Римски Колосеум - Гледајќи во историјата на римскиот Колосеум

John Williams 25-09-2023
John Williams

Римскиот Колосеум е еден од најпознатите споменици во историјата на човештвото. Првобитното име на римскиот Колосеум беше Амфитеатрум, иако, во поновата историја на Колосеум, најчесто се нарекува амфитеатар Флавијан. Кога бил изграден Колосеумот, за што се користел Колосеумот и од што е направен римскиот Колосеум? Ќе одговориме на такви прашања, како и ќе истражиме многу интересни факти за римскиот Колосеум во оваа статија.

Истражување на римскиот Колосеум

Името на оригиналниот Римски Колосеум на крајот се смени во амфитеатар Флавијан како стана поврзана со династијата Флавии - патроните кои го изградија Колосеумот во Рим. Но, колку долго се користел Колосеумот, за што се користел колосеумот и за што се користи Колосеумот денес? Да ги истражиме тие прашања и да откриеме многу други фасцинантни факти за римскиот Колосеум.

Колосеумот во Рим, Италија [2020]; FeaturedPics, CC BY-SA 4.0, преку Wikimedia Commons

Оригиналната историја на римскиот Колосеум

Точно кога бил изграден Римскиот Колосеум? Големиот амфитеатар познат како Колосеум, кој се наоѓа веднаш источно од Римскиот форум, бил изграден како почит на народот на Рим од страна на императорот Веспазијан од династијата Флавии приближно околу 70 н.е.

Оригиналниот Римскиот Колосеум се користел за заеднички настани, вклучувајќиогромниот капацитет за седење го направи клучно тоа што областа може брзо да се пополни или исчисти. За да го решат истото прашање, неговите градители развија стратегии кои се неверојатно слични на оние што се користат на современите стадиони. Осумдесет влезови од приземје го опкружуваа амфитеатарот, од кои 76 беа користени од редовните гледачи. Секое скалило имало одреден број, како и секој влез и излез.

Северната порта ја користеле римскиот император и неговите советници, додека благородништвото најверојатно влегувало со трите аксијални приоди.

Сите четири аксијални влезови беа раскошно украсени со украсени штуко-релјефи, чии делови постојат. Со падот на периметарскиот ѕид исчезнаа неколку од старите надворешни влезови. На гледачите им беа врачени билети со нумерирани керамички парчиња што ги водеа до правилниот дел и ред. Тие дојдоа до своите места преку повраќање, кои беа ходници што водеа на слој седишта одоздола или одзади. Овие брзо ги дистрибуираа луѓето на нивните седишта и, на крајот на настанот или за време на итна евакуација, можеа да дозволат нивно бегство за неколку минути.

Влез LII на Колосеумот во Рим; WarpFlyght, CC BY-SA 3.0, преку Wikimedia Commons

Опис на ентериерот

Колосеумот може да прими 87.000 луѓе, иако сегашните проценки го покажуваат вкупниот број поблиску до 50.000. Тие седеа во нивоа, одразувајќи го строгостратификуван аспект на римското општество. На императорот му биле дадени посебни седишта на северниот и јужниот дел на арената, овозможувајќи најголем поглед на арената. Голема платформа или подиум ги опкружуваше на исто ниво како и римскиот сенат, на кои им беше дозволено да носат свои места.

Имињата на некои сенатори од петтиот век сè уште се видливи исечени во ѕидарството, веројатно резервирање места за нивна употреба.

Слојот над сенаторите го држеле несенаторската аристократска класа или витези. Нивото погоре некогаш беше одредено за редовни римски граѓани и беше поделено во две групи. Долниот дел беше за богатите жители, а горниот дел беше за сиромашните граѓани. Другите општествени групи имаа свои секции, како што се момчиња со инструктори, воини на одмор, посетителски дипломати, писатели, гласници, свештенство итн. Каменото седење било предвидено за жителите и благородништвото, кои веројатно би донеле свои перничиња. Натписите ги означуваа просторите определени за одредени групи.

Седиштата на последните сенатори во Колосеумот во Рим, Италија [2016]; Jordiferrer, CC BY-SA 4.0, преку Wikimedia Commons

За време на владеењето на Домицијан, беше изградено друго ниво до самиот врв на зградата. Ова вклучуваше галерија за сиромашни, робови и жени. Тоа би било само место за стоење или многу крути дрвени седишта.

НекоиНа групите им беше забрането целосно да влезат во Колосеумот, вклучително и гробари, драматурзи и пензионирани гладијатори.

Секое ниво беше одвоено на делови со заоблени тунели и ниски ѕидови, кои дополнително беа скршени на делови од скалите на повраќањето и патеки. Секој ред столови беше нумериран, овозможувајќи секое уникатно седиште да биде прецизно идентификувано според неговиот број.

План за внатрешноста на Колосеумот во Рим од 1805 година; Британската библиотека, Без ограничувања, преку Wikimedia Commons

Хипогеумот и арената

Арената имаше дрвен под покриен со песок кој покриваше обемна подземна конструкција наречена хипогеум. Императорот Домицијан ја овластил изградбата на хипогеумот, кој не бил дел од оригиналниот дизајн. Малку од оригиналниот под на арената на римскиот Колосеум е преживеан, иако хипогеумот сè уште е јасно очигледен.

Тоа беше подземен систем на две нивоа од тунели и кафези под стадионот каде гладијаторите и ѕверовите беа затворени пред натпревари.

Околу 80 вертикални тунели понудија брза пристапност до арената за заробени животни и живописни парчиња скриени под него; пошироките платформи со шарки им дозволуваа на слоновите и другите големи животни да влезат. Беше реконструиран неколку пати, со видливи најмалку 12 одделни периоди на градба.

Внатрешноста на Колосеумот во Рим, Италија, ја прикажува аренатаи пониски нивоа [2012]; Danbu14, CC BY-SA 3.0, преку Wikimedia Commons

Тунели го поврзаа хипогеумот со мноштво локации надвор од Колосеумот. Животните и забавувачите беа транспортирани низ тунелот од соседните штали, а тунелите се приклучија на домовите на гладијаторите кај Лудус Магнус на исток. Беа изградени посветени тунели за императорот да влезе и да замине од Колосеумот без да мора да се бори низ масите. Во хипогеумот имало и значително количество машини.

Лифтови и макари се користеле за подигнување и фрлање на декор и реквизити, како и за транспорт на затворени животни до нивото за ослободување. Познато е дека постоеле големи хидраулични системи, и според историските записи, било изводливо брзо да се поплави арената, најверојатно со поврзување со блискиот аквадукт.

На почетокот на историјата на Колосеумот, Домицијан наредил да се изгради хипогеумот, со што се стави крај на практиките на поплави и, за возврат, на поморските борби.

Хипогеумот е подрумската структура на Колосеумот. Во оваа серија на подземни простории и тунели, гладијаторите и животните чекаа додека не се издигнат до арената на лифтови управувани со макари [2014]; daryl_mitchell од Саскатун, Саскачеван, Канада, CC BY-SA 2.0, преку Wikimedia Commons

Поврзани структури

Огромна индустрија во регионот бешеподдржан од Колосеумот и неговите операции. Освен самиот амфитеатар, многу други околни структури имаа некаква врска со игрите. Директно на исток се наоѓаат остатоците од Лудус Магнус, училиште за гладијатори. За погодност на гладијаторите, ова беше прикачено на Колосеумот преку подземен коридор. Мала тренинг арена која му припаѓаше на Лудус Магнус беше омилена дестинација за римските гледачи. Во близина се наоѓале Лудус Матутинус, каде што се обучувале животните воини, како и Галските и Дакиските училишта.

Во близина се наоѓал и Санитариумот, кој имал објекти за лекување повредени гладијатори; Армаментариумот, кој вклучуваше инвентар за складирање на оружје; Сумум Хорагиум, каде што се чуваше опрема; и Сполиариумот, каде што останките на починатите воини беа расеани и отстранети. Ред од високи камени столбови, од кои пет сè уште стојат на источната страна, го опкружуваа обемот на Колосеумот на растојание од 18 метри.

Тие можеби служеле како верска граница, надворешно ограничување за билети чекови, сидро за велариумот или тенда, меѓу другите можни објаснувања за нивниот изглед.

Лудус Магнус во Рим функционирал како касарна за гладијаторите изградена од императорот Домицијан (81–96 CE). Колосеумот може да се види во позадина [2006]; Јастроу, Јавен домен, прекуWikimedia Commons

Користење на Римскиот Колосеум

Гладијаторски натпревари, како и низа други настани се одржаа во Колосеумот. Претставите никогаш не беа обезбедени од владата, туку од приватни групи. Тие беа исклучително многу сакани од населението, имаа значајна религиозна компонента и служеа како приказ на семејна величина и авторитет. Ловот на животните, или venatio, беше поинаков вид на омилен спектакл.

Животните што се користеа за ова вклучуваа нилски коњи, носорози, слонови, аурохи, жирафи, мудреци, лавови, леопарди, пантери, мечки, касписки тигри, ноеви и крокодили. Поголемиот дел од дивите животни што се користат за ова се стекнати од Африка и Блискиот Исток.

Румрениот лав во Колосеумот (1886) од Валдемар Ирмингер; Валдемар Ирмингер, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Сложените множества со подвижни дрвја и згради често се користеле за организирање битки и лов. Прославата на освојувањата на Трајан во Дакија во 107 година, наводно, вклучувала натпревари во кои учествувале околу 11.000 животни и приближно 10.000 воини во времетраење од 123 дена. Ваквите фестивали понекогаш беа доста големи. Егзекуциите би се случиле помеѓу оброците. Оние кои беа прогласени за виновни за кривично дело ќе бидат одведени во арената, соблечени и без одбрана, каде што ќе бидат проголтани од суштествата насмрт. Акробатите и магионичарите често приредувале други претстави, обично за време на паузите.

Исто така види: „Кафе Тераса ноќе“ Ван Гог - „Кафе, навечер“

Античките автори рекле дека Колосеумот некогаш бил користен за лажни морски битки во неговите рани години.

Таа беше исполнета со вода за спектакл на пливачки кобили и бикови кои поминале специјална обука, според извештаите за првите игри на Тит во 80 н.е. донесен. Способноста да се обезбеди вода не би била проблем, но не е јасно како стадионот би бил отпорен на вода или дали би имало доволно простор за маневрирање на борбените бродови. Ова предизвика значителна дискусија меѓу историчарите.

Се претпоставува дека сметките се или неточни во однос на положбата или дека Колосеумот некогаш имал голем канал што може да се поплави што минува низ средината. Арената, исто така, беше домаќин на рекреации на природна средина. Вистинските дрвја и грмушки ќе бидат ставени на подот на арената од сликари, технолози и архитекти за да симулираат шума; после тоа би се додале животните. Таквите глетки може да се користат како амбиент за лов или драми кои ги прераскажуваат митолошките настани, или тие би можеле да се искористат за едноставно прикажување на природна средина за урбаното население.

Модерна употреба на римскиот Колосеум

За што се користи Колосеумотмодерно време? Денес, Колосеумот е популарна туристичка дестинација во Рим, привлекувајќи илјадници посетители секоја година да ја видат внатрешната арена. Врвната приказна на надворешниот ѕид на структурата моментално е дом на музеј на тема Ерос. Еден дел од подот на арената има нов под. Системот на подземни коридори кои претходно се користеа за носење животни и гладијатори до арената беше јавно објавен под Колосеумот во летото 2010 година.

Римокатоличките обреди се одржани и во Колосеумот во 20 и 21 век. На пример, на Велики петок во Колосеумот, папата Бенедикт XVI претседаваше со станиците на крстот.

Понатамошна реставрација

Диего Дела Вале и локалните власти постигнаа договор во 2011 година за поддршка на реновирање на Колосеумот во вредност од 25 милиони евра. Проектот требаше да започне на крајот на 2011 година и да трае до 2,5 години. Работата на поправката не беше започната дури во 2013 година поради контроверзноста околу користењето на јавна соработка за да се плати за тоа. Реставрацијата го означува првото сеопфатно чистење и поправка на Колосеумот во историјата. Треба да се исчисти и обнови аркадната фасада на Колосеумот, а треба да се заменат металните бариери што ги попречуваат сводовите на ниво на земјата.

Работата траеше три години за да се заврши, а на 1 јули 2016 г. Дарио Франческини, италијанскиот министер за култура, ги изјави тие парибеше посветена на замена на подот до крајот на 2018 година. Тие ќе понудат платформа за „културни настани од најголемо ниво“, според Франческини. Предлогот вклучуваше и реновирање на подземните комори и галерии на Колосеумот, како и изградба на сервисен центар. Горните две нивоа беа достапни за патувања со водич од 1 ноември 2017 година.

Пазарот се наоѓаше на четвртото ниво, а горното петто ниво беше местото каде што плебејците, најсиромашните жители, се собираа во погледнете ја претставата додека носите излети за целодневната прослава.

Религиозно значење на римскиот Колосеум

Христијаните често го поврзуваат Колосеумот со мачеништвото на бројни христијани за време на нивното прогонство во Римската империја, според религиозната традиција. Меѓутоа, други академици тврдат дека најголемиот дел од мачеништвото можеби се случиле на друго место во Рим освен во Колосеумот поради недостаток на архивски или материјални докази кои сè уште се недопрени.

Некои христијани, според некои академици беа убивани како обични криминалци во Колосеумот за нивното злосторство да одбијат да ги почитуваат римските богови, но мнозинството христијански маченици во новата црква беа убиени во Циркус Максимус поради нивните верувања. 3>

Циркус Максимус во Рим (околу 1638) од Вивиано Кодаци и ДоменикоГаргиуло; Вивиано Кодаци, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Колосеумот не се сметал за споменик во текот на средниот век и наместо тоа бил користен како она што некои современи извори го нарекуваат „каменолом“, кој значи дека карпите од Колосеумот биле отстранети за да се создадат други религиозни структури. Се тврди дека оваа статистика докажува дека Колосеумот не бил признат како свето место во периодот кога маченичките места биле многу почитувани. Колосеумот не бил споменат во маршрутите на аџиите или во списите од 12 век, како што е Mirabilia Urbis Romae , која мачеништвото му припишува на Циркусот Фламиниус наместо на Колосеумот.

Тоа го заклучува нашиот поглед на некои од најзначајните факти за римскиот Колосеум. Историјата на римскиот Колосеум датира многу години наназад и ја видела функцијата на структурата која се менувала од ера во ера. Величествената арена била во постојана употреба четири века пред да падне во распаѓање и била користена како набавка на градежни материјали до 18 век. Иако две третини од оригиналниот Колосеум беа урнати со текот на времето, амфитеатарот продолжува да биде омилено туристичко место и претставување на Рим и неговото бурно, долгогодишно минато.

Често поставувани прашања

Колку долго се користел Колосеумот?

Амфитеатарот Колосеум бил подигнат за време на владеењето на Флависките императори.симулирана поморска војна, лов на дивеч, реприза на големи војни, гладијаторски борби и драми центрирани околу класичната митологија.

Во раниот средновековен период , структурата престана да се користи за забава . Последователно, повторно се користеше за работи како што се резиденции, простори за работилници, конаци за верски ред, замок, резервоар и христијанско светилиште.

Изградба на Колосеумот

Локацијата беше на ниво регион на дното на мала долина помеѓу ридовите Ескилин, Келијан и Палатин. Долината имала и вештачко езеро и канализиран поток. Регионот бил интензивно населен до вториот век п.н.е. По големиот пожар во Рим во 64 н.е., кој целосно го уништил, Нерон зазел голем дел од регионот за да го прошири своето царство.

На самото место, тој го изградил раскошниот Domus Aurea, кој бил опкружен со вештачки езера, тремови, тревници и павилјони. Водата била внесена во регионот со аквадуктот Аква Клаудија, а огромниот бронзен Колос на Нерон бил подигнат блиску до влезот Домус Ауреа.

Сегашниот влез во Домус Ауреа на Виа дела Домус Aurea, во непосредна близина на Колосеумот, на Oppio, јужно на работ на Esquiline [2017]; Rabax63, CC BY-SA 4.0, преку Wikimedia Commons

Колосот беше недопрен, иако Domus Aurea беше главно уништен. СтранатаКолосеумот се користел за многу различни работи низ годините. Се користи за повеќе намени од нејзината изградба до денес. Колосеумот останал во урнатини по падот на Западното Римско Царство. Арената била трансформирана во тврдина во 12 век од династиите Франгипане и Анибалди. Кон крајот на 15 век, папата Александар VI ја одобрил употребата на Колосеумот како каменолом. Работата за реставрација финансирана од владата започна во 1990-тите, по повеќе од илјада години напуштеност.

Кога бил изграден Колосеумот?

За време на владеењето на Веспазијан, работата на Колосеумот започнала околу 70 и 72 н.е. Сместено е во просториите на златната куќа на Нерон, директно источно од ридот Палатин. Вештачкото езеро во срцето на тој кралски комплекс беше испразнето, а наместо тоа беше изграден Колосеумот, избор кој беше симболичен, но и практичен.

Кој го изградил Колосеумот во Рим, Италија?

Веспазијан, римскиот император, започнал со изградба на Колосеумот помеѓу 70 и 72 н.е. Во 80 н.е., наследникот на Веспазијан, Тит, го посветил завршениот храм. Во 82 н.е., императорот Домицијан го изградил четвртиот кат на Колосеумот. Арената ја подигнале заробените Евреи од Јудеја и ја платиле со плен од уништувањето на Ерусалим од Тит во 70 н.е. Колосеумот бил изграден како дел од амбициозните напори за ревитализација на Рим по периодот на четирите императори, 69 н.е.Императорот Веспазијан го замислил Колосеумот, како и некои други амфитеатри, како место за забава, вклучувајќи епски битки со гладијатори, лов на диви животни, па дури и симулирана поморска борба.

беше искористен за изградба на обновениот амфитеатар Флавијан откако езерото беше преполно. Во стариот терен на Домус Ауреа, беа изградени гладијаторски академии и други помошни објекти. Изборот на Веспазијан да го изгради Колосеумот на локацијата на Нероновото езеро може да се толкува како патриотски напор да и се врати на јавноста дел од градот што Нерон го зел за себе.

За разлика од многу други амфитеатри, Колосеумот бил подигнат во центарот на градот, со што се позиционирал и симболично и практично во центарот на Рим.

Карта на центарот на антички Рим од 1916 година; Непознат автор. „Царот заповеда да се создаде овој нов амфитеатар со делот на неговиот генерал од пленот“, се вели во обновената плоча откриена на локацијата. Не постои историски доказ дека еврејските заробени војници биле вратени назад во Рим и придонеле за огромната работна сила потребна за развојот на амфитеатарот, иако би било во согласност со римската практика да се понижува победеното население.

Да одговориме прашањето кој го изградил Колосеумот во Рим: тимови од стручни римски конструктори, дизајнери, сликари, уметници и декоратори, исто така, се зафатијапоспецифичните работни места потребни за изградба на Колосеумот покрај оваа евтина понуда на неквалификувана работна сила.

И од што е направен Римскиот Колосеум? Во изградбата на Колосеумот се користени низа различни материјали, имено варовник, дрво, туф, цемент, малтер и плочки.

Детал од Римскиот Колосеум [2014]; AureaVis, CC BY-SA 4.0, преку Wikimedia Commons

Кога бил изграден Римскиот Колосеум? Под водство на Веспасија, изградбата на Колосеумот започна околу 70 година од нашата ера. Веспазијан умрел во 79 година, а Колосеумот бил завршен до третиот кат во тоа време.

Неговиот син Тит го завршил највисокото ниво во 80 н.е., а првите игри биле спроведени во 80 или 81 н.е. .

Над 9.000 животни, наводно, биле убиени на церемониите за отворање на амфитеатарот, според Дио Касиус. Беше објавена кованица во знак на сеќавање на инаугурацијата. Структурата претрпе значителни реновирања за време на најмладиот син на Веспазијан, новокрунисаниот император Домицијан, кој го изгради хипогеумот, мрежа од тунели наменети за држење робови и животни. За значително да го зголеми капацитетот за седење во Колосеумот, тој изградил и галерија на врвот од него.

Висина и дел од нивоата на седиштата и потструктурата на Колосеумот во Рим [1888]; Розенгартен, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Дрвените најгорни катови наВнатрешноста на Колосеумот била целосно уништена од голем пожар во 217 година, кој сериозно ја оштетил структурата. Според Дио Касиус, пожарот бил подметнат од гром. Тоа не беше целосно поправено до околу 240 година, а потоа му требаше повеќе работа во 250 или 252 година и повторно во 320 година. Во 399 и повторно во 404 година, Хонориј ја забрани практиката на гладијаторска борба.

На последен пат кога е опишана гладијаторска борба е околу 435 година.

Натпис ја опишува реконструкцијата на Колосеумот во неколку области за време на владеењето на Теодосиј II и Валентинијан III, веројатно за да се поправи штетата од значителен земјотрес во 443 година; повеќе се работи во 484 и 508 година потоа. Дури и до шестиот век, арената сè уште се користела за натпревари.

Исто така види: Албрехт Дирер „Адам и Ева“ - познатото ренесансно сликарство на Дирер

Средновековната употреба на римскиот Колосеум

Употребата на Колосеумот драматично се променила повеќе пати. Во внатрешноста на амфитеатарот кон крајот на шестиот век била изградена мала капела, меѓутоа, се чинеше дека тоа не и дава на структурата повеќе религиозно значење. Во рамките на арената беа создадени гробишта. Различните засводени површини под седниците во аркадите биле претворени во станови и работни места и биле издавани дури во 12 век.

Колосеумот наводно бил зајакнат во 1200 година и бил користен како упориште од династијата Франгипани.

Колосеумот издржалзначителна штета за време на големиот земјотрес од 1349 година, предизвикувајќи колапс на надворешната јужна страна бидејќи била изградена на помалку стабилен алувијален терен. Голем дел од распаднатиот камен бил повторно искористен за изградба на палати, цркви, болници и други згради низ целиот Рим . Монашки ред се преселил во северниот дел на Колосеумот во средината на 14 век, и тие останале таму до почетокот на 19 век. Внатрешноста на амфитеатарот била сериозно соголена од камен, кој бил или повторно употребен на друго место или изгорен за да се создаде жив вар. Железните стеги што ги држеле камењата заедно биле извлечени или исечени од ѕидовите, создавајќи многу џепчиња кои се видливи и денес.

Карта на средновековниот Рим на која е прикажан Колосеумот; Јавен домен, врска

Модерна употреба и реставрација

Црковните службеници барале корисна функција за Колосеумот во 16 и 17 век. Папата Сикст V имал намера да ја претвори структурата во фабрика за волна за да им понуди работа на римските проститутки, но неговата прерана смрт го спречила тоа да се случи. Кардиналот Алтиери ја дозволил неговата употреба за борби со бикови во 1671 година, но предлогот брзо бил напуштен поради народната врева. Папата Бенедикт XIV се согласи во 1749 година дека Колосеумот е свето место каде што биле убивани раните христијани. Тој забранил Колосеумот да се користи како каменолом и го посветил наСтрадањата Христови, поставување станици на Крстот и прогласување за свет со крвта на христијанските воини кои загинале таму.

Тврдењето на Бенедикт, сепак, не е поткрепено со никакви историски докази, а исто така има и нема доказ дека некој пред 16 век дури и предложил дека тоа би можело да биде така.

Според Католичката енциклопедија, единствената историска поддршка за хипотезата е замисливо веродостојна теорија дека некои од многубројните маченици биле. Подоцна папите започнаа различни операции за стабилизација и зачувување, расчистувајќи ја огромната вегетација на зградата што ја престигнала и претставувала закана дополнително да и наштети. Во 1807 и 1827 година, на фасадата биле додадени клинови од тули, а во 1831 година и 1930-тите, внатрешноста била обновена. За време на Бенито Мусолини во 1930-тите, темелите на арената беа целосно изложени по само делумно ископување во 1810 и 1874 година.

Со милиони туристи секоја година, Колосеумот моментално е една од најомилените туристички дестинации во Рим. Значајни поправки беа извршени помеѓу 1993 и 2000 година како резултат на влијанието на загадувањето и општата деградација со текот на времето. Откако беше укинат во Италија во 1948 година, Колосеумот дојде да го претставува глобалното движење против смртната казна. Во 2000 година, имаше голем број протести против смртната казна одржани пред зградатаКолосеум.

Оттогаш, секогаш кога некое лице осудено на смрт на кое било друго место во светот ќе му се преобрати или ќе биде ослободено, или кога судот ќе ја искорени смртната казна, градските власти во Рим ја менуваат бојата на доцното вечерното осветлување на Колосеумот од бело во златно како протест против смртната казна.

Физички опис на римскиот Колосеум

Колосеумот е целосно слободна градба, за разлика до римските театри кои биле врежани во ридови. Неговата фундаментална надворешна и внатрешна архитектура е моделирана според онаа на два театри поставени еден до друг. Ѕид висок 5 метри ја опкружува основната арена во форма на овална, која е долга 87 метри и има слоеви на седишта што се издигнуваат над неа.

Надворешен опис

Над 100.000 кубни метри травертински камен , поставени без цемент и споени со 300 тони железни стеги, се вели дека биле потребни за надворешниот ѕид. Сепак, со текот на годините претрпе значителна штета, при што значителни делови се урнаа по земјотресите. Карактеристичните триаголни клинови од тули на двата краја на преостанатата северна страна на надворешниот ѕид се нови додатоци кои биле изградени во почетокот на 19 век за да го зајакнат ѕидот.

Оригиналниот внатрешен ѕид го сочинува преостанатиот дел од фасадата на Колосеумот денес.

Колосеумот во Рим, Италија, околу. 1896; …пробни грешки, CC BY 2.0, преку Wikimedia Commons

Монументалната фасада на преостанатиот дел од надворешниот ѕид е составена од три надредени катови, платформа и високо поткровје, од кои сите се пробиени од прозорци распоредени редовно низ целиот. Јонските, дорските и коринтските полуколони од различен ред се граничат со аркадите, додека коринтските пиластри го красат таванот. Статуите кои беа врамени со секој лак во аркадите на вториот и третиот кат најверојатно се наменети да ги одбележат боговите и другите ликови од класичната митологија. Околу врвот на таванот беа поставени вкупно 240 јарболи.

Првично, тие го држеле велариумот, крошна што може да се повлече што ги штитела гледачите од сонцето и дождот. Ова беше конструирано со помош на јажиња за да се формира структура слична на мрежа која беше покриена со платно и имаше дупка во центарот.

Таа опфаќаше две третини од стадионот и се спушташе надолу кон центарот за да прими ветрот и обезбедуваат циркулација на воздухот за гледачите. Велариумот беше екипиран од морнари кои беа внимателно регрутирани од соседниот Castra Misenatium и штабот на римската морнарица во Misenum. седиштата долу [2014]; daryl_mitchell од Саскатун, Саскачеван, Канада, CC BY-SA 2.0, преку Wikimedia Commons

The Colosseum's

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.