Што е атмосферска перспектива во уметноста? - Визуелни илузии на длабочина

John Williams 25-09-2023
John Williams

Каква е атмосферската перспектива во уметноста? Можеби сте слушнале за термините „воздушна перспектива“ или „атмосферска перспектива“ и можеби ова ви звучи доста технички. Напротив, атмосферската перспектива во уметноста е една од најефикасните техники што уметниците можат да ги применат за да ги оживеат пејзажите. Додека линеарната перспектива произлегува од геометријата и математиката, воздушната перспектива произлегува од проучувањето на оптика. Уметникот може да користи една или двете од овие техники за да создаде илузија на длабочина и растојание во нивните уметнички дела. Во оваа статија, ќе испитаме што е атмосферска перспектива и ќе дадеме неколку примери за атмосферска перспектива. Прочитајте за повеќе информации!

Улогата на атмосферското влијание врз светлината во уметноста

Природниот пејзаж на Земјата го вклучува не само физичкиот терен на земјата, туку и атмосферата над неа. Однесувањето на светлината додека минува низ воздухот и како ја перцепираат човечките очи значи дека предметите не ни изгледаат исто кога сме блиску до нив, отколку кога се далеку од нас. Овие промени во светлината и нивните ефекти врз перцепцијата спаѓаат во науката за оптика.

Со проучување на оптиката, уметниците научија како да ги имитираат сложеноста на светлината за да создадат илузии на растојание во нивната уметност.

Илустрација на рефрактивните својства на светлината. Атмосферата содржи различние совршен пример за атмосферска перспектива во уметноста и ја илустрира естетиката на раното кинеско пејзажно сликарство, што е за разлика од пристапот што го прикажувале западните сликари. Сликарот Јан Венгуи бил воен војник и роден во Вуксинг, Жеџијанг, кој се осмелил да стане ѕиден сликар за храмот Ксијанггуо и опатија Јукинг Жаојинг. Тој, исто така, беше основан како сликар во чекање под режимот на императорот Женцонг и беше талентиран за пејзажно сликарство.

Јан на крајот продолжи да претставува една од двете водечки школи во северното пејзажно сликарство.

Павилјони меѓу планини и потоци од Јан Венгуи (помеѓу 960 – 1279 година); Јан Венгуи, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Оваа пејзажна слика е една од многуте „Јан погледи“ изведени како висечки свиток со многу величествени сцени во еден пејзаж.

Употребата на атмосферска перспектива може да се види на начинот на кој Венгуи создава висок контраст помеѓу планинските врвови и остатокот од пејзажот.

Полесните делови на планината изгледаат како да магла паѓа по долините и прави планините да изгледаат светли или во далечина.

Патници низ планинските премини од Даи Џин (помеѓу 1388 – 1462); Даи Џин, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Од покривот на хотелот Хаслер (2001) од Волф Кан

Уметник Волф Кан (1927 – 2020)
Датум 2001
Среден Пастел на хартија
Димензии (cm) 22,9 × 30,5
Каде е сместен Manolis Projects , Мајами

Во бракот на реализмот и апстрактниот експресионизам на класичната њујоршка мода од 20 век, Волф Кан беше популарна втора генерација во Њујорк Училишен уметник чии пејзажи беа инспирирани од делата на Анри Матис и Марк Ротко (меѓу многу други). Овој пејзажен пастел цртеж на Кан е одличен пример за атмосферска перспектива и може да се види во изборот на боја на Кан и прикажувањето на деталите користејќи линии на толку едноставен, но ефикасен начин.

Зградите во далечината од Од покривот на хотелот Хаслер се прикажани како цврсти блокови во боја и немаат јасност и детали дадени на зградите во преден план. Кан исто така користи мала градација од темно сива до посветло сино-сива за да го илустрира растојанието и континуитетот, под влијание на атмосферата погоре.

Иако цртежот може да изгледа како нецелосен, изгледа како да тоа е снимка од сеќавањето на уметникот и едноставните чкртаници на зградите во преден план помагаат да се дефинираат структурите на градот и да се понуди увид во перспективата дека Кан го гледал градот, како одагол на покривот.

Ненасловен #5272 (2012) од Хиро Јокосе

Уметник Хиро Јокосе (1951 – денес)
Датум 2012
Средно Масло и восок на платно
Димензии (cm) 121,9 × 182,9
Каде е сместена Winston Wächter Fine Art, Њујорк

Оваа неверојатна атмосферското сликарство на јапонскиот уметник Хиро Јокосе е здив на свеж воздух. Сликата илустрира природен пејзаж исполнет со нешто што изгледа како езеро во преден план и далечната вегетација и дрвја долж сртовите на езерото.

Може да се види демонстрацијата на Јокозе за атмосферска перспектива со набљудување на далечни траги од дрвја слични на духови во далечината, кои изгледаат полесни од видливите дрвја.

Може да се претпостави дека оваа сцена ја претставува маглата на раното утро непосредно пред зори како што се гледа во облачната атмосфера над езерото. Сликата се појавува заматена поради густата магла/магла. Јокозе е познат по својот минималистички пристап кон пејзажното сликарство и естетскиот квалитет на неговите атмосферски слики како сон.

Атмосферската перспектива може да изгледа застрашувачка за разбирање на почетокот, но со проучување на повеќе примери за нејзината улога во цртање и сликање, ќе можете да го сфатите концептот. Останува еден од најефикасните методи насоздавајќи илузија за растојание и длабочина на рамнина со слика, дури и кога линеарната перспектива не е употребена.

Погледнете ја нашата атмосферска перспектива во уметничката веб-приказна овде!

Често поставувани Прашања

Што е атмосферска перспектива во уметноста?

Атмосферската перспектива се нарекува и воздушна перспектива и е техника заснована на проучување на оптика што уметниците ја користат за да создадат чувство за длабочина и растојание во уметничките дела преку пресоздавање на промените во јасноста, заситеноста и боја што се јавува кога светлината се рефлектира од објекти на различни растојанија и атмосферски услови.

Како можете да ја идентификувате атмосферската перспектива во уметноста?

Некои од начините на кои можете да ја идентификувате атмосферската перспектива во уметноста вклучуваат различни степени на контраст применети на предметите во однос на нивната оддалеченост од гледачот; поголем интензитет на боја и заситеност во преден план на сликата отколку во позадина; помалку јасно дефинирани граници помеѓу објектите што се подалеку од оние што се поблиску и „во фокус“; синкава нијанса или постудени бои применети на објекти во далечина, во споредба со потоплите бои во преден план.

Која е разликата помеѓу линеарна перспектива и воздушна перспектива?

Разликата помеѓу линеарната перспектива и воздушната перспектива е во тоа што линеарната перспектива е техника што се користи за создавање наилузија на тродимензионален простор и длабочина на рамна површина што тужи математички базиран систем користејќи точка на исчезнување на хоризонтот. Воздушната перспектива во уметноста се однесува на техника која се користи за создавање илузија на длабочина врз основа на проучување на оптика. Уметниците можат повторно да ги создадат ефектите што атмосферата ги има врз визуелната перцепција на предметите на различни растојанија со прилагодување на нивната јасност и контраст (намалување на контрастот на поголемо растојание), нивниот интензитет или заситеност на бојата и со зголемување на нивните нивоа на сина боја. Уметниците можат да користат една од овие техники или дури и да ги комбинираат двата методи за да создадат илузија на длабочина, во зависност од нивниот стил и предмет.

честички, вклучувајќи ситни капки вода; Сток-фото

Атмосферата се однесува на слој од гасови кои ја опфаќаат Земјата и придонесуваат за одржување на животот на нашата планета. Кога гледаме нагоре во ѕвездите ноќе и тие изгледаат како да трепкаат, тоа е затоа што ги гледаме низ слоевите гасови и мешавината од вода, прашина и други честички што ја сочинуваат атмосферата. Кога астронаутите гледаат ѕвезди во вселената, тие се појавуваат како статични светлосни точки.

Размислете и како се формираат виножита кога капките вода во воздухот се прекршуваат или ја распрснуваат светлината што минува низ нив.

3>

Драматичните ефекти на светлината што минува низ ледените кристали, создавајќи слика на сончев ореол; S tock-photo

Различните нијанси на небото се одредени од ефектите на сончевата светлина во врска со тоа како атмосферата ја прекршува светлината. Ова е исто така една од причините зошто небото генерално изгледа како сино.

Сината светлина е едната боја која најмногу се расејува во споредба со другите бои и бидејќи патува во пократки бранови должини, ние често гледајте само сино.

Заемното дејство помеѓу атмосферата и физиката на светлината игра огромна улога во визуелната перцепција на бојата, формата и просторот. Разбирањето на овие фактори влијаеше на тоа како уметниците ги повторуваат различните ефекти на светлината низ далечина во натуралистичка уметност .

Вовед во атмосферска перспектива

Па, што е атмосферската перспектива во уметноста? За да доловат пејзаж или која било тродимензионална сцена, уметниците треба да користат различни перспективни уреди и техники за да го илустрираат. Атмосферската перспектива, исто така позната како воздушна перспектива во уметноста, се однесува на техниките што уметниците ги користат за да ги реплицираат ефектите на растојанието врз способноста на човечкото око да разликува боја, форма и детали.

Во уметноста , атмосферската перспектива е користена од уметниците многу векови и може да се проследи уште од античкиот грчко-римски период. Уметниците од антички Рим и Грција создадоа елаборирани мурали кои вклучуваат пејзажи насликани со помош на атмосферска перспектива

Во средниот век кога материјалниот свет се сметаше за корумпиран и грешен, а уметниците имаа за цел да ги изразат духовните вистини, натуралистичките претставителни техники беа во голема мера напуштени. Сепак, раѓањето на ренесансата во текот на 15 век го виде повторното откривање на овие техники во сликарството.

Бовицата и детето со Света Ана од Леонардо да Винчи (1503) е добар пример за употребата на атмосферската перспектива од страна на сликарот; Леонардо да Винчи, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Додека повеќето уметници од ренесансата истражувале како да ги користат науките како геометријата и математиката за да создадат илузии за длабочина идалечина во уметноста со линеарна перспектива, тој голем полимат Леонардо Да Винчи ги проширил своите истражувања за да вклучи оптика и е заслужен за создавањето на терминот воздушна перспектива во уметноста.

Да Винчи ја опиша воздушната перспектива во текстот т.н. Трактат за сликарството како феномен во кој „боите слабеат пропорционално на нивната оддалеченост од личноста што ги гледа“.

Долго пред Да Винчи, кинеските уметници како Хан Чо вработиле атмосферска перспектива со разновиден пристап уште во 12 век. Античката уметност на кинеското пејзажно сликарство е многу техничка со акцент на користење на различни видови четки за да се постигнат различни ефекти.

Во трактатот на Хан Чо за сликарството, Шан-Шуи Чун- ch'uan chi (1167) тој дава детали за три различни типови на перспектива и како атмосферските услови влијаат на јасноста и изгледот на предметите.

Карактеристики на атмосферската перспектива

Подолу се дадени неколку карактеристики на атмосферската перспектива како што се гледа во уметноста и слики од пејзажи кои можат да ви помогнат да идентификувате како изгледа сликата од воздушна перспектива и како таа може да влијае на визуелната перцепција на предметите во неа.

Растојание и Заситеност

Ако гледате слика или сцена од далечина, атмосферската перспектива може да направи боите да изгледаат помалку живописни и дезаситени.

Еден од првите ефектиза стекнување атмосферска перспектива е тоа што предизвикува објектите на далечното растојание да изгледаат како нивните бои да се разблажени.

Објектите на далечина имаат тенденција да се спојат со заситеноста на атмосферата додека предметите во преден план изгледаат високо заситени поради поблиското растојание помеѓу гледачот и објектот.

Пејсаж со спокојство од Николас Пусин (1650 – 1651). Забележете ја разликата во заситеноста на бојата помеѓу предниот план и позадината; Никола Пусин, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Зголемена вредност и намален контраст

Колку предметите се подалеку од гледачот, толку полесни и „понејасни“ може да изгледаат. Тоа е затоа што способноста на човечкото око да разликува контраст се намалува на далечина. Објектите кои се блиски ќе бидат појасно исцртани и поразлични од нивната позадина. Размислете за фотографијата каде што фокусот е поставен на сликата најблиску до објективот и сè што е подалеку од тоа згаснува во далечината.

Боите исто така ќе се зголемат во вредноста (стануваат полесни/побели) колку е подалеку објектот е.

Во Large Vanitas – Still-Life од Питер Боел (1663) уметникот користи јасни разлики за разлика од разликата помеѓу предметите блиски до гледачот и оние што се повлекуваат, покажувајќи дека воздушната перспектива не треба да се користи само за пејзажи; Питер Боел, Јавнадомен, преку Wikimedia Commons

Атмосферска температура и перцепција

Рабовите на хоризонтот или хоризонталните слоеви на пејзажот или градскиот пејзаж може да изгледаат добро дефинирани и се познати како „остри рабови“ . Кога гледате сцена од атмосферска перспектива, важно е да се има предвид дека атмосферската температура исто така игра улога во влијанието на визуелниот излез на предметите.

Ако некогаш сте го виделе одразот на топлотните бранови погоре жежок асфалт за цевки, тогаш веќе имате идеја како атмосферската температура може да ја промени нашата визуелна перцепција. Овие „бранови“ се предизвикани од густината на атмосферскиот гас што делува како леќа помеѓу нашето око и предметот. Значи, ние навистина никогаш не ги гледаме работите онакви какви што се.

Домот на пустинскиот стаорец од Мајнард Диксон (помеѓу 1944 – 1945 година). Специјалист за сликање полупустински сцени, Диксон стручно ги доловува ефектите на топлината врз предметите во далечината; Мајнард Диксон, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Најекстремниот пример за создавање слика предизвикана од температура е феноменот на фатаморгана, која е слика создадена во силната топлина на пустините, што резултира со илузии на нешта кои едноставно ги нема.

Силно осветлување и јасност

Силните извори на светлина, како што е сонцето, може да ја ослабат атмосферската перспектива со тоа што го ослабува изгледот на влијанието на атмосферата на визуелнотоизлез на објектите под него. Со други зборови, предметите изложени на сурова светлина ќе изгледаат како да имаат поостри рабови и да бидат појасни за разлика од објектите под слабо осветлени атмосферски услови.

Објектите добиваат поголема заситеност и боја кога силна светлина ќе помине над нив а тоа може да се набљудува за време на дневна светлина кога сонцето поминува над зградите во одредени часови.

Исто така види: Автопортрет на Ван Гог - некои од најпознатите автопортрети на Ван Гог

House by the Railroad од Edward Hopper (1925). Апсолутен господар на светлината, Хопер ја постигнува јасноста и силниот контраст на директната светлина додека истовремено ја движи куќата во далечина со подигање на вредноста на нејзините бои; Едвард Хопер, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Ова може да го забележите и ако живеете блиску до планина и сонцето го осветлува врвот на планината, предизвикувајќи да се појави во висок контраст на атмосферата.

Линеарна перспектива наспроти атмосферска перспектива

По прегледувањето на различните ефекти и карактеристики на сликите од атмосферска перспектива, може да се запрашате и како атмосферската перспектива се разликува од линеарната перспектива. Линеарната перспектива е техника заснована на геометрија која била усовршена за време на ренесансата за да создаде илузија на длабочина и тродимензионален простор на рамна површина.

Технички применета, уметникот ќе ги нацрта сите паралелни линии на се спојуваат во една точка на исчезнување на хоризонтот.

ИдеалотГрадот од непознат уметник (околу 1480-тите) е одличен пример за примена на линеарна перспектива за да се создаде илузија на длабочина; Galleria Nazionale delle Marche, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Исто така види: Le Déjeuner sur l’herbe - Гледајќи го „Ручек на тревата“ на Мане

Измислувањето на линеарната перспектива му се припишува на Филипо Брунелески кој бил познат италијански архитект од раната ренесанса. Трите главни компоненти на линеарната перспектива вклучуваат хоризонтална линија, паралелни линии (ортогонални линии) и точка на исчезнување.

Атмосферската перспектива од друга страна е повеќе фокусирана на тоа како уметниците можат да го реплицираат ефектот што атмосферата има на визуелната природа и перцепцијата на предметите под неа. Атмосферската перспектива влијае на бојата, вредноста и тонот, додека линеарната перспектива влијае на растојанието, перцепцијата на длабочината и размерот.

Модерен Рим – Кампо Васино од Ј.М.В.Тарнер (1839). Употребата на Тарнер на претерана воздушна перспектива е белег на неговата работа; Ј. M. W. Turner, Јавен домен, преку Wikimedia Commons

Постојат примери на уметност каде што е користена или едната или другата техника. Сепак, многу уметници ги комбинираат двете форми на перспектива, особено кога сликаат слики кои вклучуваат објекти како згради или други човечки конструкции со карактеристики како што се совршени прави агли, целосно прави линии или други елементи кои не се појавуваат често во природата.

Топ триПримарни ефекти од атмосферската перспектива

Трите основни ефекти на атмосферската перспектива го вклучуваат следново во однос на зголемувањето на растојанието:

  • Ниите и боите на објектите губат нивната заситеност и зголемување на вредноста (сива). Вредноста исто така ќе стане полесна.
  • Бојата на објектот се поместува кон поладна боја; се движи кон бојата на позадината и обично е посино.
  • Контрастот на деталите на објектот се намалува заедно со контрастот помеѓу објектот и позадината.

Примери на слики со атмосферска перспектива

Атмосферската перспектива може да се најде во бројни слики како што се гледа во примерите подолу. Рекреацијата на атмосферска сцена има добиено многу различни визуелни форми, но најчесто се среќава во пејзажни слики. Подолу, ќе истражиме неколку примери од атмосферска перспектива и како се користи во различни уметнички дела.

Павилјони меѓу планините и потоците (околу 960 – 1279) од Јан Венгуи

Уметник Јан Венгуи (околу 967 – 1044)
Датум в. 960 – 1279
Средно Мастило на свила; висечки свиток
Димензии (cm) 103,9 x 47,4
Каде е Сместен е Национален музеј на палатата, Тајпеј

Оваа величествено атмосферска перспективна слика

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.