Како да нацртате горила - едноставен цртеж на горила!

John Williams 02-06-2023
John Williams

Содржина

Г-орилите се еден од најголемите, најмоќните живи примати на земјата и можат да тежат до 396 фунти! И покрај нивниот интимен раст, тие се многу скромни и мирни животни. Покојниот Дијан Фоси еднаш рече: „колку повеќе учите за достоинството на горилата, толку повеќе сакате да ги избегнувате луѓето“. Овој цитат само го засилува колку се прекрасни горилите, и затоа нашиот туторијал како да нацртате цртање горили ќе биде во чест на овие прекрасни суштества.

Чекор-по-чекор водич за создавање забавен и едноставен цртеж на горила

Нашето упатство како да нацртате цртање горила ќе ве одведе чекор по чекор до креирање реална горила! Денес имаме целосно детален водич од 16 чекори кој ви покажува како да нацртате и насликате горила до најдетално можно. Следете и научете како да нацртате горила денес!

Исто така види: Слики и уметници од реализам - белези на реалистичкото движење

Горенаведениот колаж со скица на горила ви го прикажува секој чекор што ќе го преземеме за да го постигнеме вашиот прекрасен цртеж на горила!

Чекор 1: Нацртајте го телото и главата на вашата скица на горила

Започнете го цртањето на горилата со цртање широк овал што ќе го претставува главното тело. На левата страна од телото на горилата, нацртајте вертикален овал за да ја претставите главата на вашата скица на горилата.

Чекор 2: Нацртајте ги рацете и нозете

Нацртајте две малку навалени и испружени овали. Овие може да се преклопуваат еден со друг бидејќи ќе ги претставуваат двата предни краци натвојата горила. Нацртајте уште две испружени овали на задниот дел од телото. Овие ќе ги претставуваат нозете на вашата горила и тие треба да се преклопуваат со телото.

Чекор 3: Исцртај го телото

Користете ги вашите градежни линии за да ви помогнат да опишете пореален облик на вашата горила. Започнете со цртање навалена линија од врвот на главата и оставете ја да се заоблени над телото. Нека оваа линија се криви околу задните нозе. Нацртајте ги видливите раце и стапала на вашиот цртеж на горила.

Чекор 4: Додајте ги линиите за градење на лицето

Нацртајте линија во центарот на лицето на вашата горила. Преклопете ја централната линија со четири хоризонтални линии. Ова ќе ни помогне да нацртаме симетрични црти на лицето во правилни пропорции.

Чекор 5: Нацртајте ги карактеристиките на лицето

Нацртајте ја секоја стврднување на веѓата кон централната линија, користејќи ги линиите за конструкција на лицето. Нацртајте го секое око како мал овал во средината на втората хоризонтална линија. Нацртајте неколку мали линии околу очите, бидејќи тие ќе претставуваат брчки.

Нацртајте половина од ноздрата на горилата на двете страни од централната линија. Завршете го лицето со цртање една линија за устата и видливо уво.

Додадете вилица во главата на горилата. На крајот, додајте фини структурни линии по телото и предните раце на горилата. Откако ќе завршите, можете да ги избришете сите видливи градежни линии.

Чекор 6: Додајте го првиот слој во боја

Користете обична четка и кафеава боја и рамномерно обојте го целото тело на цртежот со горила.

Чекор 7: Засенчете ја вашата скица со горила

Изберете мала четка и црна боја и додадете засенчување по долната половина на задните нозе, стапалата, и долната страна на стомакот. Завршете го засенчувањето на страните на секоја рака, под линијата на вилицата, устата и цртите на лицето. Префрлете се на темна морнарица боја и додајте допир на структурна контура долж предните краци.

Чекор 8: Текстурирајте го крзното на вашиот цртеж на горила

Користете фина, остра четка и темно сина боја и нанесете фини потези на четката за коса во шема слична на бранови. Тие треба да течат од врвот на главата кон десната рака. Повторете го овој чекор користејќи светло сина и цијан боја за да ги покриете сите потези на четката за коса.

Совет! Крзното може да се преклопуваат едни со други. На одредени области им е потребно помалку крзно од другите за да го одржат уште видливо првиот слој во боја.

Исто така види: Како да се наслика картон - најдобра боја за проекти за занает од картон

Завршете го овој чекор со бела боја и насликајте околен слој на вашиот цртеж на горила.

Чекор 9: Продолжете со додавање текстура на крзното

Користејќи ја истата четка за сликање како претходно и темно сина боја, нанесете фини потези на четката на косата во бран- како шема. Оваа шема може да продолжи од првиот слој на текстура до втората рака. Повторете го овој процес со светло сина, цијан и црна боја и нанесете aзавршна бунда по левата рака, долниот дел од лицето и горниот дел на стомакот.

Чекор 10: Текстурирајте го задното крзно на вашата скица на горила

Започнете го овој чекор со фина четка и црна боја и пополнете ги рабовите и околината кривината на стомакот, како и помеѓу бутовите со фини потези со четка. Повторете со мека четка и сива боја. Продолжете на страната на стомакот и задните нозе со бела боја и додајте пристојна количина на закрпи долж овие области. На долната страна на стомакот и долниот дел од задните нозе, користете фина четка и светло сина, цијан и црна боја и додадете фини потези на четката.

Чекор 11: Текстура на лицето и главата

Во овој чекор, ќе започнеме со додавање темни нијанси на лицето и главата. Изберете фина четка и црна боја и насликајте фини потези на четката по должината на горниот дел од главата. Продолжете кон структурите на лицето кои ги вклучуваат ноздрите, очите и устата. Повторете го овој процес со темно сина и светло сина боја.

Користејќи ја истата четка за бојадисување и истенчената боја, ќе почнете да додавате светли нијанси на цртите на лицето!

Повторете го овој чекор користејќи светло-кафеава и бела боја за да создадете неколку слоеви крзно. Завршете го овој чекор со мека четка и бела боја, за да ги омекнете ноздрите и да додадете нагласки во пределот на устата.

Чекор 12: Подобрете го лицетоСтруктура на вашиот едноставен цртеж на горила

Изберете мека четка и морнарска боја и пополнете ги ушите, ноздрите и пределот околу очите. Фокусирајте се главно на збрчканиот и набразден дел од кожата. Продолжете со белата боја и нанесете реални нагласувања на цртите на лицето. Обојте го внатрешното око со кафеава боја и повторете го со бела боја за да додадете сјај на окото.

Чекор 13: Бојте ги прстите

Користете мека четка и морнарица боја и нанесете го првиот слој на боја на прстите на горилата. Повторете користејќи четка за мешање и бела боја и избледете ги боите една во друга.

Чекор 14: Додајте преглед на крзно

Во овој чекор, ќе го подобриме прегледот на крзното за да создадеме пореален цртеж на горила! За да го направите ова, едноставно изберете фина четка и различните бои што се користат и насликајте фини потези на четката со линијата на косата околу целата контура на цртежот на горилата.

Чекор 15: Нацртајте подземна сенка

Со мала, мека четка и црна боја, насликајте мека сенка директно под цртежот на горилата. Завршете ја сенката со четка за мешање и измазнете ги рабовите.

Чекор 16: Финализирајте го вашиот едноставен цртеж на горила

Речиси го завршивте вашиот лесен и едноставен цртеж на горила! За да завршите, избришете ги сите видливи контури и градежни линии. За какви било видливи линии на внатрешна текстура, користете фина четка исоодветните бои и проследете го целиот преглед на вашата скица на горила.

Честитки за одличната работа! Штотуку создадовте беспрекорен и реален цртеж на горила. Се надеваме дека уживавте во нашето упатство како да нацртате цртање горила и дека ќе заминете со некои вредни вештини за детали! Продолжете со добрата работа и наскоро ќе станете професионалец во цртање што било!

Најчесто поставувани прашања

Како чекор-по-чекор да нацртате реална горила?

За да нацртате реална горила, мора да имате соодветни техники за засенчување и истакнување. Ако ова звучи премногу застрашувачки, не грижете се, бидејќи нашето упатство како да нацртате цртање горила е дизајнирано на начин што секој може да го следи! Нашиот туторијал за цртање следи чекор-по-чекор процес, а на крајот од 16 лесни чекори, ќе создадете прекрасна и реална скица на горила.

Кои материјали ми се потребни за да нацртам горила?

Сè што ви треба е неколку четки и различни бои за боја! Во нашето упатство како да нацртаме горила, користиме мали, меки четки и фини, остри четки. Ние користиме и кафеава, црна, бела, темносина, светло сина и цијан боја. Ќе ви треба и молив за да го следите вашиот цртеж на горила и област за цртање по ваш избор. И токму така, имате се за да го завршите вашиот едноставен цртеж на горила!

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.