Како да нацртате знаме - Лесно упатство за цртање американско знаме

John Williams 25-09-2023
John Williams

Вирувањето знамиња е интересна задача бидејќи, на пример, тие се во суштина начин да се научи како да се црта ткаенина. Второ, тие ве учат како да сенкате во течна структура, што ги усовршува вашите вештини за засенчување. Оваа вештина е одличен визуелен додаток на многу уметнички дела и може да се користи во различни контексти, како на пример во облека и цртежи од ткаенина. Овој лесен туторијал за цртање знаме ќе ви го покаже основниот процес на цртање знаме, демонстрирајќи како да креирате знаме што вее на ветрот. Она што го прави прекрасен цртеж со знаме е играњето наоколу со тоа како ткаенината може да тече и да изгледа како да дува на ветрот. Учењето како да цртате знаме исто така им помага на вашите вештини за перспектива, бидејќи го користите вашето засенчување за да направите прекрасен цртеж со знаме, ќе видиме како знамето добива димензија во својата форма.

Лесен водич за цртање a Flag

Додека учиме како да цртаме знаме, ќе видиме дека процесот е прилично едноставен и лесен за следење. Овој туторијал ви покажува како да развиете лесен цртеж со знаме, почнувајќи со едноставна скица, која потоа ќе ја развиеме со некои детали и засенчување. Ќе креираме цртеж со американско знаме, бидејќи американското знаме е прилично незгодно бидејќи доаѓа со неколку детали. Она што е убаво во учењето како да цртаме знаме е дека нашата перцепција за длабочина е предизвикана. Тоа е затоа што ќе додадеме бранови во цртежот, што малку ќе ги искриви деталите на знамето. Ниебрзајте да работите со пенкало.

Кога ќе дојдете до крајот на знамето, запомнете дека тоа ќе биде најмногу изложено на светлина, што значи дека ќе има помалку сенки. Одвојте време со процесот на цртање знаме, можеби погледнете некои референтни слики за да добиете идеја за тоа како светлината комуницира со структурата.

Погрижете се да работите на процесот на засенчување полека. Ако треба, направете пауза, на тој начин можете да дојдете до цртежот на вашето знаме со нов пристап. Продолжете со овој процес додека не го завршите вашето знаме, а тука го имате, лесен туторијал за цртање знаме.

Совети за запомнување

 • Одвојте време. Сакате да се погрижите да одвоите време со секој чекор, изработката на скицата со молив е многу важна пред да преминете на цртање со пенкало.
 • Работете на деталите . Цртежот со американско знаме може да биде незгоден поради ѕвездите, одвојте време да ги цртате и засенчете околу нив.
 • Работете на скицата со молив пред да преминете на цртање со пенкало . Пенкалото лесно може да се измеша, проверете дали скицирањето со молив е најдобро што може да биде пред да користите пенкало.
 • Играјте си со бранувањата . Можете да додадете поголеми бранови, но обидете се да додадете помали бранови, за да му дадете поголема димензија на цртежот со знаменце.
 • Користете ја техниката . Овој цртеж со знаме ви дава увид во тоа како да цртате ткаенина и како светлината комуницира со неабранчиња. Оваа техника можете да ја користите во различни уметнички дела.

Процесот на цртање знаме всушност се однесува на создавање бранови во знамето и доловување на ефектот на сенка со вашиот процес на засенчување. Како што ќе научите како да цртате знаме, ќе откриете дека процесот се однесува на воспоставување на формата и, оттаму ќе потрошите време на процесот на засенчување. Колку повеќе време трошите на процесот на засенчување, толку е поголема шансата да останете со прекрасен цртеж со знаме. Со цртеж на американско знаме, можете да си дозволите малку да ги искривувате деталите, бидејќи ова е ефект на вистинска ткаенина што тече на ветрот.

Погледнете ја нашата веб-приказна за цртање знаме овде!

Најчесто поставувани прашања

Како се засенчувате во знамето?

Кога учите како да цртате знаме, во суштина учите како да цртате ткаенина што тече на ветрот. Начинот на кој го постигнувате овој квалитет на течење во цртежот е со создавање бранови во материјалот. Секое бранување во знамето ќе фрли сенка на материјалот, што значи дека ќе има засенчени области на истата страна од секое бранување во знамето. Ова значи дека откако ќе разбереме од која насока доаѓа изворот на светлина, тогаш можеме да ги додадеме сенките на правилната страна на знамето. Кога работиме со засенчување, ја даваме димензијата на знамето што ќе го претвори во пореален убав цртеж на знамето. Можете да сенка во овиесенки користејќи молив или пенкало за да му дадете поголем контраст на цртежот на вашето знаме.

Како цртате бранови во знамето?

Кога креирате реалистичен цртеж со знаме, сакате да обработите бранови во ткаенината, за да и дадете пореалистично движење како да тече на ветрот. Начинот на кој цртаме бранови во знамето е со работа со линија, а потоа како ја засенчуваме линијата. Можеме да го направиме ова со правење брановидни линии на врвот на знамето, кои треба да се реплицираат на дното на знамето. Ова значи дека горниот и долниот дел од знамето имаат линии кои се заоблуваат на ист начин. Оттаму можете да креирате збир на вертикални линии кои ги поврзуваат горните и долните кривини, што ќе резултира со квалитет на ткаенината што тече. Како што се засенчувате на истата страна на секое бранување, ќе се остави впечаток дека бранувањата се тридимензионални и фрлаат сенки на знамето. Додавањето бранови на цртежот на знамето ќе му даде поголема димензија и ќе резултира со пореален и поубав цртеж на знамето.

не треба да се грижите за ова, бидејќи исто така ни дава слобода да се извлечеме со многу чудни работи на линијата што ќе изгледаат нормално поради бранувањата на знамето.

Потребни материјали

Учењето како да цртате знаме е прилично едноставна задача за која не се потребни многу материјали. Како што поминуваме низ овој лесен цртеж со знаменце, ќе започнеме со лесно скицирање што можеме да го користиме едноставен HB молив. Оттаму ќе додадеме малку потемно засенчување со помош на молив 2B и хемиско пенкало. Хемиското пенкало е исто така одличен начин да му дадете графички изглед на знамето, бидејќи е навистина темен медиум. За овој цртеж со знаме, сите материјали може да се купат онлајн преку линковите подолу:

 • HB молив
 • 2B молив
 • Тмичко пенкало
 • Бришач
 • Острилка
 • Добра хартија ( 200 g/m – 250 g/m препорачани)

Подготовка

Откако ќе ги подготвиме сите наши материјали, можеме да почнеме да се подготвуваме со наоѓање простор каде што ќе може да се вклучи и да се концентрира на туторијалот. Ова е прилично лесен туторијал за цртање знаме, меѓутоа, има моменти кога сакаме да обрнеме внимание што значи дека сакаме да останеме ангажирани без никакви одвлекувања. Како што е кажано, обидете се да се опуштите и да поминете низ процесот полека и внимателно, правејќи паузи кога ви се потребни. Добар предлог е да пуштите релаксирачка музика, можеби да направите шолја чај и да се обидете да ставитеодвојте добар дел од времето за овој туторијал за тоа како да нацртате знаме. Сега кога сме подготвени, да видиме што да очекуваме од овој туторијал за тоа како да цртаме знаме.

Чекор-по-чекор инструкции за тоа како да се нацрта американското знаме

Во овој туторијал за тоа како да нацртате знаме, ќе го разложиме процесот на претворање на едноставна скица во реалистичен прекрасен цртеж со знаме. Ќе научиме како да го нацртаме американското знаме, што ќе ни даде предизвик да направиме мали изобличувања во знамето како да се вее на ветрот. Ние ќе ги разработиме овие детали користејќи моливи за истурање, кои потоа ќе продолжиме да ги рафинираме со нашите пенкала. Овој туторијал е едноставен и лесен туторијал за цртање знаме што ќе ви помогне да ве води низ процесот на правење прекрасен цртеж со знаме. Сега кога знаеме што да очекуваме, дозволете ни да влеземе во ова упатство за тоа како да нацртате знаме.

Чекор 1: скицирање на обликот на знамето

Ние Започнете со цртање на знамето со креирање на светла скица на знамето со молив. Сакаме да започнеме со столбот бидејќи тоа ќе одреди колку големо знамето ќе биде на страницата. Можете да го направите ова со користење на вашиот линијар за да нацртате вертикална линија, можете да го закосите вашиот столб за да му дадете поинтересна перспектива.

Оттаму можете да продолжите со цртање паралелна линија до вашата вертикална линија за да создадете столб. Обидете се да не го направите премногу дебел, ќе изгледа пореално од апотенок столб. Оттаму можете да нацртате малку детали на горниот дел од вашиот столб, како и да нацртате мали ремени на двата краја на столбот што ќе одредат каде знамето би било поврзано со столбот.

Исто така види: Слики и уметници од реализам - белези на реалистичкото движење

Додека лесно го скицираме нашето знаме, можете да направите некои индикативни ознаки со вашиот молив што ќе одреди каде ќе заврши знамето. Ние само сакаме да добиеме чувство за тоа колку големо ќе биде знамето од столбот до другата страна на страницата. Можете да го направите ова со цртање ознаки кои ги одредуваат крајните агли на знамето.

Откако ќе знаеме колкаво ќе биде нашето знаме, можеме да продолжиме да го цртаме знамето до тие рабови . Ова може да го направиме со цртање на горната линија на знамето во брановидна формација. Сакаме да го сториме истото за долната линија на знамето, цртајќи ја истата брановидна формација како онаа на врвот на знамето. Оттука можеме да ја поврземе секоја крива со вертикална линија за да ги дефинираме бранувањата во знамето.

Чекор 2: скицирање на деталите за американското знаме

Бидејќи ќе кога креираме цртеж со американско знаме, сакаме да продолжиме со додавање на квадратната форма на горниот лев агол на знамето. Бидејќи ние нацртавме бранувања на знамето, тоа значи дека деталите на знамето ќе бидат искривени. Додека продолжувате да го цртате квадратот во знамето, сакате да бидете сигурни дека тој тече во иста формација како бранувањата на знамето.

Во нашиот цртеж на американското знаме, ние сакамснимајте ги деталите колку што е можно правилно. Ова значи дека ќе цртаме 50 ѕвезди на квадратот на нашето знаме. Најлесен начин да го направите ова е со создавање на шест хоризонтални линии на малиот квадрат, што ќе ве води во цртањето на ѕвездите.

На хоризонталните линии на квадратот, можете да нацртате мали кругови кои ќе ви помогне да ги поставите ѕвездите. Ќе имаме и дополнителен простор во Помеѓу хоризонталните линии што ќе ви даде повеќе простор за додавање дополнителни ѕвезди, за да го пополните цртежот на вашето американско знаме. Ќе продолжиме и со цртање на 13 хоризонтални ленти.

Додека продолжувате со цртање на линиите што ги претставуваат 13-те ленти на американското знаме, одвојте време . Не мора да се грижите премногу за тоа да ја направите секоја лента сосема иста. Брановите на знамето ни овозможуваат да си поигруваме со суптилно искривување на деталите. Ова всушност ќе работи во наша корист и ќе резултира со пореален квалитет на движење и перспектива.

Добар предлог би бил и да се додадат лентите во делови поделени со бранови на знамето. Ова значи дека можете да поминете низ секое бранување на знамето додавајќи 13 ленти. Не заборавајте, тоа не се 13 линии, туку создаваме 13 ленти со 12 линии.

Откако ќе се завршат нашите 13 ленти, можеме да почнеме да ги засенуваме. Сакаме да ги засенчиме деловите што би го претставувала црвеното, бидејќи црвената е потемната боја помеѓу црвенатаи бело. Најдобар начин да започнете е со засенчување на целосната лента на врвот на знамето. Ова ќе помогне да се движите која лента да ја прескокнете, движејќи се од врвот до дното на знамето.

Запомнете, сакаме да ја засенчиме првата лента на самиот врв на знамето. Оттаму можеме да се движиме надолу по знамето прескокнувајќи едно додека ја засенуваме секоја втора лента. Треба да имаме седум обоени и шест бели.

Штом нашите ленти се целосно обоени, можеме да продолжиме да ги цртаме нашите ѕвезди. Повторно, не треба да се грижиме дали секоја ѕвезда изгледа совршено исто. Искривувањата во знамето ни овозможуваат да имаме мали искривувања во деталите на знамето. Ова му дава на знамето пореални квалитети во цртежот на знамето.

Погрижете се да ги одржувате вашите моливи остри кога ќе започне цртањето бидејќи нивните форми се прилично сложени и фини во детали. Сакате полека да поминете низ секој ред ѕвезди, користејќи ги хоризонталните линии со молив за да го водите процесот на цртање. Одвојте време за цртање на ѕвездите.

Исто така види: Литографија - Разбирање на уметноста на печатењето на литографијата

Чекор 3: Засенчување околу ѕвездите со пенкало

Треба да ни остави светла скица на американско знаме, кои сега можеме да почнеме да ги боиме со помош на нашите пенкала. Работата со пенкало е одличен начин да се обезбеди контраст на цртежот, бидејќи, како што се вели, сакаме да му пристапиме на процесот на цртање со одредена претпазливост. Можеме да почнеме да обојуваме околуѕвезди.

Сакаме да започнеме со исцртување на ѕвездите со нашите хемиско пенкала. Со тоа, го згуснуваме контурите на ѕвездите и на тој начин ни го олеснуваме обоувањето околу нив.

Боењето во ѕвездите треба да потрае некое време како и бојата околу малку детали како ѕвезди може лесно да се измешаат. Додека го засенувате знамето околу ѕвездите, сакате да обрнете внимание на притисокот што го нанесувате на пенкалото, правејќи некои области полесни во тонската вредност. Сепак, ние сакаме поголемиот дел од квадратот да биде темен, дозволувајќи му на живиот контраст да ја претставува сината боја на знамето.

Можеме да додадеме и засенчување на столбот, каде што додаваме сенка што е поизразена на едната страна трча по столбот. Со ова, на столбот му даваме ефект на сенка, правејќи го столбот да изгледа малку повеќе тродимензионален. Можеме да додадеме и засенчување на карактеристиката на врвот на столбот. Додека боите во ѕвездите, сакате полека да ги обиколувате ѕвездите, внимавајќи да не ја обоите самата ѕвезда, внимавајќи да ги оставите бели.

Додека се засенувате на плоштадот и околу ѕвездите, обидете се некои области да ги направите малку полесни. Ова го правиме со омекнување на притисокот што го нанесуваме на пенкалото. Ова ќе резултира со помека и полесна ознака. Работењето со методот вкрстено шрафирање е исто така одличен начин да се создадат беспрекорни градиенти помеѓу темните и полесните моменти.

Како што продолжувате со засенчување вознаме со пенкалото, погрижете се да ја олесните тонската вредност додека доаѓате до испакнувањето на бранувањата во знамето. Со тоа создаваме потемна нијанса која е присутна во внатрешната вдлабнатина на бранувањето и посветла тонска вредност на надворешното испакнување на бранувањето внатре.

Чекор 4 : Засенчување на лентите со пенкало

Откако успешно ќе го завршиме делот околу ѕвездите, можеме да преминеме на засенчување во лентите. Повторно, процесот на засенчување е ист, но овој пат сакаме да додадеме сенки на внатрешните делови на секоја бранување во знамето. Можеме да го правиме овој дел по дел, при што ја засенуваме едната страна од секое бранување на знамето за да му дадеме поголема димензија.

Додека ги засенчуваме лентите дел по дел, имаме за цел да направиме две работи. Прво, сакаме да засенчиме во правилните ленти. Второ, сакаме да додадеме засенчување долж страната на секое бранување, што резултира со сенка што ја фрлаат бранчињата додека тие се испакнати.

Како што преминувате на следното дел од знамето, започнете со додавање засенчување долж страната на бранувањето. Секое бранување треба да има засенчување на истата страна за да има точен ефект на изворот на светлина што доаѓа од една насока.

Откако ќе додадете засенчување заедно со бранувањето, потоа можете да продолжите со засенчување во ленти на знамето. Запомнете, лентите се малку полесни од оние на квадратот, за да се создаде атонска разлика во знамето. Пругите, исто така, треба да бидат малку потемни во близина на бранувањата, како да бранува фрла сенка врз нив.

Одвојте време кога ја засенувате секоја лента од знамето, внимавајќи да користите вкрстено шрафирање метод за создавање рамномерен тон во лентата. Додека продолжувате да го креирате вашиот цртеж со знаме, сакаме да се погрижиме секоја лента да има ист тон, од темно на светло додека се движат од бранувањето.

Овој процес ќе го продолжите, работејќи низ дел по дел за цртање на американското знаме поделено со секое бранување на знамето. Можете да додавате помали бранови во знамето додека поминувате низ процесот на засенчување, со додавање помали линии на засенчување во различни насоки. Сепак, чувајте го релативно светло за да избегнете какви било глупави грешки.

Запомнете дека бранувањата на знамето ќе фрлат сенки на знамето. Тоа значи дека ако имаме различни делови во знамето поделени со бранови, на секоја страна од тие бранувања треба да има сенка. Ова значи дека има извор на светлина што доаѓа од една насока, дозволувајќи им на бранувањата да фрлаат сенки и да изгледаат потродимензионално.

Ние едноставно можеме да го продолжиме овој процес на засенчување, одвојувајќи време додека работиме низ целото знаме. Повторно, можеме да додадеме некои суптилни мали бранувања и сенки во знамето додека одиме. Не заборавајте да одвоите време, полека додавајќи го засенчувањето. не сакаме

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.