Сликање наспроти цртање - Совети за учење како да сликате наспроти цртање

John Williams 16-07-2023
John Williams

Кога станува збор за сликање наспроти цртање, можеби се прашувате која е полесна и дали има многу разлики помеѓу двете. И двете се популарни и добро познати меѓу сите, и тие се двата начини на кои уметниците можат да се изразат. Без разлика дали се работи за создавање нешто ново или повторно создавање слика, цртежот и сликањето имаат што да понудат. Значи, сликарството наспроти цртежот - дозволете ни да ги откриеме разликите.

Исто така види: Сликите на Џорџ В. Буш - нова страна на уметноста на Џорџ Буш

Дали има разлика помеѓу цртањето и сликањето?

Боја против цртање, дали е едното поизвонредно од другото? Не можете да кажете дека сликањето е подобро или обратно, бидејќи и двајцата имаат што да дадат кога создаваат уметност. Исто така е прашање на мислење, еден човек може да ужива во сликањето преку цртеж, но тоа не значи дека е подобар избор.

Единствениот главен фактор што се издвојува е тоа што имало многу познати сликари во историјата, што едноставно го носи во прв план, правејќи го да изгледа како повлијателен избор.

Меѓутоа, цртањето може да биде нешто што се прави пред да започне сликањето, а може да биде последно уметничко дело само по себе. Денес, цртежот се поврзува повеќе со комерцијалната уметност, но се здобива со популарност како самостоен уметнички медиум воопшто.

И сликањето и цртањето се визуелни уметности што може да се направат на дводимензионална површина како хартија или платно, па дури и дрвени или метални панели. Цртежот е направенформата на уметност користи мали и видливи потези со четка кои прикажуваат впечаток на слика или форма и се фокусира на правилната употреба на осветлувањето. Познати слики како Сончогледите на Винсент Ван Гог (1887) или Импресија, изгрејсонце (1872) од Клод Моне се добри примери.

Исто така види: Макс Ернст - Уметничка биографија и портрет на Макс Ернст

Водни лилјани (1906) од Клод Моне; Клод Моне, јавен домен, преку Wikimedia Commons

 • Реализам : Детален и прецизен приказ на природната средина или слика на современиот живот.
 • Експресионизам : Слики кои можат да претставуваат искривен поглед на реалноста и му овозможуваат на уметникот слободно да ги изразува своите идеи и емоции. На пример, The Scream (1893) од Едвард Мунк .
 • Апстракт : Користење на линии, форми, форми и бои за да се создаде слика која им значи нешто на уметниците. На пример, уметничките дела на Пабло Пикасо.
 • Надреализам : Културно движење кое создава уметност која има необични и нелогични слики, начин да се изрази она што доаѓа од несвесниот ум.

Кој стил на сликање е најлесниот или најтежок?

Кој стил на сликање е најлесен? Ова е индивидуален избор бидејќи некои уметнички техники и стилови се лесни за некои, но попредизвикувачки за други. Треба да го следите стилот на сликање кон кој се чувствувате привлечени. Сепак, подеталните и реалистични слики држат некои одпопредизвикувачки аспекти на сликањето.

Некои би можеле да кажат дека слично на портретните цртежи, портретните слики можат да бидат исто толку предизвикувачки. Сликањето со масло е особено тешко бидејќи ви треба многу трпение и технички вештини за да завршите слика.

Кога работите со маслени бои, потребно е трпение бидејќи на боите им треба долго време да се исушат пред вас може да започне на друг слој, понекогаш дури и недели. Може да почекате или да сликате на влажниот слој, ова е познато како техника на сликање alla prima и се применува во една апликација. Што и да правите, ќе биде потребна напорна работа и многу време за да се заврши.

Сликањето портрети исто така бара да знаете како да ги мешате боите и да ги користите за да креирате различни нијанси на бои. На пример, создавање реални тонови на месо. Грешките, исто така, тешко се прикриваат кога се слика портрет, за разлика од нешто како слика на пејзаж, што можеби можете малку да го прикриете за никој да не ја види грешката.

Меѓутоа, сликањето на луѓето може поприродно да некои, се зависи од вашите таленти и вештини. Повторно, генерално, сликањето високо детални слики може да биде исто така тешко, можеби дури и повеќе од цртањето.

Се надеваме дека сега сте стекнале повеќе увид во сликарството наспроти цртањето. Двете се неверојатни уметнички форми и имаат свои предности и недостатоци, а секоја од нив вклучува различнина различни вештини. Единствениот начин вистински да откриете во што уживате е да излезете и да ги испробате самите. Можете да цртате или да сликате или да креирате нешто ново со двете.

Често поставувани прашања

Која е главната разлика помеѓу цртањето и сликањето?

Кога станува збор за сликање наспроти цртање, постојат некои разлики. Главните се дека цртањето користи моливи и работи како јаглен, кои се суви медиуми, додека сликарството користи масла, акварели или акрили кои се влажни медиуми. Бојата користи боја, форма и текстура додека црта облици и форми.

Дали е поскапо сликањето или цртањето?

Кога се гледаат трошоците поврзани со цртањето и сликањето, сликањето може да биде малку поскапо. Додека цртањето бара само неколку материјали и е поевтина форма на уметност. Сликарството, исто така, има тенденција да биде попопуларен медиум. Сликите генерално се продаваат и за повеќе пари поради трошоците за нивното изработка.

Што е подобро: сликање или цртање?

Преференцата навистина зависи од поединецот. Сликањето е пофлексибилно и можете да креирате текстура без да се вклучите многу. Сликањето ви овозможува да пополните големи површини и многу полесно да создавате нијанси. Цртањето бара малку повеќе вештина ако сакате да постигнете реални цртежи. Иако, сликањето вклучува многу повеќе како мешање на пигментни бои и користење на различни техники додеказа цртање потребни се само молив и хартија.

Дали треба да научите да цртате пред да сликате?

Ова зависи од тоа што сакате да направите. Ако сакате да насликате повеќе апстрактни дела, тогаш не е потребно претходно цртање. Меѓутоа, ако правите нешто како репрезентативна уметност , треба да станете вешти во цртање. Ова може да ви помогне да креирате фигури и други форми пред да започнете со сликање.

користејќи главно суви медиуми како моливи и јаглен на хартија, додека сликарството користи влажни медиуми како масло, акрилни или акварел бои на платно. Сепак, можете да сликате и на хартија и да цртате на платно.

Кога гледате слики и цртежи, во повеќето случаи, сликите ќе имаат боја, додека цртежите ретко имаат. Сепак, денес можете да добиете обоени моливи и моливи со акварел, но голем дел од уметноста со моливи останува без боја. Текстурите на медиумот се различни, бојата може да биде тенка или густа, а може да биде непроѕирна или транспарентна. Размислете за техниките на сликање како импасто, каде што работите со дебели капки боја.

Од друга страна, моливите и пенкалата се сосема основни и нудат поконзистентна и мазна примена.

Можете да ги погледнете и димензиите на уметничкото дело. Често гледате слики направени на платно или други површини, и тие можат да станат доста големи. Цртежите, на рака, најчесто се направени на хартија, а можеби само ретко има поголеми цртежи.

Цртежите често се претходници на сликите и делуваат како упатства за сликите. Значи, уметничкото дело е тогаш слика, која е изградена од цртеж. Некои уметници, исто така, ги комбинираат техниките, така што може да добиете уметничко дело што има и видливи аспекти на цртање и сликарство, и како такво, може да се класифицира и како цртеж и слика.

Имате и медиуми како меки пастели, што може да биденекои го сметаат за материјал за цртање, а други може да го сметаат за слика. Течното мастило е уште еден медиум што може да се смета за медиум за цртање, но може да се смета и како слика со мастило. Значи, нема многу разлика помеѓу некои медиуми. Разликата помеѓу цртањето и сликањето можете да ја видите во следната табела.

Сликање Цртање
Користи главно влажни медиуми Користи главно суви медиуми
Може да биде мал или многу голем Обично направено само со големини на хартија
Изработено со различни бои на боја Главно направено без боја
Главно направено на платно, хартија или дрво Главно на хартија, но и на платно
Бои во масло, акрилик и акварел Моливи, јаглен, креда , мастило, пастели
Се фокусира на форми и линии Се фокусира на формата како и бојата

Вредност на слики и цртежи

Друга разлика е вредноста што се става на уметничкото дело, бидејќи некои уметности се сметаат за повредни од другите. Кога станува збор за сликарството наспроти цртежот, сликарството е медиум што се смета за повреден, особено сликите во масло.

Голем дел од размислувањата за ова потекнуваат од историјата и од Старите мајстори.

Цртежите беа користени како прелиминарни студии кои на крајот ќе се претворат во слики во масло. Цртежите беа едноставно идеи икаде уметниците ги разработувале проблемите пред да почнат да сликаат. Ова можеби ја создало идејата дека цртањето е едноставно дел од процесот и може да се смета за помалку важно од последните слики.

Повлијателните или елитата од општеството сакале скапи слики бидејќи тие беа барани, што секогаш ја прави цената повисока. Оваа перцепција остана, каде што сликите во масло се сметаат за повисоки од другите слики или медиуми. Сликите во масло повеќе се гледаат како инвестиција и често стануваат семејни наследства. Иако, откако настанал модернизмот , цртежот станал статус и се истакнува како свој облик на уметност.

Кога станува збор за вредноста на сликата, исто така, има многу врска со она што е вклучено во процесот, што значи времето и напорот на уметникот, како и материјалите и алатките потребни за завршување на уметничкото дело. Колку е поголема оценката на боите, толку се поскапи, а да не зборуваме за квалитетни четки и платна. Ова е местото каде што цртежот е поевтин бидејќи има помалку потребни материјали, а моливите и другите алатки се исто така поевтини. Меѓутоа, времето и напорот, без разлика на медиумот, исто така треба да се земат предвид при одлучувањето за цените на уметничките дела.

Значењето на сликарството и цртањето

Зошто се важни сликарството и цртежот? Сликање, како и цртање и сите типовина уметноста , се начини на кои луѓето можат да се изразат. Уметниците можат да создаваат уметност и потоа да ја споделат со сите други. Некои уметници, исто така, можат да заработат за живот од својата работа.

Денес е лесно да се фотографирате, и иако фотографирањето е уметност само по себе, тоа не е во иста категорија како и цртањето и сликарството.

Уметниците кои цртаат или сликаат не се ограничени на она што го гледаат, тие можат да земат нешто и да направат нешто ново. Дефинитивна карактеристика на да се биде човек е креативноста и цртањето и сликањето играат голема улога во обезбедувањето креативен излез. Сликите и цртежите се идеални за стекнување друга перспектива на нештата.

Видови цртежи

Дали е важно да научите да цртате пред да започнете со сликање? Многумина сметаат дека цртањето е основен аспект или цврста основа на уметноста, нешто во што треба да станете добри додека напредувате. Без оглед на возраста, цртањето е полесно да се направи бидејќи имате помалку материјали и е поевтино да се започне. Исто така, полесно е да се отстранат грешките при цртање отколку при сликање.

Сепак, тоа не е договорен процес за секого.

Некои сликари можеби не се експерти на цртање, додека некои уметници кои цртаат можеби никогаш нема да продолжат да сликаат. Некои форми на сликање, како апстрактната уметност или уметноста со мешани медиуми, не бараат стручно знаење за цртање. Во никој случај ова не заклучува дека квалитетот и вештината се потребни за сликањесе помалку.

Студија за битката кај Кадоре (1508) од Питер Пол Рубенс; Peter Paul Rubens, CC BY 4.0, преку Wikimedia Commons

Цртежот вклучува главно линии и засенчување, а многу цртежи може да се сметаат за ликовна уметност, особено цртежите ги правеле познати уметници како Леонардо да Винчи . Микеланџело исто така создавал скици пред да се префрли на слика или скулптура на неговото последно дело. На пример, неговите прелиминарни скици за Систинската капела (1508 до 1512), за неговата Студија на Адам . Питер Пол Рубенс, познат фламански уметник, исто така правеше скици. На пример, скица на Битката кај Кадоре (1508), беше направена од копија на слика направена од Тицијано Вечели, позната како Тицијан .

Меѓутоа, цртањето денес е многу поврзано со комерцијални уметности, на пример, графички дизајни и архитектура меѓу другото.

Цртежот едноставно може да биде забавна забава или може да се користи за различни цели . Некои други главни типови на цртежи го вклучуваат следново.

 • Архитектонски цртеж : Ова се технички цртежи на згради и други структури.
 • Дијаграмски цртеж : Се користи најмногу во науката, користи цртежи за истражување на концепти, а тие потоа се документираат на хартија. Цртеж кој помага да се објасни како нешто функционира.
 • Дигитален цртеж : Денес, постојат неверојатни апликации и програми каде штоможе да црта и слика дигитални слики. Има сè, од цртежи со молив до ефекти со акварел.
 • Илустрации : Визуелна интерпретација или слики што може да се користат за рекламирање, мода, книги и многу други апликации.
 • Животен цртеж : Обично, ова се цртежи на човечка фигура и се фокусираат на создавање цртежи слични на живот.

Студија на Сикстинската капела ( 1510) од Микеланџело; Микеланџело, јавен домен, преку Wikimedia Common s

 • Геометриски цртеж : Форми и дизајни кои следат математичка прецизност и често се користат во градежната индустрија. Се занимава со мерење скали и одредени димензии.
 • Аналитички цртеж : Ова се цртежи кои прикажуваат прецизни прикази, на пример, анатомски цртежи.
 • Перспективен цртеж : Овој тип на цртеж помага да се прикаже линеарната перцепција на длабочината и се фокусира на скалата, како и на перспективата. Со други зборови, обидувајќи се да визуелизира три димензии на хартија.
 • Емотивен цртеж : Главната цел на уметникот е да прикаже емоции и вклучува портрет, фигура и апстрактни стилови на цртање.
 • Фотореализам : Овој тип на цртеж се смета за доста тежок бидејќи уметниците создаваат хипер-реални цртежи кои изгледаат речиси како живот.

Кој стил на цртање е најлесниот или најстариот Тешко?

Каков стил енајтешко да се нацрта? Ова зависи од поединецот, она што некому му е едноставно, на другиот може да му биде потешко. Сепак, можете да дадете општ одговор, бидејќи некои техники се инхерентно предизвикувачки за совладување. Најпредизвикувачките цртежи може да бидат оние со екстремни детали или цртежи кои бараат апсолутна прецизност. При цртање градежни планови, на пример, сите пропорции и агли треба да бидат точни. Како што споменавме, фотореализмот е предизвикувачка форма на цртање, особено кога станува збор за цртите на лицето.

Сите ние сме различни, што може да го направи уште понезгодно!

Кога цртате црти на лицето или други слики, за да им помогнете на уметниците, може да се користи методот на мрежа. Решетката едноставно ви помага правилно да ја распоредите секоја одлика. Ако цртате сопствена решетка, погрижете се да користите линијар и да креирате совршено распоредени линии. Откако ќе го намалите вашиот цртеж и ќе ја поставите вашата мрежа, потоа можете да ги споредите цртежот и фотографијата за да видите дали се наредени. Методот на мрежа е вообичаен метод за прецизно цртање портрети. Друг тежок медиум за цртање е мастилото, бидејќи е нешто потрајно. Моливите што можете да ги избришете, но мастилото ќе остане зад себе.

Видови слики

Она што го дефинира сликањето е употребата на бои, кои се сите влажни медиуми, па можете да вклучите и мастило во ова категорија. Сликите секогаш ги следат формите, текстурите и бојата и можат да бидат апстрактни илипретставник.

Сончогледи (1887) од Винсент Ван Гог; Винсент ван Гог, јавна сопственост, преку Wikimedia Commons

Кога слика , можете да користите четки или, исто така, да намачкате боја на платно со помош на сунѓер. Сликарите исто така користат ножеви за палета за нанесување на бојата. Бојата може да се истури, да се распрсне, да се капе или да се прелие на платното.

Различните типови на сликање се следниве, а тоа може да го вклучи и употребениот медиум како и техниката. Подолу се дадени неколку примери.

 • Сликарство во масло
 • Акварели
 • Сликарство со акрилик
 • Сликање со песок
 • Сликање со гуаш
 • Дигитално сликарство

Потоа, ги добивате и различните стилови на сликање, а ги има неколку, па ќе споменеме само некои од најпопуларните стилови. Многу од овие форми или стилови на сликање се развиле со текот на годините, додека други се помодерни идеи.

 • Пејзажно сликарство : Оваа уметничка форма се обидува да ги долови природните елементи, за на пример, планини, океани, реки или ливади.
 • Сликање на портрет : портретот обично е слика на личност или животно, во многу случаи, од рамениците нагоре.
 • Сликање мртва природа : Ова е обично популарен начин на кој започнуваат почетниците уметници, со сликање чинија со овошје или кој било друг нежив предмет како вазна со цвеќиња.
 • Импресионизам : Ова

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.