Како да нацртате ајкула - создадете свој реалистичен цртеж на ајкула

John Williams 30-09-2023
John Williams

Содржина

Уметниците често гледаат кон морето за инспирација, а вие само можете да замислите зошто! Океанот е исполнет со чудо и возбуда со видови ајкули кои патролираат во нашите води ширум светот. Сосема е природно што нашиот интерес за овие жестоки и фасцинантни суштества растеше со текот на годините. Во овој лесен туторијал за ајкула, ќе научите како да креирате реален цртеж на ајкула во 10 едноставни чекори. Овде, ќе ги научите основите на создавање на првични скици за додавање пенкало и боја на цртежот со ајкула.

Лесно упатство за цртање ајкула во 10 чекори

Овој брз и возбудлив туторијал ќе ви покаже како да нацртате ајкула. Ќе ги откриете и резултатите од додавањето боја кон крајот на вашата илустрација за да создадете уникатно реалистичен цртеж на ајкула. Со основните материјали собрани подолу, наскоро можете да започнете да го креирате вашиот лесен цртеж на ајкула во 10 едноставни чекори!

Избор на вид на ајкула

Пред повеќе од 1000 години , ајкулите ги окупираа нашите океани. Низ годините, видовите на ајкули пораснале на над 400 видови. Тие се без сомнение најжестоките животни во водите. Токму поради оваа причина, ова упатство ќе ја опфати озлогласената голема бела ајкула.

Охрабрено е да се набљудуваат многу различни типови на ајкули и да се одлучи која од нив изгледа дека е она што го барате - не само во жестокост – но во форма, облик иголемина.

Потребни материјали за креирање скица од ајкула

Овој туторијал ќе ги опфати основите на конструирање скица од ајкула до повисок степен на реализам . Се препорачува да користите материјали и алатки кои би сакале да ги користите за креирање цртежи. Ако сè уште ги учите јажињата, ова се основните материјали што можете да ги користите за да го креирате вашиот лесен цртеж со ајкула.

Список на материјали за цртеж на ајкула

 • Избор на хартија
 • моливи
 • пенкала
 • лента за маскирање
 • Бришач
 • Острилка
 • Владетел
 • Референтна слика или шаблон за ајкула (изборно)

Список на материјали за додавање боја на цртежот со ајкула (опционално)

 • Маркери во боја
 • Пенала во боја
 • Моливи во боја
 • Акварелни моливи
 • Акварелни бои
 • четки за боја
 • Контејнер за вода

Чекори за учење како да цртате ајкула

Откако ќе го изберете избраниот вид ајкула и ќе ги соберете вашите материјали, можете да го поставите вашиот работен простор и да започнете со креирање на вашиот уникатен цртеж од ајкула . Ако сакате да создадете реалистичен цртеж на ајкула, можете да работите од фотографија или референтна слика. Не плашете се да нурнете во вашето планирање!

Исто така види: Како да нацртате круна - Упатство за илустрација на кралската круна

Откако ќе ја утврдите основната форма на животното и ќе поставитеперките на вистинските места, станува лесно да научите како да цртате ајкула за кратко време.

Чекор 1: Нацртајте ја почетната скица

Започнете со лесно цртање на почетната скица на телото на ајкулата со молив. Набљудувајте го телото на ајкулата како сегментирани форми. Првата мапирана форма треба да биде зашилена контура слична на солза која е поставена на негова страна. Главата треба да биде малку поширока на крајот и потесна на опашката.

Чекор 2: Скица во страничната линија

скица во страничниот линија која се протега по жабрите до крајот на опашката. Оваа линија е често технички невидлива за ајкулите, но таа е важен елемент што ја формира основата на телото при креирањето на вашата скица од ајкула. Вклучувањето во вашиот цртеж ќе ви помогне при разгледувањето на обликот и движењето на вашата ајкула.

Чекор 3: скицирајте во перките

Започнете со цртање на триаголникот форми на сите шест видливи перки. Имајте предвид дека перките се малку различни една од друга со различни пропорции. Грбната перка е поставена на врвот на телото, пекторалната перка е на страна, а трите помали перки се кон опашката. Размислете за перките како начин на кој ајкулата управува низ водата.

Тие треба да бидат скицирани во форма на полумесечина за да се покаже како ајкулата може да се движи низ водното тело.

Чекор 4: Додајте ги карактеристиките на лицето

Нацртајте ги прво жабрите. Земетезабелешка за тоа каде се наоѓаат жабрите на вашиот вид ајкула. Следно нацртајте го профилот, муцката или носот, устата и забите. Забележете дека повеќето ајкули имаат неверојатно голем надгриз, затоа не се воздржувајте да го имитирате овој ефект во цртежот со ајкула.

Поставувањето на овие карактеристики на лицето е навистина важно да се разбере правилно за да можете да го откриете точно кој тип на ајкула го фаќате.

Чекор 5: Нацртајте точен преглед на обликот на очите

Очите се следната важна карактеристика што треба да се постави бидејќи ајкулите имаат тенденција да ја соопштуваат својата жестокост преку нивните очи. Скица во најширокиот видлив круг што го сочинува целото око.

Потоа нацртајте уште еден помал круг во првиот. Потоа, пополнете го вториот круг со молив и оставете мала бела точка за да ставите акцент и да создадете димензија во окото.

Чекор 6: Планирање на преглед со пенкало и Избришете ги сите линии со молив

Откако ќе го набљудувате вашиот првичен цртеж и откако ќе бидете задоволни со темелите на вашата скица од ајкула, можете да започнете трајно да го опишувате вашето планирање со пенкало. Се препорачува да започнете од лево кон десно ако сте деснак и обратно.

Исто така види: Како да нацртате рака со скелет - морничави чекори за цртање со коскена рака

Ова ќе спречи вашиот цртеж да се размачка додека работите преку површината.

Чекор 7: Започнете со додавање текстура на кожата, работејќи од една до друга странаСледно

Користете ја вашата избрана техника на засенчување, почнете да додавате текстура на кожата на ајкулата со пенкало. Во главните точки каде светлината паѓа на кожата на ајкулата, ќе има помалку групи текстура, додека на текстурите во областите во сенка ќе им требаат повеќе детали.

Чекор 8: Додадете Сенките на потемните области и измешајте ги во најзначајните точки

Набљудувајте ги областите на кожата каде што сенките се значително потемни. Погледнете внимателно како светлината паѓа и се среќава со телото на вашата ајкула. Започнете да додавате повеќе засенчување. Штом вашите потемни тонови се на место, почнете да ги мешате кон истакнатите области на вашата ајкула додека не сте задоволни со количината на прикажани детали.

Чекор 9: Започнете со додавање слоеви боја со избрани материјали (изборен чекор)

Откако ќе бидете задоволни со вашата илустрација, можете да почнете да додавате боја на вашата скица од ајкула! Додавањето боја на вашата скица создава навистина веродостоен и реален цртеж на ајкула. Акварелот работи неверојатно добро со мастило, па затоа се препорачува да користите моливи или бои со акварел ако сте го направиле вашиот преглед со пенкала.

Набљудувајте го тонот на кожата на вашата ајкула и почнете да додавате умерени, разредени слоеви од акварел.

Чекор 10: Користете потемни нијанси на боја за да создадете длабочина (опционално)

Додајте потемни тонови на боја на областите со сенки на вашата ајкула. Овие делови треба да бидат дефинирани во вашиотпостоечка скица и лесна за идентификување. Додавањето на овие последни допири на боја ќе создаде илузија на реализам преку обликот и формата. Ова ќе ја направи вашата скица од ајкула неверојатно димензионална и злобно веродостојна!

Ајкулите се фантастични примери на океанот. Тие се изградени за напојување преку големи количини вода, а тоа можете да го видите на начинот на кој нивните тела се обликувани и формирани. Овој туторијал ви покажува колку може да биде лесно да се создаде реален цртеж на ајкула со тоа што ќе бидете сигурни дека вашата почетна скица е пропорционална пред да го додадете вашиот постојан преглед. Сега, кога го завршивте лесното цртање на ајкула во 10 едноставни чекори, сега можете да започнете да ги набљудувате другите морски суштества што би сакале да ги нацртате како нов предизвик!

Често поставувани прашања

Како да нацртате ајкула чекор по чекор?

Ако сакате да научите како да цртате реална ајкула или дури и едноставен цртеж, тогаш имате се што треба да знаете во ова упатство од 10 чекори. Ќе научите дека најважниот дел е да ја симнете почетната скица пред да работите на деталите за вашата ајкула. Имате и можност да додадете боја за да видите како таа навистина може да ја оживее вашата ајкула!

Дали е тешко да се создаде скица на ајкула?

Ајкулата лесно може да биде доста тешко морско животно за цртање, но може да биде многу едноставно ако ги следите едноставните чекори за да ги добиете пропорциите на вашата ајкуласкица точно. Откако ќе го имате правилниот облик на телото од типот на ајкула, како и перките и цртите на лицето на место, ќе имате се што ви треба за да креирате лесен цртеж на ајкула.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.