Plein Air Painting - Детална историја на сликарството на отворено

John Williams 12-10-2023
John Williams

Содржина

Во почетокот на 19 век, сликарството надвор, или en Plein air, стана сè попопуларно меѓу импресионистичките сликари. Оваа сликарска практика им овозможи на импресионистите да ги доловат поминливите квалитети на околината. Постојат неколку различни методи кои Plein air уметниците ги користат за да ја доловат сцената со сложени детали. Импресионистите беа во можност да ги рефлектираат ефектите на природна светлина како никогаш досега преку сликање en Plein air.

Кратка историја на Plein Air Painting: What is Plein Air Сликање?

Сликарството на отворено има долга историја во светот на уметноста, но дури на почетокот на 19 век стана широко практикувано. Пред оваа промена, многу уметници мешаа свои бои користејќи сурови пигменти. Овие пигменти требаше да се мелеат и да се измешаат во боја, така што преносливоста беше незгодна. Повеќето сликарски активности беа строго ограничени на студиото. Сликите со чист воздух станаа остварлива опција за многу уметници откако цевките со боја станаа широко достапни во 1800-тите.

Француски импресионисти и Plein Air Слики

Уметничката школа Барбизон во Франција беше централно место за порастот на популарноста на сликарството en Plein air. Уметниците од Барбизон како Теодор Русо и Шарл-Франсоа Добињи беа поборници на овој стил на сликање. Со сликање надвор, овие уметници би можеле да доловат какозастапеност. Чистите пејзажи, или пејзажи без никакви докази за човечка активност, беа најчестите теми за овие сликари од Барбизон и Реноар.

Реноар го следеше примерот на сликарите од Барбизон и сликаше претежно на отворено, или en Plein air. Кога сликал надвор, Реноар често создавал мали студии за идните дела и комплетни слики во едно седење. Можно е да се видат брзите потези на четката, лабаво дефинираните форми и грубата површинска текстура на раниот импресионистички стил во многу слики на Реноар. Реноар ги користел овие техники за да ги долови атмосферските услови и промените на светлината кои биле централни за импресионистичкото сликарство.

Значајни дела

Брзите и неизмешани удари со четка карактеристични за стилот на Реноар се евидентни во Налетот на ветрот. Оваа слика е полна со противречности. Потезите на четката создаваат пејзаж кој изгледа речиси како скица, ефект кој само го зајакнува атмосферското чувство на матен ден. Спротивно на тоа, начинот на кој Реноар успева да ги долови брановите на светлината и движењето на воздухот е неверојатно живописен. Се верува дека Реноар ја завршил оваа Plein air слика во едно седење.

Во 1877 година, Реноар ја изложил Сена во Шампросај, меѓу другите. Кога го посетил Шампросеј за да наслика нарачан портрет, Реноар се заљубил во селата. Во овасликарството, можеме да ги видиме брзите потези на четката и смелата, неизмешана боја која е карактеристична за импресионистичкиот стил. Огист Реноар; Pierre-Auguste Renoir, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Исто така види: Како да нацртате бели дробови - чекори за да креирате реална скица на белите дробови

Препорачано читање за сликарството en Plein Air

Сликање en Plein air има долга и убава историја. Почнувајќи од раните натуралистички сликари како Констабл и продолжувајќи во многу делови од светот денес, сликарството надвор има одреден шарм што студиото не може да го замени. Ако сте заинтересирани да дознаете повеќе за историјата на сликарството en Plein air, имаме три препораки за книги.

Уметничкото дело: Plein Air Painting and Artistic Identity in Nineteenth Century France

Во оваа прекрасна книга со тврд повез, авторката Антеа Кален го истражува развојот на уметничкиот идентитет кај раните француски импресионистички сликари. Преку анализа на портрети на колеги уметници, автопортрети, принтови, фотографии и студиски слики од истакнати импресионистички сликари, ќе стекнете увид во развојот на сликарството Авангард во Франција. Оваа книга, со 180 црно-бели и илустрации во боја, истражува како сликарството на пејзаж и сликите на Plein air , особено, ја поттикнале импресионистичката револуција.

Уметничкото дело: Plein Air Сликарствои уметнички идентитет во Франција од деветнаесеттиот век
  • Анализа на истакнати француски импресионистички сликари од 19 век
  • Влијанието на "plein air" сликарството во импресионистичката револуција
  • Испитување на методи на самопретставување и сликање на уметниците
Поглед на Амазон

Оваа книга нуди повеќе од едноставна историја на уметничко движење. Кален внимателно ги испитува социјалните, перформативните и естетските елементи на сликарството en Plein air. Таа, исто така, внимателно ги разгледува материјалите и техниките што ја поттикнаа популарноста на сликарството надвор и нуди внимателен коментар за растечкото импресионистичко движење.

Во светлината на Италија: Корот и рано сликарство на отворено

Допревме само накратко за практиката на сликање en Plein air во Италија, па ако сакате да го истражите овој дел од историјата на уметноста понатаму, не можеме доволно да ја препорачаме оваа книга. Додека практиката на сликање надвор најчесто се поврзува со импресионистите, раното сликарство на отворено има долга историја во Италија.

Во светлината на Италија: Корот и рано сликарство на отворено
  • Истакнати историчари на уметноста дискутираат за позадината на сликарството на отворено
  • Раната историја, теорија и практика и места за сликање на отворено
  • Разговараат и репродуцираат богат избор на релевантни слики
Поглед на Амазон

Оваа книга е збирка на дискусии одистакнати историчари на уметност Сара Фаунс, Питер Галаси, Филип Конисби, Џереми Стрик и Винсент Помаред. Заедно, тие ја испитуваат раната историја на италијанското сликарство на отворено, неговото значење, теорија и практика. Книгата содржи богат избор на репродуцирани слики и фотографии. Навистина можете да видите како прекрасниот италијански пејзаж ги инспирирал сликарите од Франција и другите европски земји.

Балтичко светло: рано сликарство на отворено во Данска и Северна Германија

Во текот на почетокот на 19 век, многу уметници од Германија и Данска кои студирале во Рим и Париз го донесоа дома концептот на сликарство en Plein air. Атмосферските услови и светлината на север беа совршени за овој стил на пејзажно сликање, особено за време на долгите летни денови. Оваа книга ги истражува делата на неколку холандски и германски пејзажни уметници од 19 век. Каспар Дејвид Фридрих , кој е најпознат по развојот на романтичниот стил, е покриен во длабочина.

Балтичко светло: рано сликарство на отворено во Данска и Северна Германија
  • Фокус на сликарите и сликите од периодот на „plein air“
  • Презентација на топографски пејзажи, панорами и повеќе
  • Вклучува есеи од еминентни авторитети за да се дискутира за ова движење
Погледнете на Амазон

Покрај низата есеи од историчари на уметност кои дискутираат за различни аспекти на северногерманскатаи данското движење за сликање на отворено, оваа книга содржи многу зачудувачки пејзажи, портрети и панорами. Во оваа книга ќе научите како стилот на сликање en Plein air ги отфрлил моралните и интелектуалните призвук на неокласичните пејзажи. Без разлика дали сте заинтересирани за холандска и германска уметност или сликарство на отворено, оваа книга е високо препорачана од нас.

Уметници кои сликаат en Plein Air Денес

Досега во оваа статија гледавме претежно уметници од 19 век, но практиката на сликање надвор е сè уште многу жива и добра денес. Подолу, ви ги претставуваме искуствата на неколку уметници кои продолжуваат да сликаат надвор во низа медиуми.

Брајан Шилдс

За Брајан Шилдс, сликањето надвор е за истражување на тоа како ги претставувате природните елементи. Сликањето en Plein air може да биде предизвикувачко, а за Шилдс, најпредизвикувачкиот аспект е претставувањето на сите негови сетилни искуства во опкружување – мирис, звук, емоции и визија на едно мало платно. Шилдс често открива дека треба да направи брза скица или да фотографира некоја сцена, а потоа да се врати во своето студио за да го кондензира сеќавањето со сликање. Откако сликал надвор речиси 30 години, Шилдс сега претпочита да собира слики за време на долгите прошетки, а потоа да се врати во своето студио за да ги состави.

Дејвид Гросман

Роден во Колорадо,Дејвид Гросман го поминал своето детство во Чиле. Неговата кариера како уметник го однесе низ целиот свет, но сега живее во Колорадо со сопругата. пејзажните слики на Гросман се неверојатно евокативни, замаглувајќи ги линиите помеѓу меморијата, реалноста и имагинацијата. Гросман отсекогаш бил уметник, а своето формално образование го добил на Академијата за уметност во Колорадо и со Џеј Мур, познатиот пејзажен уметник.

За Гросман, сликарството е начин да се поврзе со луѓето. Неговите слики на мирни пејзажи и тивко, будно небо го одразуваат копнежот да се најде засолниште и мир. Тој се надева дека неговите слики го прикажуваат ова чувство на засолниште за да можат другите да го споделат со него.

Гросман спојува различни стари техники со современата естетика и на овој начин, неговата работа го премостува јазот помеѓу старото и нов. Типично, Гросман бои светлечки слоеви на пигмент со елаборирана површинска текстура на рачно изработени дрвени панели. За Гросман, овој процес кој одзема многу време е многу медитативен.

Откако доби награди како Југозападна уметничка награда за извонредност и наградата Избор на уметници, работата на Гросман беше широко прославена. Со текот на годините, Гросман ја изложуваше својата работа низ Европа и Северна Америка.

Френсис Б. и линија. Кај неаФармата на баба и дедо во Њу Хемпшир, Ешфорт ја негуваше нејзината фасцинација со линијата на хоризонтот, заедничка карактеристика во нејзините en Plein air пејсажи. Преку нејзината работа, Ешфорт се надева дека ќе го почитува своето семејно наследство како уметници и сопственици на земјиште.

Ашфорт користи комбинација од сликарство на отворено и сликарство во студио за да ги заврши своите дела. Некогаш таа целосно ќе го заврши цртежот на терен, а други пати ќе креира теренски цртежи за да ги врати во своето студио. Водата и хоризонтот помеѓу водните тела и копното отсекогаш биле сакана тема за Ешфорт. Стоун е уште една тема од која Ешфорт не може да се засити. За неа каменот е исто толку убав како грмушката што ја покрива во текот на летните месеци. Ешфорт вели дека нашите индивидуални сеќавања го дефинираат начинот на кој го гледаме светот, и затоа нејзината уметност е директна комуникација на нејзиното минато, сегашност и иднина.

Џејн Шонфелд

Изборот на Џејн Шонфелд кога работи en Plein air е пастел. Шонфелд создава уметност надвор во поголемиот дел од нејзиниот живот, а нејзините апстрактни дела често ја рефлектираат светлината, боите и ритмите на природниот свет што таа многу го сака. Голем дел од делата на Шонфелд се целосно апстрактни, но нејзината игра со бојата и формата пренесува одредено ниво на емоционалност.

Кога Џејн црта надвор, таа чувствува возбуда и напнатост додека го чувствува пејзажотпред неа. Често, овие дела не доловуваат сцена, туку чувство на место. За Шонфелд, енергијата што таа ја доживува на одредена локација е многу поважна и многу повлијателна за финалната работа отколку она што го гледа со нејзините очи.

Сликарството mk Plein air има долга и меѓународна историја . Од раните натуралисти и француски импресионисти до современи уметници, сликарството надвор е популарна техника. Сликањето пејзаж одвнатре се чини дека ја доловува неговата суштина на многу реален начин кој е единствен за овој метод.

времето го менува изгледот на светлината во околината.

Во 1860-тите, Пјер-Агуст Реноар, Клод Моне , Фредерик Базил и Алфред Сисли се запознале додека студирале под Чарлс Глеер. Овие четворица уметници открија заедничка страст за сликање сцени од современиот живот и пејзажи. Оваа група често се впушташе во селата за да слика en Plein air. Користејќи ја природната сончева светлина и новодостапната разновидност на богати пигменти, овие уметници развија нов стил на сликање. Овој стил на импресионистичко сликарство беше посветол и полесен од реализмот на школата Барбизон.

Овој стил на сликање беше радикален на почетокот, но кон крајот на 19 век, импресионистичките теории беа навлезени во академските кругови и секојдневните уметнички практики . Низ Европа, се појавуваа мали колонии на уметници специјализирани за импресионистички техники и Plein air сликарство. Пејзажните импресионисти Анри Ле Сиданер и Јуџин Чигот беа дел од колонијата на уметниците на Брегот на Опал.

Plein Air Сликарство во Италија

Во Тоскана, Макиолиите група италијански сликари ги кршеа застарените традиции на академиите во втората половина на 19 век. Почнувајќи од 1850-тите, овие уметници голем дел од своето сликарство го правеа на отворено, каде што можеа прецизно да ја доловат бојата, сенката и природната светлина на околината. Практиката насликарство en Plein air ја поврзува оваа група уметници со француските импресионисти, кои станаа истакнати неколку години подоцна.

Plein Air Сликарство во пејзажот на Англија

Во Англија, исто така, сликарството надвор стана преовладувачка практика меѓу пејзажните уметници. Многумина во Англија веруваат дека Џон Констабл бил првиот пионер на пристапот на сликарството Plein air во околу 1813 година. Особено во Англија, сликарството en Plein air било фундаментален дел од развојот на натурализмот. Кон крајот на 19 век, Њулин школата беше силен поборник за техниките en Plein air .

Помалку познати колонии на уметници кои сликаат надвор се појавија низ Англија, вклучувајќи го и колективот во Амберли . Овој колектив од Западен Сасекс се формираше околу пејзажниот уметник Едвард Стот, обучен во Париз. Доцните викторијанци ги сакаа атмосферските пејзажи на Стот. Сликањето надвор честопати беше доведено до крајности. Има, на пример, фотографија на Стенхоуп Форбс како слика со силни ветрови на плажа, со неговото платно и триножник врзани со јажиња.

The Watering Place (1879- 1918) од Едвард Стот; Едвард Стот, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Сликање на отворено во Северна Америка

Практиката на Plein air сликарството се прошири и во Северна Америка, почнувајќи со училиштето за реката Хадсон. Многу американски уметници ,како Гај Роуз, отпатувал во Франција за да студира кај француските импресионистички сликари. Колекциите на американски импресионисти пораснаа во области со прекрасни пејзажи и многу природна светлина. Делови од американскиот југозападен, западен и источен брег станаа популарни меѓу уметниците поради нивната неверојатна светлина. Сликањето надвор стана фундаментален дел од уметничкото образование, а многу уметници правеа смели патувања за да учат и да сликаат прекрасни пејзажи.

Кога патувате на различни локации, како за учениците така и за наставниците, целта на сликарството en Plein воздухот требаше да ги долови специфичните бои и светлината на секое место. За да ја долови енергичната сончева светлина на Род Ајленд, американскиот сликар Филип Лесли Хејл позирал модели во градината на неговата тетка. Способноста на американските уметници да го доловат чувството на отворено и вистинска сончева светлина е можеби најдобро персонифицирана од Едмунд Тарбел. Значајниот сликар сликар, Вилијам Мерит Чејс, е познат не само по неговите слики на морски брегови и паркови, туку и по часовите за сликање на отворено што ги одржа во Летната уметничка школа Шиннекок и други институции.

Предизвиците на сликарството en Plein Air и опремата за нивно надминување

Сликањето надвор им постави неколку проблеми на првите поборници на Plein air. Не само што бараше уметниците да ја транспортираат целата своја опрема, туку имаше и проблем со носење влажни платнадома и навигација на времето. Времето беше можеби најголемиот предизвик за Plein air сликарите. Сите најнови достигнувања во опремата за сликање не можеа да ги земат предвид дождот и ветерот.

Кутискиот триножник, или францускиот штафелај, е еден од најзначајните пронајдоци за опрема од 19 век. Не постои консензус за тоа кој прв ја развил оваа кутија, но неверојатно преносливите штафелаи со вградена кутија за боја и телескопски ногарки го направија сликањето en Plein air многу полесно. Овие штафелаи се преклопуваат во големина на актовка, што ги прави лесни за транспорт и лесни за складирање, а се уште се популарни меѓу уметниците денес.

Друг развој во опремата за сликање е Pochade Box. Компактна кутија со простор за уметниците да ги чуваат своите залихи за сликање, Pochade Box држеше и платно во капакот. Во зависност од дизајнот, уметниците можеа да прицврстат поголеми платна на капакот, а некои дизајни имаа вградени прегради за држење на влажни платна. Иако овие кутии првично беа дизајнирани за сликање на отворено, многу уметници продолжуваат да ги користат денес во домот, училницата или студиото.

Исто така види: Како да нацртате мобилен телефон - создадете напреден мобилен телефон

Некои од најпознатите mk Plein Air Painters

Нашироко разговаравме за некои од највлијателните сликари кои користеле техники en Plein air . Plein air уметниците како Констабл, Моне и Реноар остануваат во аналите на историјата како едни од највлијателнитесликари од ова движење. Да ги истражиме нивните стилови и практики малку подлабоко.

Џон Констабл (1776-1837)

Многу историчари на уметност сметаат дека Џон Констабл е првиот пионер на сликарството надвор. Роден во Сафолк, англискиот уметник е познат по своите пејзажни слики. Констабл имаше вродена способност да ги долови прецизно и чувствувајќи ги боите, светлината, климата и несофистицираниот романтизам на англиската села. Откако ги проучувал делата на еден од најголемите барокни пејзажни уметници , Клод Лорен, Констабл сликал беспрекорно измерени реконструкции на пејзажот.

Сликите на Констабл имаат препознатлива леснотија на допир. Тој може да ги долови, со впечатлива точност, игрите на светлината и бојата во тркалачките англиски села. Користејќи мали и скршени потези со четката, како оние што ќе ги карактеризираат импресионистите подоцна во векот, Констабл можеше да ја долови светлината и движењето така што блескаше и танцуваше на платното.

За време на неговата кариера, Констабл сликаше некои портрети. Иако овие портрети се одлични, Констабл не уживаше во портретот бидејќи не беше толку возбудлив како пејзажите. Религиозните слики беа еден жанр во кој Констабл не се истакнуваше. Констабл се движеше многу низ Англија во текот на годината. Летото ќе го помине сликајќи во Источен Бергхолт, а потоа ќе замине во Лондон на зима.Констабл особено го сакаше Солсбери и го посетуваше во секоја прилика. Неговото сликарство со акварел, Стоунхенџ се смета за едно од неговите најдобри.

Значајни дела

Дури на 43-годишна возраст, Констабл ја продаде својата прва главно сликарство. Белиот коњ го отвори патот за идните слики од големи размери кои честопати беа долги повеќе од шест метри. Можеби најпознатата слика на Констабл е The Hay Wain, која ја насликал во 1821 година. Оваа слика прикажува коњ и количка како преминуваат широка река пред големите ридови. Откако ја виде оваа слика на изложба на Академијата, влијателниот француски уметник Теодор Жерико го пофали Констабл. Преку Герико, трговецот со уметнички дела Џон Аросмит прв се сретнал со The Hay Wain, кој подоцна го купил . Во 1824 година на изложба во Парискиот салон, The Hay Wain го освоил златниот медал.

The Hay Wain (1800) од Џон Констабл; Ернст Лудвиг Кирхнер, CC0, преку Wikimedia Commons

Клод Моне (1840-1926)

Од сите француски импресионистички сликари, Моне мора да биде најпознатиот. Роден во Париз, Моне почнал да црта уште кога бил дете. Моне продавал карикатури и портрети за џепарлак како младо момче. Во неговите тинејџерски години, Моне почна да слика пејзажи en Plein air. Откако служеше во војска две години, Монесе вратил во Париз и воспоставил цврсто пријателство со други млади сликари. Токму од оваа група сликари се појави француското импресионистичко движење . Опсесијата на Моне со сликање на отворено стана вообичаена практика за импресионистите.

За разлика од многу уметници од неговото време, Моне целосно се посвети на сликање надвор од студио. Играта на природна светлина и сенка на која било површина беше истакнат фокус на голем дел од работата на Моне, и тој сметаше дека сликањето надвор е најдобриот начин да се долови ова. Како резултат на неговиот интерес за светлината и бојата, Моне насликал многу теми кои другите уметници не би ги разгледале. Без разлика дали станува збор за стог сено или црвено кимоно, Моне ја пронашол убавината во начинот на кој светлината свири од него.

Моне не само што ги оспори конвенциите на темата, туку и ги предизвика традиционалните сфаќања за тоа што значи тоа да заврши слика. Моне и другите рани импресионистички сликари работеа брзо за да фатат одреден момент на светлина. Многу конвенционални уметници го исмејуваа стилот на Моне затоа што е нешто повеќе од груби скици.

Значајни дела

Најпознатата серија на дела на Моне треба да биде Водни лилјани . Оваа колекција од околу 250 слики со масло од неговата градина со воден крин во Гиверни е позната низ целиот свет. Моне ги насликал Водените лилјани безброј пати, доловувајќи ја светлината на водата вопостојано менување на климата и боите. Овие слики целосно се фокусираат на водата, без никаква претстава на небо или земја. Секоја навестување на небото или земјата е нешто повеќе од одраз во водата. Пред да започне со оваа серија слики, Моне ги засадил водените лилјани во својата градина во Гиверни. Распоредот на цвеќињата во оваа градина беше многу сличен на композицијата на слика. Во последните 30 години од својот живот, Моне се посветил на снимање на постојано менувачкиот свет на неговата езерце со воден крин.

Друга влијателна серија на повеќе слики на Моне е Стогови сено . Во оваа серија има 25 основни слики, од кои секоја прикажува стог сено собрана пченица. Моне почна да ја слика оваа серија кон крајот на 1890 година и продолжи во следната година. Значењето на оваа серија лежи во начинот на кој Моне можеше да ги сними промените во атмосферата, светлината и бојата. Серијата е импресионистичко ремек дело и е изложена низ целиот свет.

Водни лилјани (1906) од Клод Моне; Клод Моне, јавен домен, преку Wikimedia Commons

Пјер-Огист Реноар (1841-1919)

Друг голем француски импресионистички сликар, Пјер-Агуст Реноар најде влијание на почетокот сликари од училиштето Барбизон. Сликајќи пејзажи во текот на неговата кариера, Реноар беше инспириран од натуралистичкиот пристап што овие уметници го презедоа во пејзажот

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.