Како да нацртате дрво - упатство за цртање дабови и четинари

John Williams 18-08-2023
John Williams

Содржина

Трските отсекогаш биле примамлив аспект на нашиот свет. Тие беа популарни во светот на уметноста како тема за цртање или сликање, или едноставно како муза. Денес, нашиот туторијал е за тоа како да нацртате два вида дрвја - дрво слично на даб, како и бор. Ние ќе ве водиме со секој чекор во процесот на цртање дрвја на сеопфатен начин, така што до крајот ќе имате не една, туку две прекрасни скици на дрво пред вас. По ова упатство, ќе бидете опремени со знаење за да ги прилагодите новонајдените знаења и вештини за цртање во вашите уметнички дела.

Разговор на дрвото

Сите дрвја се прекрасни. Тие ги одразуваат нашите годишни времиња и служат како потсетник за времето што минува. Поради нивната хипнотизирачка природа, тие се симболични за многу нешта, но генерално, тие претставуваат сила и издржливост за многу култури ширум светот.

Дали знаевте дека боровите дрвја се нарекуваат и четинари? Неговиот сок се извлекува за да се направат лакови, смоли и одредени запечатувачи за боја. Боровите се родени во регионите на северната хемисфера и тие имаат тенденција да бидат доста доминантни, па дури и во нивното родно живеалиште тие имаат тенденција да ги преземат шумите. Ова може да се види од тоа колку брзо растат и колку стануваат високи - иако се склони да бидат оштетени од ветрот поради нивната висина.

Исто така види: Боење епоксидна смола - вашиот водич за додавање боја на епоксидна смола

Дабовите дрвја се листопадни, што значи дека ги испуштаат лисјата за зимата, но тиеиспакнати од основата на вашата вертикална линија. Тие треба да излезат во секоја насока. Не заборавајте да ги нацртате овие линии бели слабо за да не бидат видливи откако ќе ги избришете подоцна.

Чекор 3: Креирање на основната форма на вашиот бор

Понекогаш може да биде залажувачки тешко да се добие вистинската форма. За да биде полесно, предлагаме да нацртате форма на конструкција на триаголник со горната точка на триаголникот што се среќава на врвот на вашата вертикална градежна линија. Оставете ја основата на триаголникот да почне од неколку празни места над корените и треба да биде симетрично поставена од двете страни на конструктивната линија на багажникот.

Чекор 4: Додавање на преглед на корените на боровите

За да нацртате контури за стеблото и корените на борот, почнете од левата страна на вертикалната линија и повлечете линија почнувајќи од основата на триаголникот, веднаш до вертикална линија, спуштајќи се надолу (прилично блиску до вертикалната линија) и оставете ја да се искриви кон најблиската коренска линија. Од другата страна, можете да почнете малку подалеку ако сакате и оставете ја оваа страна да биде малку пољубезна со својата крива.

Откако стеблото ќе завршите, можете да додадете преглед на корените со цртање пофини линии кои завршуваат со поостри точки.

Чекор 5: Детализирање на стеблото на дрвото со кора

Време е да додадете некои текстурални детали на багажникот на вашиот четинардрво. Можете лесно да ја додадете оваа текстура на кората со цртање комбинација од долги, кратки и средни брановидни линии во стеблото на дрвото. Не заборавајте да го следите општиот преглед на стеблото на дрвото и држете ги овие линии одвоени. Овој чекор е поедноставен од деталите за кората што ги додадовте за ok дрвото во горното упатство. Линиите што ги цртате за деталите на кората може да бидат мешавина од долги и кратки линии кои се главно прави со воздух на брановидност во близина на корените.

Погрижете се овие линии за детали да одат во иста насока како стеблото на дрвото - боровите се типично со праволини.

Чекор 6: Конструирање на гранките

Некои луѓе го наоѓаат цртежот на борови иглички прилично застрашувачки за количината на детали што ги имаат. Ќе ви покажеме колку може да биде лесно, почнувајќи со некои градежни линии за гранките.

Користење на градежната линија на триаголник што ќе ве води до точен облик на бор. Започнете од дното на дрвото и нацртајте линии што излегуваат од вертикалната конструктивна линија во средината. Овие линии треба да бидат заоблени, но на необичен начин. Тие треба да се протегаат на страните на триаголникот што значи дека постепено ќе стануваат сè пократки и пократки до точката на врвот.

Линиите на дното на основата на триаголникот треба да бидат наклонети надолу. малку за да се претстави како долните гранки имаат тенденција даовенати.

Чекор 7: Оцртување на вашите гранки

Сега за цртежот на гранките од вашиот бор! Користејќи ги конструктивните линии на гранките што ги нацртавте во претходниот чекор, нацртајте збирка форми што изгледаат како „W“ за да формирате шема што имитира лисја. Ова најдобро се прави со тоа што ќе бидете сигурни дека сите форми „W“ што ги цртате се свртени во различни насоки - како што прават боровите иглички. Ако го погледнете нашиот пример подолу, ќе видите дека врвот на некои од гранките е поправи од формата „W“ и дека некои од гранките се спуштаат надолу.

A добар предлог е да бидете сигурни дека конструктивната линија за секоја гранка е во средината на вашата контура, со малку простор од двете страни.

Чекор 8 : Конечни детали и контури

Овој следен чекор ќе покаже како гранките на борот се протегаат од сите агли, 360 степени околу стеблото. Користејќи ги контурите на гранките што ги направивте во претходниот чекор, поврзете ги преку средината на дрвото каде што беше вертикалната линија.

За овој чекор, ќе ја користите истата шема „W“, но некои од нив можете да ги направите малку поголеми отколку на надворешните гранки. Ова ќе ги претставува гранките што се допираат кон вас – додавајќи длабочина. Некои од контурите можат да се поврзат во средината, формирајќи наопаку надолу, широк облик „V“.

Откако сте задоволни, ќеможе да ја користите вашата гума за да се ослободите од градежните линии.

Чекор 9: Боење на стеблото на боровите

Ова е прилично сличен процес до боење на стеблото на дабот во претходниот туторијал. Почнувајќи со средна нијанса на кафеава , монохроматизирајте го стеблото на вашиот бор. Причината за започнување со средна нијанса е тоа што подоцна ќе додавате посветли и потемни бои.

Чекор 10: Определувањето и сенките на багажникот

Сега е време за вашите потемни и посветли кафеави - ќе додадете реалистична контраст на стеблото на вашиот бор. Прво користете ја вашата потемна кафена боја бидејќи секогаш е препорачливо да започнете со сенките, а во некои сенки бојата е слична на она што го направивме во нашиот пример подолу.

Следно, ќе ги додадете нагласувањата. Користејќи многу светло кафена или беж, додадете мал број на нагласувања слични на начинот на кој сте додале сенки.

Чекор 11: Боење на игличките од борови дрвја

Исто како што го монохроматизирате стеблото на борот со кафеава средна нијанса, истото мора да го направите и со боровите иглички. Подоцна ќе додавате потемни и посветли нијанси во смесата, така што треба да се уверите дека навистина е кафеава со средна нијанса.

Исто како дабовото дрво каде што можете да видите гранки кои излегуваат помеѓу лисја, можете да оставите празнини помеѓу гранките на борот за да го направите вашето дрвоизгледаат пореалистични.

Чекор 12: Додавање засенчување на крошна од четинари

Откако ќе ги направите монохроматските иглички на борот, време е да започнете додавајќи малку засенчување за да се претстават сенките. Користејќи ја вашата потемна зелена боја, исцртајте ситни линии што излегуваат од гранките и се вклопуваат во шаблонот „W“ што го нацртавте за контурите на гранките.

Следно, можете да додадете сива нијанса во и околу темнозелените игли што штотуку ги нацртавте за да додадете некои дополнителни нагласувања - ова ги измазнува вашите потемни линии и ви дава дополнителни поени во реализам.

Чекор 13: Завршување

Овој следен чекор додава чувство дека ова дрво е тридимензионално. Ќе изгледа како да излегува од страницата, па на крајот ќе вреди. Користејќи посветла сива нијанса од онаа што ја користевте во претходниот чекор, нацртајте повеќе нагласува во гранките на вашиот бор.

PHEW! Се надеваме дека успеавте да останете со нас до крај овде. Какво достигнување е да се нацртаат две прекрасни дрвја! Вие заслужувате да бидете горди на себе. Ако ви се допадна ова, можете да внимавате на нашиот следен туторијал за цртање - живееме во свет на бескрајни уметнички теми. Исто така, погледнете го нашиот туторијал за цртање дрва со акварел.

Често поставувани прашања

Дали дрвјата се тешки за цртање?

Повеќето луѓе само претпоставуваат дека ќе бидат многу тешки и едноставно не се обидуваат. Оватуторијалот ќе ве води низ секој чекор, покажувајќи ви ги паметните градежни линии кои ги прават работите многу поедноставни отколку што првично мислевте.

Дали на четинарското дрво му се потребни градежни линии за цртање?

Едноставниот одговор е да. Сите наши упатства, како упатството за борови дрвја, ќе започнат со градежни линии бидејќи тие ви помагаат да ги нацртате правилните пропорции.

Дали ова упатство за цртање дрво е за некого?

Апсолутно. Ова упатство за цртање дрво е лесно да се следи, што го олеснува учењето како да црта дрво за секој тип на уметник. Овој туторијал не е нужно дизајниран за никого конкретно. Може да бидете многу вешти фиоки или чизми со молив - ова упатство е добро за сите.

Исто така види: Најубавиот дом на светот - Топ Најубавите дворциодложи го тоа долго време по другите листопадни дрвја, нивните лисја ја менуваат бојата само малку подоцна во есен - поблиску до зимата. Дабот ни обезбеди прекрасен дрвен мебел, но често се користи во индустријата за алкохол, добивајќи форма како буре за складирање на алкохолот додека се дестилира.

Упатство за цртање дабово дрво

Тоа време е да ги извадите вашите омилени спортски панталони, да ја подготвите листата за репродукција што само ве прави да се чувствувате носталгични, ние ќе лаеме на патување кое може да се поучи за тоа како лесно да се нацрта дрво (да... игра на зборови). Удобно се - ве чека денот на цртање дрвја!

Чекор 1: Изградба на стебло на дрвото

Во однос на цртањето дрвја, првата градежна линија што мора да ја додадете е една вертикална линија. Ова ќе биде претстава на стеблото на дрвото. Должината на линијата ќе ја одреди висината на вашето дрво. Со ова упатство треба да дојде уште повеќе, затоа погрижете се да имате простор да додадете повеќе конструктивни форми и линии за остатокот од цртежот на дрвото. Градежните линии и облиците се тука за да помогнат во пропорциите на вашето дрво - или што и да цртате за таа работа.

Не заборавајте да ги избледите вашите градежни линии за да можете да се ослободите од нив кога ќе мора да. Ви советуваме да користите молив од 4H до 6H бидејќи тие се многу слаби.

Чекор 2: Изградба на гранките

Сега когаимајте ја конструктивната линија на поставувањето на стеблото на дрвото, можете да започнете со делот за цртање гранки. Конструктивните линии за цртеж на гранки од дрво ќе ви помогнат да го поправите нивното поставување за да изгледа пореално - овој дел обично е прилично тежок без нив. Можете да почнете да ги цртате линиите за изградба на гранките од околу една четвртина нагоре по линијата на багажникот, оставајќи ја првата четвртина за делот од стеблото што нема гранки. Линиите мора да бидат заоблени и може да се поделат на две гранки овде-онде, но не премногу или вашето дрво ќе биде премногу зафатено. Исто така, обидете се да не изгледа премногу симетрично затоа што тоа е нереално.

Гранките на дното мора малку да се спуштат, како давачите на сенка, што може да се покаже со цртање под хоризонтален агол . Постепено, можете да ги нацртате вертикално кон врвот.

Чекор 3: Наоѓање на основната линија

Овој чекор ќе биде ценет во на крајот, додава природен шмек на вашата скица на дрвото со акцентирање на природниот лак на дрвото - што значи неговата крива или форма. Ова се прави со цртање хоризонтална линија низ вашето дрво, поставена веднаш под најниските гранки. Видете го нашиот пример подолу како референца.

Чекор 4: Конструирање како вашето дрво ќе се заоблени

Овој чекор ќе ја искористи основната линија што ја нацртавте во чекор три, тоа ќе го задржи вашето дрво во согласност сонаменета форма што ја сакавте за тоа. Почнувајќи од крајот на основната линија на левата страна, заоблени нагоре и над конструктивните линии за гранките и завршувајќи на другиот крај на основната линија на десната страна.

Чекор 5: Изградба на стебло на дрвото

Можеби мислите дека овој чекор ќе биде најлесниот - покрај првата вертикална линија во првиот чекор. Ова не е прашање на две линии кои се движат паралелно една со друга за да се направи основата на багажникот. Има и повеќе од тоа и многу е важно да се направи правилно или целото дрво ќе изгледа чудно. Неколку дрвја имаат директно стебло – освен можеби борот, со кој ќе работиме подоцна. Ова дрво има позаоблено стебло и започнува веднаш под основната линија.

Како што можете да видите од нашиот пример, покажавме навестување на корените кои растат со цртање на некои помали линии внатре во стеблото. на дното.

Чекор 6: Детализирање на стеблото на дрвото со кора

Сега кога вашето стебло е поставено со сета негова фина сладострасност , можеме да започнеме со додавање на сите поситни детали за да изгледа супер реалистично. Овој чекор го започнувате со цртање на фини линии што се движат нагоре, во насока на багажникот. Овие ќе ги претставуваат кривите што ги прави кората на багажникот.

За да ги добиете деталите на кората како што треба, мора да имате многу многу фини линиикои се цврсто спакувани помеѓу претходните што сте ги нацртале. кои се движат во правец на стеблото на дрвото. Можеби ќе почне да личи на отпечаток од прст.

Добар совет за да го направите ова точно е дека не сите ваши многу фини линии треба да бидат прави . Некои од линиите може да се искривуваат наоколу на дното или да се навртуваат на врвот. Ова додава реален блесок на кората на вашето дрво.

Чекор 7: Создавање на обликот на крошна на дрвјата

Во однос на цртање дрвја, крошната е веројатно најдоброто око -фаќање на дел од цртежот. Ќе ја оцртуваме крошната користејќи ги градежните линии што ги нацртавме во чекорите три и четири. Почнувајќи од која било страна, тоа е ваш избор. Започнете со цртање од местото каде што основата на стеблото се спојува со основната линија.

Бидејќи дрвото е прилично лиснато, крошната ќе носи многу лисја и вашата контура мора да го претставува тоа. Можете да го направите ова со цртање линија што се протега континуирано по линијата и линијата на лакот, сè додека не стигнете до другата страна на багажникот. Линијата мора да биде назабена и заоблена и мора да паѓа во и надвор од линијата на лакот - како да гледате лисја од далечина.

Кога овој чекор ќе заврши, вие може да ги отстрани вертикалните и хоризонталните конструктивни линии од цртежот на вашата гранка на дрвото во вториот чекор, не отстранувајте ги линиите на гранките.

Чекор 8: Додавање лисјаво Твојата крошна на дрвото

Овој дел ѝ дава место на вашата уметничка слобода. Вашиот цртеж на дрво нема да биде целосно покриен со лисја. Реалниот цртеж ќе има неколку празни места на кои ќе се прикажат гранките како ѕиркаат. За да го направите ова како што треба, сè што треба да направите е да нацртате неколку заоблени и чудно обликувани закрпи над градежните линии на гранките, каде и да сакате. Откако ќе изберете каде ќе бидат видливи гранките, можете да ги избришете останатите конструктивни линии на гранките - но не во рамките на закрпи што штотуку сте ги нацртале.

Можете да го добиете ефектот на листовите сосема прецизно со едноставно цртање стотици ситни заоблени потези со вашиот молив - тие не мора да бидат совршени сè додека се мали. Не цртајте ги листовите во закрпи што сте ги оставиле голи за да се покажат гранките.

Чекор 9: Додавање детали на вашите гранки на дрвјата

Овој следен чекор е за пополнување на закрпи што сте ги оставиле без никакви листови. Тоа е вистинска промена на играта во однос на тоа како лесно да се нацрта дрво, но да изгледа реално. Можете да ги користите градежните линии на гранките кои сè уште се видливи ако ви се допаѓа нивната структура, или можете да ги нацртате слободно.

Гранките треба да имаат заоблени линии што достигнуваат надвор во различни насоки и ги содржи истите фини линии за деталите на кората. Ако нацртате гранки кои излегуваат од врвот на настрешницата, што ви го предлагаме, виемора да додаде неколку листови на крајот од тие гранки за некој сложен реализам

Чекор 10: Додавање на првите прскања на боја

Сега кога се е во ред линиите и деталите на вашето дрво се завршени, можете да одвоите малку време да ја цените вашата работа или можете да се нурнете веднаш и да додадете боја на вашата креација. Во овој чекор, можете да користите кој било метод на боење што го претпочитате, без разлика дали се тоа боички со моливи, акрилна боја или акварели. Вашето стебло треба да има кафеава боја, но вие можете да ја изберете нијансата. Бидејќи нашиот пример е дрво што изгледа многу како дабово дрво, решивме да користиме прилично темно кафеава боја за да го повториме богатството на бојата на кората.

Забележете дека е многу полесно да се направи вашето дрво е потемно со додавање потемна сенка подоцна, но секогаш е препорачливо да се започне со посветла сенка.

Чекор 11: Сенки и нагласувања на вашето стебло и гранки

Причината за сугерирање да започнете со посветло кафена боја е во следниот чекор каде што ќе ги додавате нагласувањата и сенките во кората на вашето дрво. Започнете со користење на потемно кафеава од онаа што првично го обоивте стеблото на вашето дрво и исцртајте или обојте некои темни линии што се движат со линиите за детали што ги направивте во чекор шест. Следно, можете да земете многу посветла нијанса и да додадете некои нагласувања на ист начин како што ги додадовте сенките.

Одвојте време со овој чекор, тоа ќенаправете го вашето дрво да пукне на крајот.

Чекор 12: Боење на вашата крошна на дрвото

Овој чекор е прилично едноставен, но може да биде одзема малку време ако сте нацртале голема крошна за вашето дрво - освен ако не користите таблета за цртање, се разбира. За да додадете зелена боја на вашите лисја во крошната на дрвото, започнете со боење во еднобојно зелено. Запомнете, истото правило важи и за боењето на листовите како и за боењето на стеблото и гранките. Ова значи дека започнете со средна нијанса на зелена - ќе работите потемни или посветли.

Не заборавајте ги ситните листови на гранките кои ѕиркаат на врвот!

Чекор 13: Додавање сенки и нагласувања на крошната на дрвјата

Овој чекор е доста сличен на претходниот чекор, но наместо темно и светло кафена, ќе работите со темно и светло зелено. Кога додавате сенки и нагласувања, добра идеја е да започнете со сенката бидејќи тие се во заднина, а нагласувањата се повеќе во преден план, па затоа треба да се додадат последни.

Ова е најдобро направено со цртање многу ситни форми „C“ во одредени области кои ќе нагласат како се појавуваат закрпи од крошната.

Чекор 14: Завршување со сенките и Определување

Овој чекор прави вашето дрво да изгледа како да свети. Сè што треба да направите е да додадете светол слој од бледо сива боја во иоколу крошната на вашето дрво. Погрижете се да работите со сенките што ги додадовте во претходниот чекор. Целта е да изгледа како одредени делови од листовите на крошната да никнуваат.

Направете чекор назад откако ќе ги завршите сите горенаведени чекори и погледнете ги добро вашите напори. Ова е неверојатно достигнување, па дозволете ни да видиме дали можете да направите повеќе! Следно е нашиот втор туторијал за тоа како да се нацрта бор!

Упатство за цртање бор

Сега кога знаете како да нацртате дрво што личи на даб, можеби ќе бидете заинтересирани да научите втор тип на дрво, конкретно борот - исто така познат како дрво од четинари. Ако штотуку сте завршиле со вашиот даб, можеби ќе сакате да станете и да играте малку за да ви тече крвта, да земете чај или кафе и повторно да се чувствувате удобно за нашиот втор туторијал за цртање дрвја.

Чекор 1: Конструкција на главното стебло на дрвото

Упатството за ова дрво започнува речиси исто како и претходниот туторијал. Нацртајте вертикална линија на средината на страницата на која цртате или на средината на подлогата за цртање на таблетот. Оваа градежна линија е таму за да го претставува стеблото на дрвото, а должината на линијата ќе ја дефинира висината на дрвото.

Чекор 2: Додавање корени на вашиот бор

Ова е многу едноставен чекор. Сè што треба да направите е да нацртате неколку линии

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.