dhe ndikimi i përgjithshëm i Rilindja ndonjëherë kontestohet, ka pak argumente për ndikimin e ngjarjeve të periudhës. Në fund të fundit, Rilindja çoi në zhvillime që ndryshuan mënyrën se si njerëzit e kuptonin dhe deshifronin botën përreth tyre.

Ekzistojnë ende disa polemika nëse e gjithë periudha e Rilindjes ekzistonte vërtet apo jo.

Një vizatim dekorativ që përfaqëson Rilindjen; Imazhet e librit të Arkivit të Internetit, pa kufizime, nëpërmjet Wikimedia Commons

Disa kritikë kanë vënë në dukje se shumica e popullsisë së Evropës nuk iu nënshtrua asnjëndryshime të mëdha në stilin e tyre të jetesës ose përjetojnë ndonjë përmbysje intelektuale dhe kulturore gjatë Rilindjes. Kjo sugjeroi që periudha nuk mund të kishte qenë aq e rëndësishme, pasi asgjë nuk kishte një ndikim kaq të madh në jetën e tyre.

Shumica e shoqërisë vazhdoi të jetonte jetën e tyre të zakonshme në ferma, si arti i rafinuar dhe të mësuarit nga qytetet nuk u arrit atyre.

Nëse zgjedhim të mbajmë anën e cinikëve, duke iu përgjigjur pyetjes "kur përfundoi Rilindja?" bëhet shumë më e lehtë pasi ndoshta nuk ka ekzistuar kurrë në radhë të parë. Meqenëse shumë faktorë të pafavorshëm shoqërorë u shoqëruan me periudha mesjetare , të tilla si lufta, varfëria dhe persekutimet fetare, shumica e shoqërisë ishte më e shqetësuar për ato çështje të ngutshme sesa për ato të Rilindjes.

Perspektiva lineare ishte shpikja më e rëndësishme e lëvizjes

Një nga përparimet më domethënëse në artin e Rilindjes ishte prezantimi i perspektivës lineare. E zhvilluar rreth vitit 1415 nga arkitekti dhe inxhinieri fiorentin Filippo Brunelleschi , perspektiva lineare përdori parimet matematikore për të përshkruar realisht hapësirën dhe thellësinë në art. Brunelleschi shoqëroi skulptorin Donatello në një udhëtim në Romë për të studiuar rrënojat e lashta romake, gjë që askush nuk ishte përpjekur ta bënte me kaq detaje deri atëherë.

Perspektiva lineare përfundimisht çoi drejt realizmit, i cili ishtetipari kryesor që shihet në të gjitha veprat e artit të Rilindjes.

Kisha financoi veprat e artit të Rilindjes së Madhe

Meqenëse kisha jepte rregullisht porosi të mëdha për vepra arti, Roma pothuajse falimentoi! Duke qenë se kisha u dëshmua se ishte një nga mbështetësit më të mëdhenj financiarë të shumicës së veprave të artit të bëra gjatë Rilindjes, ata vazhduan të takonin të krishterët në të gjithë Evropën.

Kjo u bë në mënyrë që ata të mund të mblidhnin fonde për komisionet e mëdha . Këto pagesa financuan drejtpërdrejt disa kryevepra ikonike që njerëzit udhëtojnë nga e gjithë bota për t'i parë sot, të tilla si pikturat e tavanit të Mikelanxhelos në Kapelën Sistine .

Një pjesë e tavanit të Kapela Sistine, pikturuar nga Michelangelo nga 1508 deri në 1512; Fabio Poggi, CC BY 3.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Një rivalitet i madh ekzistonte midis Mikelanxhelos dhe Leonardo da Vinçit

Dy nga artistët më të mëdhenj të Rilindjes, Leonardo da Vinci dhe Michelangelo , në fakt ishin rivalë të mëdhenj gjatë gjithë karrierës së tyre. Pavarësisht se ishin shumë të respektuar dhe të admiruar në vetvete, ata ishin shumë konkurrues me njëri-tjetrin dhe kritikuan rëndë punën e njëri-tjetrit.

Kjo grindje mes tyre filloi në fillim të shekullit të 16-të, kur da Vinci dhe Michelangelo u punësuan për të pikturuar skena të mëdha beteje në të njëjtin mur të sallës së këshillit në Palazzo Vecchio në Firence.

Në kohën eMunkácsy; Muzeu Kunsthistorisches, CC BY-SA 4.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Meqë lëvizja preku sferat politike dhe ekonomike përveç kulturës dhe artit, ata që mbështetën konceptet e Rilindjes ishin mendova ta bënte këtë me shumë pasion. Rilindja përdori artin e antikitetit klasik si bazën e saj dhe ngadalë filloi të ndërtohej mbi ideologjitë e atij stili ndërsa lëvizja përparonte.

Meqenëse ka kaq shumë informacione mbi Rilindjen, është ende e lehtë të të hutohen dhe të pyesin veten: çfarë ishte Rilindja? Në thelb, ai mund të përshkruhet si një stil fisnik i artit që u zhvillua me shpejtësi nën njohuritë në rritje shkencore dhe kulturore bashkëkohore që ekzistonin.

Kështu, Rilindja njihet për fillimin e ndryshimit në kohën moderne qytetërimi që njohim sot, me shumë nga mendimtarët, autorët, filozofët, shkencëtarët dhe artistët më të mëdhenj të historisë që vijnë nga kjo epokë.

Fakte interesante rreth Rilindjes

Kur shikohet historia e përgjithshme e Rilindjes, lëvizja doli të ishte shumë interesante përveçse u festua aq shumë. Më poshtë, ne do të hedhim një vështrim në disa nga faktet më magjepsëse dhe zbavitëse të Rilindjes nga periudha më e rëndësishme artistike në kohë.

Rilindja filloi në shekullin e 14-të

Duke u shfaqur rreth vitit 1350 A.D. , filloi periudha e Rilindjes komisioni në 1503, da Vinçi ishte në fillim të të 50-ave dhe tashmë ishte shumë i nderuar në të gjithë Evropën. Megjithatë, duke qenë se Michelangelo konsiderohej një mrekulli, ai u ngarkua të pikturonte të njëjtin mur vetëm një vit më vonë, në moshën e butë 29-vjeçare.

Ky komision erdhi pas statujës ikonë të Mikelanxhelos David u zbulua dhe pavarësisht famës dhe talentit të vetë da Vinçit, ai papritmas gjeti një rival në botën e artit. Mikelanxhelo dihej gjithashtu se ishte tallur me da Vinçin një herë për dështimin e tij për të përfunduar një skulpturë të një kali.

David (1501-1504) nga Michelangelo; Michelangelo, CC BY 3.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Shiko gjithashtu: Arti kelt - Zhvillimi stilistik i objekteve kulturore kelt

Rilindja nuk ishte gjithmonë aq e mrekullueshme sa sugjeron historia

Rilindja nuk ishte gjithmonë "Epoka e Artë" e përparimit dhe progresi që historianët kanë arritur të jetë. Shumica e njerëzve që ishin gjallë gjatë Rilindjes as që e shihnin atë si diçka të jashtëzakonshme. Në atë kohë, periudha vazhdonte ende çështje shumë të rëndësishme si luftërat fetare, korrupsioni politik, pabarazia, madje edhe gjuetia e shtrigave, të cilat fokusoheshin në zhvillimet që po ndodhnin në arte dhe shkenca.

<1 Duke mbijetuar për më shumë se tre shekuj, nuk mund të mohohet se sa domethënëse ishte periudha e Rilindjes për sa i përket zhvillimeve dhe përparimeve të saj revolucionare si në historinë botërore ashtu edhe në atë të artit. Shumë nga më të frytshmetartistët dhe veprat e artit që do të bëhen ndonjëherë vijnë nga Rilindja, ndikimi i së cilës në botën e artit diskutohet ende sot. Nëse ju ka pëlqyer të lexoni për këto fakte të Rilindjes, ju inkurajojmë të hidhni një sy edhe në veprat tona të tjera të artit të Rilindjes.

Pyetjet e bëra më shpesh

Çfarë është më e vlefshme Piktura nga Rilindja?

Shumë njerëz do të pajtohen se piktura më e vlefshme që vjen nga periudha e Rilindjes është Mona Lisa e Leonardo da Vinçit, të cilën ai e pikturoi në 1503. Mona Lisa në fakt mendohet të jetë piktura më e rëndësishme e bërë ndonjëherë, me mbi 10 milionë njerëz që udhëtojnë për të parë veprën e artit në Muzeu i Luvrit në Paris çdo vit.

Çfarë është Skulptura më e vlefshme nga Rilindja?

Skulptori më i madh që ka ardhur nga periudha e Rilindjes është bërë nga Michelangelo Buonarroti, skulptori më i madh që ka jetuar ndonjëherë. Ka kuptim që një nga veprat e tij artistike shihet si skulptura më e vlefshme nga lëvizja. David , e cila u gdhend midis viteve 1501 dhe 1504, është pa diskutim skulptura më e famshme që ekziston. I vendosur në Galleria dell 'Accademia në Firence, Romë, David tërheq më shumë se tetë milionë vizitorë në vit.

afërsisht 720 vjet më parë, kur njerëzit në Evropë filluan të shfaqnin një interes të ri për qytetërimet dhe kulturat e lashta romake dhe greke. Lëvizja e Rilindjes u përpoq të rivendoste idetë, stilet e artit dhe mësimin e këtyre dy kulturave dhe e shikoi me vend periudhën si një restaurim të këtyre koncepteve.

Kështu, lëvizjes iu dha emri "the Rilindja”, e cila është fjala franceze për "rilindjen".

Duke zgjatur për më shumë se 250 vjet, studiuesit u inkurajuan nga familjet e pasura në Itali që të fokusonin studimet e tyre në greke e lashtë dhe kulturat romake posaçërisht. Ndërsa klasa e pasur ishte kaq e dërrmuar dhe e mahnitur nga idealet e këtyre kulturave të vjetra, ata filluan të financonin krijimin e pallateve madhështore që ishin të mbushura me piktura, skulptura dhe letërsi që mbanin këto vlera. Qyteti i Firences doli të ishte një nga rajonet më të rëndësishme gjatë Rilindjes Italiane , pasi veprat më të famshme të artit e kishin origjinën nga ky rajon.

Periudha e Rilindjes u përhap shpejt në pjesë të tjera të botës, veçanërisht në vendet e tjera të Evropës.

Harta e qyteteve italiane dhe të rilindjes veriore; Bljc5f, CC BY-SA 4.0, nëpërmjet Wikimedia Commons

Pasi Mbreti i Francës, Charles VIII, sulmoi Italinë dhe pa veprat e artit vërtet të lë pa frymë që ishin krijuar, ai ftoi disa Artistët italianë në Francë për t'u përhapuridetë e tyre dhe për të prodhuar vepra po aq të bukura për vendin.

Vende të tjera si Polonia dhe Hungaria gjithashtu mirëpritën stilin e Rilindjes pasi studiuesit dhe artistët italianë shkuan të jetonin atje.

Ndërsa Rilindja u zgjerua në vende të ndryshme, lëvizja vazhdoi të ndryshonte disa aspekte të fesë dhe artit përmes vlerave që solli. Disa vende ku vala e Rilindjes rezultoi të kishte një ndikim ndikues përfshinin Gjermaninë, Spanjën, Portugalinë, Anglinë, Skandinavinë dhe Evropën Qendrore.

Periudha e Rilindjes e transformoi shoqërinë nga errësira në dritë

Mbi rrjedha e Mesjetës në Evropë, e cila ndodhi midis rënies së Romës së lashtë në vitin 476 pas Krishtit dhe fillimit të shekullit të 14-të, nuk ndodhi shumë përparim në shkencë dhe art. Për shkak të mungesës së përparimit, kjo periudhë në kohë u quajt fjalë për fjalë "Epoka e Errët", e cila fliste për atmosferën e zymtë që ishte vendosur mbi Evropë.

Pasi kjo epokë u shënua si një kohë e lufta, çështje të tjera si injoranca, uria dhe pandemia e Vdekjes së Zezë i shtuan titullit të zymtë të periudhës.

Miniaturë nga Pierart dou Tielt që ilustron njerëzit e Tournai duke varrosur viktimat e Vdekjes së Zezë, shek. 1353; Pierart dou Tielt (fl. 1340-1360), domen publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Ndërsa Epoka e Errët rezultoi të ishte një kohë e zymtë në histori, shumë kanë pyetur veten:si filloi Rilindja në këto kushte të pabesë? I përshkruar me saktësi si një lëvizje që vërtet shkoi "nga errësira në dritë", Rilindja rifuti elemente të kulturave antike që ishin në gjendje të ndihmonin fillimin e tranzicionit në periudhën klasike dhe moderne.

Përveç të qenit parë si një nga periudhat më domethënëse në historinë botërore, Rilindja konsiderohet gjithashtu si një nga kthesat e para me ndikim që ndodhi.

Megjithatë, disa historianë kanë argumentuar se Mesjeta nuk ishte pothuajse aq të zymta sa ato që ishin bërë, pasi sugjerohej se pjesa më e madhe e periudhës ishte shumë e ekzagjeruar. Pavarësisht nga ky ndryshim në opinion, shumë kanë rënë dakord se vëmendje relativisht e kufizuar iu kushtua filozofive dhe mësimit të lashtë greke dhe romake në ato ditë, pavarësisht nga rrethanat e vërteta që rrethonin epokën e errët. Kjo ndodhi sepse shoqëria kishte probleme shumë më të mëdha për t'u fokusuar, ku aspektet e artit dhe shkencës nuk dukeshin ende aq të rëndësishme.

Jeta ushtarake dhe fetare në mesjetë dhe në periudhën e Rilindja (1870), Fig 42: “Pas Betejës së Hastingsit (14 tetor 1066), të afërmit e të mundurve erdhën për të marrë të vdekurit e tyre.”; Imazhet e librit të arkivit të internetit, pa kufizime, nëpërmjet Wikimedia Commons

Humanizmi ishte filozofia kryesore

Fryma eRilindja fillimisht u shpreh nga një lëvizje kulturore dhe filozofike e quajtur humanizëm, e cila u zhvillua gjatë shekullit të 14-të. Duke fituar shpejt vrullin, humanizmi iu referua një metode edukimi dhe mënyrës së kërkimit që filloi në Italinë Veriore përpara se të përhapej në pjesën tjetër të Evropës. Humanizmi përfshiu të gjithë mësuesit dhe studentët që i përkisnin shkollës së mendimit të shkencave humane që përfshinte gramatikën, retorikën, poezinë, filozofinë dhe historinë.

Humanizmi përqendrohej rreth theksit të tij në potencialin shoqëror dhe agjenturën e një individi. Kjo mënyrë e të menduarit i shihte qeniet njerëzore si një themel të vlefshëm për hetime të rëndësishme morale dhe filozofike.

Diagrami i Kozmografisë Humaniste, 1585; Gerard de Jode, Domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Ndërsa akademikët mendonin se humanizmi duhet t'i lejonte njerëzit të shprehnin mendimet e tyre në mënyrë të pavarur, kjo i inkurajoi të tjerët të shkëputeshin nga konformiteti fetar. Humanizmi theksoi idenë se njeriu ishte qendror në universin e tij, që do të thotë se të gjitha arritjet njerëzore në art, letërsi dhe shkencë duhet të përqafohen me gjithë zemër.

Ndërsa humanizmi sfidoi evropianët të vënë në dyshim rolin e tyre brenda shoqërisë , roli i kishës katolike romake gjithashtu u vu në pikëpyetje.

Në vend që të vareshin nga vullneti i Zotit, humanistët inkurajuan njerëzit të vepronin sipas aftësive të tyre në një sërëzonave. Me zhvillimin e Rilindjes, shumë më tepër njerëz kishin mësuar se si të lexonin, shkruanin dhe si rrjedhim interpretonin idetë. Kjo u dha individëve një shans për të dëgjuar zërin e tyre, pasi i bëri ata të shqyrtonin dhe kritikonin nga afër fenë ashtu siç e njihnin.

Gjashtë poetë toskanë (1659) nga Giorgio Vasari, me Humanistë (nga e majta në të djathtë) Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio, Petrarch, Cino da Pistoia, Guittone d'Arezzo dhe Guido Cavalcanti; Giorgio Vasari, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Diçka që ndihmoi në zhvillimin e humanizmit ishte krijimi i shtypshkronjës nga Johannes Gutenberg rreth vitit 1450. Futja e një shtypshkronje të lëvizshme shkoi për të transformuar komunikimin dhe botimin në Evropë, pasi lejoi përhapjen e ideve me një ritëm të shpejtë.

Si rezultat, tekste si Bibla u krijuan dhe u shpërndanë lehtësisht në shoqëri, gjë që shënoi të parën koha kur shumica e individëve lexonin vetë Biblën.

Familja Medici ishin Mbrojtësit kryesorë të Lëvizjes

Një nga familjet më të pasura dhe më të rëndësishme që erdhi nga Firence gjatë periudhës së Rilindjes ishte familja Medici . Duke u ngjitur në pushtet me fillimin e lëvizjes, ata ishin mbështetës të zjarrtë të Rilindjes dhe financuan shumicën e artit dhe arkitekturës që lulëzoi nën sundimin e tyre. Nëpërmjet komisionit të Medici të ThePortinari Altarpiece nga Hugo van der Goes në 1475, ata ndihmuan në futjen e pikturës së vajit në Itali, e cila vazhdoi të bëhej normë në pikturat pasuese të Rilindjes që u prodhuan.

Portinari Altarpiece (rreth 1475) nga Hugo van der Goes, porositur nga familja Medici; Hugo van der Goes, domen publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Ndërsa familja Medici qeveriste Firencen për më shumë se 60 vjet, përfshirja e tyre brenda Rilindjes ishte vërtet e jashtëzakonshme. Duke mbështetur në mënyrë të famshme stilin artistik, ata inkurajuan shumë shkrimtarë, politikanë, artistë dhe krijues të tjerë të shquar italianë që të merrnin pjesë në një lëvizje që ata e quajtën si një "revolucion intelektual dhe artistik", të ngjashëm me të cilin ata nuk e përjetuan gjatë Mesjetës së Errët. 3>

Lartësia e Rilindjes u quajt "Rilindja e Lartë"

Termi "Rilindja e Lartë" u përdor për të treguar periudhën që konsiderohej të ishte kulmi i të gjithë lëvizjes së Rilindjes, pasi ajo prodhoi veprat më të shquara të artit gjatë kësaj kohe. Disa nga artistët më ikonë që vinin nga e gjithë periudha e Rilindjes thuhej se kishin dalë nga epoka e Rilindjes së Lartë.

Këta artistë të mëdhenj përfshinin Leonardo da Vinci, Michelangelo dhe Raphael, të cilët ishin të njohur si trinia e shenjtë e piktorëve të Rilindjes.

Tri nga pikturat dhe skulpturat më të njohura dhe më të famshme nëhistoria u prodhua nga këta tre artistë gjatë Rilindjes së Lartë, përkatësisht: Statuja e Davidit (1501 – 1504) nga Michelangelo , Mona Lisa (1503) nga da Vinci dhe Shkolla e Athinës (1509 – 1511) nga Raphael. E njohur si një kohë e prodhimit të jashtëzakonshëm artistik, Rilindja e Lartë zgjati për rreth 35 vjet nga fillimi i viteve 1490 deri në 1527.

Shkolla e Athinës (1509-1511) nga Raphael, afresk në dhomat Raphael, Pallati Apostolik, Qyteti i Vatikanit; Raphaeli, domeni publik, nëpërmjet Wikimedia Commons

Pikturat, vizatimet dhe skulpturat ishin format kryesore të artit që u shfaqën

Kur shikoni llojin e artit që u krijua, Artistët e Rilindjes zakonisht zgjodhën të vizatonin, pikturonin dhe skulptonin figura jashtëzakonisht realiste dhe tredimensionale. Kjo ishte për shkak se artistët shpesh studionin trupin e njeriut në detaje të konsiderueshme dhe ishin në gjendje të pasqyronin me saktësi njohuritë e tyre në veprat e tyre të artit.

Ishte një fakt i njohur që da Vinci dhe Michelangelo shpesh bënin prerje të kufomave trupat përpara se të krijonin veprat e tyre të mrekullueshme të artit.

Kjo u bë në mënyrë që ata të ishin në gjendje të mësonin se si të skalitnin dhe vizatonin më mirë trupat dhe muskujt e njeriut me saktësi. Megjithatë, ishte e paligjshme në atë kohë që këdo që nuk ishte mjek të bënte disekimin e trupave, gjë që shtron pyetjen se si u lejuan ta bënin këtë. Pavarësisht kësaj zone moralisht gri,

John Williams

John Williams është një artist, shkrimtar dhe edukator arti me përvojë. Ai fitoi diplomën e tij Bachelor të Arteve të Bukura nga Instituti Pratt në New York City dhe më vonë ndoqi diplomën e tij Master të Arteve të Bukura në Universitetin Yale. Për më shumë se një dekadë, ai u ka mësuar artin studentëve të të gjitha moshave në mjedise të ndryshme arsimore. Williams ka ekspozuar veprat e tij artistike në galeri në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe ka marrë disa çmime dhe grante për punën e tij krijuese. Përveç ndjekjeve të tij artistike, Williams gjithashtu shkruan për tema të lidhura me artin dhe ligjëron seminare mbi historinë dhe teorinë e artit. Ai është i apasionuar pas inkurajimit të të tjerëve për t'u shprehur përmes artit dhe beson se të gjithë kanë aftësinë për kreativitet.