Ренесансни факти - краток преглед на историјата на ренесансата

John Williams 30-09-2023
John Williams

Содржина

Ренесансата е можеби најважниот период на развој што некогаш се случил во европската историја. Позната првенствено по своето влијание врз светот на уметноста, ренесансата се појави како движење кое влијаеше на литературата, филозофијата, музиката, науката, па дури и технологијата. Бидејќи влијанието на ренесансата сè уште се чувствува во општеството денес, таа несомнено останува едно од најзборуваните и најславните движења и во уметничката и во општата заедница.

Вовед во ренесансата

Најсилно поврзана со италијанскиот град Фиренца конкретно, ренесансата го опишува временскиот период помеѓу 14 и 17 век. Замислена како мост што го поврзува средниот век со модерната историја, ренесансата првично започна како културно движење за време на доцниот средновековен период во Италија. Сепак, брзо се распрсна низ цела Европа. Поради ова, повеќето други европски земји доживеаја своја верзија на ренесансата во однос на нивните стилови и идеи. специфичен стил во уметноста заедно со други важни културни случувања што се случуваа во тие денови.

Големиот таван на скалилата на музејот Kunsthistorischen во Виена, со Апотеоза на ренесансата (1888 г. ) фреска изработена од Михалиовие двајца уметници се покажаа единствените кои можеа да вајаат и цртаат луѓе толку убаво.

Анатомска студија на Леонардо да Винчи, од Историски мемоари за животот, студиите и делата на Леонардо да Винчи , 1804 година; Карло Аморети, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Леонардо да Винчи се сметаше за крајниот „ренесансен човек“

Можеби Најважниот уметник и полимат кој потекнува од периодот на ренесансата бил Леонардо да Винчи. Додека тој е главно познат по производството на Мона Лиза (1503), која нашироко се смета за најпознатата слика во масло на сите времиња, Да Винчи беше наречен како квинтесенцијален „ренесансен човек “ за време на неговиот живот.

Наводен автопортрет на Леонардо да Винчи, в. 1512 година; Леонардо да Винчи, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Титулата „Човек од ренесансата“ му беше доделена на Да Винчи бидејќи се вели дека покажува страствена љубопитност во сите области на напредување во рамките на Ренесанса. Неговиот широк опсег на интереси вклучуваше сликарство, скулптура, цртеж, архитектура, човечка анатомија, инженерство и наука. Додека неговата репутација како сликар и цртач се засноваше само на одредени значајни дела како Мона Лиза , Последната вечера (1498) и Витрувијан Човекот (околу 1490 година), тој исто така создал многу важни пронајдоци кои продолжиле да ја револуционизираат историјата.

Некои од повеќетопрославените пронајдоци на Да Винчи кои засекогаш ја променија историјата вклучуваат: падобран, нуркачко одело, оклопен тенк, летечка машина, митралез и роботски витез.

Исто така види: Како да нацртате желка - олеснување на цртањето желка за почетници

Ренесансата траеше четири века

До крајот на 15 век, неколку војни го влошија италијанскиот полуостров, со многу освојувачи кои се натпреваруваа за територија. Тие вклучуваат шпански, француски и германски натрапници кои сите се бореа за италијанскиот округ, што доведе до многу превирања и нестабилност во регионот. Трговските патишта исто така се променија по откривањето на Америка од страна на Колумбо, што доведе до интервал на економски пад што сериозно ги ограничи финансиите што богатите спонзори ги имаа на располагање да ги трошат на уметноста.

До 1527 година, Рим беше нападнат од шпанската војска под владеењето на кралот Филип II, кој подоцна владеел со земјата. Италија остана загрозена од други земји, како што се Германија и Франција, и поради тоа, ренесансата почна брзо да губи моментум.

Периодот на високата ренесанса исто така заврши до 1527 година по повеќе од 35 години на популарност, што го означи вистинскиот заклучок на ренесансата како обединет историски период.

Различните периоди на италијанската ренесанса, 1906 година; Интернет архивски слики од книги, без ограничувања, преку Wikimedia Commons

Како резултат на реформацијата што се појави воГерманија, која ги оспоруваше вредностите на католичката црква, овие цркви се соочија со вистински проблем во Италија. Како одговор на оваа неволја, Католичката црква ја иницираше Контрареформацијата која работеше на цензурирање на уметниците и писателите по протестантската реформација. Католичката црква формираше инквизиција и го уапси секој поединец што се осмели да ги оспори нивните доктрини.

Виновни луѓе беа италијански академици, уметници и научници. Многу ренесансни мислители се плашеа да не бидат премногу отворени, што на крајот ја потисна нивната креативност. Сепак, нивниот страв беше валиден, бидејќи нивното оспорување одеднаш беше сфатено како дело казниво со смрт под католичката црква. Ова доведе до тоа поголемиот дел од уметниците да ги прекинат своите ренесансни идеи и уметнички дела.

До 17 век, движењето целосно изумре и беше заменето со добата на просветителството.

Терминот „ренесанса“ бил француски

Кога се гледа интересната ренесансна историја, јасно е да се види дека движењето опфаќа оживување на идеите и вредностите на класичната антика. Во суштина, ерата на ренесансата го означи крајот на средниот век и продолжи со воведување на сосема поинаков начин на размислување и правење нешта.

Меѓутоа, кога се прашуваме на прашањето „што значи ренесанса?“, едноставно може да се разбере со гледање на неговото име. Земено одФранцускиот јазик, зборот „ренесанса“ директно се преведува на „преродба“, што беше забележано само на англискиот јазик околу 1850-тите.

Дефиниции од Оксфордските јазици

Преродбата е токму она што се случи во однос на реставрацијата што се случи на античките грчки и римски учења и вредности. Оние кои се заслужни за лансирањето на ренесансното движење се обидуваа прецизно да рекреираат класични модели од овие две култури.

И покрај тоа што ова е единствениот прифатлив термин што некогаш бил користен за движењето, некои научници изјавиле дека зборот „ренесанса“ беше премногу нејасен за да го опфати сето она што се случи.

Дополнително, се веруваше дека терминот „ренесансни години“ не е доволно упатен и просветлен за адекватно да го долови сето она што беше откриено и развиено во текот на движењето. Оние со спротивставени ставови за движењето велат дека ренесансата поточно била дел од „ Longe Durée “ на европската историја.

Ренесансата се смета за најважното уметничко движење за Се појави

Ренесансата се покажа како период на револуционерни истражувања во различни дисциплини. Одредени откритија му дадоа на движењето голема популарност, а уметниците и другите креативци продолжија да произведуваат навистина неверојатни дела за кои се зборува и денес. Кога ќе се запрашате, „зошто е ренесансатаважно?“, одговорот на ова прашање е прилично едноставен.

Ова движење се покажа како еден од најзначајните периоди досега поради големите чекори што беа направени во уметноста и науката во тоа време.

Четири ренесансни илустрации кои ги прикажуваат математичките пресметки и нивните проблеми; Видете ја страницата за авторот, CC BY 4.0, преку Wikimedia Commons

Ширењето на Ренесансата, исто така, се случи релативно брзо, што ја покажа важноста на движењето. Проширувајќи се во други италијански градови на почетокот, како Венеција, Милано, Рим, Болоња и Ферара, ренесансата наскоро влијаеше на соседните земји низ Северна Европа до моментот кога се појави 15 век. Иако другите земји би се соочиле со ренесансата подоцна од Италија, влијанијата и напредокот што се случи во овие земји сè уште беа револуционерни.

Уметноста, архитектурата и науката што се развиле

Една од главните причини дека ренесансата се развила надвор од Италија, а не од која било друга европска земја, е затоа што Италија во тоа време била исклучително богата. По Црната смрт, каде што умреа многу поединци, беше оставена голема празнина во општеството.

Ова им овозможи на преживеаните со релативно поголемо богатство и способност да почнат да се искачуваат по социјалните скалила, што пак ги направи овие поединци повеќе спремни да ги трошат своите пари на работи како уметност и музика.

Како што имаше ренесансатабогати поддржувачи за финансирање на поединци во создавањето уметност, литература, музика и научни пронајдоци, движењето брзо се зголеми. Науката, особено, направи огромни чекори во поглед на нејзиниот напредок, бидејќи ерата на ренесансата ги прифати хемијата и биологијата на местото на природната филозофија на Аристотел.

Гравирање на персонификацијата на астрономијата и природната филозофија од 18 век ; Погледнете ја страницата за авторот, CC BY 4.0, преку Wikimedia Commons

Аспектите на уметноста, архитектурата и науката биле многу тесно поврзани за време на ренесансата, бидејќи тоа било ретко време во историјата каде што сите овие различни области на студии можеа да се здружат многу лесно. Леонардо да Винчи постои како совршен пример за здружување на сите овие жанрови.

Тој бил познат по тоа што смело вградувал различни научни принципи, како што е неговото проучување анатомија, во неговите уметнички дела за да може да слика и цртајте со апсолутна прецизност.

Богородица и дете со Света Ана (околу 1503) од Леонардо да Винчи; Леонардо да Винчи, Јавна сопственост, преку Wikimedia Commons

Стандардните теми видени во ренесансната уметност беа религиозни слики на Богородица и црковни ритуали. На уметниците обично им се наложуваше да ги прикажат овие духовни сцени во црквите и катедралите . Важен развој што се случи во уметноста беше техниката на цртањеточно од човечкиот живот.

Популарен од Џото ди Бондоне, кој се отцепи од византискиот стил за да воведе нова техника на прикажување човечки тела во фрески, тој се смета за првиот голем уметник кој придонесе до историјата на ренесансата.

Ренесансните гении ги вклучија најпознатите уметници во историјата на уметноста

Како период на брз развој, ренесансата беше дом на некои од најпознатите и револуционерни уметници, писатели , научници и интелектуалци. Меѓу другите, најзабележителни примери на ренесансни уметници беа Донатело (1386 – 1466), Сандро Ботичели (1445 – 1510), Леонардо да Винчи (1452 – 1519), Микеланџело (1475 – 1564), и (1483 – 1520).

Други чуда од ренесансата вклучуваат филозоф Данте (1265 – 1321), автор Џефри Чосер (1343 – 1400), драматург Вилијам Шекспир (1564 – 1616), астроном Галилео (15) филозофот Рене Декарт (1596 – 1650) и поетот Џон Милтон (1608 – 1674).

Исто така види: Индиго Боја - Како да ги користите овие длабоко сино-виолетови нијанси

Пет познати луѓе од ренесансата на Фиренца (околу 1450) од Паоло Учело , со (од лево кон десно) Џото, Паоло Учело, Донатело, Антонио Манети и Филипо Брунелески; Паоло Учело, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Најпознатите слики сè уште се гледаат денес

Грст од најпознатите уметници кои некогаш живееле потекнуваат од периодот на ренесансата, какокако и нивните сè уште почитувани уметнички дела. Тие вклучуваат Мона Лиза (1503) и Тајната вечера (1495 – 1498) од Леонардо да Винчи, Статуа на Давид (1501 – 1504) и <7 Создавањето на Адам (околу 1512) од Микеланџело, како и Раѓањето на Венера (1485 – 1486) од Сандро Ботичели.

Некои изјавија дека ренесансата дури и не се случила

Додека мнозинството ја смета ренесансата како извонредно и импресивен период во европската историја, некои научници тврдат дека тој период всушност не бил што се разликува од средниот век. Ако ги погледнеме датумите, средниот век и ренесансата се преклопувале многу повеќе отколку што би сакале да верувате во традиционалните извештаи, бидејќи постоела многу средина помеѓу двете епохи.

Додека прецизното време и општото влијание на ренесансата понекогаш се оспорува, има малку аргументи за влијанието на настаните од тој период. На крајот на краиштата, ренесансата доведе до случувања кои го сменија начинот на кој луѓето го сфаќаа и дешифрираа светот околу нив.

Сè уште постојат некои контроверзии за тоа дали целиот период на ренесанса навистина постоел или не.

Декоративен цртеж што ја претставува ренесансата; Интернет архива на слики од книги, без ограничувања, преку Wikimedia Commons

Некои критичари истакнаа дека поголемиот дел од населението во Европа не претрпе никаквиголеми промени во нивниот животен стил или доживуваат каков било интелектуален и културен пресврт за време на ренесансата. Ова сугерираше дека периодот не можел да биде толку важен, бидејќи ништо немало толку големо влијание врз нивните животи.

Поголемиот дел од општеството продолжиле да го живеат својот обичен живот на фарми, како рафинирана уметност а учењето од градовите не стигна до нив.

Ако избереме да застанеме на страната на циниците, одговарајќи на прашањето „кога заврши ренесансата?“ станува многу полесно бидејќи можеби никогаш не постоел на прво место. Бидејќи многу неповолни општествени фактори биле поврзани со Средновековниот период , како што се војната, сиромаштијата и религиозните прогони, повеќето од општеството биле позагрижени за тие итни прашања отколку за ренесансата.

Линеарната перспектива беше најважниот изум на движењето

Една од најзначајните прогресии во ренесансната уметност беше воведувањето на линеарна перспектива. Развиена околу 1415 година од фирентинскиот архитект и инженер Филипо Брунелески , линеарната перспектива ги искористи математичките принципи за реално да ги прикаже просторот и длабочината во уметноста. Брунелески го придружуваше скулпторот Донатело на патување во Рим за да ги проучува античките римски урнатини, што беше нешто што никој не се обидел да го направи толку детално дотогаш.

Линеарната перспектива на крајот доведе до реализмот, кој бешеосновна карактеристика што се гледа во сите ренесансни уметнички дела.

Црквата ги финансираше големите ренесансни уметнички дела

Откако црквата редовно даваше огромни провизии за уметнички дела, Рим за малку ќе банкротираше! Бидејќи црквата се покажа како еден од најголемите финансиски поддржувачи на повеќето уметнички дела направени во текот на ренесансата, тие продолжија да ги оданочуваат христијаните низ Европа.

Ова беше направено за да можат да соберат средства за големите провизии . Овие плаќања директно финансираа некои иконски ремек-дела што луѓето патуваат од целиот свет за да ги видат денес, како што се таванските слики на Микеланџело во Сикстинската капела .

Дел од таванот на Сикстинската капела, насликана од Микеланџело од 1508 до 1512 година; Фабио Поџи, CC BY 3.0, преку Wikimedia Commons

Постоеше големо ривалство помеѓу Микеланџело и Леонардо да Винчи

Двајца од најголемите уметници на ренесансата, Леонардо да Винчи и Микеланџело , всушност беа големи ривали во текот на нивните кариери. И покрај тоа што беа многу почитувани и восхитувани сами по себе, тие беа жестоко конкурентни еден со друг и силно ја критикуваа работата на едни со други. беа вработени да насликаат огромни битки сцени на истиот ѕид од Салата на Советот во Палацо Векио во Фиренца.

Во времето наMunkácsy; Kunsthistorisches Museum, CC BY-SA 4.0, преку Wikimedia Commons

Бидејќи движењето влијаеше на политичките и економските сфери покрај културата и уметноста, оние кои ги поддржуваа концептите на ренесансата беа мислев да го стори тоа со многу страст. Ренесансата ја користела уметноста на класичната антика како своја основа и полека почнала да се надоврзува на идеологиите на тој стил како што движењето напредувало.

Бидејќи има толку многу информации за ренесансата, сè уште е лесно да се се збуни и се прашува: што била ренесансата? Во суштина, може да се опише како благороден стил на уметност кој брзо се развивал под растечкото современо научно и културно знаење што постоело.

Така, ренесансата е препознаена за иницирање на промената во модерното време цивилизација што ја познаваме денес, со многу од најголемите мислители, автори, филозофи, научници и уметници во историјата кои доаѓаат од оваа ера.

Интересни факти за ренесансата

Кога се гледа целокупната ренесансна историја, движењето се покажа како многу интересно покрај тоа што беше толку прославено. Подолу, ќе погледнеме некои од пофасцинантните и позабавните ренесансни факти од највпечатливиот уметнички период во времето.

Ренесансата започна во 14 век

Се појави околу 1350 г. , започна ренесансниот период Комисијата во 1503 година, Да Винчи беше во раните 50-ти години и веќе беше многу почитуван низ цела Европа. Меѓутоа, бидејќи Микеланџело се сметаше за чудо, тој беше нарачан да го наслика истиот ѕид само една година подоцна, на 29-годишна возраст.

Оваа комисија дојде по иконската статуа на Микеланџело Дејвид беше откриен и покрај сопствената слава и талент на Да Винчи, тој одеднаш најде ривал во светот на уметноста. Исто така, познато е дека Микеланџело еднаш го исмејувал Да Винчи поради тоа што не успеал да ја заврши скулптурата на коњ.

Дејвид (1501-1504) од Микеланџело; Микеланџело, CC BY 3.0, преку Wikimedia Commons

Ренесансата не била секогаш толку прекрасна како што сугерира историјата

Ренесансата не била секогаш „Златната ера“ на напредокот и напредок што го направија историчарите. Мнозинството луѓе кои биле живи за време на ренесансата дури и не сметале дека тоа е нешто исклучително. Во тоа време, периодот сè уште претрпе многу суштински прашања како што се верските војни, политичката корупција, нееднаквоста, па дури и ловот на вештерки, кои беа фокусирани на случувањата што се случуваа во уметноста и науката.

<1 Преживувајќи повеќе од три века, не може да се негира колку е значаен периодот на ренесансата во однос на неговите револуционерни случувања и напредок и во светската и во историјата на уметноста. Многу од најплоднитеуметниците и уметничките дела што некогаш ќе се направат потекнуваат од ренесансата, чие влијание врз уметничкиот свет сè уште се дискутира денес. Ако сте уживале да читате за овие ренесансни факти, ве охрабруваме да ги погледнете и другите наши ренесансни уметнички дела.

Често поставувани прашања

Што е највредното Сликање од ренесансата?

Многу луѓе ќе се согласат дека највредното сликарство што потекнува од периодот на ренесансата е Мона Лиза на Леонардо да Винчи, која ја насликал во 1503 година. Мона Лиза всушност се смета дека е најважната слика некогаш направена, со над 10 милиони луѓе кои секоја година патуваат да ги видат уметничките дела во Музејот Лувр во Париз.

Што е Највредната скулптура од ренесансата?

Најголемиот скулптор што потекнува од периодот на ренесансата е направен од Микеланџело Буонароти, најголемиот скулптор што некогаш живеел. Има смисла дека едно од неговите уметнички дела се смета за највредната скулптура од движењето. Давид , која била издлабена помеѓу 1501 и 1504 година, без сомнение е најпознатата скулптура што постои. Сместен во Galleria dell 'Accademia во Фиренца, Рим, Дејвид привлекува повеќе од осум милиони посетители годишно.

пред околу 720 години, кога луѓето во Европа почнаа да обновуваат интерес за античките римски и грчки цивилизации и култури. Ренесансното движење сакаше да ги врати идеите, уметничките стилови и учењето на овие две култури и соодветно го сметаше периодот како обнова на овие концепти.

Така, движењето го доби името „ Ренесанса“, што е француски збор за „преродба“.

Траејќи повеќе од 250 години, научниците беа охрабрени од богатите семејства во Италија да ги фокусираат своите студии на старогрчка и особено римските култури. Бидејќи богатата класа беше толку преплавена и восхитена од идеалите на овие стари култури, тие почнаа да го финансираат создавањето на величествени палати кои беа исполнети со слики, скулптури и литература што ги поддржуваа овие вредности. Градот Фиренца се покажа како еден од најважните региони за време на италијанската ренесанса , бидејќи најпознатите уметнички дела потекнуваат од овој регион.

Периодот на ренесансата брзо се прошири и во другите делови на светот, особено во другите земји во Европа.

Карта на италијанските и северните ренесансни градови; Bljc5f, CC BY-SA 4.0, преку Wikimedia Commons

Откако кралот на Франција, Чарлс VIII, упадна во Италија и ги виде навистина воодушевувачките уметнички дела што беа создадени, тој покани неколку Италијански уметници во Франција да се ширатнивните идеи и да произведуваат подеднакво убави дела за земјата.

Други земји како Полска и Унгарија исто така го поздравија ренесансниот стил откако италијанските научници и уметници отидоа да живеат таму.

Како што ренесансата се прошири низ различни земји, движењето продолжи да менува некои аспекти на религијата и уметноста преку вредностите што ги донесе. Одредени земји на кои ренесансниот бран се покажа дека има влијателно влијание ги вклучија Германија, Шпанија, Португалија, Англија, Скандинавија и Централна Европа.

Периодот на ренесансата го трансформираше општеството од темнина во светлина

Над текот на средниот век во Европа, кој се случил помеѓу распадот на антички Рим во 476 н.е. и почетокот на 14 век, не се случил голем напредок во науката и уметноста. Поради овој недостаток на напредок, овој временски период буквално беше наречен „мрачниот век“, што зборуваше за мрачната атмосфера што се насели над Европа.

Бидејќи оваа ера беше означена како време на војната, други прашања како што се незнаењето, гладот ​​и пандемијата на црната смрт додадоа на мрачниот наслов на периодот.

Минијатура од Пјерарт ду Тиелт која ги илустрира луѓето од Турне кои ги погребуваат жртвите на Црната смрт, в. 1353; Pierart dou Tielt (ф. 1340-1360), јавен домен, преку Wikimedia Commons

Бидејќи мрачниот век се покажа како лош период во историјата, многумина се запрашаа:како започна ренесансата меѓу овие предавнички услови? Прецизно опишан како потег кој вистински отишол „од темнина во светлина“, ренесансата повторно воведе елементи на античките култури кои можеа да помогнат да се започне транзицијата во класичниот и модерниот период.

Покрај тоа што беше гледан како еден од најзначајните периоди во светската историја, ренесансата се смета и како една од првите влијателни пресвртни точки што се случиле.

Сепак, некои историчари тврдат дека средниот век не бил ни приближно толку мрачни како што беа измислени, бидејќи се сугерираше дека поголемиот дел од периодот бил многу претеран. И покрај оваа разлика во мислењата, многумина се согласија дека релативно ограничено внимание се посветувало на античките грчки и римски филозофии и учење во тие денови, без разлика на вистинските околности што го опкружувале мрачниот век. Тоа беше затоа што општеството имаше многу поголеми проблеми на кои требаше да се фокусира, при што аспектите на уметноста и науката сè уште не изгледаат толку важни.

Воениот и религиозниот живот во средниот век и во периодот на ренесансата (1870), Сл. 42: „По битката кај Хестингс (14 октомври 1066 година), роднините на победените дојдоа да ги однесат нивните мртви.“; Интернет архивски слики од книги, без ограничувања, преку Wikimedia Commons

Хуманизмот беше главната филозофија

Духот наРенесансата првично била изразена со културно и филозофско движење наречено хуманизам, кое се развило во текот на 14 век. Брзо добивајќи импулс, хуманизмот се однесуваше на метод на образование и начин на истражување што започна во Северна Италија пред да се прошири во остатокот од Европа. Хуманизмот ги опфати сите наставници и студенти кои припаѓаат на хуманитарната школа на мислата која вклучува граматика, реторика, поезија, филозофија и историја.

Хуманизмот се фокусираше на неговиот акцент на општествениот потенцијал и агенцијата на поединецот. Овој начин на размислување ги гледаше човечките суштества како вредна основа за значајно морално и филозофско истражување.

Дијаграм на хуманистичката космографија, 1585 година; Жерар де Џод, Јавен домен, преку Wikimedia Commons

Бидејќи академиците сметаа дека хуманизмот треба да им дозволи на луѓето да ги кажат своите мисли независно, ова ги охрабри другите да се оттргнат од религиозната усогласеност. Хуманизмот ја нагласи идејата дека човекот е централен во неговиот универзум, што значи дека сите човечки достигнувања во уметноста, литературата и науката треба да се прифатат со цело срце.

Како што хуманизмот ги предизвикува Европејците да ја преиспитаат сопствената улога во општеството , улогата на Римокатоличката црква исто така беше доведена во прашање.

Наместо да зависат од волјата Божја, хуманистите ги охрабруваа луѓето да дејствуваат според нивните сопствени можности во различниобласти. Со развојот на ренесансата, многу повеќе луѓе научија како да читаат, пишуваат и затоа толкуваат идеи. Ова им даде шанса на поединците да го слушнат сопствениот глас, бидејќи ги наведе внимателно да ја испитуваат и критикуваат религијата каква што ја познаваат.

Шест тоскански поети (1659) од Џорџо Вазари, со хуманисти (од лево кон десно) Данте Алигиери, Џовани Бокачо, Петрарка, Чино да Пистоја, Гитоне д'Арецо и Гвидо Кавалканти; Џорџо Вазари, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Нешто што помогна во развојот на хуманизмот беше создавањето на печатарската машина од Јоханес Гутенберг околу 1450 година. Воведувањето на мобилна машина за печатење започна за да се трансформира комуникацијата и публикацијата во Европа, бидејќи овозможи идеите да се шират со брза брзина.

Како резултат на тоа, текстовите како Библијата лесно беа генерирани и дистрибуирани меѓу општеството, што го означи првото време кога повеќето поединци сами ја читале Библијата.

Семејството Медичи биле главните покровители на движењето

Едно од најбогатите и најважните семејства што дошло од Фиренца за време на периодот на ренесансата било семејството Медичи . Доаѓајќи до власт со почетокот на движењето, тие беа жестоки поддржувачи на ренесансата и го финансираа поголемиот дел од уметноста и архитектурата што просперираа под нивното владеење. Преку комисијата на Медичи на ThePortinari Altarpiece од Hugo van der Goes во 1475 година, тие помогнаа да се воведе сликарството во масло во Италија, кое стана норма во следните ренесансни слики кои беа произведени.

The Portinari Олтарник (околу 1475) од Хуго ван дер Гоес, нарачан од семејството Медичи; Хуго ван дер Гоес, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Додека семејството Медичи управуваше со Фиренца повеќе од 60 години, нивната вклученост во ренесансата беше навистина извонредна. Познато поддржувајќи го уметничкиот стил, тие охрабрија многу извонредни италијански писатели, политичари, уметници и други креативци да учествуваат во движењето што го означија како „интелектуална и уметничка револуција“, каков што не доживеале во текот на темниот век. 3>

Висината на ренесансата била наречена „Висока ренесанса“

Терминот „Висока ренесанса“ се користел за означување на периодот што се сметал за врв на целото ренесансно движење, бидејќи ги произведе најзначајните уметнички дела во ова време. Некои од најпознатите уметници кои потекнуваат од целиот ренесансен период се вели дека се појавиле конкретно од ерата на високата ренесанса.

Овие големи уметници ги вклучуваат Леонардо да Винчи, Микеланџело и Рафаел, кои биле познати како свето тројство на ренесансните сликари.

Три од најпознатите и најпознатите слики и скулптури воисторијата ја продуцирале овие тројца уметници за време на високата ренесанса, имено: Статуа на Давид (1501 – 1504) од Микеланџело , Мона Лиза (1503) од Да Винчи и Атинската школа (1509 – 1511) од Рафаел. Познато како време на исклучителна уметничка продукција, високата ренесанса траеше околу 35 години помеѓу раните 1490-ти до 1527 година.

Атинската школа (1509-1511) од Рафаел, фреска во собите Рафаел, Апостолска палата, Ватикан; Рафаел, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Сликите, цртежите и скулптурите беа главните уметнички форми што се појавија

Кога се гледа видот на уметност што е создаден, Ренесансните уметници обично избирале да цртаат, сликаат и вајаат извонредно реалистични и тродимензионални фигури. Тоа беше затоа што уметниците често го проучуваа човечкото тело во значителни детали и беа способни прецизно да го рефлектираат своето знаење во нивните уметнички дела.

Добро познат факт беше дека Да Винчи и Микеланџело честопати сечеа трупови телата пред да ги создадат своите извонредни уметнички дела.

Ова беше направено за да можат да научат како подобро да вајаат и прецизно да цртаат човечки тела и мускули. Меѓутоа, во тоа време било незаконски за секој кој не бил лекар да сецира тела, што го поставува прашањето како им било дозволено да го прават тоа. И покрај оваа морално сива зона,

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.