Жан-Огист-Доминик Ингрес - мајстор на неокласицизмот

John Williams 01-06-2023
John Williams

Содржина

неговите обиди за апстрахирање на фигури и подлабока тема.

И покрај тоа што се сметаше за чувар на традиционалните уметнички стилови, неговата сопствена уметност на многу аспекти беше мешавина од неокласицизмот и романтизмот, иако не ни приближно драматична како делата на романтичарите како Ежен Делакроа.

Исто така види: Како да нацртате пингвин - чекор-по-чекор водич за цртање пингвин

ТОП: Автопортрет (1835) од Жан-Огист-Доминик Ингрес; Жан-Огист-Доминик Ингрес, јавен домен, преку Wikimedia Commons

J ean-Auguste-Dominique Ingres бил француски уметник кој бил дел од движењето неокласицизам во 1800-тите. Сликите на Енгр, како што е La Grande Odalisque (1814) ја покажаа неговата желба да ги задржи принципите на академските уметнички традиции во пркос на новото романтично движење. Иако Жан-Огист-Доминик Енгр се сметаше себеси за историски сликар, всушност неговиот портрет беше широко признат како негово најважно дело. За да ги откриеме сите фасцинантни детали од животот и уметноста на овој реномиран уметник, сега да ја погледнеме биографијата на Жан-Огист-Доминик Енгр.

Биографија и уметнички дела на Жан-Огист-Доминик Ингрес 7>
Националност француска
Датум на раѓање 29 август 1780 година
Датум на смртта 14 јануари 1867 година
Место на раѓање Париз, Франција

Сликите на Ингрес беа познати по нивниот спој на традицијата и чувството за сензуалност, многу како работата на мајсторот под кој учел, Жак-Луј Давид . Неговото дело беше инспирирано од ерата на ренесансата и класичниот стил на грчко-римските периоди, но сепак беше реинтерпретирано за да одговара на сензибилитетот на 19 век. Сликите на Енгр беа ценети поради нивните криви линии и неверојатно деталните текстури. Сепак, тој имаше и свои клеветници, кои не беа импресионирани одизгледаше рамно и без забележлив мускулен тонус или коски.

Ним изгледаше како тој едноставно да се обидел да копира различни пози од сликите на антиката на кои им се восхитувал и ги комбинирал во слабо погубен начин, што доведе до 'рбетот кој изгледаше чудно издолжен и искривен. Откако се преселил во Фиренца во 1820 година, иднината на Енгр почнала да изгледа малку посветла. Роџер Ослободување Ангелика (1819), парче што го купи Луј XVIII за да го закачи во Музејот на Луксембург, беше првата од сликите на Енгр што беа изложени во музеј.

Роџер Ослободување Анџелика (1819) од Жан-Огист-Доминик Ингрес; Жан Огист Доминик Енгр, Јавна сопственост, преку Викимедија

Враќање во Франција (1824 – 1834)

Ингрес конечно беше дочекан со успех со изложбата на Заветот на Луј XIII (1824) во салонот од 1824 година. Беше пофален од многумина, но сепак доби критики од некои клеветници кои не беа импресионирани со уметничките дела кои ја величеа материјалната убавина без никакво повикување на Божественото.

Во исто време кога неговиот стил се здобиваше со популарност , уметничките дела на новото движење на романтизмот беа истовремено изложени во Салонот, стилски остар контраст со сликите на Енгр.

Во 1834 година, тој го заврши Мачеништвото на Свети Симфоријан , масовно религиозно уметничко дело кое го прикажува првиот светец во Галијада биде маченик. Бискупот ја избрал темата на уметничкото дело, кое било нарачано во 1824 година за катедралата Аутун. Ингрес го виде уметничкото дело како кулминација на сите негови вештини, и тој се фокусираше на него речиси една деценија пред да дебитира во Салонот во 1834 година. Реакцијата го изненади и збесна; сликата беше критикувана и од романтичарите и од неокласицистите.

Мачеништвото на Свети Симфоријан (1834) од Жан-Огист-Доминик Енгр; Жан Огист Доминик Енгр, Јавна сопственост, преку Викимедија комонс

Ингрес беше критикуван за историските неточности, за боите и за женската фигура на светецот, која ги потсетуваше на статуа. Енгр збесна и се заколна дека никогаш повеќе нема да зема јавни нарачки или да се појави во Салонот.

Ингрес на крајот учествуваше во различни полу-јавни изложби и ретроспектива на неговите дела на Меѓународната изложба во Париз во 1855 година , но тој никогаш повеќе не ја презентираше својата работа за јавна евалуација.

Академија на Франција (1834 – 1841)

Наместо тоа, тој отпатува назад во Рим кон крајот на 1834 година за да служи како директор на Академијата на Франција. Енгр останал во Рим шест години, посветувајќи го поголемиот дел од своето време на инструкции на студенти по сликарство. Тој остана лут на уметничкиот естаблишмент во Париз и одби неколку провизии од француските власти. Тој, сепак, направи,создаде неколку помали дела за неколку француски патрони околу ова време, главно во стилот на ориентализмот.

Антиох и Стратоник (1840) од Жан-Огист-Доминик Енгр; Жан Огист Доминик Енгр, јавна сопственост, преку Wikimedia Commons

Последни години (1841 – 1867)

На крајот, Енгр ќе се врати во Париз во 1841 година и ќе остане таму за остатокот на неговиот живот. Тој продолжи да предава на Париската школа за убави уметности. Тој редовно ги носеше своите ученици во Лувр за да ги видат античките и ренесансните уметнички дела .

Меѓутоа, тој би ги советувал да гледаат директно напред и да ги игнорираат сликите на Рубенс, за кои мислел премногу се оддалечи од основните квалитети на уметноста.

Автопортрет (1859) од Жан-Огист-Доминик Енгр; Жан Огист Доминик Енгр, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Во последните неколку години од неговиот живот, тој сè уште беше многу плоден сликар, создавајќи дела како што се Турската бања (1862), која ќе стане една од неговите најпознати слики. На 14 јануари 1867 година, Жан-Огист-Доминик Енгр почина од пневмонија.

Целото уметничко дело во неговото студио беше дадено на Музејот на Монтобан, кој оттогаш беше преименуван во Музеј Ингрес. 4>

Турската бања (1862) од Жан-Огист-Доминик Енгр; Жан Огист Доминик Енгр, Јавна сопственост, преку ВикимедијаCommons

Препорачано читање

Тоа ја покрива биографијата на Жан-Огуст-Доминик Ингрес за оваа статија. Но, можеби сте заинтересирани да знаете уште повеќе за неговиот живот и за уметничките дела од неокласицизмот. Ако е така, погледнете една од овие интересни книги, бидејќи тие ќе дадат дополнителен увид во сликите и животот на Енгр.

Автопортрет на дваесет и четири (1804) од Жан-Огист-Доминик Енгр; Жан Огист Доминик Енгр, Јавен домен, преку Викимедија Комонс

Портрети од Енгр: Слика на една епоха (1999) од Филип Конисби

Оваа студија за портрети на Енгр беше објавена како дополнување на меѓународна изложба. Тие беа произведени во текот на првите 70 години од 19 век и беа поздравени како „највистинската претстава на нашиот период“ од рецензент во 1855 година. Книгата вклучува различни оригинални изворни материјали, како што се критички осврти, писма, биографски записи, и фотографии.

Портрети од Енгр: Слика на една епоха
  • Студија на портретите на сликарот Жан-Огист-Доминик Ингрес
  • Соединува широк спектар на оригинални извори материјали
  • Репродукции на неговите главни дела и преку 100 цртежи и студии
Поглед на Амазон

Жан-Огуст-Доминик Ингрес (2010) од Ерик де Шаси

Оваа книга е за изложбата на Жан-Огист Доминик во Рим. Тоа беше презентација којаго претстави новиот пристап кон француските и американските односи со истакнување на историските и културните врски на двете нации. Колекцијата вклучува голем број скици и слики од Енгр кои првично биле во Лувр.

Жан-Огист-Доминик Ингрес / Елсворт Кели
  • Изложба на Жан-Огист-Доминик Ингрес и Елсворт Кели . Доминик Енгр очигледно беше уметник со исклучителен талент. Сепак, неговата желба беше да додаде уникатен пресврт на традиционалниот класичен стил со прифаќање на форми кои беа преувеличени на начин што ги засилуваше облините на неговите фигури. На многу начини, оваа комбинација на класичниот стил на цртање фигури и неговата наклонетост кон идеализираното не се мешаше добро со многу луѓе во ниту една крајност, без разлика дали се традиционалните класицисти или романтичарите кои се појавуваат. И покрај сите овие критики, тој се задржа на својот уникатен стил во неговите слики, кои на крајот ќе станат ценети како едни од најдобрите дела на ерата.

Често поставувани прашања

Каков стил Дали сликите на Ингрес беа?

Тој беше најпознат по неговите Неокласични слики . Стилот на Енгр се разви рано во неговиот живот и ретко се менуваше. Неговите рани дела покажуваат умешноступотреба на контури. Енгр не ги сакаше теориите, а неговата посветеност на класицизмот, со неговиот акцент на идеализираното, универзалното и уредното, беше избалансирана со неговото обожавање на уникатното. Темата на Енгр ги отсликуваше неговите многу ограничени литературни вкусови. Во текот на својот живот, тој се вратил на неколку омилени теми и изработил неколку копии од голем број негови значајни дела. Тој не ја споделуваше возбудата на неговата генерација за борбените сцени, претпочитајќи да претставува моменти на просветлување. Иако Енгр беше препознаен по тоа што ги следеше сопствените склоности, тој исто така беше посветен следбеник на традиционализмот, никогаш не отстапувајќи целосно од современите, но сепак конвенционални гледишта на неокласицизмот. Прецизно нацртаните слики на Енгр беа спротивна естетика од боите и емоциите на школата за романтизам.

Дали луѓето ги сакаа сликите на Ингрес?

Жан-Огист-Доминик Енгр многу луѓе го сметаа за исклучителен уметник, па оттука и неговата славна кариера во светот на уметноста и службата во големите уметнички институции. Сепак, тоа не значи дека тој бил без никакви клеветници. Всушност, освојувањето на критичарите не би се покажало како лесна задача за Енгрес, бидејќи тие често ја гледале неговата уметност од перспектива на едно или друго уметничко движење кое не го опфаќа целосно сето она што го вклучувало неговото дело. Затоа, честопати би ја сметале неговата работа премногу идеализирана доколку барале знаци на точност, а сепакне е доволно идеализиран за многу негови врсници во неокласичната традиција.

Кои се карактеристиките на сликите на Ингрес?

Ингрес беше несомнено еден од најавантуристичките уметници на 20 век. Неговата бескрајна потрага по совршена човечка форма, особено во врска со женското тело, беше изворот на неговите многу контроверзни анатомски отстапувања. Тој имаше тенденција да го прави грбот на луѓето подолг, што ги натера критичарите да забележат дека 'рбетот има неколку пршлени повеќе отколку што беше потребно или точно. Тоа беше најзабележително во едно од неговите најпознати дела La Grande Odalisque, кое го достави до Салонот пред да замине за Рим, а за кое подоцна дозна дека е многу критикуван на нејзината дебитантска изложба.

на академијата, неговите таленти беа усовршени и препознаени рано, а тој освои неколку награди во различни дисциплини, од животни студии до фигури и композиција. Во тоа време, да се биде сликар по историја се сметаше за врв на уметнички достигнувања на академијата, па Жан-Огист-Доминик Енгр уште од рана возраст се трудеше да ја постигне таа цел. За разлика од делата на неговиот татко, кои прикажуваа сцени од секојдневниот живот, сликите на Енгр беа наменети да ги глорифицираат хероите на историјата и митологијата, произведени на начин што ги направија нивните ликови и намери јасно видливи за гледачот.

Автопортрет (околу 18-19 век) од Жан-Огист-Доминик Енгр; Музејот Енгр Бурдел, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Париз (1797 – 1806)

Во 1797 година, Енгр ја освои првата награда за една од неговите скици на Академијата , и бил испратен во Париз да учи во училиштето на Жак-Луј Давид, каде што бил наставен четири години и бил под влијание на стилот на неокласицизмот на мајсторот. Како ученик во училиштето, се вели дека Енгр бил еден од најфокусираните уметници присутни, кој се држел настрана од момчешките игри и глупости и се посветувал на својата уметност со неверојатна упорност.

Тоа беше во текот на овој период почна да се развива неговиот уникатен стил, прикажувајќи фигури кои беа прикажани со неверојатни детали и внимание на приказот начовечката фигура, но сепак имаше изразено претерување со одредени елементи.

Од 1799 до 1806 година, тој ќе освои повеќе награди за неговите слики и цртежи, вклучувајќи ја и наградата за Рим, која му даде право да студира во Рим четири години под финансиска поддршка на академијата. Сепак, немаше расположливи средства и неговото патување беше одложено за неколку години. Во овој период државата му обезбеди работилница на уметникот, а тука стилот на Енгр дополнително се разви, со забележителен акцент на чистотата на формата и контурите.

Студиото на Енгр во Рим (1818) од Жан Ало; Jean Alaux, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Тој започна да ги изложува своите дела во 1802 година, а сликите што беа произведени во текот на следните неколку години ќе бидат ценети и пофалени за нивната прецизност и многу детални четкички, особено во однос на текстурите и моделите на ткаенината. Неговата уникатна мешавина на точност и стилизирани форми станала поочигледна и во овој период.

Од околу 1804 година, тој исто така започнал да произведува повеќе портрети кои прикажувале нежно обоени жени со големи очи во форма на овална форма и придушен израз.

Ова иницираше серија портрети кои дополнително ќе го усовршат неговиот препознатлив стил и ќе го направат неговиот портрет најзначаен елемент во неговиот опус, како и ќе го направи еден од најомилените портрети во 19 вексликари. Пред да замине за Рим, Енгр бил одведен во Лувр од еден пријател за да ги види делата на италијанските ренесансни уметници кои Наполеон ги донел во Франција. Во музејот, тој исто така бил изложен на уметноста на фламанските сликари, и двата стила што ги сретнал таму ќе влијаеле на неговите сопствени дела, инкорпорирајќи ги нивните големи размери и јасност.

Наполеон Ги посетувам скалите на музејот Лувр (1833) од Огист Кудер; August Couder, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Поради приливот на уметнички дела и стилови донесени во Лувр со грабежот на Наполеон во други земји, многу француски уметници како што е Ингрес почна да покажува нова тенденција меѓу себе да ги комбинира овие увезени стилови на еклектичен начин.

Тоа беше прв пат толку голема застапеност на историската европска уметност да им биде достапна, а уметниците ќе се упати кон музеите за да се обиде и да ги протолкува, сецира и проучува секој аспект од овие ремек-дела: првите обиди за научно проучување на историјата на уметноста.

Исто така види: Нијанси на сива боја - Конструирање и користење палета на сива боја

Ингрес можеше да испита уметнички дела од многу епохи и одреди кој стил најдобро ќе одговара на темата или темата на неговите дела. Овој поим за стилови на позајмување беше намуртен од одредени критичари, сепак, кои го гледаа само како бесрамно грабеж на историјата на уметноста. Пред да замине за Рим во 1806 година, тој создаде портрет наНаполеон го повика Наполеон I на неговиот царски трон. Поголемиот дел од сликата се фокусираше на раскошната и детална империјална облека што ја носеше на првиот собор, како и на сите амблеми и симболи на моќта. Оваа слика, заедно со неколку други, била изложена во салонот од 1806 година. Доминик Ингрес; Жан Огист Доминик Енгр, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Рим (1806 – 1814)

Во времето на нивното прикажување, Енгр веќе се преселил во Рим, каде пријателите му испратија исечоци од негативните критики што ги добиваа неговите изложени слики. Тоа го разбеснило што не бил таму сам да ги брани делата и што критичарите се нафрлиле на нив веднаш штом си заминал. Тој изјави дека ќе продолжи да го развива својот стил до точка каде што неговите дела се многу оддалечени стилски од она што тој го смета за инфериорни дела на неговите врсници и се заколна дека никогаш повеќе нема да се врати во Паир или да изложува во Салонот.

Неговата одлука да остане во Рим на крајот ќе доведе до крај на неговата врска со неговата свршеница, Џули Форестер.

Тој му пиша на таткото на Џули, објаснувајќи дека уметноста има сериозна потреба на реформите и дека има намера да биде тој што ќе ја револуционизира. Како што се очекуваше од сите добитници на наградата, Енгр редовно ги испраќаше своите слики во Париз, така штонеговата прогресија може да се разгледа. Соработниците на Академијата често испраќаа дела на машки римски или грчки херои, но за неговото прво дело, тој испрати La Grande Baigneuse (1808), портрет на грбот на гол капач и првата фигура на Енгр. да носи турбан, што беше стилска карактеристика што ја ископира од неговиот омилен уметник, Рафаел .

La Grande baigneuse ( 1808) од Жан-Огист-Доминик Енгр; Жан Огист Доминик Енгр, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Сликите на Ингрес од овој период продолжија да ја прикажуваат желбата на уметникот да создава реално изречени слики кои преувеличуваа одредени аспекти на формите, но сепак ова значеше дека тој никогаш целосно не ја освои ниту едната страна од академиците или критичарите, бидејќи некои сметаа дека неговите дела не се доволно стилизирани, додека други ги сметаа за премногу претерани.

По Академијата (1814 – 1824)

По напуштањето на академијата, на Енгр му беа понудени неколку значајни провизии. Еден од нив беше од истакнат уметнички покровител, генерал Миолис, кој му наложи на Енгр да ги наслика просториите на палатата Монте Кавало пред очекуваната посета на Наполеон. Во 1814 година, тој отпатува во Неапол за да наслика портрет на сопругата на кралот, Каролин Мурат. Монархот, исто така, нарачал уште неколку дела, вклучително и она што ќе се смета за едно од најдобрите слики на Енгр, La GrandeOdalisque (1814).

Меѓутоа, уметникот никогаш нема да добие пари за овие слики бидејќи Мурат беше погубен следната година по падот на Наполеон, а Енгр одеднаш беше на позицијата на заглавен во Рим без никаква финансиска поддршка од неговите вообичаени покровители. ; Жан Огист Доминик Енгр, јавен домен, преку Викимедија комонс

Промисите беа многу малку, но сепак тој продолжи да создава портрети во неговиот речиси фотореалистичен стил. За да ја надополни својата скудна заработка, тој направи портрети со молив за англиските туристи кои беа многу во Рим по завршувањето на војната. И покрај тоа што мораше да направи нешто за да врзе крај со крај, тој го презираше создавањето на овие брзи туристички парчиња, посакувајќи да може да се врати на создавањето на сликите по кои беше толку познат.

Кога туристите ќе доаѓаат наоколу на негово место барајќи го скичарот, тој ќе одговори дека е сликар, не скичар, но дека сепак ќе го направи тоа.

Тој беше човек кој знаеше дека вреди, но беше поднесе оставка на фактот дека тој немаше друга опција во тој момент. И покрај неговите лични чувства кон овие скици, 500 или повеќе што ги изработил во овој период денес се сметаат за неговите најдобри дела.

Ингрес ја доби својата прва формална нарачка по повеќе од три години во1817 година, од амбасадорот на Франција, за слика на Христос му ги дава клучевите на Петар. Ова масивно дело, произведено во 1820 година, беше високо ценето во Рим, но на изненадување на уметникот, тамошните црковни водачи не дозволувајте да биде донесен во Париз на изложба.

Христос му ги дава клучевите на Петар (околу 1817-1820) од Жан-Огист -Доминик Ингрес; Жан Огист Доминик Енгр, CC BY-SA 4.0, преку Wikimedia Commons

Ингрес не можеше секогаш да заврши задача, особено ако таа беше во спротивност со неговите сопствени морални убедувања. Еднаш од него беше побарано да создаде портрет на војводата од Алва, но Енгр толку многу го презира војводата што се нашол себеси како ја намалува големината на фигурата на платното сè додека не се најде едвај место на хоризонтот, пред да се откаже од делото. во целост.

Во својот дневник, тој подоцна напиша дека комисијата можеби побарала ремек-дело на сликар, но судбината одлучила тоа да биде ништо повеќе од скица. И покрај неговото првично тврдење дека нема да испрати уметност во Салонот, тој уште еднаш поднесе работа во 1819 година, испраќајќи ја La Grande Odalisque (1814), заедно со неколку други.

Сепак, уште еднаш сликите на Енгр беа дочекани со силни критики, при што рецензентите изјавија дека женската фигура лежи во неприродна поза, дека нејзиниот 'рбет има премногу пршлени и дека во целина, фигурите

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.